Kızlar tartışmaya gerek yok.
Burada bahsettiğimiz konu (yani benim anladığım ve benim bahsettiğim, onun yüzünden bu başlıkta olduğum konu) gereksiz harcamalardan kaçınarak birikim yapabilmek.
Elbette ki bize zevk veren şeyleri tamamen kısıtlamak, hayatın tadını çıkaramadan bir sürü şey biriktirmiş olmak değil.
Örnek vermek istiyorum: 2-3 hafta önce kendime 20 TL'ye diz altı bir tayt aldım. Nike'ın çakması, gri ve fuşya kombinasyonu ki ben iki renge de bayılırım. Evde koşu bandında yürürken giyerim dedim. Ve şu ana kadar sadece 1 kez giydim. Neden? çünkü kendisi bir tayt ve ben sıkı şeyleri sevmem, içinde rahat edemem. Daha öncesinde eşofman altı veya penye şortla yürüyüşümü pekala yapıyordum. Bu tayta ihtiyacım var mıydı? Yoktu. Peki aldıktan sonra kullandım mı? Hayır, sadece 1 kez. Yani ben 1000 TL de maaş alsam 8000 TL de maaş alsam sonuç aynı: Ben işime yaramayacak, gerçekten ihtiyacım olmayan bir şey için paramı harcadım. Düşünmeden alış veriş yaptım.
İkinci örnek: Dün trendyolda Madame Coco çıkmış, hemen sepete 2 tane ayna attım. Antreye asarım, süper durur dedim. Allah'tan daha önce bahsettiğim alışveriş orucundayım şu an, almadan çıktım. Ama alabilirdim. Alsaydım bu dürtüsel bir alış olacaktı, gerçekten ihtiyacım olan bir şey değildi. 1 ay sonra da sıkılıp başka şey almak isteyecektim. Aynı şekilde banyoya paspas alacaktım, halbuki evde paspas dolu. Evet tabi ki küçük değişiklikler her zaman iyidir, pas pas var diye iyice eskiyip yırtılana kadar aynısını kullanma döneminde değiliz, yama yapma dönemi bitti. Ben de 3 tane cüzdanım varken yenisini alabilirim mesela şimdi. Ama kullanabileceğim bir şeyse.
Yeni başlıkta belki kendimizi bilinçlendirecek fikirler alabiliriz birbirimizden. Daha uyanık olabiliriz. Daha planlı harcama yapıp hem aldıklarımızla/yediklerimizle mutlu olup hem de birikim yapabiliriz.