Arkadaşıma karşı mahcup hissediyorum

Evet,söyledim. Durumu olduğu gibi anlattım saklamadım yani

Hiçbir şey olmamış gibi devam edin, elbet anlar hatasını.

1 gecede yersiz yurtsuz kalmış, teyzesine gitmiş sığamamışlar, çok zor bir durum. Psikolojik olarak iyi olmadığı için yersiz tepkiler vermesi çook normal.

Bazen yaşıyoruz ya, “keşke öyle tepki vermeseydim” diye bir an.. öyle bir durum işte. Sizin mahcup olacağınız hiçbir şey yok. Allah birinizi bin etsin, evinizi zaten açmışsınız diğer arkadaşınıza, Allah razı olsun

Evet ama senin bir suçun yok. Bir apartman dairesinde kaç insan bir arada yaşayabilir ki? Üstelik akraba bile değilsiniz sınıf arkadaşların sadece. Bu teklifi yapman,diğer arkadaşının ailesini davet etmeniz bile büyük bir şey aslında.
Bir tık rahatlattı sözleriniz, teşekkür ederim. Hepinize teşekkür ederim. Bekleyeceğim bir süre artık, bakacağız.

İyi geceler öncelikle. Ne başlık atsam bilemedim. Bir konuda yardıma ihtiyacım var, kısa tutmaya çalışacağım.

Sınıfımda 5 kişilik bir arkadaş grubum var ve bu gruptan iki arkadaşım deprem bölgesindeydi. Konunun devamında kafa karışıklığı olmaması adına birine 'Simge', diğerine de 'Eda' diye hitap edeceğim.

Bana ilk ulaşan arkadaşım Simge oldu ve uzun uzun konuştuk; ağlıyordu, dert anlattı ve dinledim. O sırada annemlerle salondaydık, işaretleştik: "Kanka araba falan bulabilirseniz kalkın bize gelin, istediğiniz kadar kalırsınız," dedim. Sevindi, annemlere söyleyip haber veririm dedi ve kapadık. Birkaç saat sonra tekrar aradı. Teyzesi ve eniştesi almaya geliyormuş, yine de teşekkür ederim, iyi ki varsın felan dedi. Ben de 'Rica ederim. Eğer başka bir şeye ihtiyacın olursa söyle çekinme,' dedim ve konuşmayı sonlandırdık.

Bir gün sonra Eda ile iletişim kurdum. Bir arkadaş evini açmış sanırım onlara, ufak bir odada kalıyoruz, iyiyim dedi. İyi olmalarına sevindim, bu andan sonraki günler konuşmaya devam ettik ara ara.

Simge ve ailesi bu süreçte hiç rahat edemediler sanırım çünkü eniştesi surat asıp duruyormuş. Eda ise sürekli idare ediyoruz diyordu. En son onunla görüntülü konuştuk ve kaldığı oda ciddi anlamda berbattı. Rutubetli ve galiba soğuk olmalı ki battaniyeye sarılmışlar. Bir de annesi hamile kızın. Annem, annesiyle konuştu. İkna etmek biraz uzun sürmüş olsa da bizde kalmaya ikna oldular.

Yaklaşık 6 gün felan oldu ve bizdeler. İlk iki gün pek rahat edemediler doğal olarak ama şu an iyiyiz. 🥺

Gelelim asıl konuya, Simge beni bir gün önce aramış ben uyurken. Uyanınca geri aradım. Babasıyla, eniştesi arasında gerginlik olmuş kalamayız daha fazla vesaire dedi. Ben bu konuşmada şeyi sezdim, hani tekrar davet etmemi bekledi gibi. Hiçbir şey demedim ve umarım konuya girmez diye düşündüm çünkü bu durumdaki birini reddetmek inanılmaz gerici olurdu. Ama korktuğum oldu ve kendisi bana, 'Kanka bir yer bulana kadar 2-3 hafta size gelsek olur mu?' dedi. Mahcup olarak kusura bakmamasını söyledim. Durumu anlattım.

O ilk çağırdığım an ev müsaitti ama şu an değil. Bir aile daha için ne yer ne de bütçemiz yok açıkçası.

