• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aylık ne kadara geciniyorsunuz, nasil para biriktiririm ?

Dondurulmuş ürünleri kullanmak büyük avantaj, çünkü fazla aldığım yiyecekleri buzluğa kaldırıyorum sonra acil bir durumda çok rahat oluyor.
Ama eşim asla buzluktan çıkan şeyi yemiyor. Çok çabuk aciktigi icin köfte yapıp buzluğa koyayım diyorum. Kaç kere yaptım kokuyor diye yemedi. Yemekleri koklayıp sonra yiyor :bicak:
Bu rahatlığı ancak misafirler gelince yaşıyorum gerçekten hem pratik hem uygun oluyor.
Benim esimde eger buzluktan cıktıgını görürse kokuyo der be yemez.ama görmedigi zamanlar az önce yaptım hayatım buzluk falan degil diyorum yiyiyo
 
Haftada 100 pazar 100 market alışverişi yaparım (aynı gün listeyle çıkarım hiç bir şeyin bittiğini görmem evde biteceğini anladığım an alırım rahmetli büyükbabamın öğüdüdür bu bereket kaçmasın derdi)
Deterjan vs dahil değil buna
Yani sadece mutfak masrafım aylık 800 ve 4 kişiyiz
 
Ne güzel düzen oturtmuşsunuz, bizim kiraya çok gidiyor ve zorumuza gitse de şuan başka çözüm bulamiyoruz . İstanbul da oturuyoruz burda semtlere göre bile farkediyor faturalar ben Fatihteyim.
Burda marketler genel olarak pahali, bakkallar daha çok fiyatlı. Aslında bim, A 101 gibi yerlerden alışveriş etmek gerek sanırım ama ancak sınırlı şeyler alabiliyorum orlardan da. Eşimin mizmizligi sayesinde.
Eşiniz en dogrusunu yapıyor . Kaliteli beslenme kişini kendine verebileceği en büyük özen. Bence kizmak yerine destekleyin .
 
Deneyimli güzel hanımlar,
Bu aralar geçinmek çok zor, çevremdeki çoğu kişi ise hayatindan memnun onlarda düzenli bir ev hayatına sahip olmadıkları için sanırım , şimdi ev kirası, faturası, yemek vs. Derken denklestirmek güç. Ancak, bunları düzenli ödeyen , ev masrafi yapanlar beni anlar sanırım.
Bizim ev kiramiz 1.400
Aylık elektrik, internet, doğalgaz, su ve telefon harcamalarimiz yaklaşık 500 TL
Mutfak harcaması ise haftalık 450 nerdeyse.
Eşim çok yemek seçtiği için, mutfakta birlik olmuyor bu yüzden harcamamiz çok. Ama ben elimden geldiğinde kismak istiyorum, çünkü bebeğimiz gelecek, şuan iki kişi ucu ucuna yetişiyor.
Eşimin maaşı ise 3.500 bazen üç dört ayda bir daha çok aldığı da oluyor, 1000 Tl kadar ama o parada eriyip gidiyor. Ben şuan hamile olduğum için çalışamıyorum da iş bulamiyordum şimdi daha da zorlaştı.
Siz ne kadara nasıl geciniyorsunuz, tasarruf için neler tavsiye edersiniz ?
Kelin ilacı olsa demişler ama ben de yazayım:) Ben izindeyim şuan maaş almıyorum eşimin gelirinde bikaç aydır artış var an ancak tasarrufu pek oturtamadık. Giderimiz çok fazla cunku kira faturalar 1700u bulur, aylık el harçlığı 600, arabanın benzin artı masrafı enaz 500, yardım yapıyoruz 500, 2 çocuk kresi gidiyor 2000, mutfaga ne harcıyoruz buara hesaplamıyoruz bile ama çok gidiyor. Evde bebek olunca onlar herseyi yesin mantıgında oluyorsun herhafta et, tavuk, balık alıyorsun. Norveç somonu cok faydalı kilodu 60-70tl, koy tavugunun kilosu 45-50tl, kivi gecen 15tl idi şok oldum. Margarin asla kullanmsm tereyağ kilosu 40tl zeytinyağın kilosu marketlerde malum nadir olarak yerinden getirtiyoruz oda ucuz olnuyorki. Pazara gidecek vaktim maalesef yok ama kimisi de aynı zaten fiyatlar diyor. Bir de bizim duzenli harcama kalemimiz gezilerimiz var. Senelik buyuk tatil dışında, Heray biryere gideriz lüks otellerden bahsetmiyorum oralarda kalmayız ama haftasonu iznini bile boş geçirmeyiz ya pikneğe gideriz ya muze gezeriz ya bisiklete bineriz illa para harcayacak birsey buluruz:) genelde gezme kalemini sıfırlamayıda dusunmeyiz hayat biriktirdiğimiz anılarla guzel çünkü. Aslında mutfak masrafınız çok gibi duruyor ama eşinizin alışkanlıkları boyleyse cokta fazla kısamazsınız gibi sanırım bebek olunca biraz toparlayacaktır.
 
