• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

güzel bir uygulama bizim burda da bikaç fırında görmüşlüğüm var
Allah sayılarını arttırsın

Benim yaşadığım yerde bu uygulama yok ama memeleketimde var

Çok güzel bir uygulama

Evimize uzak bi fırın ama sağolsun annecim özellikle cumaları bütün çocukları için ekmek alıp asar o fırına:KK200::KK200:

Bizim burda da yok ama, mahallemizde ki fırıncıya bundan bahsedeceğim...
Keşke herkes duyarlı olsa..
Birde havalar inanılmaz soğuk, bizler kalın montlarımızla donduk buzz gibi hava derken, sokakta dışarıda kalanlar ne yapsın :(
Allah yar ve yardımcıları olsun...
Ev de giymediklerimiz ne varsa yardım kuruluşlarına ulaştırın lütfen...

Çok güzel bir uygulama, bizim mahalledeki pastahaneci uyguluyor, geçen akşam 2 adet ekmek bıraktım.

Allah zor durumda olan herkese yardım etsin inşallah.

Çok güzel uygulama İstanbul'da 1-2 fırıncı
Fiyatının yarısını alıyor böyle daha çok oluyor
Allah razı olsun yapandan da alandan da En Büyük TÜRKİYEEn Büyük TÜRKİYE

Bu soğuk havalarda gerçekten böyle bir yardımda bulunmak çok güzel bende birçok fırında gördüm bulunduğum yerde hatta almışlığımda var.
Rabbim herkesin heleki zor durumda olanların yar ve yardımcısı olsun

Ilk defa böyle bir şey duyuyorum.bizim fırında var mı diye soracağım.yoksa tavsiye ederim.çok faydalı bir düşünce.

Bizim samsun da da çöp konteynırı askısında ekmek var. bayat ekmek kimse çöpe atmaz. poşetle kenarındaki askıya asar. hayvan besleyenler veya sokak hayvanlarına verecek insanlar da bu ekmekleri alıp hayvanlara verir.

Çok güzel bir uygulama. Ama insan gerçekten ihtiyacı olana veriliyor mu vs diye düşünüyor. Öyle bir insanlıktan çıkıldı ki kimseye yardım etmeye korkar olduk.

Bizin burdaki hemen hemen her firinda var bende elimden geldigi surece alir koyarim birde derimki firincaya sakin ulastirmamazlik yapmayin:) Benden kucuk bir tavsiye hani su kirmizi isikta cam silen mendil satan cocuklar varya onlar icin arabanizin torpido gozunde sut ve yiycek bir seyler bulundurursaniz cok iyi oluyor.Gecenlerde Internette fenomen olan bir anne var yardima ihtiyaci olan cocuklar icin arabasinda bere bulunduruyor belki bizlerde bunlardan bir tanesini yapabiliriz :)

çok şanslıyım oturduğum yere yakın alışveriş yaptığım fırında da var askıda ekmek.. ve gerçeten sahiplerine ulaşıyor gördükçe mutlu oluyorum:KK68:

ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson panoya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

Askıda ekmek ihtiyacı olanlar için ekmek alamayan din kardeşlerimiz için genelde var görüyorum bizim fırında da var inşallah gerçekten ihtiyacı olan insanlar alıyordur Rabbim herkesin hayrını kabul etsin (amin)

Çok ama çok güzel bir uygulama.Keşke her ekmek fırınında olsa.İhtiyacı olan kardeşlerimizin aç kalmaması için yapılmış bir iyiliktir.

Ben Antalyadayım bizim buradada var 1 fırında bende çok beğeniyorum. Paylaştıkça bereket çoğalır. sıkıntılar azalır manevi haz değişilmez hiçbirşeye kafanı yastığa koyunca o askıdaki ekmeği ihtiyacı olan bir ailenin bir çocuğun yediğini karnının doyduğunu düşünmek kısacası merhamet bence en çok istenen şeye dua etmek gibidir emin olalım ki o dualar yerini bulur ve ummadığın anda karşılığı gelir. Rabbim hepimizi merhametli kullarından eylesin kalplerimize merhamet ihsan etsin.Merhamet eden Merhamet Bulur

Bizim burda bazı pidecilerde var askıda değil ama ekmek konulan kutularda çok güzel bir uygulama bence :)

Benim yaşadığım yerdeki fırınlarda var bu uygulama..Ben de ekmek alırken bazen askıya ekmek bırakıyorum..Ama yerine ulaşıyor mu bilemiyorum..Orası fırıncının vicdanına kalmış tabii ki..

Back