Son 1 ay içinde ne kadar konu açtığınıza bakın.
İletişim dışarıda insanlarla olmasa, tercihen bazen içimize gömülsek bile, farklı kanallardan devam ediyor her daim. Aksi halde bizleri ruh ve sinir hast. Hastanesinin bir odasına kitliyorlar. Uyum sağlamak zorundayız yani. Toplum bizi çağırıyor:)
İnsanın besin zincirinin en tepesinde olma sebebi muazzam esnekliğidir. Çetin koşullarda mücadele eder. Bunu sadece hayat mücadelesi olarak düşünmeyin. Susarak, çok konuşarak, ya da isyan ederek veya bla bla... misal fransız devriminde meydana yürüyen kızgın halkın içinde kalıp ezilmiş bilmem kaç yüz çocuğun sesini kim duydu? Ya da o yılki mahsülü sular altında kalan çiftçi bankaların kredi vermediği 1750 yılında ne yaptı da başının çaresine baktı acaba? Bir kadeh alıp eline, keyif yapmaya vakti ya da direnci var mıydı acep?
Samimiyet isteğiniz, o yılların, tv programları ve çeşitli yayımlarda düşündüğünüz şekilde yansıtılmasındandır. Şu an tv de gördüğünüz 80-90 lar diZileri çok yoz. O dönem de yozdu. Altın varaklı aynalar, gösteriş budalası ev kadınları, ince iple tutturulmuş ikiyüzlü akrabalık ilişkileri, ilgisiz babalar, kocalar... türk geleneği adı altında sindirilmiş kadın ve koz çocukları.
insan her zaman bencildir. Afrikadaki zulu kabilesini de gözlemlesek, sonunda samimiyet değil, hayatta kalma mücadelesi baskın olur. Ama sanat, şarkı, şiir dili, kışın ortasında “ben buradaydım” demek için duvara iki başlı geyik resmi yapan 20 lerindeki bir kadın için de vardı. O zaman kitle 5 kişiydi, şimdi milyonlar olabiliyor.
Misal sallanan sandalye yaparken kesilen ağaçtaki cevizin sırf sinir sistemi yok diye canı acımamış mıdır? Ya da civcivler neden kasalarla üst üste taşınıyor? Şu an ölecek olan kanser hastası birinin çektiği acıyı içimizde yaşayabilir miyiz empati yoluyla? Bana göre samimiyet, şartsız şurtsuZ benim içimdeki acının dünyaya yayılmasıdır, mutluluğum gibi. Herkesin tek bedende varolduğu bir dünyada insani ilişkilerin şu devirde ya da bu devirde daha samimi olduğu kanısına nasıl varabiliriz?
Ayak üstü felsefemsi bi şiler bi şiler.