Avusturyada Yaşam

blauschatz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2007
76
1
Selam kızlar,
Benim eşim avusturyada yaşıyor,ben ve 2 çocuğum türkiyedeyiz aile birleşimi yapıp avusturyaya yerleşmeye karar verme aşamasındayım Hepinizin düşünce ve fikirlerinize önerilerinize ihtiyacım var..
Oğlum 9 kızım 14 yaşında özellikle kızım burda anadolu lisesi hazırlık sınıfında çok başarılı okul 1.cisi bir çocuk.Çocuklarımın okul durumu orada nasıl olur kolay adabte olurlar mı yoksa eğitimleri tamamen sona mı erer, çünkü farklı ülke farklı ortam en önemlisi almanca bilmiyorlar,tr.den oraya gelipte eğitimini başarılı şekilde devam ettiren çocuklar varmı?ben mi çok karamsarım, almanca öğrenmeleri çok uzun zaman alırmı.... ben eşimin yanında gidip geliyorum turist olarak ama o orda biz burda olmuyor böyle. mutlaka tandıklarınız vardır çocuklarınız vardır yardımlarınıza ihtiyacım var.fisfisfis

merhaba blauschatz, ben buraya 10 yasimda geldim,
simdi 20 yasindayim,
burada ilk okul günlerim benim icin epey zordu, cünkü
almanca bilmedigim icin hic bisey anlayamiyordum.
Ben nisanda ilkokul 2 siniftan devam ettim.
Sonra 3. Sinifa gectim, ama karne verdiklerinde hic bir dersten not almiyorsun, sadece derslerde bulundugun yaziyor.
9 yasindaki cocugun daha sansli
dil konusunda cünkü erken yasta daha rahat ögrenilebiliyor.
14 yasindaki kizin icin belki daha zor olabilir cünkü orta okul 2 ve 3'ten tekrar baslayabilir. Ama kizin zekiymis, belki cabuk kavrar cogu kelimeleri.
Burda orta okul ve ilk okul 4 sene sürüyor.
Cocuklarinin buraya alismasi cok zor olabilir. Yani benim icin öyle olmustu aslinda.
Cocuklarin umarim icine kapanik degillerdir
cünkü buraya geldiklerinde burdaki yasami, okulu ve dili bilmedikleri icin
iclerine kapanabilirler. Ama sen tatli bir anne olarak onlara moral vermeye
calisabilirsin.a.s.
Allah yardimcin olsun blauschatz, umarim cok zorluk cekmezsiniz ve umarim azicikta olsun yardimci olabilmisimdir..

merhaba blauschatz, ben buraya 10 yasimda geldim,
simdi 20 yasindayim,
burada ilk okul günlerim benim icin epey zordu, cünkü
almanca bilmedigim icin hic bisey anlayamiyordum.
Ben nisanda ilkokul 2 siniftan devam ettim.
Sonra 3. Sinifa gectim, ama karne verdiklerinde hic bir dersten not almiyorsun, sadece derslerde bulundugun yaziyor.
9 yasindaki cocugun daha sansli
dil konusunda cünkü erken yasta daha rahat ögrenilebiliyor.
14 yasindaki kizin icin belki daha zor olabilir cünkü orta okul 2 ve 3'ten tekrar baslayabilir. Ama kizin zekiymis, belki cabuk kavrar cogu kelimeleri.
Burda orta okul ve ilk okul 4 sene sürüyor.
Cocuklarinin buraya alismasi cok zor olabilir. Yani benim icin öyle olmustu aslinda.
Cocuklarin umarim icine kapanik degillerdir
cünkü buraya geldiklerinde burdaki yasami, okulu ve dili bilmedikleri icin
iclerine kapanabilirler. Ama sen tatli bir anne olarak onlara moral vermeye
calisabilirsin.a.s.
Allah yardimcin olsun blauschatz, umarim cok zorluk cekmezsiniz ve umarim azicikta olsun yardimci olabilmisimdir..

Canım benim tabiiki yardımcı oldun...Çok fazla içine kapanık değiller ama ben gelip oraları gördüğüm için ben bile etkilendim çok fazla çevre yok arkadaş yok sosyal hayat sıfır bir yabancı için.
Senin eğitim durumun nasıl sağlıklı bir şekilde sonuçlandımı yani dil sorunu bitince eğitim kolaylaştımı senin için...Birde böyle öğrencilere kurs imkanı tanıyorlarmı ...
İnan ne yapacağımı bilmez durumdayım kafam çok karışık :uhm:

Şimdiden çok çok teşekkür ederim...a.s.

