Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) sistemi hakkında...

@EmmaAutumn
Merhabalar, ilginize çok teşekkür ederim. Her şey yolunda ve iyi gidiyor bir sıkıntı yok:)
11-12 günlük bir ara vermiştim IF'e. (yurt dışında, senelik izindeydim) Dün başladım tekrar. Açıkçası çok önceden planladığım bir düzen bozma idi. Vücudu bir şaşırtmak ve psikolojiyi de aynen bir şaşırtmak istiyordum bu yurt dışı seyahatinden de faydalanarak. Öyle de oldu ama inanır mısınız bilmem IFi çok özledim. Mide-bağırsak sistemime ve ruh halimi çok iyi geliyor IF yapmak. Bu 11 günde bunu çok daha iyi anladım. Bu arada 2 kilo da almış olarak döndüm ama problem değil. Gerçekten tam anlamı ile serbest takıldım çünkü. Bazen sebepsiz bile geliyorlar kilolar malum. Bu sefer gelmek hakları idi :)
Sizin sisteminiz de gayet güzel görünüyor. Juice fast denen de bir yaklaşım var biliyorsunuzdur belki. Ben de şu aldığım 2 kiloyu attıktan sonra belki ona dönerim. Yazın insanın canı katı şeyler yemek zaten istemiyor. Sadece tek öğün az miktar (300-400 kal) katı beslenip 4 saatlik bir aralıkta da sebze suları, kefir, ayran, az biraz meyve suyu, belki duru çorbalar vs. tarzı yeni bir düzene geçmeyi düşünüyorum. Bu da aşağı yukarı bayramdan sonrasına denk gelir sanırım ve bir sonraki bayrama dek devam ettirebilirim diye umuyorum. Yani 2 bayram arası juice fastin bir versiyonuna geçiş yapacağım. Gelişmeleri yine buradan da blogumdan da bildiririm :)
Size de çok çok kolay gelsin. Zaten bilinçlisiniz ama aman diyeyim bol sıvı alımını ihmal etmeyin. Sıvılarımızı ve proteinimizi yeterli seviyede aldıktan sonra gerisi zaten çorap söküğü gibi geliyor, taşlar yerine oturuyor.

çok teşekkür ederim, hiç üşenmeden uzun uzun yazmışsınız :KK16:

benim asıl problemim çok fazla acıkmak.

özellikle sabah kahvaltı yaparsam tüm gün boyunca "acaba şimdi ne yesem?" modunda oluyorum, kafam hep yemeklerde oluyor.

bunca denemenin sonunda gündüz yemezsem, sadece akşam vakti bir öğün yersem sürekli aç hissetme durumundan kurtulduğumu fark ettim.

insanlar "akşama kadar bir şey yemezsem birden yemeklere saldırıyorum" derler ya, bende durum tam aksi.

akşama doğru iştahım tamamen azalıyor ve kendimi kontrol edebiliyorum.

blogunuzu bilmiyordum, dün gece öğrendikten sonra uzun uzun okumaya başladım :)

son gönderilerden itibaren yavaş yavaş geçmişe doğru okumaya çalışıyorum hepsini.

çok güzel şeyler paylaşmışsınız, benim için çok değerli paylaşımlar :KK16:


uzun açlık sürelerinde, tıpkı intermittent fastingde olduğu gibi, yağ yakımı daha üst düzeyde oluyormuş.

ayrıca hücrelerin insülin duyarlılığı da arttığı için insülin direncini de tedavi ediyor bir şekilde, ben çok sevdim bu yöntemi :KK8:

juice fast i de 2 kere denedim ama bana pek yaramadı, su orucu ya da intermittent fasting daha güzel sonuçlar veriyor benim için, gerçekten hiç zorlanmıyorum :KK55:
 
Son düzenleme:
doktorlar ve araştırmacılar ekliyorlar.
Sonuçta Intermittent Fasting; sağlık, performans ve vücut kompozisyonu geliştirmek için geliştirilmiş diğer popüler diyetler gibi sadece bir yaklaşım. Intermittent Fasting ile ilgili okuduğum ve incelediğim çoğu çalışma ve araştırmaların son cümlesi ‘’Daha fazla çalışma ve sağlıklı veriye ihtiyaç vardır’’ diye bitiyor.

Unutmayın; vücudunuz bir denge halinde. Sürekli bu dengeyi değiştirmek istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.
 
