başka yüzyılda mı yaşıyorum?

Karikatür de çok inceydi bu arada .
Baaaaaaaagnnnaaaa küfür ettiler denebilecek bir durum bile yoktu ki baya güldüm .
Eeee hani biz anlayissizdik :işsiz::işsiz:
Karikatür sevmeyen, karikatüre gülmeyen gence ben de uzağım hacı. Leman, lemanyak, lombak ile büyüdük biz. Yaş 35 yolun yarısı. 80-90 lar demek karikatür demek. Eee şimdi yürür giderim buradan ben.

İnsanlık tarihinde her zaman kötülükler elbette vardı ama, son yıllardaki kadar dizginsizlik yoktu.Saygı daha fazlaydı.Otobüste gençler yaşlılara,hamilelere yer verirdi,şimdiki gibi yayılıp oturup bönbön beli bükülmüş yaşlıların,kucağında çocuklu kadınların ayakta dikilmesini seyretmezdi.Sevgililer ulu orta ortalık yerde hayasızca öpüşüp birbirlerinin kucağına oturmazdı. İlacın uygunsuz ve doz aşımlı kullanımı halinde ölümcül olabildiği gibi medeniyet de insanlığı öldürmekte kullanılmaz,özgürlüğün cılkını çıkartıp had aşılmazdı. Saymakla bitmez.

Lütfen insanların hayallerine,özlemlerine saygı duyalım.Her şeyi marjinalleştirdik,bırakalım hayaller masumiyetini korusun.

Sizde öpüşen sevgililere saygı duyun
Sevgiye saygı duyun .
Içinizdeki sevgisizlik bu kadar yoğun mu
Kabindan dışarı sızıyor zira !

ben dönemin olumsuz yönlerini yansitsa idim, olumsuzlardan giderdik. ama konumu alıp bambaska bir yere çektiniz. niçin cevap vereyim? benim anlatmak istedigim bunlar degildi ki
Dönemin Samimiyetinden dem vuruluyor. Dönemi yaşayan biri olarak anlatıyorum işte sana. 90 lardaki ocak ayı aydın, yazar, gazeteci cinayetlerini, sivas madımak olayını biliyor musun? Bunlar 90 larda oldu. 90 lar bu ülkenin karasıdır. 80 ler hele kitlelerce insan öldürüldü. Bunları tereyağı gibi sıyırıp nasıl o dönemin samimiyetinden bahsedilir? Gençler anlayacak bunu. Sizsiniz bu ülkenin mirası. Romantizm iki atla bi deve değil ama soba üstü mandalin, sallanan sandalye de değil.

Bu konuyu tartışmadan üslubunca eleştiri- istişare konusuna çevirelim öyleyse. Konu dışına da sapsın tamam. Ama niçin kibir kibir deyip, daha yolun basindasin eheheh olmamisin sen deyip, kendi ödüllerinden bahsedip daha tonlarca fırın ekmek yemen lazim demeye getirip :KK48: gercekten masum hislerle yazilmis bi konuyu iğrenç bir tartismaya ceviriyoruz? Saygı kaybedilmediği müddetce elestirilerinize acigim, kimseye üstünlük taslamiyorum şurada hepimizin bir başkasindan üstün yönleri illaki vardir her insan bir alem ;)

felsefe yapmadım ben, spontone hislerimi yazdım. bir nevi günlük gibi. hay hay. katılın ya da katılmayın umrumda bile değil

Ya o size değildi ki. O kimse ciksin bari bak iyice karıştı. Karisamazsiniz olayi size degil bayan nostalji. Size saygi duyuyorum ama sizi hayalinizi 1 hafta yasamaya itmeye çalışıyorduk. Neden gitmiyorsunuz bir dogu koyune yada herhangi ucra koye? Ben ölürüm yagmur sesine. Sirf sokak lambasini goreyim diye 4 aylik hamile halimle yatagimin yonunu degistirdim. Yagmur yagarken yurumeyi severim sorf bunun icin yagmuru haber veren uygulamanin sesi beni cook mutlu eder. Eski tatlari sevdigim icin eskilerden kalma biskuvileri gorur gormez stoklarim. Arada annemlere gider sobanin keyfini çıkarır gelirim. Peki siz "hayaliniz" icin e yapıyorsunuz? Buralarda yazip cizmek yerine biriktirin parayi gidin annenizle bir yaylaya ovaya koye 1 haftaligina. Tabi buda benim fikrim gene umrunuuuzzda olmayabilir

Sizde öpüşen sevgililere saygı duyun
Sevgiye saygı duyun .
Içinizdeki sevgisizlik bu kadar yoğun mu
Kabindan dışarı sızıyor zira !

