Aşırı mükemmelliyetçilikten nasıl kurtulurum?

Peripadisahininkizi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Haziran 2022
858
767
33
Şimdiye kadar neden sessiz olduğumu ve bunun beni neden özgüvensiz gösterdiğini daha yeni anlamaya başladım.
Özgüvensiz olduğumu da hiç kabul etmedim aslında kendimi çok beğeniyordum. Kendini bu kadar beğenen , bazı hataları kendine yakıştıramayan biri de özgüvensiz olmamalıydı. Ama bu mükemmelliyetçilik aynı zamanda özgüvensizliği de içinde barındırıyor sanırım bunu kabul etmem gerek.
Özellikle farklı insanlar gördükçe onların hiç umursamadan istedikleri ve içinden geldiği gibi konuştuklarını ve asla pot kırdıklarını düşünmediğini fark ettim. Bunu iyi anlamda da kötü anlamda da söylüyorum. Yani iyilik içtenlikle aklındakileri konuşanı da, ağzına geleni söyleyip patavatsızlık yapanı da hiç de düşünerek yapmıyor ve pişman da olmuyor gibi.
Bense her konuştuğum kelimeyi cümleyi gece yatağa yattığımda analiz ettim. Bazen konuşurken kelimeler zor çıkardı bazen de hazır cevap olmadığımı sessiz kalıp aptal gibi göründüğümü düşünüyordum. Bunları da kendime yakıştıramıyordum çünkü aslında kapasitemin yüksek olduğunu ve her şeyi mükemmel yapabileceğimi düşündüm.
bu da gittikçe ortamda sessiz ve ezik birine dönüştürdü hata yapmak yerine konuşmamayı tercih ettim en azından hata yaptığımı saçmaladığımı falan düşünmeyecektim.
Evet ergen bir dönemde değil koskoca 32 yaşında bir kadın oldum ve bu duygulardan yine çıkamadım.

Kafaya cok takiyorsun bu yuzden icine kapanmissin bence tedavi olsan iyi olur bu kadar dusunmezsin herseyi

Bende öyleyim herşeyi ince düşünmekten yaşamak ,sosyalleşmek çok zor.. YouTube ye ,bir aile meselesi mukemmelliyetcilik... Merve Başıbüyük, Tülay kök, bu hesaplardan bakabilirsin ,farkındalık sahibi oldukça artık cokda umursamamaya basliyorsun.. biraz üstüne gitmek gerekiyor bu şekilde yaşamak zor...

peki yetiştirilme tarzınız üstüne de düşündünüz mü, mükemmeli isteyen/mükemmel için çaba gösteren ebeveynin davranışlarını/düşünme biçimini modellemiş olabilir misiniz yahut kendine mükemmeliyetçi olmasa da sizi mükemmel için teşvik eden bir ebeveyne sahip miydiniz?

kendinizde mükemmeliyet zorlantısını fark etmeniz mükemmel, mükemmeliyetçilik üstüne okumalar yapabilir podcastler dinleyebilir ve kendinize yönelik farkındalığınızı mükemmeliyetle ilgili farkındalıkla geliştirebilirsiniz. arzu ederseniz bir terapistle düşünme ve davranış biçimleriniz üstünde çalışabilirsiniz, kolaylık dilerim.

Mükemmelliyetçilik bu değil konu sahibesi, seninli özgüven eksikliği. Diğer insanlar ne der, hakkımda ne düşünür, onlar benden fazla amman benim az olduğumu anlamasınlar diyerek konuşmak için bile saatlerce plan yapıyorsan bu bariz diğer insnaları fazl agördüğün içindir. Mükemmelliyetçilik bambaşka bir durum, güzel olmuş işleri bile büyüteçle inceleyeip kusur arama , kılı 40 değil 40000 yarma , sonunda gereksiz detaylarda boğulup aşırı yorulma ve tükenmeye mükemmeliyetçilik deniyor.

