Burada hiçkimse bir öğrencinin bir ev hanımının ailesine katkıda bulunmasına karşı değil, ben de öğrenciyken çalıştım, yaz tatillerinde 15 tatillerde fabrikalar dahil gece gündüz birçok yerde çalıştım, güzel birşey, bu düşüncenizden dolayı sizi takdir de ederiz. Ama sizin nezdinizde GG'de bütün satış yapan ve az yada çok para kazananların da üstüne düşen vatandaşlık görevini kabul etmesini ve vergilerini ödemesini, bunu yapmıyorsa da, ne maliyeyi ne de GG'yi suçlamamasını söylüyoruz. GG sorumluluk hissedip satış yapanları uyarabilirdi evet ama uyarmadı, çünkü uyarsa satış yapanlar azalırdı dolayısıyla kendi kazançları da azalırdı. Adamların her işletme gibi ticari faaliyet amaçları belli kâr elde etmek. Dolayısıyla bu yolda ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar, ve zaten sizi uyarmaması maliye açısından usulsüzlük değil, bu yüzden sadece bizi uyarmaması etik değil diyebilirsiniz, haklısınız da, etik davranmamışlar, ama daha fazla birşeyle suçlayamazsınız.
Ben bir TC vatandaşı olarak, maaşımdan her ay kesilen vergileri peşin peşin ödüyorsam, oturduğum evin emlak vergisini her sene yatırıyorsam, kullandığım arabanın vergisini her sene ödüyorsam ve daha her aldığım üründe, her hizmette KDV ve bir sürü zımbırtı vergi ödüyorsam, bu ülkede yaşayan her vatandaşın da istisnasız kazancının üzerinden vergi ödemesini isterim. Ben enayi değilim çünkü, benim ödediğim vergilerle devletten hizmet alan adam gidip vergi kaçırıyorsa burda bir haksızlık vardır. Böyle bir çifte standart olamaz, kimse kabul etmez bunu.
Bakın benim eşim de esnaf, adam dükkan kirası ödüyor, kiranın üzerinden bir de stopaj ödüyor, KDV ödüyor, gelir vergisi ödüyor, yanında çalışan elemanların SSK sını ödüyor, 1 kalem satıyorsa bu kaleme bu masrafları ekleyerek satmak zorunda, o kalemi 6 liraya satıyorsa, bu vergileri ödemeyen GG satıcısı 3 liraya satıyor, böyle olunca ne oluyor sizce? Bu haksızlık değil mi? GG de satış yapanlara haksızlık yapıldığını iddia ediyorsunuz ya, onlara yapılan haksızlıksa peki bu ne?
Bu olayı netten biraz araştırdım, size tavsiyem, GG'yi suçlayarak maliyenin karşısında hiçbir şey elde edemezsiniz, zaten maliyeciler çok yapıcı davranıyormuş, bir sürü indirim yapıyorlarmış, iyi niyetle çözmeye çalışıyorlarmış, eğer sizi çağırırsalar, durumunuzu anlatın, ailenizin maddi durumunu anlatın, mümkün olduğu kadar cezayı indirmeye çalışın, hatta taksit yapmalarını isteyin, belki de çok düşük bir cezayla taksit taksit ödeyerek halledersiniz bu işi, başka kimsenin elinden hiçbirşey gelmez şu durumda, işlerini yapacaklar, kanunları uygulayacaklar, uygulamak zorundalar.