Eşiniz en dogrusunu yapıyor . Kaliteli beslenme kişini kendine verebileceği en büyük özen. Bence kizmak yerine destekleyin .
Ben kalitesiz beslenelim demiyorum ki , eşimin yaptığı araştırma yapmadan pahalisini almak, ben ona göre daha dikkat ediyorum bu konularda, tavuk eti yemiyorum kasaptan almam hiç , güvendiğim yerden alip 40 TL veriyorum kilosuna ama gerçekten çok fark ediyor. Mesela Marmara birlikin zeytinlerini alıyor ben hiç begenmiyorum , daha uygun ve daha lezzetli sini pazardan bulabiliyorum. Geçen aldığı bu zeytinleri çöpe atmak zorunda kaldım , tadı çok kötüydü, içinde koruyucu renklenrici herşey var. Margarini asla kullanmam onun yerine tereyağı kullanırım. Pazara gittiğimde hangi balık tazeyse onu alıyorum, norvec somon yeri gelirse hamsi , yani pahalı diye gidip direkt somonu almıyorum .Yani en pahalisi en iyisi mantığıyla değil bir dengede tutmak gerek bu işi.
Pahalı olan herseyin kaliteli olduğuna inanmıyorum, iyi araştırıp bilip almalıyız.
Eşime kalsa iki günde bir tavuk kızartması yiyecek, kahvaltılarda da çok secici, börek poğaça alır dışardan sürekli.
Bense peynir, zeytin, yumurta kuruyemisle yapıyorum derdi kaliteli , sağlıklı beslenmek değil yani
 
Son düzenleme:
Büyükbaşlarda hep antibiyotik var zaten, o yüzden pek tüketmemek lazım aslında. Biz de kurbanda küçükbaş kesmeyi düşünüyoruz artık eşimle, kestiğimiz eti bebeğimize yediremeyeceksek, kendimiz gönül rahatlığıyla yiyemeyeceksek büyükbaş kesmenin anlamı yok bence.
Herkes bol et yemek ister tabii ama biraz da bütçeye uygun davranmak lazım bence. Eşinin de biraz kendini değiştirmesi lazım yani. Bebek olunca zaten masraflar artıyor. İlk doğduğunda aman bu mu bez parası dedikleri diyorduk, pakette adet olarak çok bez vardı ve ucuzdu. Şimdiyse nerden nasıl ucuza alırız diyoruz. Adeti 60 kr olan bez bulursan şanslısın ki günde ortalama 3-4 bez gidiyor. Vs vs yaşamak çok zor artık.
Bizde 2 bebek olunca bez konusuna bu ara bende taktım:) cozumu gunduz ayrı gece ayrı bez kullanmakta buldum yoksa dediğinin gibi duzenli kullsndıgım bezin tane 70kurusu gecti. Ama baya memnundum gunduz kaka falan sık oluyor diye daha ucuz kullanıyorum.
 
Bizde 2 bebek olunca bez konusuna bu ara bende taktım:) cozumu gunduz ayrı gece ayrı bez kullanmakta buldum yoksa dediğinin gibi duzenli kullsndıgım bezin tane 70kurusu gecti. Ama baya memnundum gunduz kaka falan sık oluyor diye daha ucuz kullanıyorum.

