• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Arkadaslar bisey soracagim nicin "Ada'm" ve "sorunsal" kelimelerini kullaniyorsunuz?

Benim telefon da Ada'm diye yazdı bir kez, bu ne len dedim. Kapattım tamamlama özelliğini. Şimdi sadece tahminler çıkıyor beğenirsem seçiyorum kelimeyi. Nasıl katlanıyorlar anlamıyorum bariz yanlış yazıyorsun işte :KK12:

Ne güzel demişsiniz. Gerçi ben Yinemipilav Yinemipilav arkadaşın üslubuna hiç takılmadım, onun yazdıklarına katılıyorum. Akademisyen olmam ve referansın çok önemli olduğunu düşünmem de buna artı bir sebep. Herkes farklı düşünebilir, farklı yorumlayabilir. Ben mesajınızda tek bir noktaya takıldım inanın. Birbirimizden nefret eden bir topluluk haline çoktan dönüştük. Sadece etrafınıza, konuşulanlara, izlediklerinize, Türkiyeye bir bakın. Sizin cümle çok masum, çok iyi niyetli kalmış. Hala sancılanmadan yaşayabiliyor musunuz?
Ben insanin sahip oldugu en buyuk degerin erdem oldugu bilinciyle buyutuldum.
Bir buyuge saygi gostermek, bir yanlisin dogrusunu guzel bir dille duzeltmek, hickimsenin kalbini incitmemek sahip oldugum tum basarilarimdan daha ustun tutuldu daha cok tebrik gordu.
Toplumumuz bu hale getirildi ne yazik ki. Herseyin salt bilgi oldugu, ne kadar yuksek bagirirsan ne kadar ezersen o kadar guclusun anlayisi cok deger gordu.
Insan olan yanlarimiz bizden yolundu.
Bu beni hungur hungur aglatmisligi var. Insanlar yorucu, sancili.
Fakat yinede bahari bir cicek getirmesede mujdeleyeni bir cicektir anlayisiyla acmaliyiz soylemeliyiz anlatmaliyiz.
Bize dusen "insan" olmak. Her devirde her sartta her muhattapla.

Şu Ada'm olayına ben de ifrit oluyorum. Ben buraya tek cümlelik de olsa , sayfalarca da olsa tekrar okumadan konu açmam. Geri döner düzeltirim.
Bir akıllı telefon bahanesidir gidiyor. Benim telefonum Nuh Nebi'den kalma mı? Yemiyoruz anacım. Üşengeçlik, özentisizlik ve eksik Türk dil bilgisi demektir bu bana göre.

Az biraz kitap okuyan herkes dikkat eder böyle şeylere.

Bir buyuge saygi gostermek, bir yanlisin dogrusunu guzel bir dille duzeltmek, hickimsenin kalbini incitmemek sahip oldugum tum basarilarimdan daha ustun tutuldu daha cok tebrik gordu.
Toplumumuz bu hale getirildi ne yazik ki. Herseyin salt bilgi oldugu, ne kadar yuksek bagirirsan ne kadar ezersen o kadar guclusun anlayisi cok deger gordu.
Fakat yinede bahari bir cicek getirmesede mujdeleyeni bir cicektir anlayisiyla acmaliyiz soylemeliyiz anlatmaliyiz.
Sekerle kapli tatli sozlerle soylenmis yanlis bilgi olmaz olsun derim. Siz de kendinize iyi bakiniz. Yeni yiliniz kutlu olsun. ama cahillige gecit vermeyiniz. Cehalet en buyuk dusmanimizdir.

SORUNSAL kelimesine gıcığım bende.
Sevmeyenlerime duyrulur : p

Turkçede boyle bi kullanim, kelime yokken?
Hadi sorunsal sozluksel bi ifade diyelim. Kullanim alani mevcut. Bi yerde anlamaya calisiyorum.
Ama bu "Ada'm" ifadesini hic anlamiyorum.

Ben mi yanlisim? Adam sahiden boyle mi yaziliyor?
Dert oldu yahu:KK53:

Yemin ederim bunu dusunuyodum bende gecenlerde.Millet yine mi bir akimla birseyler uydurmus diye aklimdan gecti.

Benim de siz de anlamlandıramadığım şey; bu konuyu açmanız değil elbet ancak sizin konunuz üzerinden insanların nefret söylemlerini okuyup okuyup rahatsız olmamanız, üstelik haksız yere...

1000 kez söylendi otomatik telefon işgüzarlığı diye ve bu konu daha önce de dile geldi. Ben size bunu ilk yorumumda da belirtmiştim .