Anlıyorum, dedi ve cevap vermeme izin vermeden teli suratıma kapadı. Bu son konuşmamızdan sonra ne aramalarıma döndü, ne de mesajlarıma. İçinde bulunduğu durumdan dolayı kızamıyorum da elbette. Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
Eda zaten gelmiş
Yapabileceğiniz bir şey yok ki maalesef
Küsmesi gereksiz olmuş yaşadıklarından dolayı gergin olması çok normal zamanla o da anlayacaktır

Burda teyze teyze olacaktı
Kocasını susturacaktı en azından 1 ay idare et kimseyle kavga etme diyecekti

Enişte de hemen surat yapmasaydı böyle tipler de var maalesef bende onu düşünüyordum evsiz barksız kalsak gideriz yine kardeşlere ama yok gelin trip atar yok enişte kavga çıkarır
Güya misafirperveriz

Biraz daha geniş bir evimiz ve durumumuz iyi olsa cidden çağırırdım ama dediğim gibi. O an reddederken çok gerildim, ses tonu titredi bana sorarken çünkü üzüldüm ben de.
ilk size gelmek istediğini söyleyeceğini hissettiğinizde Eda arkadaşınızın ailesiyle sizde kaldığını söyleseydiniz belki oda dile getimezdi gelmek istediğini, bazı insanlar çok güzel hemen lafı evirip çevirir bende hiç beceremem dümdüz söylerim gider. Siz üzerinize düşeni yapmışsınız içinizi ferah tutun.

Mahçup olmanızı gerektirecek bir durum yok siz en başta elinizden geleni yapmışsınız kendileri kabul etmemiş, ee o teklifi başkası değerlendirmiş şartlar değilmiş. Size buna rağmen tavır koyması onun ayıbı.

Mahçup olmanıza gerek yok siz elinizden geleni yapmışsınız. Apartman dairesi evinizde kaç aile daha kalabilir ki. Arkadaşınız sizi dinlemeyerek, daha sonra açmayarak falan ayıp ediyor ama şimdi mevcut durumdan dolayı psikolojisi normal olmadığı için hoşgörebilirsiniz. Birkaç gün sonra tekrar denersiniz olmazsa bir daha kendisinden bir adım beklersiniz.

normalde simge'nin tavrı kesinlikle bu arkadaşlığı bitirmeyi hak ediyor.
ama şu sıralar normal bir psikolojide olmadığı için tepkileri saçma olabilir.
ben hastaneye yatış yapan arkadaşımın yanında, başka refakatçi olmadığı için bir hafta kalmıştım. bir hafta onun için hayatımı durdurmuştum. her şeyim aksamıştı. bir gün fırsat bulup evime geldim, geceyi evimde geçirdim. istersen bu akşam evinde kal yarın gelirsin demişti, ona dayanarak öyle yapmıştım. ertesi gün sabahtan gelmemi istedi, ben de sabahtan gelemedim işim sebebiyle, akşam geleceğim dedim. bana inanılmaz tavır aldı ve artık gelme falan dedi. epey nankörlük etmiş oldu yani. kesinlikle ikna edemedim ve gitmedim haliyle. taburcu oldu bir hafta sonra, hiç iletişim kurmadık. geçenlerde bana mesaj attı gayet normal konuştu. sonra laf arasında, yanlış tepki verdiğini ifade etti, düzelttik arayı. anormal durumlarda insanlar anormal psikoloji içine girdiği için saçma tepkiler verebiliyor. simge de böyle bir durumun içinde.

belki de şu noktada, hata yapmışsın demeyeyim de şöyle bir iletişim hatasına düşmüş olabilirsin: simge seni tekrar aradığında hal hatır sorma faslında keşke sen, simge sormadan önce "kanka bize de arkadaşım geldi ailesiyle deprem bölgesinden, bir süre bizde kalacaklar ben de bunlarla meşgulüm benim hayatımda da şöyle şöyle oluyor" gibisinden önce sen söyleyebilirdin. hani neler yaptığını anlatırsın ya normal bir konuşmada, o hesap.

sen simge'ye adım atma, çünkü sana dönüş yapmamış. kendi haline bırak. onlar da kaldıkları yerde geçimli olsalardı biraz. yurt vs başka imkanlar da var. herkese yetişemezsin, robin hood değilsin.

İyi geceler öncelikle. Ne başlık atsam bilemedim. Bir konuda yardıma ihtiyacım var, kısa tutmaya çalışacağım.

Sınıfımda 5 kişilik bir arkadaş grubum var ve bu gruptan iki arkadaşım deprem bölgesindeydi. Konunun devamında kafa karışıklığı olmaması adına birine 'Simge', diğerine de 'Eda' diye hitap edeceğim.

Bana ilk ulaşan arkadaşım Simge oldu ve uzun uzun konuştuk; ağlıyordu, dert anlattı ve dinledim. O sırada annemlerle salondaydık, işaretleştik: "Kanka araba falan bulabilirseniz kalkın bize gelin, istediğiniz kadar kalırsınız," dedim. Sevindi, annemlere söyleyip haber veririm dedi ve kapadık. Birkaç saat sonra tekrar aradı. Teyzesi ve eniştesi almaya geliyormuş, yine de teşekkür ederim, iyi ki varsın felan dedi. Ben de 'Rica ederim. Eğer başka bir şeye ihtiyacın olursa söyle çekinme,' dedim ve konuşmayı sonlandırdık.

