Ben 1 yaşa kadar çok emzirdim hatta sürekli emmek istiyordu o yüzden kilo alamadığını düşündüm ek gıdayı tercih etmiyor diye. Sütüm de azalmış olabilir artık eskisi kadar verimli gelmedi.Bizim ülkemizde maalesef şöyle bir algı var “ek gıdaya başladıysa artık anne sütü az verelim ek gıda çok verelim.” Hayır öyle değil. Ek gıdayı koyun önüne yediği kadar ama anne sütünü yine aynı şekilde verin. 1 yaşa kadar zaten yüzde 90 anne sütü yani. Ek gıda tadımlıktır. Mesela kilosu iyi giden bir çocuğa doktorlar erken başlatmaz ek gıdayı. Ben tüm çocuklarıma 8.ayda başladım ek gıdaya. O zamana kadar ağızlarına bir damla bir şey girmedi anne sütü hariç.
Biraz vücut dengesini şaşırıyor bu dönemde. Siz emzirmeyi eskisi gibi devam ettirin. Yaptıklarınızı da önüne koyun saça döke yesin. Yediği kadar
Evin belli yerlerine sağlıklı atıştırmalıklar koyabilirsiniz. Onun ulaşabileceği yerlere ona ısrar etmeden buraya ceviz koyuyorum burda kalsın canın isterse yersin diyip ara ara gidip siz alıp onq da sende yer misin diye teklif edebilirsiniz bu yöntem gerçekten işe yarıyor kuzenimde denemiştik bir gün halam koymayı unutmuş kuzenim kuruyemiş istemişti tabi o biraz daha büyüktü ama yine de deneyebilirsiz sizde. Yaptığınız her şeyin içine ufak ufakta olsa kıyma tarzı şeyleri dahil edin annem anlatır bende çocukken hiç bir şey yemezmişim pirinç unundan muhallebi yapar içine kıyma koyardım onu bir güzelde blenderdan geçirirdim görme kıymayı diye tadı gelmeyecek şekilde der.Meyveli yoğurt yiyorsa içine pekmez koyabilir ya da yine kuruyemişlerle destekleyebilirsiniz. Bir de yemekleri sunduğunuz şekillere dikkat edip onun ilgilisinin çekebileceği gibi yaparsanız yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Ama bazende ne yaparsanız yapın ben buna inanıyorum bazı çocuklar gerçekten iştahsız ve yemeyi sevmeyen çocuk oluyor. Hepimiz isteriz iştahlı çocuklar ama olmayınca olmuyor. Zorlamayın zorlarsanız hiç yemek istemez ileride daha ciddi yeme bozukluğuna sebep olursunuz.Biraz ayrıntılı yazacağım çok doluyum çünkü aylardır her şeyi o kadar inceledim düşündüm ki çok yoruldum.
Bebeğim ilk 6 ay sadece anne sütü ile kilo alımı çok iyiydi, 6. Ayda 7.5 kiloydu, ek gıdaya 6. ay başlamamla birlikte kilo alımı çok düştü , 9. Ayda 8 kiloydu, 12. Ayda yine 8 kilo. Şuan 14 aylık 8.300 geliyor.
Zaman zaman bebeğimin iyi yediğini düşündüğüm anlarda oldu bu kadar yemeye niye kilo almıyor dediğim ama genelde öğün atlıyor günde 3 ana öğün yiyecekse 2 kez yiyor mesela çoğu kez.
Sabah kahvaltımız neredeyse hep çok iyi.
Öğlen ve akşam çok zor yediriyorum yemek türü ne denediysem sevmedi.
Et türü hiçbir şey yemiyor. (Köfte, kıyma, haşlama, yemeğin içinde bile yemiyor) Bulgur,pirinç, patates, yeşil mercimek de hiç yemiyor. Genel olarak yedirebildiklerim Muz, avokado, Yumurta, Labne , Yoğurt, Kabak mücveri, Muzlu Pankek, yulaf hep kahvaltı türü ya da meyve.
Sebze olarak Brokoli karnıbahar yeni deniyorum bazen yedi bazen yemedi
Ben bu çocuğa yemek türü hiçbir şey yediremeyecek miyim, Çorba gibi şeyleri de pek içmiyor.
En önemlisi kalori hesabı yapıp duruyorum yedirdiklerim 450 kaloriyi geçmiyor nasıl oluyorsa ve sanırım 750-1000 kalori alması gerekirmiş 1 yaş araştırmalarıma göre. Yani bu nasıl olacak çözemiyorum.
Doktor raporlu mama verdi 300 ml içecek diye onu da gün aşırı 100ml içiyor içmiyor.
