Asperger Sendromum ve gelecek kaygım

Sulukofte2000

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2022
108
672
19
Öncelikle merhaba,başlıkta da belirttiğim gibi ben aspergerli bir bireyim yani bazı hatalar yaparsam baştan özür dilerim.
Kendimi tanıtmam gerekirse ben 18 yaşında bir genç kızım.Yaşıtlarıma göre ilgi alanlarım farklı.İnsanlar benim çok bilgili olduğumu söylüyor ancak kendimi hiç yeterli hissetmiyorum.Son 2 yıldır gelecek kaygısı çekiyorum.Aynı burada ki güçlü kadınlar gibi olmak istiyorum.Ancak gelecek kaygım bir şey yapmamı engelliyor acaba bunu nasıl yenebilirim?

Öncelikle merhaba,başlıkta da belirttiğim gibi ben aspergerli bir bireyim yani bazı hatalar yaparsam baştan özür dilerim.
Kendimi tanıtmam gerekirse ben 18 yaşında bir genç kızım.Yaşıtlarıma göre ilgi alanlarım farklı.İnsanlar benim çok bilgili olduğumu söylüyor ancak kendimi hiç yeterli hissetmiyorum.Son 2 yıldır gelecek kaygısı çekiyorum.Aynı burada ki güçlü kadınlar gibi olmak istiyorum.Ancak gelecek kaygım bir şey yapmamı engelliyor acaba bunu nasıl yenebilirim?
Aspergeri bir engel olarak görmen yersiz olur. Elon Musk’tan Stanley Kubrick be Mozart’a kadar bir sürü kişide var. Hepsinin katkıları ortada. Kendini neden yeterli hissetmiyorsun? Destek almayı düşünüyor musun? Ülkede gelecek kaygısı olmayan genç yok, onlardan farklı ne tarz kaygıların var?

Bir uzman desteği al bu alanda çalışan birinden bence. Celal Şengör de aspergerdir, adamın katkıları ortada. O yüzden bu düşüncelerle hiç önüne ket vurma, desteğini alarak ilerle.
Öncelikle teşekkür ederim cevap verdiğiniz için , uzman desteği alıyorum ama bazen düşüncelerim beni boğuyor.

Farklı olarak nasıl farklı?
Birde gelecek kaygının nedeni ne? Eğitim hayatında başarısız olacağını mı düşünüyorsun? Yoksa mezun olduğunda iş bulamayacağını mı, iş bulsan da kariyer hayatında zorlanacağını mı?

Aspergeri bir engel olarak görmen yersiz olur. Elon Musk’tan Stanley Kubrick be Mozart’a kadar bir sürü kişide var. Hepsinin katkıları ortada. Kendini neden yeterli hissetmiyorsun? Destek almayı düşünüyor musun? Ülkede gelecek kaygısı olmayan genç yok, onlardan farklı ne tarz kaygıların var?
Sosyal olarak kötü olduğum için ve bazı takıntılarım olduğu için aspergeri engel olarak görüyorum sanırım.Destek almaya basladım.Geleceği her an düşünüyorum.Diğer gençlerde çok kaygılı biliyorum ama benim gibi takıntı haline getiren var mıdır bilmiyorum.Bu arada Stanley Kubrick in aspergeri olduğunu bilmiyordum.Cinnet filmini çok sevmiştim

Farklı olarak nasıl farklı?
Birde gelecek kaygının nedeni ne? Eğitim hayatında başarısız olacağını mı düşünüyorsun? Yoksa mezun olduğunda iş bulamayacağını mı, iş bulsan da kariyer hayatında zorlanacağını mı?
Asperger engelli raporum var bu nedenle iş hayatına zor girebilirmisim.Girsem bile sizin dediğiniz gibi tutunamazmışım gibi geliyor

Yakın arkadaşlarımdan birinde de var ve söylemeseydi hiç anlamazdım. Küçüklüğünden beri sosyal gelişimi için terapi alıyor. Maddi durumunuz varsa uzman desteğiyle zamanla aşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Aşabilirsiniz derken yok olur anlamında değil tabii ki. İnsan ilişkileri ve sosyal ortamlar daha doğal, daha akışında gelir. Sizin korkularınız neler?

Valla konu sahibesi, Aspergerli doktor tanıyorum bir tane, gayet başarılı, hastane yönetimi de durumundan haberdar ona göre davranıyorlar. Şöyle ki evet Asperger sosyal olarak kötü olmaya yol açabiliyor, sen de öyleyim demişsin o zaman tavsiyem teknik alanlara yönelmen. Çoğu mühendis evden çalışıyor artık, iletişim şirket için yazışmayla, sosyal iletişim kurmak zorunda kalmadan işini yapıp başarılı olabilirsin. Doktorlukta klinik olabilir ama yok ahsta göremem dersen onda da research tipi işler var. Diğer fakülteleri düşünme bile derim, sosyal yanı güçlü insanların arasında boğulursun. Bol şans dilerim:)

Yakın arkadaşlarımdan birinde de var ve söylemeseydi hiç anlamazdım. Küçüklüğünden beri sosyal gelişimi için terapi alıyor. Maddi durumunuz varsa uzman desteğiyle zamanla aşabilirsiniz diye düşünüyorum.

