• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

Bu uygulamaya bayılıyorum.. Ne yardım eden biliyor kime gittiğini ne alan biliyor..
Bizim fırında da var bu uygulama. Bende ne zaman alsam askıya da bırakırım. Eminim askıya ekmek bırakan bir çok insan vardır :)

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

Bu yazidan o akdar cok etkielndim ki ama ne yazikki bizim burdada yok yada ben hic karsilasmadim ama yardim kumbaralari var en azindan ona atiyorum elimizden geleni yapalim biz bize duseni yapalim onlar ne yaparsa yapsin vebaali onlarin boynuna olsun rabbim kabul eylesin boyle dusunup boyle hareket edenlerin niyetinj

On sene once gordum ilk defa ama askida degil yazi tahtasindaydi.Askiya asmak yerine tahtaya yaziyorlardi boylelikle bayat degil taze ekmek aliyordu ihtiyac sahibi.

Cok güzel bisi hic duymamistim keske burdada olsa başta allah sonra biz bu sogukta disarda kalan ac susuz insanlarimiza yardim etsin .

Çok güzel bir davranış . Düşünenden yapandan Allah razı olsun. Alışveriş yaptığım fırınlara önericem bu fikri ..

Yardımda ya da destekte, asıl olan niyettir diye düşünüyorum. Biz niyetimizi koyup uygulayacağız artık gerisi de uygulamayı yapan aracı mekanın ( Bakkal, restoran, fırın, kafe...) ve alan kişinin vicdanına kalmış bir şey...

Şehrinizde ya da mahallenizde böyle bir uygulama yoksa bile; bildiğiniz tanıdığınız, o her zaman gittiğiniz bakkala, kafeye ya da fırına söyleyebilirsiniz yapması için... Birçok insanın böyle bir şeye aracılık yapacağını ve olumlu bakacağını düşünüyorum.

Türk insanı duygusaldır. Ben iyi insanların olduğunu düşünüyorum. Evet biraz azınlıkta kalıyorlar ama hala var.

Kadıköy'de Caferağa'da bir pizzacıda gördüm. Suadiye fırında vardı diye hatırlıyorum. Biraz dikkatli bakarsak, birçok yerde vardır ama biz aceleci ve hızlı adımlarla geçip gidiyoruz birçok yerin önünden. Hayatımızdan, sorunlarımızdan ve düşüncelerimizden biraz zihnimizi uzaklaştırırsak, daha çok görebiliriz ve fark edebiliriz diye düşünüyorum. Genelde küçük notlar oluyor çünkü bu yazılar... Koca koca yazıp, kimse kimsenin gözüne sokmak istemiyor sanırım.

Allah herkesin yardımcısı olsun. Bazen küçücük bir destek bile, bir insanın hayatında büyük farklar yaratabilir ve güzel şeylere vesile olabilir.

Izmirde de bir cok yerde var bu uygulama. Gecen bi yerden gecerken gordum firinin kapisinin onunde askilik vardi uzerinde de ekmekler asiliydi gercekten cok guzel bi uygulama dilerim tum illerde yayginlasir

Arkadaşlar ilk yorumumu 3 seneyi aşkın önce yapmışım,şu anda var bulunduğum yerde aktif olarak.
Alıntılar için açıklama yapma gereği duydum.

Bizim burda da var biliyoruz . Keske hicihtiyac olmasa da herkesrahatca yemek bulsa.

Gercekten çok güzel bir uygulama. Pek fırına gitmiyorum ama burada olsaydı da duyardım heralde. Fınlara bu uygulamayi önerip yaygınlastirmak çok güzel ve hayırlı bir iş olur.

Istanbul Anadolu yakasında hemen hemen her fırında bu uygulama mevcut durumu iyi olmayan insanlar için güzel bir uygulama ve çok faydalanan insan var.Yardımların yerine ulaştığından kimsenin şüphesi olmasın.İyi geceler☺

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

Efendim?? Dedi.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

Bu olayı okumustum cok hosuma gitmisti keske burdada olsa demistim icimden ama hani yokki burda askıda ekmek filan olaydı bizde asardık cekmeyen bilmez cekenin halini bizde bi ekmege muhtactık sükür düstüğümüz yerden kalktık ailecek ve dimdik ayakta durduk ay duygularm debresti yine moraller bozuldu gözler doldu ama olsun sükür acken bile mutluyduk huzurluyduk simdide sukur kendi yağımızda kavrulup gidiyoruz Rabbim kimseyi darda komasın kimseyi zorda komasın velki bunu söylüyorum diye bana kızarlar ama dusenin dostu filan olmuyo bide üstüne tekme atan oluyo genelde iyice düsüre bilmek icin...