En mantıklısı o zaten, bebeğin vücudu da kabul ediyorsa ne güzel. Benim oğlumun pişik oluyor hemen, bir tek huggies ve sleepy pişik yapmıyor sayılır, o yüzden indirimde huggies bulunca alıyorum. Bulunduğumuz yer acayip sıcak, Ankara'da pişik olmuyordu, pişik kremi vs hiç kullanmamıştım 9-10 aylık olana kadar. Burdaysa her bez değiştirmede sürmek zorundayım, yoksa pişiyor hemen... :/
 
Yorumları okuyunca anladım ki, biz çok savurganız.
Halbuki eşim oldukça tutumlı, her şeye dikkat eden bir insandır ama ev kendimizin olmasına rağmen aidat doğalgaz faturalar zaten 1300 ü buluyor.
2 bebek var, her birinin mama, bez ve kıyafet masrafı aylık 1000 tl ye geliyor.
Mutfak deseniz büyük bebeğim sadece et tavuk sür yumurta yiyiyor, evde her gün bunlar pişiyor dolayısıyla haftalık 500 tl gibi bir harcama mevcut.
E kendimiz de geziyoruz, yiyoruz içiyoruz sigara kullanıyoruz ve ay sonunu sürekli zor görüyoruz.
Giderimiz çok ama gelir artmıyor aksine azalıyor.
Bir yerde hata yapıyoruz ama nerde?
 
Aylık degil haftalık 450 imiş

Haftalık olduğunun farkındayım.Ayda 450 lira olsa nasıl bu kadar düşük derdim.Ayda 1800 lira haftada bir gün güzel bir yerde yese gayet olur.Bir oturuş 150 lira olur iki kişi,ayda 600 olur mesela.1200 e gezme masrafı da dahildir.Ya da kıyafet o zaman yeri gelir az bile olur.Ama sırf iki kişinin evde yediğine ise evet fazla.
 
haftada 450 tl alışverişe deterjan, şampuan, deodorant, ped vs gibi temizlik malzemeleri de dahilse bence normal. zaten et olmuş 50-100 tl, peynirin minicik paketi 25-30 lira, tavuk kanat bile geçen hafta migrosta 28 tl idi, her gün de ot yenmez ki...

bize gelince, kira ve faturalarımız aylık 2000 tl yi buluyor,
ek olarak ayda 400 tl yol masrafı, 1600 tl çocuğun okul taksiti,
arabanın kaskosu, sigortası, vergisi, bakımı aylık ortalama 200 tl
temizlik, yemek vs dahil aylık 1500 tl kadar da market alışverişimiz oluyor.
geriye kalan da anca diş tedavisi, çocuğun giyim oyuncak vs eksiklerine yetiyor, yani kendimize ekstradan 1 tl bile harcayamıyoruz.
Çünkü artık yoksulluk sınırı 5000 seviyesinde.
Gazetelerde aşağıdaki bilgi vardı.
4 kişilik ailenin açlık sınırı 1714, yoksulluk sınırı 5 bin 584

Bu şartlar altında konu sahibi siz 3500 lira maaş ile 3 kişilik bir aile olarak zaten yoksul sayiliyorsunuz.

Yaşadığınız şehire göre de çok değişebilir yaşam fiyatları ancak 50-60 lira pazar alışverişi tamamlayan arkadaşı canı gönülden tebrik etmek lazım.

Bizim 140 lirayı buluyor. Paramız olmadığı zaman ben de 50-60 liraya tamamlıyorum ama o zaman meyve olmuyor ve 2-3 gün sonra zaten pişirmeye bir şey bulamıyorum.
 
Mutfak masrafınız aşırı denecek derece de fazla
Biz üç kişilik aileyiz 1,5 yaşında kızım var
Kendimce yaptığım tasarruflar artık prizde birşey bırakmıyorum şarj aleti falan
TV izlemem pek o yüzden fişini çıkarıyorum
Pazardan alışveriş yaparım
Temizlik malzemesi konusunda seçiciyim kaliteli olmasına özen gösteririm ama önemsiz şeyleri ucuz olandan alırım
Tavsiyem mahalle marketi yerine büyük marketten alışverişi yapın çok farkediyor
Arabamız olmadığı için yakın olandan alıyorum ama pahalı oluyor
Canınızın ver istediğini almayın yemeyin
Sanki aldım sanki yedim diye o parayı kenara atın derim
 