Sevgiye saygı duymakla uluorta her yerde öpüşmeyi vs'yi karıştıran bir zihniyete ne söylenebilir ki?
O saygısızlığı yapanlara gösterdiğimiz saygı fazla.

Dönemin Samimiyetinden dem vuruluyor. Dönemi yaşayan biri olarak anlatıyorum işte sana. 90 lardaki ocak ayı aydın, yazar, gazeteci cinayetlerini, sivas madımak olayını biliyor musun? Bunlar 90 larda oldu. 90 lar bu ülkenin karasıdır. 80 ler hele kitlelerce insan öldürüldü. Bunları tereyağı gibi sıyırıp nasıl o dönemin samimiyetinden bahsedilir? Gençler anlayacak bunu. Sizsiniz bu ülkenin mirası. Romantizm iki atla bi deve değil ama soba üstü mandalin, sallanan sandalye de değil.
bu eleştiriyi kabul ederim mesela, saygı çercevesinde , benimde beynime zınk diye oturdu. hak verdim. konuyu olumsuz yönlerinden acsaydim öyle yürürdük. ama konu baska diyorum bende, olumsuzlardan da yürürürz sknti yok

Sevgiye saygı duymakla uluorta her yerde öpüşmeyi vs'yi karıştıran bir zihniyete ne söylenebilir ki?
O saygısızlığı yapanlara gösterdiğimiz saygı fazla.

Birbirini open iki sevgilinin kime ne zararı olduğunu anlayamadiysam demek ?
Heee toplumun ahlakını bozuyorlar değil mi ?
Halbuki onlar olmasa 10 numara 5 yıldıziz....

Ya o size değildi ki. O kimse ciksin bari bak iyice karıştı. Karisamazsiniz olayi size degil bayan nostalji. Size saygi duyuyorum ama sizi hayalinizi 1 hafta yasamaya itmeye çalışıyorduk. Neden gitmiyorsunuz bir dogu koyune yada herhangi ucra koye? Ben ölürüm yagmur sesine. Sirf sokak lambasini goreyim diye 4 aylik hamile halimle yatagimin yonunu degistirdim. Yagmur yagarken yurumeyi severim sorf bunun icin yagmuru haber veren uygulamanin sesi beni cook mutlu eder. Eski tatlari sevdigim icin eskilerden kalma biskuvileri gorur gormez stoklarim. Arada annemlere gider sobanin keyfini çıkarır gelirim. Peki siz "hayaliniz" icin e yapıyorsunuz? Buralarda yazip cizmek yerine biriktirin parayi gidin annenizle bir yaylaya ovaya koye 1 haftaligina. Tabi buda benim fikrim gene umrunuuuzzda olmayabilir
ya ben o hayaller için çoktan yola çıktım planlar kuruyorum kafamda :KK68: yurtdisi ne kadar iyi bir fikir baslangic icin bilmiyorum ama kendi kültürümü ( yakin kültürleri) tek tek öğrenme gezme isteği var içimde özellikle de bu 90lar dedigim ruhu yansitan yerler olabilir kendi ülkemde de bilakis