Ben konusmakta bazen zorlaniyorum mesela grammar anlaminda
ama insanlar konusunca herseyi rahatlikla anliyorum.
Almancayi zamanla anlamaya basladiginda, diger dersler daha iyi oluyor.
Cocuklarin okula basladiginda, almanca ögretmenleri onlara kurs verebilir.
Ki öyle daha iyi olacak onlar icin.
Almanca dersi benim icin bugüne kadar hep sorun oldu, halada bir sorun
ama bu kisiden kisiye degisir tabiki,
Ve umarim senin cocuklarin böyle olmazlar.
Baska sormak istedigin bisey varsa, yardimci olacagim yine, tabi yardimim ise yariyorsa..a.s.

cocuklarin özellikle kizin cok zorlanir avusturyaya gelme diyemem sonucta esin burdaymis cok zor bir durum
almanca ögrenmen cok uzun sürer benim esim 4senedir burda hala dogru düzgün konusamiyor almancasiz da hic bisey olmuyor cocuklar cabuk kavrarlar ama okulda epey bi zorluklarla karsilasirlar canim...

bende viyanada yasiyorum ..ilk gelenlere kurs imkani saglaniyor ..ya tabiki zorlanicaksiniz ama alisincada iyiki gelmisin dersiniz ..kizlarin insallah almancayi cabuk cozer ,egitim olarak cok iyi her anlamda ilkokul ,orta,lise vs...eger alisirlarsa cok guzel egitim alacaklarindan emin ol..ogretmenler yabanci cocuklarla ayri ilgileniyor..ogretmek icin caba gosteriyorlar ....bunlar aklima geldi ...ama ne olursa olsun kocanin yalniz kalmasi ,senin yalniz kalmam iyi degil ..insan tam bir aile olmak ister ,bence gel sen buraya ,senin icin hayirlisi olsun canim

benim esimde uni yoluyla geldi buraya yani okumak icin geldi ama olmadi basaramadi zaten basarmasi bir mucise olur cünki cok zor belirli bir yasa geldikten sonra yani cocuklar öyrenir basarili olabilir ama genc diyeyim yani cocukluktan cikmis genclerimiz yada uni icin gelenlere yazik oluyor ben o kadar cok kisi taniyorum ki tr den iyi bir meslekle gelip yada iyi bir okuldan gecis yapip sonradan afedersiniz wc temizleyen yani sakin yanlis anlamayin ama ben cok üzülüyorum bu duruma, ingilizce olsa baska olurdu cünkü ingilizde az da olsa tr de biliniyor ama almanca tamamen yeni dil oluyor, buraya eytim icin gelenler cok iyi düsünmeli ve mutlaka tr de almanca öyrenmeli yani gelmeden bir temel olusturulmali, olusturmali ki o mucise olsun ve alman derslerde basari olsun. allah yardimciniz olsun umarim ne demek istediyimi yazabilmisimdir...

canim bende üniversite kanaliyla geldim,evet cok büyük zorluklar cekiyoruz ama imkansizda degil ben linzdeyim buradaki sistem viyana yada baska yerlere göre sert ve zor ne yazik ki..almanca kurusmuz bile haftada 6 saatti ama viyanada haftada 15 saat yani nerden baksan hergun kurs oluyor ama okulda ögretilen almanca cok basit ve sacma yani bize gündelik hayatta pek fayda saglamiyor..
viyanada sistem nasil tam bilmiyorum ama bizim iki abschnit var yani kisim birinci turkiyedeki 4 yillik egitim ikincisi ise master oluyor..burada bircok arkadas var türkiyede bitirmis almanca sinavini verince 2.abschnit ten basliyorlar tabi arti birsey...hayirlisi olsun calisinca olur gercekten ..birde evlenme teklifini kabul ettigin kisi avusturyada mi büyümüs...

:) yok canım o da bir kaç aydır orada, yani yeni sayılır... alışmış ama "auslander raus" duymaktan yeterince sıkıntılı... başına bişey gelecek diye korkuyorum:KK43:
canim hayirlisi olsun peki birkac ay olduysa oda henuz okulun tam ögrencisi sayilmaz ayricy ögrenci vizesi varsa sen mi ögrenci vizesiyle geleceksin yani nasil olacak neden tütkiyede kalmadi canm hayirlisi olsun

tr den geldiyinde uni de kaydin oluyor ve bunun almanca kursunu görüyorsun yani sadece almanca öyrencen ilk zamanlar o da baya sürüyo ve verdikleri eytim uni icin hic mi hic yeterli olmuyo, reyyancigim ben imkansiz demedim ama cok zor ve ben inan gelip de basaran tanimiyorum mutlaka vardir cokda gelen insan tanidim ama basarani göremedim ne yazikki..

tr den geldiyinde uni de kaydin oluyor ve bunun almanca kursunu görüyorsun yani sadece almanca öyrencen ilk zamanlar o da baya sürüyo ve verdikleri eytim uni icin hic mi hic yeterli olmuyo, reyyancigim ben imkansiz demedim ama cok zor ve ben inan gelip de basaran tanimiyorum mutlaka vardir cokda gelen insan tanidim ama basarani göremedim ne yazikki..

yok canim ben sana bisy demedim bende biliyorum burdaki okullarin halini bizzat icindeyim düsünüyorum... ama yinede calisirlirsa olur yani en azindan emek vermek lazim galiba kimse kimseyi kandirmasin evet cok süper gitmyor hicbisey buraya zorunlu olmadikca kimse üni okumak icin gelmsin bana göre en azindan tr de bitirmek en akilli secim olur...basaran insanlar varda ne yazik ki cok azinliktalar ...gelin54 sen ne yapiyorsun evlisin sanirim, sen burda büyüdün degil mi..