3 kişiyiz
Her hafta 100 lira pazar,200 lira market alışverişi oluyor.Yumurta,süt,yoğurt organik alıyorum.Beyaz ekmek eve girmez.Tavuk organik sadece iki haftada bir.Balık mevsimi balık bol alınır.Deterjanlar organik veya sıvı arap sabunu.Eşim vejetaryen,ben et orta derece severim ama çocuğun her gün bir öğün eti olur ortalama.Eve abur cubur girmez bol kuruyemiş,meyve girer.Haftada bir kahvaltı,iki akşam yemeği dışarda yenir genelde.Bunun masrafını saymıyorum tabi o ayrı gezme tozma masrafı.Ama içime sinen şekilde evde yeme içme masrafı aylık 1200 oluyor min,öğlen evde yemek yenmediği için ve dışarda yeme miktarı da sayılınca.Yoksa eminim daha fazla olurdu.Dikkatimi çeken şey ise pazardaki geçen seneye oranla aşırı pahalılık.Geçen sene daha az paraya çok daha fazla sebze,meyve alırdık.
 
Çünkü artık yoksulluk sınırı 5000 seviyesinde.
Gazetelerde aşağıdaki bilgi vardı.
4 kişilik ailenin açlık sınırı 1714, yoksulluk sınırı 5 bin 584

Bu şartlar altında konu sahibi siz 3500 lira maaş ile 3 kişilik bir aile olarak zaten yoksul sayiliyorsunuz.

Yaşadığınız şehire göre de çok değişebilir yaşam fiyatları ancak 50-60 lira pazar alışverişi tamamlayan arkadaşı canı gönülden tebrik etmek lazım.

Bizim 140 lirayı buluyor. Paramız olmadığı zaman ben de 50-60 liraya tamamlıyorum ama o zaman meyve olmuyor ve 2-3 gün sonra zaten pişirmeye bir şey bulamıyorum.

Bazi arkadaslar aylik 400 liraya bile cok demis de, 1 ay boyunca gunde 2 ekmek 1 su alsan zaten ayda 150 tl ediyor, makarnanin bile paketi 1.5 tl, buna giren yag, salca, sogan, biber...
Yani somon fume, kuzu pirzola da degil, rutin haftada 1 kirmizi, 2 gun beyaz et, 3gun sebze, 1 gun bakliyat yapsan haftalik alisverin 300 tl yi geciyor, ki biz cok yiyen bir aile de degiliz 3 kisinin toplam kilosu 150 :KK53:
 
Bizde her zaman ya pirinç ya da bulgur pilavı olur. Eşim mesela doymaz eğer pilav olmazsa. Yanında ya et, ya balık, ya tavuk yahut kıymalı yemek yaparım. Yeter. Bazen sadece makarna yaparım. Tek çeşit.
Evde ger zaman kek, revani gibi tatlılar olur. Siz de böyle döndürmeye çalışın. Daha az maliyetli olur.
Her yemeğin yanına pilav ekonomik oluyor anayemeği az tüketmemizi saglıyor aslında lezzetli de ancak kilo aldırmıyor mu? Aynı sekilde evde hergun tatlı olması da seviyoruz çok ama kilo aldırır saglıksız diye kendimi yapmamak için frenliyorum
 
Her yemeğin yanına pilav ekonomik oluyor anayemeği az tüketmemizi saglıyor aslında lezzetli de ancak kilo aldırmıyor mu? Aynı sekilde evde hergun tatlı olması da seviyoruz çok ama kilo aldırır saglıksız diye kendimi yapmamak için frenliyorum

Ben yemiyorum. Benim aile kültürümde yok mesela karbonhidrat tüketimi ama eşim öyle alışmış. Dolayısıyla olmayınca doymuyor. Bir sb’dan yapıyorum eşim oğlum 2 öğün yiyor. Az olarak koyuyorum pilav yaptığımda.
 
