Aşırı özgüvensizlik ve değersizlik hissi...

Kendini sevmiyorsun destek görmen şart güzelliklerine odaklan mesela yazına bakınca gayet kendini ifade edebilmişsin kız gibi değilim diyorsun herkesin mizacı farklı
Su anda dediğim gibi destek gorecek durumum yok, ama arastiracagim eger devlet hastanelerinde halk sagligi merkezlerinde vs varsa.
Tesekkur ederim, boyle dusunmeniz beni gercekten mutlu etti kendimi yazili olarak ifade etme konusunda hic sikinti yasamiyorum, zira dusunerek yazabiliyorum, ekleme çıkartma yapabiliyorum yazıda. Ancak is sozlu iletisime geldiginde iki lafi bir araya getirmekten acizim, cunku dusunmeden aleacele konusmam gerek gibi hissediyorum, bu da pot kirmama yol aciyor
Aslinda bakarsaniz kiz gibi olmaya hep ozendim. Bunu, telefonuma aliexpress gibi platformlardan kaydettigim vintage elbise modellerini görürseniz dahi anlayabilirsiniz. Ancak bunlari giymek icin yeterli azim ve caba bende var mi? Tabii ki de yok... bir de, bu yasima kadar, yanlis anlasilmasin ama, kiz gibi olmayi hep gucsuzlukle de bagdastirmis olabilirim. Her ne kadar ileriki yaslarda bu durum biraz biraz kirilsa da, halen var... bunun nedeninin de gecmisimde yasadigim travmalardan oturu olduğunu varsayiyorum.

Tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim
Elimden geldiğince denemeye calisacagim hepsini. Sag olun.

Uzun olmasi hic sorun degil inanin, cok teşekkür ediyorum verdiginiz tum öneriler icin

Yengeç Burcu musun ? Bence geçmişe sünger çek ,YouTube ta videolar var bakabilirsin
Simdi vereceğim yanıta cok güleceksiniz veya sasiracaksiniz belki
Ama Aslan burcuyum.
3 Agustos dogumluyum hatta.
Yukselenim yay, ay burcum da akrep bir de
Durumun vehametini anlayin yani. Kendime "kuyrugu kopmus Aslan" diyorum

Tesekkur ederim.
Aslinda etkilemek degil. Yanlis anlasilma olmus sanirim.
Annem evet herkesi elestirir, ama mesela dış dunyayi, TV'deki herhangi bir kadini %90-95 elestirme ihtimali varsa beni elestirme yuzdesi belki de %20-30'dur. Ha, ben onun elestirme huyunu bildigimden sanki ayni eleştiri oklarini bana da yoneltirmis gibi hissederim. O yuzden ona gore bir tavir takinirim.

Yok yok sorun değil, yazimin uzun oldugunun farkındayim yariya kadar okumaniz dahi mucize, o kadar uzun yazmisim ki
Cevremi degistirmem su an icin mümkün degil ama zaman ne gosterir bilemeyiz tabii.
Psikolojik destek kismina ben de katiliyorum, zaten yorum yapanlarin buyuk cogunlugu ayni seyi diyor. Cevremdeki halk sagligi merkezlerine bakacagim psikolog var mi diye...
Kararlilik ve istikrar en buyuk problemim. Su ana kadar bir seye karar veriyorum ancak 1-2 gune kalmadan vazgeçiyorum. Bununla nasil basa cikarim onu da bilmiyorum açıkçası.

En temele inersek özendiğiniz annenizin davranışları sizi böyle yapmış. Terapi alın, terapi şart, ertelemeyin.