Not: şu üstteki yorumunuz olmasaydı asla bu yorumu yapmayacaktım, ancak bu denli iyi niyetli, erdem sahibi, ince düşünceli birinin buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Not2: Türkçe dilbilgisi yazım kurallarına uyulması taraftarı bir üyeyim, teknolojiden kaynaklı pürüzleri de gidermeye çalışıyorum ( Ada'm , Can'ım .. Vs yazmamaya gayret ederim)
Lakin yazım hatası ve yanlış öğrenme arasında fark var. Yeri gelir siz düzeltme yapma imkanı bulamadan bir dokunma ile mesajınızı yollamış olabilirsiniz.

Herkesi daha anlayışlı olmaya çağırıyorum.

Arkadaslar, TDK sitesi sozcuk kullanimi hakkinda hic guzel bilgi vermiyor. Turkce uzman arkadaslar Turkce kullanimi hakkinda guzel bir kaynak varsa iletebilir mi lutfen?

Benim de siz de anlamlandıramadığım şey; bu konuyu açmanız değil elbet ancak sizin konunuz üzerinden insanların nefret söylemlerini okuyup okuyup rahatsız olmamanız, üstelik haksız yere...

1000 kez söylendi otomatik telefon işgüzarlığı diye ve bu konu daha önce de dile geldi. Ben size bunu ilk yorumumda da belirtmiştim .

Not: şu üstteki yorumunuz olmasaydı asla bu yorumu yapmayacaktım, ancak bu denli iyi niyetli, erdem sahibi, ince düşünceli birinin buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Not2: Türkçe dilbilgisi yazım kurallarına uyulması taraftarı bir üyeyim, teknolojiden kaynaklı pürüzleri de gidermeye çalışıyorum ( Ada'm , Can'ım .. Vs yazmamaya gayret ederim)
Lakin yazım hatası ve yanlış öğrenme arasında fark var. Yeri gelir siz düzeltme yapma imkanı bulamadan bir dokunma ile mesajınızı yollamış olabilirsiniz.

Herkesi daha anlayışlı olmaya çağırıyorum.
Estagfirullah ben cok iyiyim erdemliyim cicek kizim diye iddiam yok. Elbette soylediklerimle dogrularimla ters dusebilirim. Insaniz ne de olsa.
Ve kismen sozlerinize hak veriyorum. Konu icerigini degistirmeyi bilmiyorum. Bilseydim eger not olarak ilk mesajima bu durumun neden kaynaklandigini yazacagim.
Konumun kapatilmasini istemek arasinda gidip geliyorum.
Ama soylede dusunuyorum. Bir sahsin uzerinde bu konu donmuyor. Belli bir hataya herkes " evet bu hatadir, duzeltilmesi gerekir" diyorlar.
Yani kisacasi biri degil bir yanlis elestiriliyor. Kisisel bir durum yok.

Sizce ne yapmaliyim? Fikirlerinizi benimle paylasirsaniz cok sevinirim.

Sorunsalı sorun ile eş anlamlı kullanıyoruz burda,benim de bu b.ku yemisligim var lakin sorunsal bir sıfat,isim gibi kullanmak yanlış imiş

Estagfirullah ben cok iyiyim erdemliyim cicek kizim diye iddiam yok. Elbette soylediklerimle dogrularimla ters dusebilirim. Insaniz ne de olsa.
Ve kismen sozlerinize hak veriyorum. Konu icerigini degistirmeyi bilmiyorum. Bilseydim eger not olarak ilk mesajima bu durumun neden kaynaklandigini yazacagim.
Konumun kapatilmasini istemek arasinda gidip geliyorum.
Ama soylede dusunuyorum. Bir sahsin uzerinde bu konu donmuyor. Belli bir hataya herkes " evet bu hatadir, duzeltilmesi gerekir" diyorlar.
Yani kisacasi biri degil bir yanlis elestiriliyor. Kisisel bir durum yok.

Sizce ne yapmaliyim? Fikirlerinizi benimle paylasirsaniz cok sevinirim.
Kanımca ilk muhatap olmanız gereken yer burası değil Google idi.

Sorun değil daha çok soru içerikliydi konu açma sebebiniz .

Google size hangi sürüm ve telefonlarda bu yazım yanlışları yapılıyor sunardı.

Hatta daha ileri gidip apple ile yazışabilirdiniz bile... Bu yanlışlarını düzeltip düzelteneyeceklerini sorabilirdiniz.

"Sorunsal" mevzu ise tamamen ayrı bir konu ama insanları sıfat olan bu kelimeyi isim olarak kullanıyorlar diye taşlayamayız. Buraya bu kelime ile ilgili konu açınca, keşke soru sorar gibi değil de doğru kullanım bilgisi sunarak açsaydınız konunuzu. Şikayetinizi net anlardık.

İnanın bu forumda ve heryerde çok daha ağır dilbilgisi hataları yapılıyor . En olmadı hepsini listeleseydiniz de aydınlatıcı olsaydı içeriğiniz..