Farklı konular üzerine de aşırı düşünüyorum ama beni hayatımda en çok etkileyen bu konu. Hata yapmayı istememeyi barındırıyor bir de aslında buna yetecek kapasitemin olduğunu bilip yapamayınca konuştuğum her detayı incelemek bana mükemmeli istemek gibi geliyor, kendimce kendi analizimi yaptım

mükemmeliyetçi insanların hata yapmaktan kaçınmak gibi durumları yoktur. onlar zaten hata yapmayacaklarının farkındadır. hata yapmayaya çalışmak ile kusursuz iç çıkarma çabası arasında derin bir uçurum var. siz özgüvensizsiniz.

Mükemmellik diye birşey yok siz de farkındasınızdır bunun. Mükemmellik algısı vardır. Yani o algıyı oluşturmak için harcanan bilinçli/bilinçsiz çabaya deniyor.
Peki neden bir illüzyona ihtiyaç duyar insan? Başlıca sebebi kendinizi nasıl gördüğünüz yada algıladığınız değil. Size nasıl hisssettirildiği. Olduğu şekli ile var olamayan, kusurlarıyla kabul görmeyen ve kucaklanmayan bir ortamda yetişen insanlar sevgiyi hatasız ve pürüssüz olmanın bir eseri olarak deneyimleme eğiliminde.

Şu konuda haklısınız mükemmeliyetçi yapıda olan insanlar daha iyi çaba ortaya koyabilecek yapıdadırlar.
Ve çok iyi iş çıkaran insanlar.
Hatta toplumun yer yer gerekli bir parçasıdırlar.
Elbette bunun dezavantajları da var.
Asıl problem sosyal ilişkilerde yaşanıyor.
Ve kariyer hayatında gelen başarı sosyal ilişkilerdeki huzursuzluğu gidermekte tatmine ulaşmadığı için mükemmeliyetçilik iç dünyanın bir noktasında patlak veriyor.

Özgüvenden bahsettiğiniz yer var ya,
aslında düşünmeden konuşabilen insanların da başka değer problemleri var. Yani kendinize güveninizi de bununla ölçmeyin derim.

Hata yaptığınızı düşündüğünüzde, hatta daha ileri rezil olduğunuzu, aptalca bir şey yaptığınızı düşündüğünüzde içinize bir ateş doluyor mu?
O anlarda kendinizle konuşun.
Bir daha görmeyeceğinizi bildiğiniz insanlardan başlayın.
'Hata yaptıysam olduysam ne olmuş, ilk ben hata yapmadım ya.' gibi. Hatta 'Aferin arada insan olmanın gerekliliklerinden birini yerine getirdim.' gibi. Hata olduğu düşünülen şeyde genelde hata değildir. Mükemmeliyetçi insan kendisine yapma izni vermediği her şeyi hata kabul eder.

Kusurlarınızı sevin. Sevin derken sevmeye çalışın. Atıyorum dikkatsizliğinizi, dalgınlıkla yaptığınız şeyi, yanlış anlaşılmaya müsait şeyleri kendi içinizde tiye alın ve gülümseyin. Siz buna zoraki güldüğünüzde bile beyin onu pozitif algılamaya başlıyor.

Ortaya tamda içinizden gelen lafı atın ve sonra kendinize 'Söyleyeme cesaretini gösterdiğin için seninle gurur duyuyorum.' deyin.

Bunun gibi içeriden çalışmak mükemmelliğin delindiği o -bazen hata da olmayan- hata anlarını daha nötr hissetmeye yardımcı oluyor.

Cocuklugunuzda ebeveyleriniz tarafondan sürekli elestirilip azarlandiniz mi?

Bu mükemmeliyetçilik değil. Bir işi kusursuz yapmak için aşırı aşırı çalışıp altındaki insanları da baskılamak ve yapılan işleri hiçbir şekilde beğenmemek, çocuğun sınavda ilk bine girse bile neden ilk yüz olmadı gibi en en mükemmelini beklemek vesaire mükemmeliyetçilik budur. Sizinki özgüven eksikliği ve eleştirilme korkusu.

Başak’ın zıttı Balık’tır.. muhtemelen başak’ın çok fazla gölge yönünü taşıyorsunuz. Ondan uzaklaşıp Balık’a yürümelisiniz , maneviyata yardımseverlığe Balık’ın alanlarına.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…