Cereser 'in bahsettiği kavram mesela, birçoğumuz için yeni sayılabilir. Ama şöyle bir düşününce mantıklı aslında.
Yine bağırmasın, ayrılmasın ya da çeşitli şiddet türlerini uygulamasın diye kabul edilen şeyler bence de rıza kavramına girmiyor.
Bunu cinsellikle değil de başka bir olayla örneklendirmek istiyorum, belki daha net anlaşılır. Yıllar önce çok sıkı bir diyet uyguluyordum. Gerçekten günlük hayatta herkesin akşam yemeği ya da öğlen yemeği olabilecek şeyler listem dışındaydı.
Neyse işte bir arkadaşımın iş yerine gitmiştim davet üzerine. Orada bir kadın ısrarla öğlen yemeği ye diye tutturmuştu.
Yemek menüsü tabi ki bana uygun değildi, kibarca reddettim. Ve evet bir kaşık bile alamazdım, doktorum kilo vermemi tavsiye etmişti. O bir kaşık bana zarar olarak dönecekti. Ben hayır dedikçe kadın ısrar etti, en son kaşıkla ağzıma yemek sokmaya kadar götürdü işi. Ben de inatla yemedim, hem durum saçmaydı hem de ısrara boyun eğmek istemiyordum.
En sonunda bu kadar inat olursan kocan boşar seni demişti. İşte durum tam olarak böyle, birini bezdirene kadar ısrar edince rızasını almış olmuyorsunuz.