Ateistler neye inanıyor? Yani dünyayı evreni kim yaratmış? Bir yaratıcı yok ama doğa gücü vs mi tam bilmiyorum. Burada da şirk var, yaradılışı Allaha değil doğaya atfediyo mesela
Şöyle diyeyim ateizm bir şeye inanmak değil, evrende yaratıcı bir tanrı'nın olduğuna inanmamak.
Çoğu ateist peygamberlerin politikacı, dinlerin de uyanıkların safları kandırmak için uydurma olduğunu düşünüyor. Tüm dinler yoksulluğun mükafatının diğer tarafta olduğunu söyler, fakirler zenginlere/yönetici sınıfa ayaklanmasın , kaderlerini kabullenip susup otursunlar diye. Nitekim zengin/ayrıcalıklı kesimlerde ateizm olmasa da dini takmama ve din bezirganlığından halkı sömürme yaygındır , sömürülen taraf da genellikle orta-alt sınıf olur.
Somurulen taraf sadece fakirler degil, herhangi bir sekilde toplumun alt sinifi olabiliyor, mesela kadinlar. Hicbir ilahi dinde kadin erkek denk degildir, kadin hep 2. plandadir ve oyle kalmasi da dince emredilir. Kadinin en buyuk gorevi analik ve erkege itaattir, yoksa cennete gidemez. Kadina ezilmesi ve ses etmemesi din tarafindan buyurulur, ayni fakirlere isyan etmemeleri soylendigi gibi. Yani somurulen insanlara ses etmemeleri, somuren sinifa/tarafa baskaldirmamalari tum dinlerce bir sekilde emredilmistir.
Burdan bakarsaniz Islam toplumlarinda toplumun en kotu durumda olan sinifi yoksul kadinlar. Ulkemizde mesela, maddi gucu olmayan kadinlar koca dayagina, iskencesine baslarina ne gelirse evet demek zorundalar. Yuzlerce yillik ezilmeden sonra yoksul kadin sinifinin kaderini degistirmeye ne gucu ne de istegi var bana sorarasaniz.
Din olgusuna evrimsel ve sosyolojik bakmak gerek bence. Toplumsal açıdan dinin sömürme aracı olmadığı bir toplum daha görmedim duymadım çünkü. Din sadece inanip inanmamak degil, ayni zamanda toplumsal da bir olgu cunku. Din kalpte kalmiyor, mutlaka toplumsal hayati da etkiliyor. Bu acidan kim ne isterse ona inanirdan ziyade, din toplumsal bir olgu.
Bana kalirsa konu sahibesi aklini dinlesin. Musluman erkek isterse 4u de yabanci kadinla evlenebilir, ama Musluman kadin askinin pesine gidemez cunku dinden cikar. Burda din, erkege kimi isterse secme sansi veriyor ama kadinin elini kolunu bagliyor. Islam'in dogdugu cografya, kultur ve toplum kosullarina bakarsak hic sasirtici degil. Araplar ataerkil bir kavim, kizlarini yabanciya "mal etmek" istemez ama yabanci bir kadin gelip aralarina katilabilir. Burdan bakarsaniz, din sadece allahla kul arasinda kalmiyor, toplumsal kurallar da getiriyor.
Bu sekilde bakarsak, ben olsam istedigimle evlenirdim. Sevdigim birini terk etmek, yerine baskasini koyabilmek cabasiyla yasamak icin hayat cok kisa.