Terapi alamıyorsunuz anladim, ama bunu lutfen degişmemenize bahane olarak kendinize sunmayin.
şunun farkindasiniz degil mi sizi değiştirecek tek güç yine sizin elinizde. Hayatta başımıza gelenler, olaylar, yaşadıklarimız aslinda bizim onları yorumlamamiz ile varoluyor. Yani bakış açın ne ise her seyi oyle görürsün.
Ayni yerde ayni anda başarısız olan iki insan düşün, biri "işte mal olduğum icin yine yapamadim, çalışmamak benim hatam, hayatim boyunca böyleydim yine ayniyim" der ve yogun pişmanlık üzüntü yaşar, bu ozguvenini de ileride başarabilecegi seyleri de negatif etkiler.
Diğeri "insanim sonuçta, herkesin, steve jobs un bile, başarısız oldugu anlar vardir, bu benim hakkım ama bir dahakine en azindan elimden gelenin en iyisini yapayim ki içim rahat olsun" der.
Inan iki insanin hayat kalitesi arasinda oyle fark var ki. Siz kendinizi cok acımasız elestiriyorsunuz. Allah aşkına iyi olduğunuz hic mi konu yok?

Benim de problemlerim var sizin kadar olmasa da hayatimi cok güçleştiren sorunlarim var, youtube dan cozum arıyorum. Psikoterapiye ben de gidemiyorum belki ama en azindan yanlış olan bakış açımi duzeltebilmek icin psikologların onerilerini dinliyorum. Beyhan budak ı önerebilirim mesela, cok iyidir. Sizin durumunuza da cok yardimci videolari var. Spotifydan da dinleyebilirsiniz. Umarım kendinize bu iyiliği yaparsiniz, sizin icinizde yaşadığınız düşünce kalibina cok üzüldüm, kendinize eziyet ediyorsunuz

Simdi kendi yazdigim yorumlari ve sizin yorumlarinizi tekrar okudum. Bir konuda kendimi yanlis ifade etmisim. Sanki annem bu durumumun %90'ina sebep olmus gibi bir dil kullanmisim. Bunun icin kusura bakmayin.

Aslinda demek istedigim suydu bir anim ile anlatayim,
Anneme ben onceden, cok eskiden Instagramda takip ettigim okul arkadaslarimin fotografini gostermezdim. Gerekce olarak da onlari acimasizca elestirmesinden korktuğumu soyleyecegim gene. Ama olay burada bitmiyor.

Yaklasik olarak üniveriste 2. Sinifta iken bu durumun kabugunu kirdim ve arkadas olduğum birkac kişinin fotografini gosterdim. Ama gerekçemde yanilmadim, annemim cenesi gene durmadi "Bu kiz neden bu kadar acik giyiniyor, kesin bir ajansa vs kapagi atma niyetinde" , "bu ne buldumcuk gibi erkek arkadasiyla fotograf paylasmis baska paylasacak bir seyi yok mu", "bu ne boyle suratini boya kupune cevirmis, az bira daha sureydin kizim" her farkli kisiye yaptigi farkli farkli yorumlar... ben de bozuntuya vermedim, nazikce "oyle deme anne yaa..." diyerek agzini kapatmaya calistim. Tabii içimde bir yerlerde biriktirmisim.

Ve bu biriktirdiklerim bir kavga esnasinda ortaya cikti. Ben aglamaya basladim. "Arkadaşlarımı hic begenmiyorsun" gibilerinden sitemde bulundum, ama annemin bana verdigi yanit ibretlikti: "kizim, senin gozunun icine baka baka falanca kiza guzel mi diyeyim? Sen uzulurdun kuzum. Seni uzmemek icin boyle seyler söylüyorum."

Yani demeye calistigi sey, "ben senin durumunun farkındayım, bir anne olarak sen benim icin elalemin kizlarindan daha degerlisin. Baskalarini bu yuzden kendi nezdimde senden ustun tutamam." Yani aslinda annemin yapmaya calistigi sey, kafamda diger kizlari kendimden ustun gormemi onlemekmis.

Bence en azindan market gibi yerlerde calismaya baslasaniz.calistikca ozguveniniz yerine gelecektir acilirsiniz yeni insanlar tanirsiniz.terapi icin parada biriktiririrsiniz en azindan belki.

