• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bayanlara özel otobüs için yürüyoruz

ispanakliborek

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2012
10.762
12.403
298
Kızlar öncelikle utanarak açıyorum bu başlığı. Bayan kelimesinden ne kadar rahatsız olduğumu belirtmeme gerek yok heralde.

Bir toplumu ayrıştırma hareketiyle daha karşı karşıyayız.

Bundan bir süre önce hatırlarsınız pembe metrobüs falan dile getirmişti birileri. Bu pembe metrobüslerin hayata geçirilmesi için kadınlar böyle bir yürüyüş etkinliği yapmış facebook üzerinde.

https://www.facebook.com/events/173426192865550/

Slogan da şöyle :

"Hamileyseniz, yorgunsanız, bir yerden bir yere gitmeniz gerekiyorsa ,
özel aracınız yoksa ve taksiye binecek paranız da yoksa,bir toplu taşıma aracına binmeye muhtaçsanız, ancak korkuyorsanız... İlkel zihniyetler taşıyan bir takım insanlardan rahatsızsanız , balık istifi sıkışan insanlar arasında mahremiyetinizi savunamayacak durumda kalıyorsanız ve dahası ağıza alınanamayacak şeyler yaşamışsanız bir daha da yaşamak istemiyorsanız... Siz de destek verin!Sessiz Kalmayın"

Ordan bakınca ne kadar masum ama bir o kadar da tehlikeli bir hareket. Kişisel hak ve özgürlükler bağlamında karşı çıkacağım bir eylem değil açıkçası. İstanbul'daki metrobüslerin rezaletini iyi bildiğimden kadınlara pozitif ayrımcılık fikri de gayet hoş.

Anlamadığım nokta ben metrobüse binince her türlü tıkış tıkış gidicem. Sağımdaki solumdaki erkek olsun kadın olsun ben zaten bi yerlerim ona sürtünmesin diye dönüp duruyorum metrobüsün içinde kendime boş alan yaratıyorum. Kadınları bunun içine doluşturucaklar işte. koku aynı koku, kalabalık aynı kalabalık.

Her şeyi geçtim ben toplumun git gide böyle ayrışmasından çok rahatsızım arkadaşım. Kadın erkek bu kadar uç kutuplar mı? Erkek kadını, kadın erkeği günaha sokan varlıklar mı? Ben erkeklerden korkmuyorum. Ben metrobüste hiç tacize uğramadım. Uğrayanı gördüm ama daha doğrusu teşebbüsle kalıyor bu. Çığlığı kopardın mı adam kaçar gider. Bu yüzden de kimsenin buna cesaret edebildiğini düşünmüyorum.

Velev ki ben pembe olmayanına bindim bu aracın o zaman bana taciz edilebilir etiketi taşıyor olucam. Ya da metrobüsteki kadın erkek dengesizliğinden dolayı ben kendimi inanılmaz rahatsız hissedicem.

Pembe metrobüsten daha gerekli bir şey varsa o da yaşlı metrobüsüdür. O yaşlı amcaları, teyzeleri zincirlikuyu, cevizlibağ gibi kalabalık duraklarda nasıl itip düşürdüklerine şahit oldunuz mu hiç? İçim acıdı yemin ediyorum. Bana biri omuz atsa düşmem. Bi yerime ellemek istese alır cevabını. Ama 65 yaşındaki kadına omuz atınca düşüyor işte. Hem de sesini bile çıkaramıyor.

Öyle bir hale gelicez ki yanımızda baba veya eşimiz olmadan bu araçları kullanamicaz diye korkuyorum. Ve kadın bunu kendi kendine yapıyor ya bir şey diyemiyorum ben artık.

KADINA KADIN DİYEMEDİĞİNİZ SÜRECE KÖLELİĞE MAHKUMSUNUZ...

Son düzenleme:
Kadinlari rahatlatirmi, olamsi iyi olurmu, bazi seyleri önler mi?
Bunlari bilemem ama " bakin toplumu nasilda ayristiriyorlar" konusunda sunu söyleyebilirm.
Merak etmeyin bu istek uygulamaya gecse bile " toplumuzu ayristiriyorlar" korkusu hissetmeye ve yaratmaya gerek yok.
Zira dünyada baska ülkelerde yillardir uygulanan bir yöntem bu.
Uygulanan ülkelerdeki kadinlarda oldukca memnun.

Kadinlari rahatlatirmi, olamsi iyi olurmu, bazi seyleri önler mi?
Bunlari bilemem ama " bakin toplumu nasilda ayristiriyorlar" konusunda sunu söyleyebilirm.
Merak etmeyin bu istek uygulamaya gecse bile " toplumuzu ayristiriyorlar" korkusu hissetmeye ve yaratmaya gerek yok.
Zira dünyada baska ülkelerde yillardir uygulanan bir yöntem bu.
Uygulanan ülkelerdeki kadinlarda oldukca memnun.

Evet biliyorum toplu taşımalarda taciz oranlarının tavan yaptığı ülkeler.. Zaten ne meraklıyız dimi şu lafa dünyada böyle canım sırf bizde değil ki. Kız erkek ayrı okullar da dünyada böyleydi. Eminim burdaki kadınlar da memnun olacaklar. Ama uzun vadede çözüm bu değildir.