Niğdede bi cafede birde bi fırından görmüştüm.Allah sayılarını arttırsın inşallah

Izmir de de var bu uygulama denk geldigimiz yerlerde hep birakiriz askiya ekmek. Tesaduf bir gun askiya ekmek birakir birakmaz biri geldi gayet guzel giyimli bir adam ordan aldi ekmegi gitti.. Ihtiyaci var da mi aldi yoksa ordan almayi aliskanlik haline getirmis hali olan birimiydi bilmiyorum ama bu tarz seyler suistimale acik malesef...
Arkadaşım elbette suiistimalciler de vardır ama yine de kalbini bozma sen. Suiistimalciler olabilir diye gerçek ihtiyaç sahipleri mahrum kalmasın. Güzel evlerde oturup, iyi giyinen ama bir sebeple borca harca batmış evine her gün bir ekmek dahi alamayacak insanlar var. Şehir dışında okuyan, ay sonuna doğru veya çok zaman harçlığı yetişmeyen açlık çeken öğrenciler var. Yeri geliyor pazarlarda kılığı düzgün ama yerden çürük çarık sebze toplayan insanlar oluyor. Ünlü bir tv sunucusu anlatmıştı, karı koca işsiz kalmış öyle bir hale düşmüşler ki bırak sadece ekmek almayı, bayat ekmek bulabildiklerinde günlerce onu ıslatıp, ısıtıp değişik şekillerde yemeye çalışmışlar, dışarı belli etmeden aç gezmişler. Kimin ne olacağı ve ne olduğu belli olmuyor işte...

Son düzenleme:
Bu olayı okumustum cok hosuma gitmisti keske burdada olsa demistim icimden ama hani yokki burda askıda ekmek filan olaydı bizde asardık cekmeyen bilmez cekenin halini bizde bi ekmege muhtactık sükür düstüğümüz yerden kalktık ailecek ve dimdik ayakta durduk ay duygularm debresti yine moraller bozuldu gözler doldu ama olsun sükür acken bile mutluyduk huzurluyduk simdide sukur kendi yağımızda kavrulup gidiyoruz Rabbim kimseyi darda komasın kimseyi zorda komasın velki bunu söylüyorum diye bana kızarlar ama dusenin dostu filan olmuyo bide üstüne tekme atan oluyo genelde iyice düsüre bilmek icin...
Amin arkadaşım, sen de çevrendeki fırın ve bakkallarla konuşarak başlatabilirsin bu güzel olayı. Eşe, dosta, komşuya da duyurursun.

Bende denk geldim,güzel bir uygulama.Dahada yaygınlaşmalı diye düşünüyorum,fast food restorantları yapabilir mesela.Menüler ucuz zaten,iki menülü kampanyalar oluyor,birini bırakabiliriz askıda yada yine self servis olan yerlerde uygulanabilir.
Ben kendi adıma açım diye gelene hep yemek almaya çalısırım para vermem.Bu uygulama olsa muhakkak alırım askıda yemek.

Son düzenleme:
Bizim burda firinlarda ve bir kebabcida var ayrica kisin basinda askida kiyafet de yapildi muhtarlik tarafindan,izmit merkezde bi camide hala devam ediyo,cok ornegi var yillardir yani.cok guzel dusunulmus bir uygulama insallah yaygınlaşır

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Efendim?? Dedi.

Yalniz bu gelenegin gecmisini arastirsaydiniz keske.bu italyanlara deil osmanliya dayaniyor..osmanlida ozel bunun icin cami medrese bahcelerinde yerler olurmus gizli oyuklar.herkes oraya yiyecek kiyafet ne olursa koyarmis.ihtiyac sahipleride gider alirmis

Back