Kızlar bir süredir giremiyordum, hepinize tek tek teşekkür ederim.

Fikirlerinizi paylaştığınız için.Gerçekten çok zor farklı bir ülkede yaşamaya yeniden başlamak, çok güzel bir ülke en azından insanca yaşanacak bir ülke tr.deki sistem çöküntüsünden kurtulmuş olacağız.

Anlattığım gibi kızımın (14) ve oğlumun (9) okul durumu..özellikle kızım 14 yaşında olduğu için çok da başarılı bir çocuk..bende araştırdım biraz sanırım 1 yıl almanca kursu veriyorlarmış yıl sonu yeterli gelirse okula alıyorlarmış yeterli gelmez ise 1 yıl daha kursa devam ettiriyorlarmış.Doğrumu sizce bu söylenenler..?? Orada okula başlama yaşı kaç ? kızım burada lise 1 hazırlıkta, önümüzdeki yıl orada devam edecek olsa veya 1 yıllık kurstan sonra hangi sınıftan başlar.Yaşa göremi yoksa lise 2 den mi başlar ??

Çevrenizden böyle örnekleri varmı yani belli bir yaştan sonra gelipte başarılı olanlar?
Hepinizi öpüyorum.a.s.

canim benm kardesim liseye baslayinca gelmisti ama yapamadi ya eger daha iyi ögrenmesini istiyorsan hauptschuleden baslat ama ortasondan yani bi sene not almasin diger sene alsin 2 sene kayibi olacak ama yinede basarir...
kardesim geldi gymnasuma girdi ve yapamadi agir geldi amma arastir canm zaten liseyi burda 20 yasnda yada üstünde bitiriyorlar
belli bir yasta gelipte basarili olanlar elbette var 13 yasnda gelmis bir arkaasim var unide ve basarili burda yani linz de ben wiyanayi bilemiyorm liseyi bitirmek zor uniye yoksa lise bitince herkes girer

Son düzenleme:
ben burda dogdum burda büyüdüm.. elimde olsa bi an durmam türkiyeyei giderim.. burda ne yapsan ne etsen almanlara yaranamiyosun.. eninde sonunda yabancisin.. tamam egitim konusunda saglik konusunda ekonomi konusunda türkiyeye nazaran daha ilerlemis olabilir.. ama burda insanlik yok.. hic sevmiyorum burayi.. halbu ki burda dogup büyüdüm..

avusturyada geldinizmi bilmiyorum.. ama cocuklariniz icin zor olacak bundan eminim..

viyanaya hele hic gelmeyin.. yani büyük sehirlere gelmeyin.. en cok pislik orda var..

neyse hayirlisi olsun..

ha pardon birde basariyi sormussun.. benim ablamin sinifinda kosovali bir kiz vardi.. tam olarak hangi yasta geldi bilmiyorum ama sonradan geldi oda.. 5 yillik bir okul bitirdi burda ablamla birlikte.. her yil taktir ile bitirdi diplomasini aldi ve onuda taktirle aldi..

bu istek ve zevk isi.. mesela ben burda yasiyorum ama okuldan nefret ediyorum acaip tembel biriyim.. ama simdi karnemde 2 3 tane tr notu olarak 2 var.. yada olacak iste sene sonunda.. ama bende bu 5 yillik okulu bitircem insallah..

ama dedigim gibi cocuklariniz icin zor olacak.. arkadas bulma yönünden olsun dil yönünden olsun.. ve gelirsenizde dikkat edin cocuklariniz sadece türkler ile arkadaslik edinmesinler.. biraz da alman cocuklarina konussunlar ki almancayi ögrensinler..

neyse bence kolay olmayacak ben olsam gelmezdim.. yani nede olsa ben geri dönmeyi istiyorum..

reyyan cigim evet evliyim bebis bekliyorum, esim tr den geldi uni icin gelmis burda tanistik ve o tanisma döneminde de cok arkadasi vardi tr den gelen uni icin hic biri ne yazikki basaramadi sonradan tanidiklarimda basaramadi ordan biliyorum yani bu durumlari esim olmasaydi bilemezdim heral burda dogdum sen uni ye gidiyorsun demi?

kiz karadeniz sen nerde yasiyorsun ben anlamadim yani yasadigi yer trabzon yaziyo sende...
almanya da biyerdemi viyanadami...

canim hayirlisi olsun peki birkac ay olduysa oda henuz okulun tam ögrencisi sayilmaz ayricy ögrenci vizesi varsa sen mi ögrenci vizesiyle geleceksin yani nasil olacak neden tütkiyede kalmadi canm hayirlisi olsun

aslında o da master için oraya gitmemi istiyor, yani öğrenci vizesiyle ama ben masterı burada yapacam. bu arada ikna etmeyi düşünmüyorum değil (onu Türkiyeye dönüp okuma konusunda)jeyyar ben de onu soruyorum; neden viyana? :1rolleyes: Türkiyede zaten üni. okuyordu, 3. sınıftan başladı oraya. biraz bekleyeyim, belki hevesini alıra.s dediğin gibi hayırlısı, zamanı beklemek lazım...

X