Malzemeler:
~~ 1 su bardağı aşurelik buğday
~~ 1 su bardağı nohut
~~ 1 su bardağı kuru fasülye
~~ Yarım çay bardağından biraz fazla kuru üzüm(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 çay bardağı fındık (arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 su bardağı şeker (arzuya göre ilave edebilirsiniz-ben 3-4 kaşık daha ilave ettim)
~~ 1 küçük kase kayısı(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 küçük kase incir(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 küçük kase badem(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 8-9 adet karanfil
~~ 1 çay kaşığı tarçın
~~ 2 yemek kaşığı pirinç
~~ 1 küçük elma(kabukları soyulup küp küp doğranmış)
~~ 1 portakal kabuğu(yarısı üzerine süslemek için)
~~ 1 fincan portakal suyu
Yapılışı:
1) 1 su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasülyeyi içine biraz tuz atarak,akşamdan sıcak suyla ıslamaya bırakıyoruz.
2) Ertesi gün,nohut ve fasülyelerimizi ayrı tencerelerde bol buyla haşlıyoruz.
3) Aşurelik buğdayımızı geniş bir tencereye alıyoruz Üzerine fındık,kuru üzüm ve bademlerimizi atıyoruz
4) Yaklaşık 10 su bardağı su ilave ediyoruz(Tencerenin yarısına gelecek kadar)
5) Kaynamaya bırakıyoruz Kaynayınca karanfillerimizi ekliyoruz.
*PÜF NOKTA:Aşuremizi dibi tutmaması için sürekli karıştırıyoruz..
6) Buğdaylar pişince;pirinç,tarçın,1 tatlı kaşığı bal,bir çimdik tuz,incir,kayısı ve elmamızı ilave ediyoruz.
*PÜF NOKTA:Buğdayın piştiğini anlamak için,elinize bir tane alın,eziliyorsa pişmiş demektir..
*PÜF NOKTA:Kalan malzemeleri kattıktan sonra,tenceredeki su oranına bakıp,sıcak su ilave edin Ben kalan malzemeleri kattıktan sonra,yaklaşık 6-7 bardak daha su ilave ettim Bir fincan portakal suyunu da bu esnada ilave ediyoruz.
7)Pirinçler pişene ve diğer malzemeler diriliğini kaybedene kadar kaynamaya bırakıp sürekli karıştırıyoruz.
8)Küçük küçük doğradığımız portakal kabuklarını da ilave ediyoruz..
9)Pişme işlemi gerçekleştikten sonra,1 su bardağı şeker ilave edip,kısık ateşte bir taşım daha kaynatıyoruz
*PÜF NOKTA:Aşure yaparken,sıcak su ve şekeri kendi arzunuza göre ekleyebilirsiniz.Ben bir taşım kaynadıktan sonra,aşurenin tadına baktım ve damak tadıma göre 3-4 kaşık daha ilave ettim.Siz arzunuza göre azaltabilir çoğaltabilirsiniz bu oranı.O yüzden şekeri en son ilave ederken,yavaş yavaş ilave ederseniz daha iyi olur.
10)Bir iki taşım kaynattıktan sonra,soğumaya bırakıyoruz.İster soğuk,ister sıcak olarak arzu ettiğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz..
Afiyet olsun
~~ 1 su bardağı aşurelik buğday
~~ 1 su bardağı nohut
~~ 1 su bardağı kuru fasülye
~~ Yarım çay bardağından biraz fazla kuru üzüm(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 çay bardağı fındık (arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 su bardağı şeker (arzuya göre ilave edebilirsiniz-ben 3-4 kaşık daha ilave ettim)
~~ 1 küçük kase kayısı(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 küçük kase incir(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 1 küçük kase badem(arzuya göre ilave edebilirsiniz)
~~ 8-9 adet karanfil
~~ 1 çay kaşığı tarçın
~~ 2 yemek kaşığı pirinç
~~ 1 küçük elma(kabukları soyulup küp küp doğranmış)
~~ 1 portakal kabuğu(yarısı üzerine süslemek için)
~~ 1 fincan portakal suyu
Yapılışı:
1) 1 su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasülyeyi içine biraz tuz atarak,akşamdan sıcak suyla ıslamaya bırakıyoruz.
2) Ertesi gün,nohut ve fasülyelerimizi ayrı tencerelerde bol buyla haşlıyoruz.
3) Aşurelik buğdayımızı geniş bir tencereye alıyoruz Üzerine fındık,kuru üzüm ve bademlerimizi atıyoruz
4) Yaklaşık 10 su bardağı su ilave ediyoruz(Tencerenin yarısına gelecek kadar)
5) Kaynamaya bırakıyoruz Kaynayınca karanfillerimizi ekliyoruz.
*PÜF NOKTA:Aşuremizi dibi tutmaması için sürekli karıştırıyoruz..
6) Buğdaylar pişince;pirinç,tarçın,1 tatlı kaşığı bal,bir çimdik tuz,incir,kayısı ve elmamızı ilave ediyoruz.
*PÜF NOKTA:Buğdayın piştiğini anlamak için,elinize bir tane alın,eziliyorsa pişmiş demektir..
*PÜF NOKTA:Kalan malzemeleri kattıktan sonra,tenceredeki su oranına bakıp,sıcak su ilave edin Ben kalan malzemeleri kattıktan sonra,yaklaşık 6-7 bardak daha su ilave ettim Bir fincan portakal suyunu da bu esnada ilave ediyoruz.
7)Pirinçler pişene ve diğer malzemeler diriliğini kaybedene kadar kaynamaya bırakıp sürekli karıştırıyoruz.
8)Küçük küçük doğradığımız portakal kabuklarını da ilave ediyoruz..
9)Pişme işlemi gerçekleştikten sonra,1 su bardağı şeker ilave edip,kısık ateşte bir taşım daha kaynatıyoruz
*PÜF NOKTA:Aşure yaparken,sıcak su ve şekeri kendi arzunuza göre ekleyebilirsiniz.Ben bir taşım kaynadıktan sonra,aşurenin tadına baktım ve damak tadıma göre 3-4 kaşık daha ilave ettim.Siz arzunuza göre azaltabilir çoğaltabilirsiniz bu oranı.O yüzden şekeri en son ilave ederken,yavaş yavaş ilave ederseniz daha iyi olur.
10)Bir iki taşım kaynattıktan sonra,soğumaya bırakıyoruz.İster soğuk,ister sıcak olarak arzu ettiğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz..
Afiyet olsun