Ben yemek yapınca iki akşam yiyoruz. Eşim çok etçi biri değil. Yemek seçmez. Ne bulursa yer. Çorba salata yoğurt bazen bunlarla geçirdiğimizde oluyor yorgun olduğumuzda. Sanırım eşi çok yemek seçen, abur cubur tüketen evlerde mutfak masrafı alıp başını gidiyor. Biz sebze ağırlıklı yiyoruz mesela bu ara hava çok sıcak çünkü. Tatlı çok aldırmıyorum yada yapmıyorum. Kahvaltılıklar, çay şeker un vb aylık alıyoruz. Hergün çay demlemiyorum bu yüzden iki aydır paket daha yarıda. Özel çaba sarfetmiyorum ama aşırı masrafı sevmiyorum. Fatura olarakta elektrik su doğalgaz yüz civarı tuttu bu ay. Haftada iki kez bulaşık 3 4 kezde çamaşır makinesi çalışıyor.
 
istanbulda yaşıyorsunuz kira fatura falan normal olabilir belki bilemiyorum şimdi omlardan kusamazsınız belki ama bana mutfak masrafı çok geldi 450 TL'de ayda neredeyse 1800 tl yapıyor bence çok o yiyorsunuz ki o kadar ben Bursa'da yaşıyorum evimize 5000 tl ye yakın giriyor bazen daha fazla eşimin hem dükkanı var hem çiftçi yazın oradan da para geliyor ama hiç harcanmıyor o para ki ben şuan sizin giderleri okuyunca giderimizin olmadığını gördüm :-) birde küçük bebeğimiz var aylık doktor masrafı 250 300 TL'yi buluyorken bence siz mutfak masrafını kesin hep et yemeyin yiyorsanız mesela abur cubur almayın ben hamile kaldığım gibi her şeyi bıraktık biz sağlıklı bir bebek olması için eşim bile yemiyor çikolata cips vs kola gazız vb şeyler içmiyoruz kahve bile yok evde bebeğe zarar verir diye :-) eşim aşırı yemek seçen birisidir hep e yemek isterdi tartışma çıkarırmış evde et yemeği olmayınca evlendiğimizde önüne ilk ıspanak koydum sonra pırasa sonra kelem derken bir baktı kı et yemeği yapılmıyor önüne ne koyarsam onu yiyor yoksa koymam yiyemez :-)
 
Ben yemek yapınca iki akşam yiyoruz. Eşim çok etçi biri değil. Yemek seçmez. Ne bulursa yer. Çorba salata yoğurt bazen bunlarla geçirdiğimizde oluyor yorgun olduğumuzda. Sanırım eşi çok yemek seçen, abur cubur tüketen evlerde mutfak masrafı alıp başını gidiyor. Biz sebze ağırlıklı yiyoruz mesela bu ara hava çok sıcak çünkü. Tatlı çok aldırmıyorum yada yapmıyorum. Kahvaltılıklar, çay şeker un vb aylık alıyoruz. Hergün çay demlemiyorum bu yüzden iki aydır paket daha yarıda. Özel çaba sarfetmiyorum ama aşırı masrafı sevmiyorum. Fatura olarakta elektrik su doğalgaz yüz civarı tuttu bu ay. Haftada iki kez bulaşık 3 4 kezde çamaşır makinesi çalışıyor.
Yemekte ne varsa onu yemek en güzeli, yemeğe de saygılı olmak gerek herşeyin öncesinde, o kadar uğraşla yapılıyor, taşıyıp getirip pişiriyoruz . Ancak, benim eşim dünden kalan yemeği cok nadir yer, örn. Dün kadınbudu yaptım bugun gece bire doğru eve gelecek ama yemez mecbur yanına corba, makarna birşeyler yapicam ama onları da yemeyebilir, bazen çok zahmetle yaptığım yemekleri yemeyip, sofradan kalktığı oluyor.
Ben çay içmiyorum, un çok kullanmam kilo yapmasın diye, şeker, abur cubur hiç tuketmiyorum sadece canım isterse bir kare bitter çikolata yerim.
ESim tektbaşına cay yapacaksa bile demliği doldurur, kiloluk cay bizi bir ay idare etmez, misafirimiz cok nadir geldigi halde, anlaşılan eşim bir başına yetiyor masraf cikartmaya:bicak:
 