Canım o kadar kendinle ilgili şeyler yazmışsın hiç mi iyi bir özelliğin yok annenin bile iyi özelliğini yazmışsın senin hiçbir olumlu özelliğin yazılmamış. Öncelikle kendi olumlu yönlerini keşfetmelisin hep olumsuz özelliklerine odaklanırsan bu seni karamsarlığa sürükler. Kendini çok güzel ifade etmişsin ben bundan dolayı çok kitap okuduğunu düşündüm herşey hayal kurmakla kendine hedef belirlemekle başlar hayal kur hedefini belirle o hedefe doğru yürü bak gör herşey düzelecek.

Değişmek istiyorsan kendine güzel bir defter al. Oraya yapman gerekenleri sırala. Kişisel bakımla ve kıyafet seçimleriyle videolar izleyip kendine notlar al. Kıyafetlerini yeniden al netten alışveriş yaparsın çok satanlara bakıp modern popüler kıyafetleri alırsın. Telefonuna spor uygulamasını indirip her gün spor yaparsın. Akşamları annenle yürüyüşe çıkarsın. Bunları hepsi senin elinde. Ona buna enerjim yok diyorsun sağlık ocağına gidip kan testi yaptır. Belki vitamin değerlerin düşüktür. Onlar da yorgunluk ve enerjisizlik yapıyor. Ayrıca devlet hastanesinde ücretsiz psikologla görüşebilirsiniz. Özgüvenle ilgili yazılmış onlarca kitap var. Okumak da sana bir şeyler katabilir

Spor yapın.. yemin ederim ciddi söylüyorum her gün alışkanlık hale getirin açık havada spor yapın o imkan yoksa evde Leslie 3 mile yapın her gün. İnanılmaz iyi hissediyorsunuz. Sporun mutlulukla bir ilgisi olmalıKendinizi zinde hissediyorsunuz.. spor yapınca kilo da verirsiniz yan etki olarak o da özgüven artırır.. sporla iyi bir başlangıç yapabilirsiniz

Öncelikle yazdıklarını bi tekrar okumanı tavsiye ediyorum. Çünkü sürekli kendinde olumsuz taraflar görüyorsun, sürekli eleştiriyorsun. Değersizlik hissin babandan dolayı olabilir. Okb gibi hastaliklar icin kendi kendine teşhis koyma. Lütfen doktora görün. Nefes aldığımız sürece hala umut var, hayattan umudunu kaybetme. Sosyalleşme konusunda istediğimiz gibi insan bulamayız bu bir, çok alıngan olursak hayat çekilmez olur. İnsanlarla tanış, sen selam ver, sen konuş mesela. İnsanların tavır ve davranışlarını kişisel olarak algılama. Kendinle ilgili şüpheye düşme. İnsanların senin hakkındaki düşüncelerini önemseme. Herşey iletişimde kararında olmalı çünkü. En önemlisi de herkesin senin gibi insan olduğunu unutma. Kendini geliştir, hobi bul mesela.

Son düzenleme:
Ben de senin deyiminle "kalın kafalıyım". Bir fıkra anlatılır ben 3. fıkraya geçildiğinde basarım kahkahayı. Bunu hem ailem hem de eşim çok iyi bilir ve çok gülerler bu halime. Ben de bununla barışığım. Kötü bir şey değil ki, insanlar gülüp geçerse siz de gülün geçin, kompleks yapmayın bunu. Çünkü eminim pratik zeka değiliz belki ama başka baskın alanlarımız var. Ben mesela hiç pratik düşünemem ama çok derin analizler yapabilirim. Bir şeyi kısa yoldan çözemeyebilirim ama karmaşık sorunlarla başa çıkabilirim. Çok hızlı okuyabilir, çok derinden empati kurabilirim. Yani, kendinizi tanıyıp üstün özelliklerinizi keşfedip sevmelisiniz. Zayıf yönlerinizi de sevip gerekirse bunu espri malzemesi yapabilirsiniz. Kendimize ne çok yükleniyoruz aslında. Olduğumuz kişiyi sevip sarılsak ve böyle kabul etsek kendimizi hayat o kadar güzel ki..