Benimki 9. Aydan beri 100-150 gr alıyor diğer ay iştahsızlık çıkıyor geri gidiyor böyle böyle aynı kiloda kaldık nerdeyse sanırım düzenli bir kilo alımı da yok yani her ay 100-200 bile olsaydı sevinirdim atom deneyeceğim zaman zaman irmik muz ceviz gibi yaptım ama çeşidi artırıyımBenim kızımda öyle 1 yaşında 8300 gr dı. Kilo alımı 7-8. aydan sonra azaldı. Mama bile içmeyi istemiyordu yemeği geçtim. Şu an 2.5 yaşında şükür daha iyiyiz. Osman Gönülala gittim aylara göre kilosuna baktı. Bu çocuk belli bir oranda kilo almış bunu korumuş. Bunun persentili düşük diyenin gözü kör dedi. Ki sağlık ocağındaki ebe neler dedi bana korkuttu. Ben zaten bir süre sonra takmamaya başladım. Ne zaman rahatladım çocuk yemeye başladı.
Yukarda birisi yazmış atom, bende yaptım veriyorum faydası oluyor bence
3150 kg prematüre sayılmaz ama 37 de doğdu 1 ay küvözde kaldı taşikardi ile doğduğu için.Kac kg doğdu 9 aylık mı doğdu prematüre bebeklerde genel sorun bu
Çok iyi anlıyorum sizi. 6 ayda 100 gr almış 18 ay ile 24 ay arası kilosuna bakın. Yani bu kilolara az almış evet ama çocukta anormal bir şey yok belli bir oranda ilerlemiş demişti. Bende artık takmıyorum. Her gün hindistan cevizi yağı veriyorum bir de atomdan veriyorum her öğün sonrası. Şu an 2.5 yaşında tartmadım ama belli oluyor kilosu arttıBenimki 9. Aydan beri 100-150 gr alıyor diğer ay iştahsızlık çıkıyor geri gidiyor böyle böyle aynı kiloda kaldık nerdeyse sanırım düzenli bir kilo alımı da yok yani her ay 100-200 bile olsaydı sevinirdim atom deneyeceğim zaman zaman irmik muz ceviz gibi yaptım ama çeşidi artırıyım
Donemsel oluyor bunlar. Benim bebegimde agzina lokma surmedigi 1 ayda 1500 gr verdigi surekli hasta oldugu aylarca ayni kiloda sabit kaldigi bir surec gecirmisti tam bu donemlerde hatta yeni yeni duzelmeye basladi su an 20 aylik yani 2 ay falan olacak duzeleli.. azilari tamamen ciktiktan sonra bitti surec simdi dikkat ediyorumda.. o kadar cok yasaniyor ki bu haller inanin. Istahsiz bebek zor. Ama gececek. Bir gun gelecek bir kac aya tamam cocugum dur artik cok yedin diyeceksiniz. Eger saglik sorunu cikmadi ise istahsiz donemidir diye dusunuyorum ve bu yasadiklarinizi bire bir gecirmis biri olarak gececegini soylemek istiyorum.Biraz ayrıntılı yazacağım çok doluyum çünkü aylardır her şeyi o kadar inceledim düşündüm ki çok yoruldum.
Bebeğim ilk 6 ay sadece anne sütü ile kilo alımı çok iyiydi, 6. Ayda 7.5 kiloydu, ek gıdaya 6. ay başlamamla birlikte kilo alımı çok düştü , 9. Ayda 8 kiloydu, 12. Ayda yine 8 kilo. Şuan 14 aylık 8.300 geliyor.
Zaman zaman bebeğimin iyi yediğini düşündüğüm anlarda oldu bu kadar yemeye niye kilo almıyor dediğim ama genelde öğün atlıyor günde 3 ana öğün yiyecekse 2 kez yiyor mesela çoğu kez.
Sabah kahvaltımız neredeyse hep çok iyi.
Öğlen ve akşam çok zor yediriyorum yemek türü ne denediysem sevmedi.
Et türü hiçbir şey yemiyor. (Köfte, kıyma, haşlama, yemeğin içinde bile yemiyor) Bulgur,pirinç, patates, yeşil mercimek de hiç yemiyor. Genel olarak yedirebildiklerim Muz, avokado, Yumurta, Labne , Yoğurt, Kabak mücveri, Muzlu Pankek, yulaf hep kahvaltı türü ya da meyve.
Sebze olarak Brokoli karnıbahar yeni deniyorum bazen yedi bazen yemedi
Ben bu çocuğa yemek türü hiçbir şey yediremeyecek miyim, Çorba gibi şeyleri de pek içmiyor.
En önemlisi kalori hesabı yapıp duruyorum yedirdiklerim 450 kaloriyi geçmiyor nasıl oluyorsa ve sanırım 750-1000 kalori alması gerekirmiş 1 yaş araştırmalarıma göre. Yani bu nasıl olacak çözemiyorum.
Doktor raporlu mama verdi 300 ml içecek diye onu da gün aşırı 100ml içiyor içmiyor.