• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

Ben Yedikule de oturuyorum, bizim burada fırın da var bu uygulama, her gittiğim de askı için de alırım, Şişli belediyesinin de kıyafet kutusu uygulaması var, giymediğiniz giysileri, temiz ve yırtık olmamak şartı ile o kutuya bırakıyorsunuz, ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Kayınvalidemler Şişli de oturuyor, o tarafa gittikçe de bazen mağazadan alıp, atıyorum kutuya, bazen de hiç giyilmemiş kıyafetlerimi atıyorum. Bu tarz uygulamalar keşke daha fazla olsa da, elimizden geleni yapsak.

icinden birsey koptugunda birinin karni doysun diye bu uygulama cok iyi hem insanin gonlu rahatliyo hem sadakata oluyo.ki gercekten ihtiyaci olan aliyo. ben halk ekmeğe bir miktar birakiyorum o gun ihtiyaciolan alabiliyo istedigi kadar. ve semtimizdekihalk ekmekte uygulanipta firinda olmamassi da bir garip

Bizim mahelledeki fırıncıda da var, ilk olarak eşimle farkettik , ihtiyacı olanlara verdiklerini söylediler. Bizde hemen bir tane orayada ekmek bıraktık. Aklımıza geldikçe bırakıyoruz. İnşallah gerçek ihtiyaç sahibine gidiyordur..
Yukarda arkadaşın bahsettiği giysi kumbarasıda bulunmakta, belediye yapmış. daha yeni deri çizmelerimi, giymediğim giysilerimi bıraktım, nerdeyse yeni sayılacak derecede olanları. Hem gardolabımda yer açıldı hemde hayıra gitti inşallah.

Bizim burada,kocaeli'de, uygulanan bir yöntem. Çok ragbet gördüğünü dusunmesem de insanlara yardim edebilmenin belki de en kolay yolu oldugunu dusunuyorum.

Askida ekmek : Kendi ihtiyacim disinda bitanede askiya biraktim demek ihtiyac sahiplerine ekmek yardimi. Çanakkale de var mi bilmiyorum.

İstanbul Şaşkınbakkal Bağdat Cd. ışıklarda askıda simit uygulayan bir simitçi vardı, halen duruyor mu bilmiyorum seyyar tezgahtı çünkü.

Bizim yukardaki fırında varmış Kazen Kazen
Eşim söyledi geçen gün görmüş...
Ben çok şaşırmak la birlikte çokta mutlu oldum ;)
Şu günlerde aklımdan geçiyor du zaten

Rahmetli hep kapının girişine poşetle 1 ekmek bırakırdı demire bağlardı o zaman pek anlamazdım . Son zamanlarda fazlası ile arttı bu uygulama , fırıncılar özellikle .Görev gibi görülmez ise suistimal de edilmezse daha çok artmalı . . .

Ankara'nın merkezde sayılacak bir yerindeyim lakin görmedim böyle bir uygulama :(. Keske her fırında olsa .

Osmanlıda sadaka taşları varmış , bu uygulamada ona benzemiş ne güzel , denk gelmek nasip olur inş .

Bu olay Kayseri'de bir fırında var ben 6 yıl önce görmüştüm hala da devam ediyor. Çok güzel bir proje

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

Çok güzel bir paylaşım,keşke insanlarımız yoksul insanlara karşı daha duyarlı olsa ama okadar kötü bir zamandayız ki artık kimin iyi kimin kötü niyetli olduğunu ayırt edemiyoruz kurunun yanında yaş ta yanıyor malesef kimseye güvenemiyoruz iyi niyetler çoğu zaman hep kötüye kullanıldığı icin insanın içinden iyilik yapmakta gelmiyor artık...

Bizim mahallemizdeki fırındada var bu uygulama. Tabela asmışlar orada işte askısa 7 ekmek var gibi hergün yazıyorlar. Çok güzel bir uygulama. Keşke marketlerde falanda olsa askıda pirinç bakliyat falan ne kadar güzel olur.

Bizim mahallemizdeki fırındada var bu uygulama. Tabela asmışlar orada işte askısa 7 ekmek var gibi hergün yazıyorlar. Çok güzel bir uygulama. Keşke marketlerde falanda olsa askıda pirinç bakliyat falan ne kadar güzel olur.
bak market işide süper,ve tek duam cidden ihtiyaç sahıpleri alır,ama ben kıyafte konusunda bir kaç olomsuz şeye şahıt oldum,daha farklı işleyişi olmalı sistemın,ve bu askıda ekmek olayını cidden ıhtıyac sahıbı bılıyormu,örnek istanbul kadıköy çok lux bir caddede bir fırın cafe var,orada bu uygulama var,ama o ınsan oraya gelirmi bilemıyorum?

Keske butun esnaflar boyle bir "aski" uygulasa
Hem israf olmaz hem bir kac kisiyi açliktan kurtarirlar..

Bu sekilde restaurantlar da yapsa bunu gormustum internette disariya bir buzdolabi koymuslardi ve artan yemekleri plastik kaplara koyup dolaba koyuyorlardi ve cekinmesi olan insan kolayca alip yiyebilmesi icin super bir fikir ;) hem israf olmaz hem bir insanin karni doyar :(

Fransada bir cok firinci yada market malesef kalan ekmekleri pastalari atiyorlar isciye bile vermiyorlar en kotusu de uzerine camasir suyu dokuyorlar ki kimse alip yemesin diye :( ne aci bir durum..

Benim eşimde fazla alır orda bırakır bazen ihtiyaç sahibine verin diye aynı şey gibi ama daha çok para isteyenlere para vermek yerine ekmek felan alır verir

Çok ama çok güzel bir uygulama... Kırıkkale şehirinde de çok güzel uygulanıyor. Askıda ekmek , seyyar simitçilerde askıda simit uygulamalarını gördüm.

Güzel bir uygulama bilgim var fakat bulunduğum bölgede yok.

Back