Tamam klavyeden basinizi kaldirin yada 10 kadar sayin yada baska birsey yapip sakinlesin.
Dünyada öyle yani ülkemizde " hadi sunlari ayristirlalim" diye yapmiyor kimse, arz talep meslesi.
Böyle bir uygulama yapilirsa siz yine kadin erkek birlikte olan toplu tasimalara binersiniz.
Isteyenlerde kadinlara ait araci kullanir.
Sinire, korkuya, telesa gerek yok yani. Sakin.

Uygulama daha önce de gündeme gelmişti. Yine isteyen karma otobüslerle yolculuk etsin diyenler olacaktir. Bu sefer kadinlar için olan vasitaya degil de karma olan araca binen kadin araniyor, kesin yollu bu yaftasi yemeyecek mi? En ufak bir tacizde aman caniiim binmeseymis o araca denmeyecek mi? Çok bilmiş ablalar bunu da deme hakkini bulacak kendinde pek tabi.
Ustelik erkekler yer verme konusunda cok daha nazik. Daha dun metrobuste hamile oldugumu fark edip yer veren bir genc oldu sag olsun ama biraz ilerden bir apla oyle bir depar atıp beni ve çocuğu ezdi ki takdire şayandi performansi. Çocuk hanimefendiye yer verdim kendi hamile demese kalkmayacakti oturduğu yerden.

Ayrica erkeklerin alayina sapik muamelesi yapmasak olmaz mi? Nedir bu bize şapacaklar psikolojisi? Kendimizi onemseyelim ama karşı cinsi de bu kadar yermeyelim bence.

Son düzenleme:
O otobüs yine tıklım tıklım dolacaksa,sarılma(!) pozisyonunda birlikte yolculuk ettiğim insanın kadın olması beni daha az rahatsız etmez bu biiiirrr...İkincisi "karma otobüse binen kadınlar taciz edilmeye razı" algısı oluşabilir git gide.Bununla birlikte bu tarz haremlik-selamlık ortamlar çoğaldıkça kadınla erkek birbirini daha çok farklı bir tür canlı gibi görmeye başlıyor,bu da ortak yaşamı daha da zorlaştıran bir durum haline geliyor.

kadınlara ayrı taşıt uygulaması için,sürekli gördüğümüz,duyduğumuz yada bizzat uğradığımız tacize teşebbüste yeterli bir sebeptir bana göre.çığlık atarım biter bir çözüm olmaz,olamaz.birşeyler yapılması için tacizin ötesinde ırza geçme haberlerine gerek yok diye düşünüyorum.kalabalık ve koku büyük bir sorun elbette ama beni en çok erkeklerle yapışık yolculuk etmek rahatsız ediyor.koltuğa oturduğumda iki yana açmış bacaklarından dolayı köşeye sıkışmak rahatsız ediyor.hayatında hiç kadın görmemiş gibi yolculuk boyunca bakışlarla taciz edilmek rahatsız ediyor.bir başkasını etmeyebilir,onlar için sorun yok zaten aynı şekilde devam edebilirler,yada herseferinde tepki göstermeyi tercih edebilirler.ama ben ve benim gibi düşünenler için sorun teşkil ediyorsa buna çözüm getirilmesinin ayrımcılık olarak algılanması çok tuhaf.
"taciz edilebilir" diye yaftalanmaktan endişelenmeye gerek yok,zira o damgayı vuracak olan erkeklerse "kadınlara farklı araç" fikrini baştan haklı çıkartıyor.

Kim ne derse desin, valla yapsalar ne iyi olur.. Sırtımı bir erkeğe dayamaktansa bi bayana dayanmayi tercih ederimm.. :)

Ayrica burda böyle bir tartismayi okadar gereksiz buluyorumki, eyer böyle bir uygulama başlatma söz konusu olursa isteyen gönlünce biner istemeyende binmesin kardesim... zorla seni pembis otobüse bindirmezler merak etme sen ;)

Siyasi rant mı...ayrıştırma mı...imtiyaz mı...hepside olabilir...

Ben konuya farklı açıdan bakmak istiyorum...

Dünyanın neresine giderseniz gidin kadını mutlu etmek zordur... Bir kadın olarak erkeklere hak verdiğim ender konulardan biridir bu...

Ne yapılırsa yapılsın altında bir bit yeniği aramaya endekslidir cinsimiz...

Unutsa en büyük suçtur erkek bizi...hatırlasa çok ilgili deriz acaba aldatıyormudur...

Sözümüzü dinlese kılıbık dinlemese maço deriz...

Saçımızı kuaför ya az kesmiştir ya çok tam kararı tutturan nadirdir...

.....................................

Uzatmak istemiyorum....bit yeniği aramak da...korkmak da istemiyorum....

Evet ayrıştırmaya çalışıyorlar bizi...Ama bu emin olun pembe bir otobüsten çok daha öncesi ve çok daha ötesi....

