Avukat arkadaşlar acil bakabilir mi?

ladyjoker

070217
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2018
256
600
18
Arkadaşlar merhaba, hepinize iyi akşamlar. Danışmamız gereken acil bir konu var. Umarım yardımcı olabilen çıkar.

Bir arkadaşım Haziran 2018 tarihinde taksitli mobilya almış 15.000 TL değerinde. Daha doğrusu nişanlısı alıyor, arkadaşım kefil görünüyor. Nişanlısı serbest meslek. Sigortalı vs çalışmıyor. Arkadaşım kurumsal bir şirkette çalışıyor, sigortalı. Bu alışveriş için 1.400 TL peşinat vermişler. Üzerine de Kasım ayı dahil taksitleri ödemişler. (Taksit tutarı her ay için 1.300 TL)Nişanlısının işlerinde bozulma olmuş. Aralık, ocak ve şubat yatırılmamış. Faiz de işlemiş.

Alacaklı firma borcu avukata vermiş. Avukat aramış "Borcunuz 20.000 TL gün içinde ya da ikiye bölerek 15 gün içinde ödeyin, taksitlendirme yapamayız" demiş.

E devlette de icra dosyası açık görünüyor. Böyle bir paraları yok. Ve bu süreç nasıl işliyor bilemiyoruz. Haciz mi gelir eve, maaşa mı (sigortalı olan kefil arkadaşım sadece) haciz gelir, başka bir ödeme yolu var mıdır?

Ne yapılabilir? Olumlu ya da en kötü sonuç ne olabilir? Bilgisi olanlar paylaşabilir mi, şimdiden teşekkürler.
 
İmzaladıkları sözleşmede ne yazıyor? Kendilerinde bir nüshası vardır. Not:avukat degilim
 
Sözleşmede ne yazdığını bilmiyorum. Ama aydan aya taksitle almışlar. Taksit günü yok ay içerisinde ödenecek denmiş. Aralık'a kadar ödenmiş. Sonrasında sıkıntı olmuş. İcra dosyası açık ne demek onun hakkında dahi bir fikrimiz yok. Ne yapılabilir bilemiyoruz.
 
Merhaba, kefil asıl borçlu gibi borçtan sorumludur.. ama öncelikle kendisine icra dairesinden yazı gelmeli..kisiye tebliğ edilmeli.. su kadar borcunuz var ve su kadar günde ödeyin veya itiraz edin yazar..
 
Ödeme dekontları duruyor mu?

E-devlette icra müdürlüğü ve dosya numarası yazıyorsa oradan, yazmıyorsa bulundukları bölgede yetkili adliyenin icra tevzi bürosuna giderek dosya numarasını öğrensin. Dosyayı çıkarttırıp borca kısmi itiraz yapsın. Herhangi bir açıklama yapmasına gerek yok, borcun şu miktarını kabul ediyorum şu kadarına itiraz ediyorum desin. İtirazın iptali davası açarlarsa dekontları öne sürer. Ama ödeme emri geldikten sonra 7 günlük süreleri var, dikkat etsin (Senet imzalamışlarsa 5 günlük itiraz süresi mevcut).
 
Öncelikle avukat değilim
Sanıyorum toplam borç için senet yapılmış imza attırılmış.
Öncelikle ödedikleri tüm makbuzları bulsunlar umarım atmamışlardır.
Sonrasında karşı tarafın avukatını arasınlar anlaşma talep etsinler.karşı tarafın avukatı kesinlikle korkutmaya çalışacak arkadaşlarınızı,yüksek faizi bile düşmeyecek falan bir ton iş.ama korkmasınlar yok kardeşim biz sadece kalan borcumuzu öderiz desinler pazarlık yapsınlar.
Kabul etmediyse de icraya gitsinler eskiden icralarda borcu taksitlendirip ödeyebiliyordunız sanırım hala vardır.korkmaya gerek yok.
Son olarak düzenli geliri olup iflas,sağlık vb gibi nedenler haricinde borcunu ödememek ve takip etmemek hoş değil.umarım ders olur onlara da
 
Muhtemelen toplam borç için tek senet yapıldı. Ödeme bitmediğinden senet verilmedi. Yoksa 1400+1300x5= 7900 tl kadar ödeme yapılmış olmalı ve faiz ve dosya masrafları bu kadar olmamalı. Normalde yaklaşık 10 ayrı 1.300tl lik senet yapılmalı, her ödeme sonrası o ayın senedi alınmalıydı.
Avukatlar sıkıştıracaktır. Ancak arkadaşınızın/nişanlısının da bir şekilde kalan 8-9 bin lirayı bir şekilde toparlaması lazım. Avukata durumu açıklayın ve kalan taksit ve dosya masrafını ödeyebileceğinizi söyleyin. İsterlerse uzun yoluntercih etsinler ellerine belge ulaşınca vakit kaybetmeden borca (20bin olana) itiraz ederler.
 
Hepinize teşekkür ederiz.
Nişanlısı şu anki ekonomik durumdan iş yapamamış maalesef. Arkadaş da zaten evin belli ödemelerini yaptığından ödeyememişler. Şuan zaten çok üzgün. Tekrarı olacağını zannetmiyorum.

Ödenen dekontlar ellerinde. Alacaklının avukatı anlaşmıyor. 20bin tl tek kalemde ödenecek diyor.
 
O zaman icra belgesini gönderin biz borca itiraz edelim desinler başka çare kalmıyor. Ellerindeki dekontları kaybetmesinler. Bunu bir avukata danışıp yaparlarsa hatta avukat ararsa daha iyi olur.
 
