• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

Bizim burdaki fırında var ,mesela eve 1 ekmek alacaksın diyorsunki 3 ekmek 2 si askıda adam senden 3 ekmek parası alıyor,2 ekmeği orda tahtaya yazıyor ,ihtiyacı olana veriyor
 
askıda ekmek,bizim burada var.bir ekmek alırken,2 ekmek parası(ya da daha fazla,)parası verip,askıya da bir tane lütfen diyorsunuz.ihtiyacı olanlarda,o fırından gelip,ekmek alıyorlar.

bizim fırın,kara tahtaya yazıyor,askıda ekmek 15,alınan 12 gibi.

çok çok sevdiğim,ve fırına gittiğim de katıldığım bir uygulama.düşünenlerin,yüreğine sağlık.(özellikle ramazanda,askıda olan ekmeğin sayısının fazla olduğunu görüyorum)demek ki hala duyarlı insanlarımız var.
 
Çok güzel bir uygulama ,aslında neden bakkallarda da olmasın ki , öncü olur isek bakkallarda dahi uygulatabiliriz...
Evet mahalle bakkallarınıza böyle bir öneri götürebilirsiniz, uygulayan bakkallar var, benim mahalle bakkalım yapıyor mesela, ekmek dolabına da yazıyor askıda ekmek var diye, ihtiyaç sahipleri alıyor.
 
Istanbul üçel firinda var bu uygulama. Bence cok dusunceli bir davranis. InsAllah gercek ihtiyac sahipleri yararlaniyordur. Osmanlida da sadaka tasi varmis cami avlularinda millet sadakasini oraya koyarmis ihtiyaci olan ihtiyaci kadarini alirmis. Bu zihniyet simdiler de pek yok malesef. Rabbim cumlesinin yardimcisi olsun, kendinden baskasina muhtac ettirmesin insAllah..
 
keşke tüm insanlığın derdi böyle şeyler olsa insanlara yardım edebilmek. o zaman dünya yaşanacak cennet olurdu ama malesefki mümkün olmuyor işte allah düşünenlerdende uygulayanlardanda razı gelsin..
 
Izmir de de var bu uygulama denk geldigimiz yerlerde hep birakiriz askiya ekmek. Tesaduf bir gun askiya ekmek birakir birakmaz biri geldi gayet guzel giyimli bir adam ordan aldi ekmegi gitti.. Ihtiyaci var da mi aldi yoksa ordan almayi aliskanlik haline getirmis hali olan birimiydi bilmiyorum ama bu tarz seyler suistimale acik malesef...
 
bakırköydeki fırınlarda vardı şu an oturduğum semtte var mı bilmiyorum, ekmeğimi genelde evde yapıyorum, alırsam da yakınımda fırın olmadığı için marketten alıyorum mecburen.
fırın kültürünü de kaybettik bu yeni yapılaşan bölgelerde, oysa ne güzeldir mis gibi sıcak taze ekmek, simit almak, alırken paylaşabilmek...
 
ha unutmadan yazayım,bizim burada,bir pilavcı da,(hani şu tavuk pilav satan yerler var ya)aynı uygulamayı yapmış,askı da pilav var,yazıyor,kapısında.

not:istanbul,fatih.
 
istanbulda yasıyorum ama hiç denk gelmedim böyle bi uygulamaya ama artık denk gelmek için elimden geleni yapıcam umarım oturdugum semtte böyle bi uygulamayı baslatan duyarlı bi fırıncıya denk gelirim :KK16:
 
ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

Ispartada cogu firinda var. Utanmadan sikilmadan ihtiyaci olan ekmegini alip gidiyor ne guzel.
 
Eski konuymuş. Keşke daha önce görebilseydim konuyu... Bizim fırına söyleyeyim ben de:)
 
Universitede ogrenciyken bunun "askida cay" versiyonunu yapmisti okul kantini. Daha sonra bizde bolumde "askida kitap" olarak yapmistik. Hem degisik, hem havali, hem de iyilik icin firsat :KK66:
 
Güzel bir uygulama,yaşadığım yerde mevcut.
Burada da o uygulamayı sömürecek insan yok denecek kadar az, hedefine ulaştığını biliyorum.
:KK54:
 
Yaaa be kadar guzel birseyy
Ban agri da yasiyorum denk gelmedim amaa bugunden itibaren yarin simit pohaca aldigim firina bu konuda bilgi verecegim
 
Bizim buralarda boyle seyler yapan yer yok:işsiz:olacaginida sanmıyorum
 
Bir filmde izlemiştim askıda kahve olayını çok hoşuma gitmiş araştırmıştım.çok zaman sonra oturduğum yerin yakınındaki fırında askıda ekmek yazısını gördüğümde çok sevindim. Gerçi benimde ilk zamanlar aklımda şüphe oldu fakat fırını tanıdıkca ekmeklerin yerine gittiğini varsayıyorum hep. Bir panoda toplanan para kadar askıda ekmek sayısı yazıyor. İhtiyaç sahiplerine verildikce sayı yenileniyor. Umarım sayının çoğalacağı ama kimsenin almayacağı günler görürüz.
 
Çok güzel bir yardımlaşma veren el alan eli görmüyor.Eskisehirimde bu uygulama mevcut hatta kıyafet uygulamasi bile var.
 
Bazı yerlerde uygulanıyor, mesela Balıkesir'deki fırınlarda vardı askıda ekmek uygulaması.
Düşünenlerden de, bu projeyi bizlere duyurandan da Allah razı olsun.
Balikesir merkezde var herhalde.korfezde sayili yerlerde var.
Soguk kis gunlerinde tum ihtiyac sahiplerinin Allah yardimcisi olsun.
 
Ne kadar guzel bir uygulama bende firina gittigim zaman sorucam ve olan yerlerde insallah gitmesi gereken yerlere gidiyodur
 
Back