• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bahar Hastalıklarından Korunmak Mümkün mü?

saglikveyasamdergisi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2011
38
0
0
İstanbul
Mevsim geçişlerinde hastalık yapan mikropların doğada yayılımları artar. Bu dönemlerde insanların bağışıklık sistemi zayıfladığı için grip, nezle, soğuk algınlığı vakalarında artış yaşanır. Amerika’da bir yılda soğuk algınlığı nedeniyle okul ve iş günü kaybı: 150 milyon gün, maliyeti ise 20 milyar dolar… Peki bahar hastalıklarından korunmak mümkün mü? Aile Hekimi Dr. Alparslan Tekiner bahar hastalıklarından korunmanın yöntemlerini açıkladı…

Nisan ayıyla birlikte bahar artık kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Kışın kasvetli, soğuk havası yerini bahar esintisine bırakırken doğada mikrop yayılımı da artar. Bu durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirmek; vücudun enfeksiyonlara ve dış uyaranlara karşı daha dirençli olmasını sağlamak için önemlidir. Aile Hekimi Dr. Alparslan Tekiner bahar hastalıklarından korunmanınbu konuda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

· Bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemi nedir?

Küresel iklim değişimi doğayı, doğanın bozulan dengesi de bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklığındaki ani ısı değişimleri insanları soğuk algınlığı, grip ve diğer bahar hastalıklarına karşı hassaslaştırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirecek önlemler almak sağlıklı kalmanın önemli yollarından biri olma özelliğini taşıyor.

· Neden bahar aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekir?

Mevsim geçişlerinde hastalık yapan mikropların doğada yayılımları artar. Bir sıcak bir soğuk olan değişken hava koşulları kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Zayıf bağışıklık sistemi de hastalıklara karşı zemin hazırlar. Çünkü güçlü bağışıklık sistemi, bizi hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı korur ve onlarla savaşır. Bağışıklık sistemi zayıfladığında bu savaşta başarısız olunduğu için mikroplar hastalıklara yol açar. Mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde vücut bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, günlük beslenmeyi desteklemek amacıyla Ekinezya, Mürver, Propolis gibi doğal ürünlerin ve Çinko, C vitamini gibi vitamin ve mineral kombinasyonlarının kullanılması birçok uzman tarafından önerilmektedir.

· Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların genel sağlık üzerindeki başlıca zararlı etkileri nelerdir?

Mevsim geçiş dönemlerinde grip, nezle, soğuk algınlığına sebep olan ‘virüs’ denilen mikroplar çok yaygındır ve çok çabuk bulaşır, özellikle risk gurubunda bulunan kişiler için tehlikelidir. Bebekler, 65 yaşın üzerinde olan kişiler, astım dâhil kronik akciğer hastaları, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanan hastalar risk gurubundadır. Risk grubundaki kişiler için grip öldürücü olabilir. Rinit, astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Kronik hastalığı olanlarda bu enfeksiyonlar başka büyük enfeksiyonları tetikleyebilir.

· Bahar aylarında hastalıklardan korumak için ne yapmak gerekir?

Hastalıktan korunmanın yolu vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin en iyi durumda olmasıdır. İyi beslenmek, dinlenmek, stresten uzak durmak ve sigara içmemek önemlidir.Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bağışıklık artırıcıları özellikle salgın dönemlerinde kullanmak çok yararlıdır.

· Bu mevsimde bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapılmalıdır?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kişinin kendisini daha iyi hissetmesini, iyi görünmesini, enerjisini daha iyi kullanmasını sağlar. Enfeksiyonlardan, kanserden ve çevresel zararlardan korur. İmmun sistemini zayıflatan faktörlerden kaçınmak (stres, dengesiz beslenme vs.), pozitif olmak, alkol ve sigara tüketiminden uzak kalmak, dengeli ve düzenli beslenmek, spor yapmak bağışıklık sistemini destekler. Ama zaman zaman bu destekler de yetersiz kalır ve dışarıdan bağışıklık sistemimizi güçlendirici yardımlar (takviyeler) da almak gerekebilir.

· Ekinezya, mürver, propolis, beta glukan gibi doğal ürünlerin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkileri nelerdir?

Erişkinler her yıl 2-3 kez soğuk algınlığına yakalanır ve işe gidemez. İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalığın şiddeti bağışıklık sistemine bağlıdır. Ekinezya bağışıklık sistemini aktive eder, savunma hücrelerinin etkinliğini artırır ve doğal öldürücü hücre aktivitesini artırır. İlk nezle belirtileri ortaya çıkar çıkmaz ekinezya kullanmaya başlanırsa semptomların süresi ve şiddeti azalabilir.

21 derleme ve çalışmanın analizine göre soğuk algınlığında önerilen tedaviler arasında; Ekinezya, C vitamini ve çinko da bulunmaktadır.

*Mürverhem antibakteriyel hem de antiviral (influenza) etkili olduğu için influenzanın sekonder komplikasyonlarına karşı da koruma sağlayabilir.

*Propolis soğuk algınlığının dokuda yarattığı oksidatif stresi giderir.

*Ekinezyainfluenzae gibi ÜSYE etkeni bakterileri kolayca inaktive eder ve oluşturdukları inflamatuvar etkileri geri döndürür.

*Mürver ekstresi antibiyotiğe duyarlılığını artırır.

*Propolis + çinkokombinasyonu tekrarlayan orta kulak iltihaplarında yeni atak riskini ve antibiyotik kullanımını azaltır.

*Beta Glukanenfeksiyonlara karşı vücudu savunan hücreleri aktifleştirir.

· Grip ve soğuk algınlığını önlemede tedavi maliyeti ve bu hastalıklara yakalanıldığı zamanki tedavi maliyeti hakkındaki görüşleriniz nedir?
Amerika’da bir yılda soğuk algınlığı nedeniyle yaklaşık 100 milyon muayene yapılmakta ve muayene-ilaç ücretleri yaklaşık 10 milyar doları bulmaktadır. Hastalanan kişilerin okul ve iş günü kaybı ise toplam: 150 milyon gün… Maliyet ise 20 milyar dolara ulaşmakta… Nüfus yapımız itibariyle ülkemiz için daha ciddi bir tablo ortaya çıkmaktadır. İş gücü kaybı, işe gidememe, çocukların okuldan uzak kalması, hastalanan çocuğa bakmak için ebeveynlerin işlerinden geri kalması, kronikleşen hastalıklarda tedavinin uzun ve pahalı olması bu mevsimdeki bulaşıcı hastalıkların insanlığa sunduğu acı reçete. Bulaşıcılık nedeniyle ailenin tüm fertlerinin hasta olması ve iş ve okuldan geri kalmanın toplam maliyeti göz önüne alındığında, genel sağlığımızı korumak çok daha ekonomik bir yoldur. Bu durumlarda dışarıdan bağışıklık sistemimizi güçlendirici yardımlar (takviyeler) da doğru bir adımdır.
 
Back