İcra takibi başlatılmış . Yakında ödeme emri tebliğ olur her ikisinide . Maaşa haciz de gelir , araç tapu varsa onlarada haciz konabilir , menkul yani ev haczinede gelebilirler . Tahsil etmek için her türlü haciz işlemi uygulanabilir. Tabi önce icra takibinin kesinleşmesi gerekir . Yani kağıt elinize ulaştıktan sonraki ödeme gününün dolması gerekir . Avukat tahsil etmek için bastırır. Hiç bir avukat ne zaman paranız olursa ödeyin demez . Bürosuna gidip yüzüyüze görüşüp uzlaşmaya imkanlarınızı anlatmaya çalışın.
 
O zaman icra belgesini gönderin biz borca itiraz edelim desinler başka çare kalmıyor. Ellerindeki dekontları kaybetmesinler. Bunu bir avukata danışıp yaparlarsa hatta avukat ararsa daha iyi olur.
Hayır öyle birşey demeyin . Borca itiraz ettiğinde , haksız çıktığında üstüne birsürü borç biner. İcra inkar tazminatı Dava vekalet ücreti , dava giderleri gibi
 
Hayır öyle birşey demeyin . Borca itiraz ettiğinde , haksız çıktığında üstüne birsürü borç biner. İcra inkar tazminatı Dava vekalet ücreti , dava giderleri gibi
Doğrudur. Ben de avukat ile görüşüp yapılmadı daha uygun yazdım zaten. Peki ödemeleri gereken aslında 8bin lira var bunlar dahi eklense 20bin lirayı aşar mı? Şu an istenen 20 bin lira ve hemen isteniyor. Avukat ile anlaşılsın dediğimizde anlaşma olmayacağı söylenmiş onu yazdı arkadaş. Anlaşma yolu yoksa ne yapılmalı?
 

Kesinlikle öğrenmeye çalıştığımız budur. E esma 82 nedir bu sorunun cevabı acaba? Alakanıza teşekkürler arkadaşlar çok sağolun.
 
Bu işler öyle beyanla olmazki. Neyi takibe koydular . Ortada senet varsa , ödeme yaptıkça senetleri geri almış olmaları lazım. Tabiki haklılarsa , kısmi itiraz yapabilir , onlar dava açtığında da belgelerini sunarlar. Ama haksız itirazda borç katlanır . Mümkünse karşı tarafın avukatı ile yüz yüze görüşünce avukat açıklama yapar . Ama tabi süreye dikkat . Borca itiraz süresi ödeme emrinde yazar . Kaçarsa itiraz hakkı düşer .
 

Sadece e devlette icra dosyası açık yazıyor. Herhangi bir tebligat gelmedi. Yüzyüze görüşüldü sadece ikiye böleriz 15 gün içinde hepsi ödenmek zorunda demiş avukat.


İcra dairesine gidilse taksitlendirme yapılır mı? Eve değil de maaşa haciz gelmesi korkusu var arkadaşımda.
 
Açık yazıyorsa başlatılmış demek , tebligatta yoldadır. Şimdi ben yaklaşık beş senedir icradan uzaklaştım . Arkadaşlarımdan duyduğum bir değişiklik olmuş. Uygulamalı yapmadığım için net bilmiyorum . Taksitlendirme yapılıyor icra dairesinde . Ama o bildiğim kadarıyla taksit sayısı az . Yalnız avukat sizden taahhüd alırsa , taksit sayısını artırabilir. Ancak taahhüd ihlal edildiğinde 3 ay hapis cezası var . Ona göre . Dediğim gibi uygulamalı yapmadığım için bir gidip sorsunlar icra dairesine . Onların karşı tarafın rızası olmadan yapabildiği taksit durumu nasılmış . Dört taksit ve ilki peşin diye hatırlıyorum .
 
Taksit yaptiklarinda duzenli odeyecekler mi peki taksit aslinda tahaddut oluyor eger odeyemezse 3 aylik hapis cezasi oluyor tahaddut ihlali oluyor.
 
Sadece gözünü korkutuyor.
Arkadaş açıklamış.icra müdürlüğünde itiraz etmesi gerektiğini. 7 gün içinde hemen itiraz etsin.

Sonra dava açacak, kazanacak, öyle icra yoluyla alabilirler. Bu süreçte çok uzun, bunu göze almazlar. Ki daha eşyalar bile teslim alınmamış.anladigim kadariyla
 
Maaşa haciz gelmesin yeter ki öderiz bir şekilde diyor. Ama ileteceğim bu durumu.

Peki diyelim ödenemedi. Taksitlendirilemedi. Mahkeme görülüyor ve maaşa haciz mi geliyor? Taşınır/taşınmaz malı yok üzerine ikisinin de. Evdeki eşyaları da yaşama devam edebilme açısından haczedemiyorlarmış doğru mu?
 
Özelden ayrıntılı yazdım . Maaş konusunda ek olarak mahkeme görülmesi söz konusu değil. Takip kesinleşir kesinleşmez , yani ödeme süresi dolar dolmaz işyerine maaş haczi yazısı gönderebilir. Evdeki eşyalarında hepsi haczedilemez doğru . Yaşama devamı engellemeyen şeyler haczedilir. Şu dönemde ev haczi çok tercih edilen bir yöntem değildir. Ama belli olmaz avukat gelip bakmak isteyebilir. Yarar görürse dener.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…