• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

Çok güzel bi yazı olmuş bi yerde daha okumuştum yine çok etkilenmiştim. Umarım ülkemizde bu tür seyler daha çok yaygınlasır da paylaşmayı ve yardımlaşmayı uygulamalı hale getiririz. Allah kimseyi yoksullukla sınamasın ..

Bildiğim kadarıyla mahalle muhtarlıklarına gidip kayıt yaptırınca;
Muhtar belediyeye bildiriyor ve her gün ekmek alabiliyorsunuz ücretsiz.

Maddi durumu kötü olanlar için böyle bir uygulama var.

Evet duydum bizimkilerden rabbim yardimciniz olsun insan nerede olursa olsun kendi memleketinden birisiyle rastlasinca bi farkli oluyo tekrardan sevindim :KK68:
Oo ne guzel kuzum
Ya
Amaaaa buralar bu siralar cekilmez
-38 derece resmen donmaya yakin yasiyoruz

Askıda ekmek istanbulda da birçok fırında uygulanıyor. Kendi fırınlarınıza da bu konuda talep götürebilirsiniz. Osmanlı döneminde sadakalar askıya asılan bir sepetin içine atılırmış. Herkes yalnızca ihtiyacı olduğu kadarını alır gerisini bırakırmış. Ve rivayetlere göre sepetin boş kaldığı hiç görülmemiş...

Bizim buradada kara tahta var orada askidaki ekmek sayisi yasiyor.ihtiyaci olan vatandaslarimiz girip aliyorlar rahatca.
Yaklasik 6 7 senedir belkide daha fazladir yapilan bir faaliyet ve taktir ediyorum destekleyen herkesi

Yaa ben hic oyle bisey gormedim ama cok guzel bi uygulama bende yapmak istiyorum

Ben rastlamadım malesef..
Çok güzel bir uygulama..
Keşke yaygınlaşsa..

Bazı şehirlerin belediyeleri bu konuda baya iyi çalışıyor
Askıda ekmek projesi için her mahallede afişleri var
Böylece hangi fırın yapıyor herkez öğrenmiş oluyor
Üç kağıt varmı acaba endişeside kalkıyor
Birde gönüllüler butikleri var
Kullanmadığınız giysilerinizi yıkayıp ütüleyip mağazaya bırakıyorsunuz
İhtiyaç sahipleri gidip oradan alıyor

Annem lerin oturduğu yerdeki firinlardada var askıda ekmek çok güzel bi uygulama keşkeyer yerde olsa yyaşadığım şehirde hiç denk gelmedim

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

hemen hemen her ekmek aldığımda yaptığım bişeydir içimi çok rahlatır huzur bulurum.keşke daha çok yardım edebilsem yardım etmenin tadı bambaşka.

Bu yasatilmasi gereken projelerden bir tanesi.
Yasadigimiz sehirde biraz daha genisletilmis olarak askida döner, askida dürüm vs yapılıyor.
Hatta biz okulda bir ders kapsaminda kantinde uygulamistik. Kantinde aski uygulamasi yapmıştik. :)
Her alana yaymaliyiz.

osmanlı döneminde askıda ekmek ve askıda çorba uygulaması varmış. yardıma ihtiyacı olan ile hayr yapmak isteyeni birbirinden habersiz buluşturmanın en naif yolu bence. istanbul'da askıda ekmek, trabzon'da askıda çorba uygulamasına rastlamışlığım var. sayılarının artmasını temenni ederim..

İstanbul da sadece fırınlar da değil,bir çok yerde bu uygulamayı görüyorum ve destek olmaya çalışıyorum.
Mesela Bereket Dönerin her şubesinde askıda menü uygulaması var. bir çok restoranda da benzer uygulama gördüm.
mutluluk ve umut verici yaygınlaşmasını diliyorum:hamarat:

SELAMINALEYKÜM bildirim geldi hoş geldi

askıda ekmek

komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen Peygamber Efendimiz (sav)den bizlere mirastır
yani en azından bana bu hadisi anımsattı

böyle duyarlı bir konu için çok teşekkür ederim

ALLAH cc bu zor günleri bir an evvel atlatmamızı nasip etsin

Bazı yerlerde uygulanıyor, mesela Balıkesir'deki fırınlarda vardı askıda ekmek uygulaması.
Düşünenlerden de, bu projeyi bizlere duyurandan da Allah razı olsun.
İstanbul Beylikdüzü'de otoban kenarında kuru fasülyeci var. Adını hatırlayamadım şimdi. Orada da var. Askıda yemek. Alan siliyor, ödeme yapan ekliyor tahtaya... 5 yıl önceydi. Çok mutlu olmuştuk. Allah kabul etsin...

Ben civarımda hiç rastlamadım, aslında sormadımda ama yazı falanda gçrmedim. İlk fırsatta sorup yapmıyorlarsa bile yapmalarını rica edicem inşallah..

Back