Siyasete karisirsam banlarlar ama mandalina olayina katiliyorum. Romantik nostaljik deyince akla samimiyet gelmeli. Samimiyet de insanla oluyor. Insan yine insan. Ha diyecekler ki "insanlar degisti" . O zaman sen ayni kal. Sen efendi ol da karsidaki sana uymazsa o utansin. Samimiyet dahil once kendinden baslanacak. Gecmis gelecek degil gun kurtarilacak. Benim cocugumda kalkip annemin zamaninda ne guzelmis hep aile ziyareti selfileri var ama simdi kalmadi der muhtemelen. Bu kafa bitmez. Biz bu devri kurtaran kadinlar olmaliyiz. Ben bir oglan annesi olacağım allah nasip ederse. Ilk öğreteceğim sey saygi olacak. Hosgorulu olacak. Uzerinde bir toplumun sorumluluğunu hissedecek. Efendi olacak. Insallah nasip olsun. Su toplumu bi kisiyle de olsun degistirmeyi cok istiyorum

ya ben o hayaller için çoktan yola çıktım planlar kuruyorum kafamda :KK68: yurtdisi ne kadar iyi bir fikir baslangic icin bilmiyorum ama kendi kültürümü ( yakin kültürleri) tek tek öğrenme gezme isteği var içimde özellikle de bu 90lar dedigim ruhu yansitan yerler olabilir kendi ülkemde de bilakis

Yurtdisi isi hayali percinler. Memlkete donunce de buyuk yikim olur. Onlarin koy evi dediklerine biz enee tarihi ev diye gezmeye gidiyoruz(safanbolu evleri, beypazarı odunpazari evleri) . Size onerim en az goc veren koyleri secin. Ve mutlaka once kendi memleketinizi gezin. Bizim koye gidin e devletten baktim bi kere bile cikilmamis paso ayni köy :D

Yani zaten konunun amacı samimiyet hissi vermekken içine siyaset karistirip dönemin olumsuzluklarini da konusalim demek biraz sacma . Olumsuzluklari da öğrenelim bilelim tamam ama bu konuda değil. Bu dusunceyle her olumlu bakis acisindan olumsuzluklar cikaririz ki sadece bu konuya has bi durum degil

Almanyada köy evlerini görünce şok olmustum. Inekler tertemiz tavuklar temiz. Bizde tv reklamindaki inek bile kicinda 10 cm kalinlikta kakayla yasiyor. Kulturler farkli. Yurt disinin koy hayati sizin hayalinizde olanin tipkisinin aynisi. Ama iste o zamnda ne kadar turk gecmisini yad etmis olursunuz bilemem.

bu eleştiriyi kabul ederim mesela, saygı çercevesinde , benimde beynime zınk diye oturdu. hak verdim. konuyu olumsuz yönlerinden acsaydim öyle yürürdük. ama konu baska diyorum bende, olumsuzlardan da yürürürz sknti yok
Konu 80-90 lardaki samimiyet. Sana tavsiyem, o dönemin gazetelerini internet arşivinden karıştırman.
Ahh nerede o bayramlar, o dönemler, yoktu o dedeler nineler, samimiyetler bi şeyler bi şeyler popülizmini coca cola da her ramazan ve kurban bayramında reklamlarında yapıyor artık. Olumlu bak bu ama sana 100 tane olumsuz şey çıkartırım bu reklamdan. Olumlu şeylerini yazıyorsun ama Ben de sana öyle değil, aç bak o dönemi oku diyorum. Tüketim çılgınlığının ayyuka çıktığı yıllar o dönem. Ptt nin verdiği tek bir telefonun 1 ay sonra bağlandığı, herkesin oradan haberleştiği, şimdilerin temelinin atıldığı yıllar. Her eve gazete, şişe su giren yıllar. Hazır yumurta, paket tavuk alınan yıllar. 1940 dan sonra sanayileşme hızlandı, ondan sonra sermaye, şirket, ceo gibi kavramların konuşulduğu yıllar. İnsanlar tabiri caizse it gibi koşturuyordu. Benim babam gündüz memurdu, gece tost satıyordu. Gayrimenkul çılgınlığı başlamıştı çünkü, krediye para yetirmeye çalışıyordu. İnsanların vakti yoktu. Samimiyetse konu, daha donanımlı ya da daha derin bir döneme ilgi duy. Ne bileyim bari gaz lambası etrafında toplanıp, semaver çayı içmek nasıl olurdu gibi bir düşünce bile 90lar edebiyatından daha masum olur. 80-90 lar samimiyetten uzak, herkesin şaşkın ve yorgun olduğu yıllardı.
Belki başka bir olumlu tasvirini destekleyeceğim. Ama bahsettiğin dönem konusunda bilgin yetersiz. O yüzden kof bir hayal çıkıyor ortaya.