Aşabilirsiniz derken yok olur anlamında değil tabii ki. İnsan ilişkileri ve sosyal ortamlar daha doğal, daha akışında gelir. Sizin korkularınız neler?
Sanırım konuyu biraz eksik yazdım öncelikle kusura bakmayın biraz heyecanla açtım başlığı.Korkularım iş bulamamak bulsam da tutunamamak ve arkadaş edinememek.Aslında diğerlerinden farklı ilgi alanlarım var derken son şeyi kastetmiştim.İnsanlarla konuşurken hep kendi ilgi alanlarımdan konuşmaya başlıyorum ve insanlar haklı olarak sıkılıyor.Böyle olunca da çok ilerişim kuramıyorum

Valla konu sahibesi, Aspergerli doktor tanıyorum bir tane, gayet başarılı, hastane yönetimi de durumundan haberdar ona göre davranıyorlar. Şöyle ki evet Asperger sosyal olarak kötü olmaya yol açabiliyor, sen de öyleyim demişsin o zaman tavsiyem teknik alanlara yönelmen. Çoğu mühendis evden çalışıyor artık, iletişim şirket için yazışmayla, sosyal iletişim kurmak zorunda kalmadan işini yapıp başarılı olabilirsin. Doktorlukta klinik olabilir ama yok ahsta göremem dersen onda da research tipi işler var. Diğer fakülteleri düşünme bile derim, sosyal yanı güçlü insanların arasında boğulursun. Bol şans dilerim:)
Teşekkür ederim cevabınız için.Bu arada sizin yorumlarınızı okumayı çok seviyorum.

Sanırım konuyu biraz eksik yazdım öncelikle kusura bakmayın biraz heyecanla açtım başlığı.Korkularım iş bulamamak bulsam da tutunamamak ve arkadaş edinememek.Aslında diğerlerinden farklı ilgi alanlarım var derken son şeyi kastetmiştim.İnsanlarla konuşurken hep kendi ilgi alanlarımdan konuşmaya başlıyorum ve insanlar haklı olarak sıkılıyor.Böyle olunca da çok ilerişim kuramıyorum

Estağfurullah ne kusuru.
Böyle endişelerinizin olması çoook normal. Asperger bir yana, yaşıtlarınızdan bu endişelere sahip olmayan yoktur emin olun. Ben de 18ken bunlardan korkardım. Sosyal anksiyetem de vardı.

Sosyal işaretleri daha az fark edebilmeniz sizi zorlar evet ama hem uzman yardımı alırsanız, hem de insanlarla bol bol muhabbet ederseniz zamanla daha rahat olabilirsiniz. Bu zaten pratik işidir. Sizin durumunuzda sadece bir tık yardım gerekebilir, nelere dikkat etmeniz gerektiğini bir uzman söyleyebilir, siz de sohbetlerinizi ona göre yönlendirerek zamanla alışırsınız.

Asperger sendromu ve otizm için "insan"lardan çok "şey"lerle ilgili olmak derler. İlginizi çeken alanlara eğilirseniz gayet başarılı olabilirsiniz. Hatta gerçekten ilginizi çeken bir alanlarda (özellikle mühendislik bölümleri bunlarla iç içeyse) normal bir insandan daha başarılı olabileceğinizi düşünüyorum. Benim örneğini verdiğim arkadaşım da tanıştığımızda söylemeseydi hayatta anlamazdım. Kendisinin matematiğe çok ilgisi vardı, şu an yurt dışında yüksek lisans yapıyor. Hem akademik olarak hem insan ilişkileri olarak benden çok daha iyidir. O da zamanında çok zorlanmış ama bunlar sabır ve deneyim işi.

Benim söylediğim kadar basit olmadığının farkındayım, spektrumdaki her insanın da daha farklı ve daha özel bir durumu olduğunun da farkındayım ama lütfen kaygılarınız sizi durdurmasın. Temple Grandin'in belgeselini izlediniz mi? İzlemediyseniz izlemenizi, hayatını araştırmanızı tavsiye ederim.

Bir sürü Asperger'li çok başarılı insan var.Yukarda bir sürü kişi bahsetmiş. Celal hoca akademik anlamda empati yeteneğinin olmamasının ona çok büyük avantaj kattığını söylemişti.
Bir de sizin gibi güçlü kadınlar vs demişsin. Ben forumda yeni sayılırım. Ben de dahil burdaki çoğu kişinin sorunları olduğunu, bunu aşabilmek için ya da bunları aştıktan sonra öfkesi için burda olduğunu düşünüyorum. Yani Asperger değiliz diye güllük gulistanlik değiliz.
Burda bildiğiniz dikkat dağınıklığı olan üyeyi idare etmek için 1000in üzerinde post atıldı. Bir üyeye bakıyorum kaygılı, diğeri melankolik, diğeri narsist anne elinde büyümüş, diğerinin irade sorunu var. Arada bazı üyeler var ki felaket kendi patolojisinin farkında bile değil.

X