Zira şu noktada insanların ilk cümleyi okuyup daldığı, kendi akıllı telefonunda o özellik yok diye başkalarına inanmadığı , bazılarının ise ego tatmini yaptığı, artık bir yanlışın değil kişilerin eleştirildiği bir alan oldu konunuz..

Yerinizde olsam amacından saptığı için kapattırırdım.

Sorunsal sozluk anlami, TDK sitesinden:
sf.1. Çözümü belli olmayan. 2. Doğru olma ihtimali bulunmakla birlikte, şüphe uyandıran, kesin olmayan, problematik
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts
İngilizceden direk çeviri yaparken dilin kazandığı bir kelime problematik kelimesi yerine daha Türkçe diye tercih ediliyor .

Ancak sıfat belirtildiği gibi isim gibi kullanmak çok doğru olmayabilir ama belli de olmaz 5-10 yıla isimleşedebilir.

Ben kullanmasam da kullanımı çok yaygınlaştı çünkü ..

Kanımca ilk muhatap olmanız gereken yer burası değil Google idi.

Sorun değil daha çok soru içerikliydi konu açma sebebiniz .

Google size hangi sürüm ve telefonlarda bu yazım yanlışları yapılıyor sunardı.

Hatta daha ileri gidip apple ile yazışabilirdiniz bile... Bu yanlışlarını düzeltip düzelteneyeceklerini sorabilirdiniz.

"Sorunsal" mevzu ise tamamen ayrı bir konu ama insanları sıfat olan bu kelimeyi isim olarak kullanıyorlar diye taşlayamayız. Buraya bu kelime ile ilgili konu açınca, keşke soru sorar gibi değil de doğru kullanım bilgisi sunarak açsaydınız konunuzu. Şikayetinizi net anlardık.

İnanın bu forumda ve heryerde çok daha ağır dilbilgisi hataları yapılıyor . En olmadı hepsini listeleseydiniz de aydınlatıcı olsaydı içeriğiniz..

Zira şu noktada insanların ilk cümleyi okuyup daldığı, kendi akıllı telefonunda o özellik yok diye başkalarına inanmadığı , bazılarının ise ego tatmini yaptığı, artık bir yanlışın değil kişilerin eleştirildiği bir alan oldu konunuz..

Yerinizde olsam amacından saptığı için kapattırırdım.
Telefon yazsmalarindan dolayi oldugunu inanin bilmiyordum. Internette de baktim. Boyle bir kullanimin telefondan kaynaklanabilecegi adina hicbirsey yazmiyordu.

Tdkda yer alan aciklamayi da okudum. Fakat sifat ve isim olarak karistirilan bi yanlislik oldugunu sizden ogrendim. Yer almasina ragmen tanidigim bir Turk dili okuayan arkadasima danistim. Benimle ayni fikirdeydi.

Yani hal gercekten boyle.
Ben hala sorunsali cekici bi kelime olarak bulmamamla birlikte hala bu kelimenin kullanilmamasi taraftariyim. Dil bilimciler bu kelimeyi imha etsinler bence:KK39:

Son olarak siz demeden oncede arada kalmistim ikilemdeydim..Tesekkur ederim fikrinizi paylastiginiz icin.

Mune Mune
Istedigim bilgiye ulastim.
Sanirim herkes de artik bu konuyu okudugunda gerekli bilgiyi edinebilir.
Konumun amaci disina cikmamasi ve polemiklerin onunu acmamasi adina kapatilmasini istiyorum.

Yorum yapan fikirlerini paylasan arkadaslara tesekkur ederim.

ada'm ı bilmiyorum sanırım klavye ile alakalı ama 'sorunsal' dan ben de fazlasıyla sinir oluyorum

Telefon yazsmalarindan dolayi oldugunu inanin bilmiyordum. Internette de baktim. Boyle bir kullanimin telefondan kaynaklanabilecegi adina hicbirsey yazmiyordu.

Tdkda yer alan aciklamayi da okudum. Fakat sifat ve isim olarak karistirilan bi yanlislik oldugunu sizden ogrendim. Yer almasina ragmen tanidigim bir Turk dili okuayan arkadasima danistim. Benimle ayni fikirdeydi.

Yani hal gercekten boyle.
Ben hala sorunsali cekici bi kelime olarak bulmamamla birlikte hala bu kelimenin kullanilmamasi taraftariyim. Dil bilimciler bu kelimeyi imha etsinler bence:KK39:

Son olarak siz demeden oncede arada kalmistim ikilemdeydim..Tesekkur ederim fikrinizi paylastiginiz icin.
Bence yontem o kadar onemli degil, biz de sayenizde birseyler ogrendik, iyi ki acmissiniz. Tesekkurler.

Back