Kadınlara özel metrobüs | HaberVesaire Burada güzel bir inceleme var kadınlara özel toplu taşıma konusunda, farklı ülkelerde bu işin nasıl yürüdüğü, Türkiye'de meseleye farklı bakış açıları vs. faydalı bir yazı bana göre.

Konuyla ilgili şahsi fikrim ise talebin yanlış olduğu yönünde, önüne geçilmek istenen olay tacizse bunun çözümü kadınları ve erkekleri ayrıştırmak olmamalı. Tacizin erkeklerin çoğu tarafından kabul gördüğünü düşünmüyorum. Zaten toplu taşıma aracında tacize uğrayıp bunu çevreye belli ettiğinizde, insanların tepkileri cinsiyetlerine göre değişmez, kadın erkek fark etmeden çoğunluk tacizciye tepki gösterir. Taciz sapkınlıktır, tanımadığın herhangi bir kadına dokunabileceğini ve karşındaki kadının bundan zevk alabileceğini düşünmek psikolojik bir problemdir, ama aynı şekilde herhangi bir erkeğin sırf erkek olduğu için taciz etme potansiyeli olduğunu ve uzak durmak gerektiğini düşünmekte bir problemdir. Ki iki durumda da ana problemin toplumsal hayatta karşı cinsle birarada fazla bulunmamak olduğunu düşünüyorum ben. Eğer iki cinsi ayrıştırmaya sistematik bir biçimde devam edeceksek karşı cinsi sosyal hayat içinde, çalışma arkadaşımız olarak, yanımızdaki yolcu olarak vs. göremeyeceksek aradaki cinsel gerilim büyüyecek ve bu sorunlar artacaktır diye düşünüyorum.

Saatler süren trafikte dipdibe seyahat etme konusunda da, talep toplu taşımanın arttırılması olmalı. Zaten tüm vatandaşların vergileriyle hizmet veren belediyelerin, valiliklerin vs. sadece tek bir cinse özel otobüs hizmeti sunması yasal mıdır emin değilim.

Pembe otobus, pembe okul, pembe merdiven, pembe kafe, pembe restoran... Kadinlar rahatlayacak.. Ilerde de pembe isyeri, pembe sokak, derken... pembe olamayan isyeri ve sokaklar yuzunden; pembe ev ve evhanimligi olarak devam eder bu is.. Kadinlar calismak, dolayisiyla da okumak zorunda da kalmazlar, pembe evlerinden hic cikmayarak sadece temizlik yapip cocuk bakarak erkeklerin tacizinden daha iyi korunurlar, diye dusunuyorum.

yakında kadın erkek sokakta bir arada olmamalı,kadınlar evden çıkmamalı derlerse hiç şaşırmayacağım.
amaca ulaşmak için her yol mübah. insanları kandırmakta:ssz:

Kadını tacizden,tecavüzden korumak için ya da sırf erkekler tarafından rahatsız edilmesin diye, ört,sakla,eve kapat,ayrı otobüse bindir,ayrı havuza sok....nereye kadar?
Sen kadını taciz edeni cezalandırmak yerine,kadını başka otobüse bindirirsen,karma otobüse binen kadın tacize uğradığında " ne işi varmış orada?kadın otobüsüne binseymiş" demeyi hak gösterirsin bazılarına.
Şimdi bile denmiyor mu "gece sokakta tek başına ne işi varmış,mini etek/dekolte giymeseymiş,evinde otursaymış,tacize tecavüze uğramazdı" diye?
Erkeğe potansiyel sapık muamelesi yapmak başlı balına bir konu zaten oraya girecek vaktim yok şuan.
Ha ben de isterim hiç tanımadığım adamlarla bu kadar samimi olmadan rahatça yolculuk etmeyi ama kazın ayağı öyle değil işte

pembe forum:1::1::1:

valla toplu taşımada en sinir olduğum şey, yaşlı biri binince uzaklara dalınıp gidilmesi, gayet farkında olup bakıp yer vermeyen tiplerde var tabii. Ve şuan 65 yaşından bahsetmiyorum 75+

Haklısın chess... Saygısızlık apayrı bir şey ama o altın günü senin bu altın günü benim koşturan teyzelere ben acımıyorum malesef...Zaten insan kendini belli ediyor,bana yer ver diye yemiyor seni ve sen içinden gele gele memnuniyetle veriyorsun...Kimi 50-60 yaşında teyzeler var benden sağlam...:37:

Pembe otobüs ha,peh...:36:

Kadının kadına ettiğini kimse etmez,gerek yok böyle zırvalara...

Haklısın chess... Saygısızlık apayrı bir şey ama o altın günü senin bu altın günü benim koşturan teyzelere ben acımıyorum malesef...Zaten insan kendini belli ediyor,bana yer ver diye yemiyor seni ve sen içinden gele gele memnuniyetle veriyorsun...Kimi 50-60 yaşında teyzeler var benden sağlam...:37:

Pembe otobüs ha,peh...:36:

Kadının kadına ettiğini kimse etmez,gerek yok böyle zırvalara...

ondan 75+ dedim ya canım, yani yaş haddinden mecburen altın gününden emekli olmuş olanlar...
kadın olarakta kast etmedim kadınlı-erkekli
:27::27:

Back