- 12 Aralık 2019
- 17.480
- 54.135
- 598
Çok iyi anlıyorum. Ben de işe başladığımda çok suçlu hissetmiştim kendimi. İşi geçtim çocuğu 5 dk yalnız bırakıp yemek yesem o yemek boğazımda kalıyor. sanki her hücremi çocuğa adamak zorunda gibi hissediyorum. Yemek yerken onu antrede ana kucağına koyuyorum, tabağa bakıp yemek yiyemiyorum. Gözüm hep onda. 1lokma atıyorum 2. nefesim “agu oğlum, evet annecim aguuu” filan oluyor.Hem de nasıl zor hem de nasıl yıpratıcı . Cam fanusların içinde süslü cümlelerle pembe romantik rüyalarla anlatılıyor bu süreç. Annelerin yükünü, kutsallık kisvesi altında sırtlarına bindirilen kamburu kimse konuşmuyor ama. Birilerinin artık biraz da gerçekleri konuşması lazım. Bir çocuğu eskiden bir köy büyütürmüş , şimdi bir anne tek başına bir yavrunun fiziksel ve psikolojik tüm ihtiyaçlarından mesul. Çektiğiniz ağrılarınızı o kadar iyi anlıyorum ki, benim de bu 32 ayın armağanı bel ve boyun fıtığı ilerlemiş siyatik priformis sendromu ne ararsanız var. Kendimize çok yükleniyoruz ve bu biraz da ezberlenmiş toplum tarafından alışılagelmiş bindirilmiş kalıplardan kaynaklanıyor . Hem anne hem bana çalışıyor, ama anne tek başına yükleniyor her şeyi. Ki bakın benim eşim çok yardımcıdır , çok çok iyi bir babadır , buna rağmen ben diyorum ki kadının yükü bambaşka. Keza kadın isterse çalışmayan ev hanımı bir insan olsun, yine de bir çocuğun tek başına tüm yükü tek bir insanın üzerinde hiç kolay değil. Belirli bir yaştan sonra yetersizlik hissi başlıyor, suçluluk duyguları başlıyor. İşe dönmem gerekiyor artık diyorum, bunun için bile suçluluk duyuyorum . Bu kadar saçma bir duygu olabilir mi?
ben de eşimden yana çok şanslıyım. “Keşke ben emzirebilsem de senden bu yükü alsam” diyen bir adam. Çok şükür. Ben nerdeyse emzirip kaçıyorum bu aralar, okullar kapandığı günden beri çocuk sürekli eşimin üstünde ama “her şeye yetebilme, her işe yetişebilme” duygusu çok fazla. Bugün dinlenmem gereken yerde gittim balkon camı sildim, balkon yıkadım, halısını fırçaladım. Bunları yapmasam kendimi sorumlu hissedecektim. anneyim ya her şeye yetmem lazım...
annem çok yardımcı oldu dedim ya mesela, sağ olsun var olsun ama geçenlerde şey dedi: “e kızım herkes doğuruyor, bir sen çocuk büyütmüyorsun ki annem” yani bu cümleyi kurduktan sonra devamında söylediği şeylerin ne hükmü var?
birinden de şunu duymak isterdim: “evet alsem, çok yoruldun farkındayım. sen de etinle kemiğinle kanlı canlı bir insansın, her şeye yetemezsin ama mükemmel bir annesin.” Anlaşılmak sadece…