Hocam, öncelikle sizi tebrik etmek istiyorum. Ben de bir süredir IF beslenme biçimini araştırıyorum. Kilolu değilim yani 160 cm ve 55 kiloyum. Öğrenciyim bu arada üniversitede. Daha kolay olucağını düşünüyorum benim için beslenme olayının, o yüzden üstüne düştüm. Ve yabancı forumlar da dahil olmak üzere araştırdım. Bazı yerlerde kadınlar için uygun olmadığını veya menstrüal düzeni bozduğunu fln okudum. Aklıma takıldı. Ama uygulayan çevremdeki insanlardan hiç bir şikayet duymadım. Sizin herhangi bir sorununuz oldu mu? ( uykudur, menstrüal döngüdür, enerjisizlik vb) Bir de sisteme alışma süreniz nasıldı onu sorabilir miyim? Bir de belirlediğimiz aralıkları ne kadar süreyle değiştirmek veya değiştirmemek gerekir? Çok teşekkür ederim, sağlıklı günler :)

evet bende üzerinde çok düşüdüm çok makale okudum. bayanlara pek uygun değil. senede 3 kere adet oluyormuş bir çoğu. buda hormon dengemizde bozulma demek.hernekdr sağlık için deselerde hormonal dengenin bozulması cildimize kadar yansıyıcak. ayrıca hormon dengesinin çok hassas bi dengede olduğunu söylmeme gerek yok sanırım
 
Merhaba,

Parmaklarımın öncesi sonrasını paylaştığım incelen parmaklar başlığında soranlar oldu uyguladığım "aralıklı oruc"un detaylarını. Yeni bir başlıkta anlatırsam daha faydalı olur diye düşündüm.

Intermittent Fasting (bundan sonra IF diye anılacaktır) yemek yediğimiz ve yemediğimiz saatleri düzenleyen bir sistem. Basitçe özetlemek gerekirse prensip olarak ki der ki "yediğin süre yemediğin süreden az olsun, yani daha sıkışık bir aralıkta beslenmeni gerçekleştir"

İnsanlar normal şartlarda sabah kalkıp kahvaltı ederler, öğlen saatinde öğlen yemeklerini yerler, akşamüstü atıştırma yapılır, akşam saatinde akşam yemeği yenir, yemekten sonra da bir şeyler atıştırılır uyuyana değin. Aşağı yukarı böyledir. Bugün bir diyetisyene gittiğinizde "hemen hemen hepsi" size uyandığınızdan uyuyana kadarki süreyi dolduran bir beslenme programı verir. 7de uyanan ve 11de uyuyan bir insanı ele alırsak 7-11 arasına yayılıyor yani toplam alınan enerji.

IF'de ise daha sıkışık bir zaman diliminde alıyoruz enerjimizi. Bu zaman dilimini hayatımıza, yaşam tarzıma, uyanma-uyuma saatlerimize göre kendimiz belirliyoruz. Ne kadar dar bir aralık kullanabilirsek o kadar iyi elbette ama yapılabilir de olması lazım aynı zamanda. Genelde tavsiye edilen ve adapte olunması kolay olan "8 saat yeme penceresi 16 saat oruç penceresi"dir. Ama dediğim gibi, siz 24 saati 10+14 şeklinde bile bölseniz kar kardır. Önemli olan sistemli olmak ve yeme penceresi kapandığında artık hiçbir şey yememek.

Oruç penceresindeyken bitki çayları, sade kahveler serbest. Elbette bol su da. Ama başka hiçbir şey tüketilmemeli. Yani kalorisiz bir şey de yenmemeli. Ve tatlandırıcı da kullanılmamalı. Çünkü amacımız hem bilinç olarak hem de hormon aktiviteleri olarak kendimizi başka bir boyuta taşıyabilmek.

Peki ne gibi faydaları var?
Önce teorideki faydalarından bahsedeyim.
Deniyor ki "vücut belli bir süre kalori alımı yaşamadığında yağ yakım fazına geçer."
Yine deniyor ki "yemek yediğimiz sürece insülinimizi sürekli oynatıyoruz. Uzun süre yemeyince ise stabil kalmayı öğreniyor, yedikçe yiyesi gelmek durumundan soyutlanıyoruz bir nevi."
Daha da var teknik olarak bahsedilen faydaları. Beyin hücrelerine faydalıymış, hastalıklara karşı direncimizi artırıyormuş vs.