Bu konuyu tartışmadan üslubunca eleştiri- istişare konusuna çevirelim öyleyse. Konu dışına da sapsın tamam. Ama niçin kibir kibir deyip, daha yolun basindasin eheheh olmamisin sen deyip, kendi ödüllerinden bahsedip daha tonlarca fırın ekmek yemen lazim demeye getirip :KK48: gercekten masum hislerle yazilmis bi konuyu iğrenç bir tartismaya ceviriyoruz? Saygı kaybedilmediği müddetce elestirilerinize acigim, kimseye üstünlük taslamiyorum şurada hepimizin bir başkasindan üstün yönleri illaki vardir her insan bir alem :KK66:

:D :D yemin ederim cok güldüm. Ben ödüller derken arkadaşın ağır hoş yazisina iltifat ettim. Ben ödül aldim en cok hayali ben kurarim nihahahha demedim :D yani bayan nostalji demek istedim ki; ağır yazilar , süslü kelimeler, hoş benzetmeler yapabilirdim ve bu komuda ödüller aldim ama sizin yazinizda şöyle bir durup vayy be dedim. Hanimefendiye boyle demiştim. Neyse üzülmeyin yani size bi sey yok. :D

Siyasete karisirsam banlarlar ama mandalina olayina katiliyorum. Romantik nostaljik deyince akla samimiyet gelmeli. Samimiyet de insanla oluyor. Insan yine insan. Ha diyecekler ki "insanlar degisti" . O zaman sen ayni kal. Sen efendi ol da karsidaki sana uymazsa o utansin. Samimiyet dahil once kendinden baslanacak. Gecmis gelecek degil gun kurtarilacak. Benim cocugumda kalkip annemin zamaninda ne guzelmis hep aile ziyareti selfileri var ama simdi kalmadi der muhtemelen. Bu kafa bitmez. Biz bu devri kurtaran kadinlar olmaliyiz. Ben bir oglan annesi olacağım allah nasip ederse. Ilk öğreteceğim sey saygi olacak. Hosgorulu olacak. Uzerinde bir toplumun sorumluluğunu hissedecek. Efendi olacak. Insallah nasip olsun. Su toplumu bi kisiyle de olsun degistirmeyi cok istiyorum
Siyaset konuşan banlanıyor mu? Bilmiyordum. Sitede haber linkleri pylaşılıyor ama. Bilemedim. Neyse yazdık ettik, banlanırsak da banlanak artık. Bebeğini sağlıkla kucağına al. Benim dana da 1 yaşında. Hedeflerim şu an küçük. Geceleri uyusun meme diye yırtınmasın başka dert istemiyorum :KK53:

İyi Akşamlar Cümleten KK hanımları,
Başlıktan da az çok belli olduğu üzere, kendimi hiçbir zaman içinde yaşadığımız yüzyıla ait hissedemedim. Yaradılış mı, yoksa sonradan yerleşen bir karakter mi bilmiyorum, yaşıtlarımın sergilediği çoğu hâl,hareket,davranış bana sıradan gelmekle beraber, onlara ayak uydurmazsam olgun ve sıkıcı damgası yemekten korkarak zoraki ortak oluyorum ve tam anlamıyla sıkılıyorum. Kafa dengi olanlar var elbet, ama genelinde bir başıboşluk ve gırgır var,bu da beni itiyor kendi kabuğuma çekilmek istiyorum. Bu demek değil ki onlar sıradan, ben üstünmüşüm gibi hissediyorum,asla. Sadece benim frekanslarım bu yüzyılın çok ötesini çekiyormuş gibi :)

Yaniii,,mesela, 90'ların sıcacık atmosferini, eski film ve dizileri izlerken bile alabiliyorum.Oraya aitmişim gibi hissediyorum.Şarkıların,aşkların güzelliği ve duruluğu ilmek ilmek işliyor ruhuma. Birde şimdiki aşklara bakıyorum. Ve bu aşklara yazılan şarkılara. Tüm hücrelerim koşarak uzaklaşmak istiyor:) Belki 90'lar da kesmez 80'lere kadar uzanır bu özlem. Eski koltuklar antikalar bayramlar ve misafirliklerin, muhabbetlerin tadı sanki benim de hâlâ damağımda yaşamadığım hâlde. Yaşamadan özlüyorum.

