• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek mevludu yapamayanlar...

Bu tarz cemiyetlerde bende topluluktan çok kişiden yanayimdir. Tadi bir başka oluyor topluluğu çok olan şeylerin. Düğün, mevlid gibi cemiyetlerde. Ama çok insam yoksa bile üzülmeyin ne yapalım sizlik bir durum değil sonuçta ve insanlar artık bu tarz şeylere katılmayı tercih etmiyor niyeyse

Ben yapmayacağım aileme de söyledim . Sülalede bir ilk olacağım sanırım salon tutanlar bile olmuştu 🤦🏻‍♀️Amacına ulaştığını düşünmüyorum . Geliyorlar bebek kucaktan kucağa zıp zıp nazarı verip hobur hobur yiyip gidiyorlar . Amaç dua okumak anne babamı eşimin çekirdek ailesini çağırıp kuran okuyacağız o kadar . Kurban Da kesilecek eşimin adağı varmış .
Ne yapacaksınız peki ?

Hanımlar hemen konuta girmek istemiyorm
Çok fazla çevremiz olmadığı ve annelerimi ile görüşmedigimiz için bebek mevludu yapmaktan cekiniyorum açıkçası. Ama çocuğum için dua da okunmasını istiyorum ne yapacağımı şaşırdım.Benim gibi olup başka birşey yapanlar var mı? Ne bileyim kurban kesmek ya da başka birşey?
Ben hiç-bir şey yapmadım. Bebekli bir aileye yardım yapabilirsiniz belki?

Nasıl yani hoca okuyor kimse gelmiyor mu ? Bi dediğiniz mantıklı geldi
Annem akrabaları çağırmıştı ama normalde cami ziyaretleri de çok yapılıyor zaten (tanımadığın kişiler), dışarda lokmacı gelene verdi ama biz 200 tane bize ayır gerisini dağıt dedik. Hoca da öğle namazı sonrası dua etti.. Ama cuma gününü tercih etme daha sakin bi gün olsun...

Kendin de oturup Kur'an okuyabilirsin ardından da mevlüte harcayacağın parayla bağış yaparsın mesela Afrika da su kuyusu açtırmak için .. insanlar ömür boyu duacı olurlar. Mevlüt yaparsan gelecekler yiyip içip kapıdan çıkınca da dedikodunu yapacaklar. Ben evimde mevlüt filan yapmadım annem illa yapıcam dedi kendi evinde yaptı onda da çocuğumu bile çıkarmadım içlerine.

Mevlüt okunacak, insanlara yemek verilecek vs. Zaten o yemeğe ulaşabilen insanlar olur mevlutte büyük ihtimalle. Onun yerine yoksul birilerine, vakıf veya derneklere yardım etseniz daha güzel olur bence. Hem zaten istemiyormuşsunuz.

Ben küçüklüğümden beridir bilirim mevlid yapıldığını bebeklere.
Mevlid değil Kur'an okutmayi tercih ediyorum.
Mevlid peygambere yazılmış bir guzelleme (edebi metinlerde yeri ayrıdır) ama cok eskilerden beridir bu yapılır. Her şeye moda demesek mi ?
eskiden normal zamanda da cok yapılırdı. cok gittigimi hatirliyorim. bebek icin cok hatirlamiyorum ama ozellikle ev alanlar evinde hem yemek verilsin hem kuran okutulsun diye yapardi. onun disinda mevlit grubu gibi bisi vardi. her ay yada her hafta neyse sirayla birinin evinde okunurdu. hazirlik olarak yemek olurdu sadece. etli yada tavuklu pilav arti ayran. varsa bir de tatli sarma flan. severdim o yüzden cocuklen mevlitlere gitmeyi. degisik degisik mahallere giderdik

Siz öyle mi yaptınız?
Kurban kesmiştik, tercih meselesi tabi ki, herkes gönlünde kini yapmalı ama benim düşüncem şu, böyle toplantılarda kimseyi memnun edemezsiniz hep bir kusur bulunur. En güzeli hayra geçecek bir şey yapmak.

Neden yAptirmadiniz peki ?
gerek duymadim burada sadece arkadaslarimiz vardi ailelerimiz uzaktaydi ordan getirtmek istemedim bebegim buyuyunce kv lerde kv istedigi icin yemek verildi kuran okundu.
ya birde sadece mevlut olsa tamam amenna ama is baska yerlere gidiyor şekeriydi süsusuydu magnetiydi o maliyete bebegin adina hayir yapilabilir nacizane fikrim 😊

Çocuklarıma akika kurbanı kestirdik.
Onun dışında mevlüt okutmadık.
İlk iki çocuğumda gurbetteydim pek kimsemiz yoktu.
3. Çocuğum oldu daha yeni , artık memleketimdeyim, eş dost çevre hep burada.
Evimde bir Kuran okutasım var.
Ama mevlüt değil. Bizde herkes Kuranı iyi okur zaten. Birkaç akraba toplanır okuruz yer içer sohbet ederiz oldu bitti işte. Büyütmeye gerek yok. Hiç sevmem şaşayı.

Çok fazla çevremiz olmadığı ve annelerimi ile görüşmedigimiz için bebek mevludu yapmaktan cekiniyorum açıkçası. Ama çocuğum için dua da okunmasını istiyorum ne yapacağımı şaşırdım.Benim gibi olup başka birşey yapanlar var mı? Ne bileyim kurban kesmek ya da başka birşey?
Bi arkadaşım kız kuran kursuna gitmiş orayla görüşüp kursta eksikleri neyse onu öğrenip kursta okuyan kızlara onu temin edip karşığındada kendi aralarında dua okuyup bebeği için mevlit yapmalarını rica edmişti...geçenlerde de Komşum 35 kişilik bi kuran kursu buldu 35 kız öğrenciye eşarp çorap paket yaptırdı ölmüş anne ve babası için mevlit yaptırdı bu sizin tercihiniz....illaki dua lı olsun diyorsanız kuran kursları olabilir..

Bebek mevlutleri sadece gosteris icin yapiliyor bence. Dua okunmasini istiyorsaniz camide Kurani Kerim okutun,cikista da coluga cocuga yiyecek dagittirin mesela. Dini yorumlara girmek istemem ama diyanetin verdigi bilgiye gore dogana ve ölüye mevlut okutmak sart degil. Mevludun kendisi zaten dua degil,bir tur siir-sarki. Siz dua edilsin istiyorsaniz bunu camide yaptirirsaniz en munasibidir.

Bir camiyle konusun. Cami de adiniza mevlut okunabilir

Ben de gurbetteyim.
Mevlüt olarak yapmadım.
Komşularım gelmek istiyordu onları davet ettim, güzel okuyup dua sohbeti hoş olan bir komşum da duasını yaptı bu kadar.
Bir de gelenlere Yasin cüzü dağıttım hatıra kalsın diye.
Öyle ev süslemeler, sekerler, çikolatalar, gümüş tepsilerde sunumlar, bebek kurabiyeleri ne bileyim magnetler felan bana göre israf.
Tek başına da olmuyor hazırlık zaten yardım eden biri lazim ikram için.

Back