aynaya bakınca kimi görüyorsun

environmentaleng

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2015
2.022
1.077
41
Aynaya bakınca kimi görüyorsun?”

Bütün zamanların en aptalca sorusunu soruyorum dostuma: “Aynaya baktığında kimi görüyorsun?” Sorunun cevabını vermeye kalkmak daha da aptalca olmalı ki. Cevap vermeye yanaşmıyor. Dudak büküp
noktaqp6.gif
omuz silkerek: “Elbette ki kendimi...” diyor.

“Beni görecek değilsin ya!” diye teselli ediyorum. “Aynada gördüğünü ‘Bu benim işte!’ diye tanıyorsan
noktaqp6.gif
bunun hiç hesap etmediğin bir bedeli var” diye ekliyorum. Yeniden omuz silkiyor
noktaqp6.gif
dudak büküyor. Şaşkın ama umutsuz bir ifade beliriyor yüzünde: “Nasıl yani?”

“Aynaya bakabiliyorsan
noktaqp6.gif
‘aynaya bakabilen birisi’ olarak varsın demektir. Unutmuş olabilirsin. Buraya
noktaqp6.gif
o aynanın karşısına kolay gelmedin. Hatırlatayım. Doğum gününden sadece bir yıl önce aynada görünen bir insan olmak gibi bir beklentin yoktu. Yıllar sonra aynada kendine bakıp ‘Bu benim işte!’ diyebilmeyi tasarlamış değildin. Üstelik
noktaqp6.gif
o sıralar kimseler tarafından var olman beklenmiyordu. Hele de insan olman hiç umulmuyordu. Adın zaten anılmıyordu. Kayda değer bir şey değildin.”

“…”

“Bir bak
noktaqp6.gif
nereden nereye gelmişsin? Bugün
noktaqp6.gif
önüne ayna koyabilen
noktaqp6.gif
aynaya baktığında kendini ‘insan’ olarak tanıyabilen bir insansın. Üstelik yıllardır bu böyle.. Alışmış olabilirsin kendini aynada görmeye. Ama.. Hiç umulmadık bir sonuçla karşı karşıyasın şu anda. Hiç beklenmedik bir zafer bu. Sürprizsin sen sana. Herkesin seni unuttuğu o karanlıkta Biri seni andığı için buradasın. ‘Olsan da bir olmasan da bir’din aslında. Hiç doğmasaydın
noktaqp6.gif
şimdi arayıp sormayacaktık bile seni. Yokluğuna yanmayacaktık. Aramızda olmayışına üzülemeyecektik. Bir zamanlar
noktaqp6.gif
yokluğun varlığına tercih edilebilirdi. Bak şu işe
noktaqp6.gif
tam tersi olmuş! Varlığın yokluğuna tercih edilmiş. Hayret! Çok şaşırmalısın
noktaqp6.gif
aynada kendini görebildiğine…”

“Sahi ya
noktaqp6.gif
hiç düşünmemiştim…”

“Dur
noktaqp6.gif
daha bitmedi. Aynada kendi yüzünü değil de
noktaqp6.gif
herkesin yüzü gibi bir yüz görebilirdin. Yani gözleri
noktaqp6.gif
kaşları
noktaqp6.gif
kirpikleri
noktaqp6.gif
burnu
noktaqp6.gif
ağzı
noktaqp6.gif
yanakları
noktaqp6.gif
çenesi
noktaqp6.gif
dudakları
noktaqp6.gif
kulakları ve saçlarıyla robotlar gibi ‘prefabrik’ bir yüze sahip olabilirdin. Sen yüzüne baktığında herkesin yüzünü görüyor olabilirdin. Herkes yüzüne baktığında senin yüzünü görüyor olabilirdi. Çok özenle yapılmış
noktaqp6.gif
çok pahalı araçlar gibi seri numaralarıyla başkalarından ayrılıyor olabilirdin. Yüzün sana ‘özel’ olmayabilirdi. Çok ‘genel’ bir yüz şablonu içinde ‘sıradan’ biri olabilirdin. Oysa
noktaqp6.gif
aynaya baktığında ‘özel’ birini görüyorsun. Kendini! Sana bu özel yüzü veren diyor ki
noktaqp6.gif
‘benim güzel kulum
noktaqp6.gif
bak seni ne kadar da özel yarattım. Seni kimselere benzetmedim. Kimseleri de sana benzetmem. Bu yüzü senin için sakladım
noktaqp6.gif
sadece sana verdim.’ Duyabiliyor musun?”

“Aynaya bakınca kendim diye/bildiğim birini görüyorum. Doğru...”

“Sen herkes gibi ‘sıradan’ bir yüze sahip olsaydın
noktaqp6.gif
kimseler seni tanımayacaktı. Seni sevenler herkesi sever gibi sevecekti seni. Sen kimseye aşık olamayacaktın. Herkesin yüzü aynı çünkü. Seni kimse özlemeyecekti. Herkesinki gibi yüzün çünkü. Kimse gidişine de gelişine de aldırış etmeyecekti. Çünkü her yerde senin gibiler olacaktı. Belki de hiç sevmediğim bir katilin yüzüyle karşılaşacaktın aynaya her baktığında. Hepten nefret ettiğin bir zalimin saçlarını tarıyor olacaktın her defasında. Sen zannedilen insanların her yaptığından utanacaktın. Yerin dibine girecektin suçlular ekrana çıktığında. Ne itibarın kalacaktı ne şöhretin. Dahası
noktaqp6.gif
her aşamada kimliğini ispatlamak zorunda kalacaktın. ‘Yo
noktaqp6.gif
yo
noktaqp6.gif
o ben değilim!’ diye polisten kaçtığını düşünsene. ‘Hayır
noktaqp6.gif
vAllahi o iğrenç işi yapacak biri değilim!’ diye yalvardığını hayal etsene en sevdiklerine bile.”

“… Ne diyeceğimi bilemiyorum. Acaba barkodlarla mı gezerdik her yerde? Eşimize her akşam seri numaramı göstermek zorunda mı kalırdım?”
“Doğrusu
noktaqp6.gif
bu kadarını hayal edemiyorum ama.. Sen yine de benim sorumu bir kez daha cevapla…”

Soruyorum: “Aynaya baktığında kimi görüyorsun?”

“Kendimi görüyorum
noktaqp6.gif
çok şükür…”

Omuz silkmek yerine derin bir nefes alıyor bu defa. Dudak bükmektense derin bir minnettarlıkla konuşuyor.

Senai Demirci

X