Bebek Çocuk Odası Dekorasyonu Bebeğinize konforlu bir oda hazırlayın

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
Bebeğinizin odasında rahat ve mutlu olmasını istediğinizi biliyoruz. Peki doğru dekore edilmiş bir bebek odasının nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz?

Yeni bir bebek yeni bir hayat demektir. Anne-baba adayları da bebeklerinin, rahat ve konforlu bir ortamda hayatla tanışmasını ister. Bu nedenle daha bebek yoldayken en güzel odayı hazırlama telaşına düşerler. Çoğu zaman anne babalar bebek odasını belki de hiçbir zaman kullanmayacakları birçok eşyayla doldururlar. Hâlbuki gereksiz eşyalarla, uyumsuz renklerle bebek odasını donatmak hem ebeveynler hem de minik bebek için yorucu olabilir. İşte bu nedenle, bebek odası hazırlamak ayrı bir dikkat ve özen ister. Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar, sağlıklı ve güzel bir bebek odası hazırlamanın püf noktalarını anlattı:

Bebeğinize oda hazırlarken; odanın her yerini bordürler, örtüler, perdeler, araba, çiçek ya da ayıcık desenleri ile doldurmayın. Bu çok yorucu olabilir. Ailenize katılacak olan minik bebeğinize odasını hazırlarken her adımda iki temel noktayı hatırlayın; birincisi güvenlik, ikincisi rahatlık!

Tahta değil, parke zemin
Odada kullanılan tüm malzemelerin temizlenmesinin kolay olmasına özen gösterin.

Yere halı serilmesi, bebek ve çocuklar için bazı sakıncalar doğurabilir. Halı; toz ve mikroorganizmaların yuvası haline dönüşerek, mikrobik ve alerjik sorunlara yol açabilir. Ayrıca odadaki nemi de emdiği için, alerjik bünyeli bebeklerin nefes almasını güçleştirebilir. İşte bu nedenle yıkanması veya silinmesi kolay olan laminant ve parke gibi döşeme türlerini kullanmak daha iyidir.

Yapılan araştırmalar, ****l malzemelerin bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabildiğini gösteriyor. Bu yüzden bebeğin odasında ****l malzemeler bulundurmamaya dikkat edin.

Bebeğin odasındaki mobilyaların, ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Mobilyalarda sivri çıkıntılar olmamasına da özen gösterin. Mobilyayı alırken, boyutlarının, büyüdüğünde bebeğe oyun alanı bırakacak şekilde olması gerektiğini unutmayın.

Alınacak tedbirler
Evdeki tüm prizlere koruyucu kapak takılmalı. Ev içinde döşeli tüm elektrik kabloları ve her türlü cihazın kabloları gizlenmeli veya bebeğin ulaşamayacağı şekilde tedbir alınmalı: Çarpılabilir!

• Tüm pencerelere parmaklık veya kilit takılmalı: Pencereden düşebilir!

• Radyatörlere koruyucu takılmalı: Kafasını çarpabilir!

• Bebeğin tırmanabileceği eşyalar pencere kenarından uzaklaştırılmalı: Pencereden düşebilir!

• Yatağı üzerinde; uyku süresi hariç, yastık veya yorgan bulundurulmamalı: Aşırı terleyebilir, boğulabilir!

• Karyola çubuklarının arası çok fazla geniş olmamalı, bebeğin kafası geçmemeli. Şıkışıp boğulabilir!

Büyüyünce oyuncaklar kutulara kaldırılmalı
Odanın dekorasyonunu yaparken, çocuğunuzun boyunu ve özelliklerini dikkate alın. Tüm yaşamınızı, onun göz ve ulaşım seviyesine göre kurun. Kullanacağınız sistemin çocuğunuzun kullanımına uygun olmasına özen gösterin; oyuncak kutusuna bir yerlere çıkmadan erişim olanağı olması, mekanizmalarının yaşına uygun olması gibi... Odasında tek tip oyuncak depolaması yapmak zorunda değilsiniz! Aynı konsept içinde bir oyuncak sandığı ve tavandan sarkan bir sepet kullanabilirsiniz. Açık raflar yerine, içi doldurulacak kutuları tercih edin. Böylesi güzel ve rahat olur.

Uzanacağı raflar yüksekte olmasın
Güvenliğe dikkat! Unutmayın; bir çocuk, çok sevdiği oyuncağını yukarılardaki bir rafta görürse, onu almak için birçok tehlikeli yola başvurmaktan çekinmeyecektir. Bu nedenle rafları çocuğunuzun boyunu göz önüne alarak alçak planlamak, muhtemel kazaları en başından önleyecektir.

Dönüşüm yapın! Oyuncaklarının tamamını çocuğunuzun kullanımına sunmayın. Belli aralıklarla bazılarını dolapların üst ve az kullanılan raflarına ve depo odası gibi yerlere kaldırıp, diğerlerini yeniden ortaya çıkarın. Bu yolla oyuncak için ayırdığınız bütçenin de düştüğünü göreceksiniz.

Çocuğunuzu sürece ortak edin! Kutu alırken, şeklini ya da rengini seçmesine izin verin. Oyuncakları birlikte düzenleyin, düzene sahip çıkmasını teşvik edin. Hatta bir tema belirleyin; odada belli yerlerde ve oyuncak sepetinde bu temayı ya da karakteri kullanın.

Beyaz ışıklı küçük bir avize seçin
Odanın ışıklandırılması çok önemlidir. Öncelikle hava alan ve güneş ışığı giren bir oda olmalı. Avizeden çıkan ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz veya sarı ışık seçilmeli. Gece için de, az ışık veren gece lambaları tercih edilmeli. Günümüzde çoğu bebek odasında kullanılan pastel renkler, en ideal olanlarıdır. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler, sakinleştirici bir etkiye sahiptir, aynı zamanda sinekleri de uzak tutar. Açık renkler ise odaya ferahlık verir. Kırmızı renk, hayli dikkat çekicidir, birkaç eşyada kullanarak odaya canlılık katabilirsiniz.

Odası kuzeyde ve pencereli olmalı
Yapılan araştırmalar, ideal bir bebek odasının 12-15 metrekare olması gerektiğini ve en azından bir penceresinin bulunması gerektiğini gösteriyor. Güneş girmeyen ve hava değişimi olmayan odalar, bebeğin sağlığı için hiç uygun değildir. Odanın evin kuzeydoğusunda veya kuzey-batısında olması da önemlidir. Böylece oda günün en ferah saatlerinde (güneş doğarken ve batarken) güneş görebilir.
 
X