Deneyimli güzel hanımlar,
Bu aralar geçinmek çok zor, çevremdeki çoğu kişi ise hayatindan memnun onlarda düzenli bir ev hayatına sahip olmadıkları için sanırım , şimdi ev kirası, faturası, yemek vs. Derken denklestirmek güç. Ancak, bunları düzenli ödeyen , ev masrafi yapanlar beni anlar sanırım.
Bizim ev kiramiz 1.400
Aylık elektrik, internet, doğalgaz, su ve telefon harcamalarimiz yaklaşık 500 TL
Mutfak harcaması ise haftalık 450 nerdeyse.
Eşim çok yemek seçtiği için, mutfakta birlik olmuyor bu yüzden harcamamiz çok. Ama ben elimden geldiğinde kismak istiyorum, çünkü bebeğimiz gelecek, şuan iki kişi ucu ucuna yetişiyor.
Eşimin maaşı ise 3.500 bazen üç dört ayda bir daha çok aldığı da oluyor, 1000 Tl kadar ama o parada eriyip gidiyor. Ben şuan hamile olduğum için çalışamıyorum da iş bulamiyordum şimdi daha da zorlaştı.
Siz ne kadara nasıl geciniyorsunuz, tasarruf için neler tavsiye edersiniz ?
Eskiden borç varken önce kredi ödeyip ondan sonra faturaları ayırıp kalanını birikim yapamıyorduk

Tam biriktirme zamanı borç yok bizde biroktiremiyozu
 
istanbulda yaşıyorsunuz kira fatura falan normal olabilir belki bilemiyorum şimdi omlardan kusamazsınız belki ama bana mutfak masrafı çok geldi 450 TL'de ayda neredeyse 1800 tl yapıyor bence çok o yiyorsunuz ki o kadar ben Bursa'da yaşıyorum evimize 5000 tl ye yakın giriyor bazen daha fazla eşimin hem dükkanı var hem çiftçi yazın oradan da para geliyor ama hiç harcanmıyor o para ki ben şuan sizin giderleri okuyunca giderimizin olmadığını gördüm :-) birde küçük bebeğimiz var aylık doktor masrafı 250 300 TL'yi buluyorken bence siz mutfak masrafını kesin hep et yemeyin yiyorsanız mesela abur cubur almayın ben hamile kaldığım gibi her şeyi bıraktık biz sağlıklı bir bebek olması için eşim bile yemiyor çikolata cips vs kola gazız vb şeyler içmiyoruz kahve bile yok evde bebeğe zarar verir diye :-) eşim aşırı yemek seçen birisidir hep e yemek isterdi tartışma çıkarırmış evde et yemeği olmayınca evlendiğimizde önüne ilk ıspanak koydum sonra pırasa sonra kelem derken bir baktı kı et yemeği yapılmıyor önüne ne koyarsam onu yiyor yoksa koymam yiyemez :-)
Canım en iyisini yapmışsın bende evlendiğinde çalışıyordum ilk zamanlarda, haftada bir balık bir et diğer günler sebze diye kendimi ayarlayip bir duzen oturtmaya calistim. Sevmese bile sebze yemekleri vs. Yaptim.Ugrasla kereviz, ıspanak yemeye bile başladı.
Ama yemek seçme huyu o kadar hat safadaki üstesinden gelemiyorum.
Mesela kışın nohut fasulye yaptırmadı, yapınca yemedi söylenip durdu açım diye, işyerinde hep yiyorum diyor.
Yazin en güzel sebzesi taze fasulyeyi daha geçen hafta zar zor kavgayla yaptım yedirdim. En az iki hafta gecmeden ayni yemegi yemiyor, bazen bu bir ay oluyor. Yemeği yapıyorum beğenmezse, hem söyleniyor açım diye hem de dışarı çıkıp alışveriş Edip kendine göre birşeyler yapıyor bu alışverişlerde çok masraflı oluyor haliyle. Bir ara hazır yemek söylüyordu hatta, ancak güç bela bunu engelledim. Joker kolay bir yemeğim yok, makarna olur bu genelde onu da yemez .
Genel olarak anladığım ben az bile harciyormusum bu kocayla :KK58:
 
Back