Ben açıkçası bu teorik lakırdıları önemsemiyorum. Yani o faydaları da varsa bonus olarak gelsin elbette ama pratikte ne gibi faydalarını gördüm asıl ondan bahsetmek daha mantıklı diye düşünüyorum:
-Kendinizi disipline ediyorsunuz. Diyorsunuz ki -atıyorum- "ben 10-18 arası yiyeceğim yemeklerimi" ve bunun haricindeki saatlerde hiçbir şey yemiyorsunuz. Bu disiplin sayesinde "yemek düşündüğünüz" süre azalıyor. Bir nevi kopma yaşanıyor yemek yeme mevzuundan. Mideniz, aç gözünüz, ruhunuz terbiye oluyor. (Tıpkı dini oruçta olduğu gibi aslında)
-Orucunuzun bitmesine yakın saatlerde yaşanan gerçek acıkma sayesinde gerçek açlık ile yalancı açlığı birbirinden ayırmayı öğreniyorsunuz. Aynı zamanda beyinden gelen bu açlık-tokluk sinyalleri de terbiye oluyor. Ya da siz onları dinlemeyi öğreniyorsunuz diyelim.
-Yemek yenen süre daralınca öğünler daha dolu dolu oluyor mecburen. Karnınız doyuyor.
-Kaçamak yapma şansı azalıyor. Yani oruç anında zaten bir şey yemiyorsunuz. O an canınız bir şey istediyse "yarın yerim" diyorsunuz. Ve yarın büyük ihtimalle yemiyorsunuz ya da yeseniz bile diğer yediklerinizle dengeliyorsunuz toplam aldığınız kaloriyi. Yeme penceresinde ise zaten dolu dolu doyuruyorsunuz karnınızı. (Az sürede çok kalori aldığınızdan) Programsız yeme riskiniz azalmış oluyor.

Benim tecrübe ettiğim faydaları böyle IF'in. Ben bu sistemi 4 aydır uyguluyorum. Bu 4 ay boyunca değişik yeme aralıkları kullandım ama ortalamaya vurursak 6 saat yeme penceresi ve 18 saat oruç penceresi kullanıyorum. Kendimi denediğimde 20 saat oruçtan sonra zorlanmaya başladığımı hissettim. Zorlanma süresinden 2 saat daha kısa tutmak idealdir diye düşünüyorum oruç süresini. Tabii hayat şartlarına da bağlı bu saatler, en başta dediğim gibi. Uyamayacağımız bir saat aralığı seçmek yerine aralıkları uzatmak-kısaltmak ve mantıklı hedefler belirlemek gerekli. Birkaç günlük deneme yanılma ile ideal aralıklar tespit edilebilir.


Önemli bir noktaya değinmek istiyorum. IF elbette bir sihirli değnek sunmuyor bize. Yani yeme aralığımızı daralttık diye birden bire sağlıklı kilolara gelmeyeceğiz, hemen disipline olmayacağız ya da patur kütür kilo vermeyeceğiz. Yine sağlıklı beslenmek zorundayız. Kilo vermek istiyorsak harcadığımızdan az yemek zorundayız. Bunun başka hiçbir yolu yok. Yani "istediğini ye ama bu saatlerde ye" olayı değil IF. Yanlış anlaşılma olsun istemem bu konuda.

Yine bir başka önemli konu da şu ki; bu sistem herkese uygun olmayabilir. Her birimiz bambaşka bünyelere sahibiz. Kimimiz 6 öğün 14 saat yemek yiyerek en ideal halini yaşıyor olabilir. Ben sadece, "ben denedim, bana uydu ve hayatım kolaylaştı" diyorum.

Sistemi nasıl uyguladığımı ve neler tükettiğimi günlük olarak düzenli paylaştığım bir blogum da var. Şimdi burada link vermek uygun olur mu bilemiyorum. Gerçi googledan da bulabilirsiniz.


Sözün özü: IF hayatı düzenlemek için bir araçtır. O aracı nasıl kullanacağınız ya da içini nasıl dolduracağınız size kalmış.


Hepinize bol kahkahalı günler diliyorum.
Sağlıcakla! :nazar:
Hocam ben saat 8 de işe gidiyor 5 te çıkıyorum. Benim kaç gibi yemek yemem lazım bana uygun program nedir?
 
X