Bir de sana kişisel gelişim uzmanı gibi "şunu yap, bunu yap demek istemiyorum. Sadece kendi kıymetini bilmeni istiyorum. İnsanların davranışlarından etkilenmemeni istiyorum. Bu hepimiz için geçerli. Kendimizi ne kadar çok geliştirirsek ne kadar meşgul olursak o kadar iyi. Bunun için bu işin eğitimini almış insanlara bakmamız lazım iletişim konusunda. Yavaşlamak, sakin davranmak, rahat olmak, çabuk sinirlenmemek gibi gibi. Ben de çok çabuk anlamam bir şeyi. Yanlış olduğunu düşündüğün şey bile olsa düşündüklerini söylemek gibi gibi yani korkma. Bunları yaptığında insanların davranışları sana komik gelmeye başlayacak zaten. Geçmişi bırakmaya çalışalım...

Son düzenleme:
Diğer insanların senden farkını diyeyim canım.
Olumsuz yanlarının olduğu kadar olumlu yanlarının da farkındalar..

Kendini gayet güzel ifade eden genç bir kardeşimizsin.
Bakımmış, giyimmiş çözümü en basit mevzular.
Youtube bilgi cenneti uygulamalı olarak pek çok çözüm bulabilirsin bu sorunlarına.
Makyaj sevmiyorsun tamam, yüzünü canlı gösterecek farklı bir uygulama muhakkak bulursun. Krem olur, maske olur. Olur da olur :)

Ilkokuldan üniversitenin ortasına kadar ezik, özgüvensiz bir tiptim. Anlatıp tek tek uZun uzun sıkmayayım. Ne zaman uyandım kendi kıymetimi bildim söyleyeyim.
Başkalarının ikiyuzluluklerini, şımarık bencil hallerini, sahtekarlıklarını, artıkları kazıklari göre göre geldim kendime.
Kimseyi kullanmam dedim, bile isteye üzemem zarar veremem, yük olmayı sevmem.
Benden kaliteli kişilik mi var?

Bak canım ben çok güzel değilim.
Bakımsız, paspalim.
Dağınık falanım.
Ama çok dürüstüm.
Harika bir kişiliğim var. Keşke herkes benim gibi olsa kötü özellikleriyle bile diyebiliyorum.

Lütfen kıymetini bilmekle başla. Sevgiler..

Terapi almanız lazım. Kendi kendinize çözebileceğiniz bir şey değil ama insan psikolojisiyle ilgili okumalar yapmanız da iyi gelebilir. İnsan içinde bulunduğu durumu ne kadar objektif görebilirse o kadar rahat üstesinden gelebiliyor. Yabancı diliniz varsa yabancı kaynaklardan da kaynak takip edebilirsiniz, psikologlari dinleyebilirsiniz.
Bir de size tavsiyem içinde bulunduğunuz durumda yok kalın kafalıyım yok pratik değilim diye düşünüp kendinizi yargılamayın. İnsanın performansı ve ikili ilişkileri stres düzeyine, kaygı durumuna o kadar bağlı ki.

Kısmen beni anlatıyorsunuz. Lisede ağır bir psikiyatrik tedavi gördüm. Yıllarca ilaç kullandım. Akran zorbalığına uğradım. Bazı insanlar psikiyatrik tedavi görenlere deli veya akıl hastası gözüyle bakıp kaçıyorlar genelde. Yaşıtlarım yaşlarına uygun şeyler yaşarken ben yalnızdım. Hep neden diye sordum kendime. Neden yalnızım, neden yaşıtlarım gibi değilim diye. Şu an 27 yaşındayım ve arkadaşım yok, işim yok. Lisede bir edebiyat öğretmenim vardı, beni ayrı severdi bilirdim. Bir gün bana ''sen yaşıtların gibi değilsin çok farklısın. İleride çok güzel yerlerde olacaksın biliyorum'' demişti. Bazen onu bulmak ve karşısında ağlamak istiyorum. ''Hocam siz bana bunu dediniz ama bir şey olamadım bakın'' demek istiyorum. Bizlerin sadece sevgiye ihtiyacı var dışlanmaya değil. Çevremizdekiler bunu anlamıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…