Çok çok eskiye gitsem kırlarda bayırlarda dörtnala at bindiğim yıllar aksa gitse yaşlanıp antika ve sade duru ahşap evimin içinde sallanan koltuğumda torunlarımı ağırlasam. Sobanın üzerinde sıcacık kestane kızartıp ikram etsem. Modern banyolar neymiş dedirten leğende torun torba çoluk çocuk bıcı bıcı yaptırma faslını yaşasam. :) internet olmasa evime ansiklopedi yığsam ve o nahoş kokusunu aldıkça ve tozlandıkça hapşursam. Küçükken yaptığım gibi uyumadan evvel telefondaki herhangi bir bildirime değil, heyecanlı bir kitabın son sayfasına odaklansam nasıl bitecek diye heyecanlansam ve mutlu uyusam.

Ben cidden bambaşka bir devirde yaşıyorum ruhen

içimi döktüm birazcık, uzun olduysa affola
bu arada bu yazının alt fonunda : Aslan Tlebzu-Kafa Chikh çalsın. Efsanedir.
Ne guzel anlatmışsin vallahi roman gibi akıcı bu kadar guzel anlatilır cidden bende o yıllarda çocukluğunu yaşamış biri olarak şimdilere tercih ederdim herşey daha guzel daha samimi bir ortam vardı şimdiki imkanlar olmasa bile daha mutluydu sanki insanlar bende aynı duyguları yasamak istiyorum bazen

Konu 80-90 lardaki samimiyet. Sana tavsiyem, o dönemin gazetelerini internet arşivinden karıştırman.
Ahh nerede o bayramlar, o dönemler, yoktu o dedeler nineler, samimiyetler bi şeyler bi şeyler popülizmini coca cola da her ramazan ve kurban bayramında reklamlarında yapıyor artık. Olumlu bak bu ama sana 100 tane olumsuz şey çıkartırım bu reklamdan. Olumlu şeylerini yazıyorsun ama Ben de sana öyle değil, aç bak o dönemi oku diyorum. Tüketim çılgınlığının ayyuka çıktığı yıllar o dönem. Ptt nin verdiği tek bir telefonun 1 ay sonra bağlandığı, herkesin oradan haberleştiği, şimdilerin temelinin atıldığı yıllar. Her eve gazete, şişe su giren yıllar. Hazır yumurta, paket tavuk alınan yıllar. 1940 dan sonra sanayileşme hızlandı, ondan sonra sermaye, şirket, ceo gibi kavramların konuşulduğu yıllar. İnsanlar tabiri caizse it gibi koşturuyordu. Benim babam gündüz memurdu, gece tost satıyordu. Gayrimenkul çılgınlığı başlamıştı çünkü, krediye para yetirmeye çalışıyordu. İnsanların vakti yoktu. Samimiyetse konu, daha donanımlı ya da daha derin bir döneme ilgi duy. Ne bileyim bari gaz lambası etrafında toplanıp, semaver çayı içmek nasıl olurdu gibi bir düşünce bile 90lar edebiyatından daha masum olur. 80-90 lar samimiyetten uzak, herkesin şaşkın ve yorgun olduğu yıllardı.
Belki başka bir olumlu tasvirini destekleyeceğim. Ama bahsettiğin dönem konusunda bilgin yetersiz. O yüzden kof bir hayal çıkıyor ortaya.
Olumsuz bakmak isteyen, her dönem için mutlaka bircok olumsuzluk bulabilir. Bence olay, olumlu bakip güzel görmekte. Daha dogrusu güzel yanlarini görmekte. Buraya ayni dönemde yasayip çok güzeldi diyen de var mesela. Çünkü ben olaya samimiyet-ruh acisindan baktim. Ki şimdiye nazaran kat kat iyidir diyerek bir yorumda bulundum. Ve en yakin 80-90lar icin hayal kurabilirim daha gercekci olur en azindan diye kisitlamistim hatta kendimi lakin o bile fazla gercekdisi geldi kimilerine

Back
X