Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Arkadaşlar merhaba,
Daha düne kadar bebeğime ne yediricem diye akla karayı seçiyordum.Ek besinlere geçişe ayak uydurdum nihayet.Artık neredeyse herseyi yiyebiliyor kızım az da olsa.Size yeni aldığım bir kitaptan tarifler yazmaya karar verdim.Hep aralarından seçmek zorunda kalıyorduk.Şimdi ara öğün kahvaltı vs diye ayırarak yazacağım fırsat buldukça.Yazdığım kitap "minik bebeğime afiyetle yazarı "hatice kübra tongar.Yanlız şunu belirtmeliyim bazı yerler bana uymadı.Mesela şu aydan itibaren verilir diyor.Ama benim bebeğim henuz çiğnemeyi öğrenmemiş oluyor.Yada bazen yumurta ve peyniri aynı anda verin diyor.Ben ağır gelir diye vermiyorum.Siz artık kendinize göre ayarlarsınız şekerler..
Not:Başlığı kahvaltı diye açmıştım ama düzeltemiyorum.Araöğün ve çorba tarifleride yazıcam..
BOMBA KAHVALTIAnneciğim bu vitamin deposu kahvaltı menüsünü bana haftada en fazla 2 defa yedirmelisin)
8.aydan itibaren yedirebilirsiniz
Malzemeler:
1yumurta sarısı
2 adet ceviz
2 adet badem
yarım çay bardağı süt/yada devam maması(ben bundan koyuyorum)
Kibrit kutusu kadar peynir
1 çorba kaşığı pekmez
Biraz kuru üzüm
3-4 adet zeytin
5-6 adet bebe büsküvisi
Süt hariç bütün malzemeyi derince bir kaba koyun.Sütü/mamayı ılıtın.Malzemelere dökün ve mama kıvamına gelinceye kadar karıştırın.Kahvaltı hazır:)
Malzemeler:
1 yumurta sarısı,
1 adet domates
1-2 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 dilim ekmek içi
Domatesi cam rendeyle kabuklarından ayırarak rendeleyin.Rendeyi 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla tencereye koyun ve biraz kavurduktan sonra içine yumurt sarısını ekleyip karıştırın.Yumurta iyice piştiğinde altına kapatıp incecik doğradığınız maydonozları ekleyin.İçine ekmek içiniz doğrayarak yedirebiliirsiniz.
MISIR UNLU BEBEK KAHVALTISI(Anneciğim kuru kayısıda benim bağışıklık sistemimi güçlendirecek bol miktarda c vitamini olduğunu biliyormuydun)
7.aydan itibaren verebilirsiniz.
Malzemeler:
2 adet kuru kayısı
1 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tahin
1çay kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı pekmez.
Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp su ile pişirin.tereyağını eritip mısırunu pembeleşene kadar kavurun.kayısılı suyu mısır ununa dökün,hızlı hızlı karıştırarak topak olmasını önleyin.Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10dk pişirin.Mama muhallebi kıvamında olmalı.çok katılaşırsa biraz sıcak su ilave edip biraz daha pişirin.biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.Mamanız hazır:)
ÜÇ RENKLİ OMLET (Anneciğim bu kuvvetli omleti bana haftada 1 defa yedirmelisin)
10.aydan itibaren yedirebilirsiniz
Malzemeler:
1/2 kase ıspanak
3 adet yumurta sarısı
1/2 kase domates püresi
1/2 kase patates püresi
1/2 çay bardağı süt(yada bence devam maması)
3 kaşık tereyağı
İnce doğranmış yarım kase ıspanağı suyunu alıp çekene kadar teflon tavada kavurun.iyice kavrulan ıspanağı karıştırı ile püre haline getirin.ıspanak püresine 1 adet yumurtayı ekleyip iyice karıştırın.bu yeşil karışımı tereyağı ile 2 tarafı pişene kadar kızartın.omletin yeşil olanı hazır:)
yarım kase domates püresinide önce kavurup sonra tereyağında yine kızartın.kırmızı kısımda hazır:)
ayrı bi kapta haşlayıp ezdiğiniz patatese 1 adet yumurta ve yarım çay bardağı sütü ilave edinbunuda tereyağında pişirin.üstüste koyarak pasta şeklinde verebilirisniz
Not:ben olsam bu kadar yumurta kullanmam mesela ağır gelir diye.1,5 yumurta sarısını bölerek yaparım.dediğim gibi siz kendinize ve bebeğinize göre ayarlarsınız)
Malzemeler:
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kaşar rendesi
2-3 dal kıyılmış maydanoz
1 tutam kekik
2 su bardağı su
Kaynamış suda pirinci haşlayın.Süzüp zeytinyağı ekleyin.fırını 180 dereceye ayarlayın.çırpılmış yumurta maydanoz kekik ve peyniri karıştırın.pirincide ilave ederek teflon bir kaba boşaltın.fırına verip 15 dakika pişirin.üzerinin çok kızarmamasına özen gösterin.
6.Aydan itibaren verebilirsiniz
Malzemeler:
yarım su bardağı kaynamış su
6 tatlı kaşığı kaşık maması
yarım kibrit kutusu beyaz peynir
yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pekmez.
kaynamış su ılık hale getirilir.Tüm mlzemeler mama kasesine boşaltılır.azar azar kıvama gelinceye kadar karıştırılır.
KABAKLI BEBEK OMLETİ(Anneciğim yeterince e vitamini almazsam bağışıklık sistemim ve gz sağlığım tehlikeye girer)
7.aydan itibaren yedirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 adet kabak içi
çeyrek küçük soğan
2 adet yumurta sarısı
çeyrek demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber(ama ben vermem karabiber arkadaslar)
2 çorba kaşığı tam buğday unu
2 yemek kaşığı lor peyniri
2 yemek kaşığı süt
Kabağı rendenin ince tarafıyla rendeleyin.içine rendelediğiniz soğanı,2 yumurta sarısını,ince kıyılmış dereotunu,biberi,unu ve lor peynirini ekleyip çırpın.bulamaç yaptığınız bu karışıma sütüde ilave edip az yağlı teflon tavada pişirin.
6.Aydan itibaren yedirebilirsiniz.
Malzemeler:
13 yemek kaşığı tepeleme un
yarım çay bardağı süt
100gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 adet yumurta
1 tutam vanilya
Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.(tatsız olursa pekmez ilave edebilirsiniz.bir oklava ile serça parmak kalınlığındaaçın.çok ince açmayın yoksa pişince sert olur.bir çay bardağı yada kurabiye kalıbıyla kesin.önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin.çok pişirmeyin yoksa soğuyunca çok sertleşir.
süper tarifler emeğine sağlık.teşekkürler.bende bir tane meyva püresi tarifi vereyim.yarım portakal yarım elma 1 muz cam rendede rendeleyip içine 1 tatlı kaşığı pekmez koyuyorsun.bayıla bayıla yiyorlar :)
güzel tarifler ve paylaşımın için teşekkürler canım.
yalnız ben de şunu belirteyim pişirmek için bebeğinize teflon tavayı tercih etmeyin ve pekmezle süt ve süt ürünlerini bir arada vermeyin.
bende almıştım bu kitabı gerçekten güzel tarifler var ve hergün ne versem diye düşünmekten kurtuldum değişik değişik şeyler veriyorum hergün aynı şeylerden sıkılmasın diye
tarifler için teşekkürler...yalnız ben 1 yaşından önce bebeklere domates verilmemesi gerektiğini duymuştum,tariflerde domates de var yedirebiliyor muyuz yani.