Bir gün sonra Eda ile iletişim kurdum. Bir arkadaş evini açmış sanırım onlara, ufak bir odada kalıyoruz, iyiyim dedi. İyi olmalarına sevindim, bu andan sonraki günler konuşmaya devam ettik ara ara.

Simge ve ailesi bu süreçte hiç rahat edemediler sanırım çünkü eniştesi surat asıp duruyormuş. Eda ise sürekli idare ediyoruz diyordu. En son onunla görüntülü konuştuk ve kaldığı oda ciddi anlamda berbattı. Rutubetli ve galiba soğuk olmalı ki battaniyeye sarılmışlar. Bir de annesi hamile kızın. Annem, annesiyle konuştu. İkna etmek biraz uzun sürmüş olsa da bizde kalmaya ikna oldular.

Yaklaşık 6 gün felan oldu ve bizdeler. İlk iki gün pek rahat edemediler doğal olarak ama şu an iyiyiz. 🥺

Gelelim asıl konuya, Simge beni bir gün önce aramış ben uyurken. Uyanınca geri aradım. Babasıyla, eniştesi arasında gerginlik olmuş kalamayız daha fazla vesaire dedi. Ben bu konuşmada şeyi sezdim, hani tekrar davet etmemi bekledi gibi. Hiçbir şey demedim ve umarım konuya girmez diye düşündüm çünkü bu durumdaki birini reddetmek inanılmaz gerici olurdu. Ama korktuğum oldu ve kendisi bana, 'Kanka bir yer bulana kadar 2-3 hafta size gelsek olur mu?' dedi. Mahcup olarak kusura bakmamasını söyledim. Durumu anlattım.

O ilk çağırdığım an ev müsaitti ama şu an değil. Bir aile daha için ne yer ne de bütçemiz yok açıkçası.

Anlıyorum, dedi ve cevap vermeme izin vermeden teli suratıma kapadı. Bu son konuşmamızdan sonra ne aramalarıma döndü, ne de mesajlarıma. İçinde bulunduğu durumdan dolayı kızamıyorum da elbette. Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
İlk başta simgeye teklif etmişsiniz zaten. Bozulma hakkı yok Simgenin. Ama kızmayın lütfen ona da evsiz kalmak insanın psikolojisini tabii ki kötü etkiliyor.

Arkadaşınız için kalacak yer ayarlamaya çalışın bence. Zamana bırakmayın.Ben sokakta kalsam arkadaşım cagirmasa ben de o arkadaşla bı daha konuşmazdim. Evet siz de yetişkin değilsiniz durumunuz yok ama bu olaylar da normal değil. Evsiz yurtsuz kalmışlar sevdikleri ölmüş. Bilmiyorum ya da ben çok duygusalim

Arkadaşınız için kalacak yer ayarlamaya çalışın bence. Zamana bırakmayın.Ben sokakta kalsam arkadaşım cagirmasa ben de o arkadaşla bı daha konuşmazdim. Evet siz de yetişkin değilsiniz durumunuz yok ama bu olaylar da normal değil. Evsiz yurtsuz kalmışlar sevdikleri ölmüş. Bilmiyorum ya da ben çok duygusalim
Nasıl ayarlayabilir ki? Bir evde 3. Aile nerede kalacak? Tek kişi olsa illa bir yer bulunur ama her aileyi üç kişiden hesaplasak bile 9 kişi. Normal apartman dairesine sığmazlar. İlk başta teklif etmiş zaten Simgeye.

arkadaşı için kalacak yer imkanı karşısına çıkarsa haber verebilir, arkadaşlarına haber salabilir, müsait evi olan var mıdır diye ama daha fazlasını yapamaz. fazla duygusal bakıyorsunuz bence, normaldir ama elden ne geliyorsa o. misafir olunan akraba evinde "surat yapıldı" diye kavga eden insanlar bir yabancının evinde de pek iyi geçinmezler gibime geliyor. ben deprem zamanı bu kavga etme lüksünü nereden bulduğuna şaşırıyorum bazı insanların. neden anlaşmazlık yaşandığını, neden surat edildiğini de bilmiyoruz çünkü. geçenlerde burada bir konu vardı, yeni evli çocuksuz bir çift eş ailesini almış evlerine, kv kp + ağabey, eşi ve 3 çocuğu şeklinde. çiftin kendilerine hazırladıkları odayı beğenmemişler, ağabeye bulunan işe ağabey burun kıvırmış bir de utanmadan bu çifte "ya eviniz çok küçük daha büyük bir yere mi taşınsanız" falan demişler. hadsizlik gibi bişey yapıldıysa evinde ağırlayan kişiyle gerilmiş olabilirler.

X