-Aralık 2008- benim tespitim : Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş Dönemi

ayy kızlar ya ben okurken gına geldi vallahidelikafadulden..ya bırakın kim çocuğunu nasıl isterse öyle büyütsün.Allah aşkına neden herkes kendini ifade etme çabasına giriyor.. hepimiz iyi anneleriz..kimse kimseye kötü anne demez diyemezde..deneme yanılma yöntemi diye bişiy var..vallahi kimya ile matematik ile çocuk büyütülmüyor öyle olsaydı matematikçi kimyacı olurdum..yavrularımız büyüyüp bu yazdıklarınızı okusa çok gülerler sırnaşık şey..konu kilitlenmişti neden tekrar açıldı anlayamadım..bence kapatılmazsa bu konu daha çok uzar gider..

Haa bendende bir dip not Herkesin bebeğine verebileceği en güzel besin sevgidir..ben sevgimi veriyorum sizler gibi..Sevgiyle beslemeye devam.a.s.
 

çok saol lilyum inan ağlıyorum şuan sinirden anlaşılamamaktan biraz olsun rahatladım.benim ilk oğlumda 11 yaşında cılız ve hiç birşey beğenmez yemez.şöyle bir düşündüm 11 yıl öncemi çok gençtüm birşeyler tattırmak hiç aklıma gelmemiş hatta ek gıdalara üşenmiştim buyüzden oğlum çok seçici hatta yemese olur modunda.
 

3 tür sebze dışında yıllarca hiçbişey yemeyen bir çocuk sahibi olarak seni okadar iyi anlıyorum ki....
üzme kendini halamı öyle...?
 

nutezcim senin ne yazdigini cok iyi anladik cnm benim yazdiklarim sana degil sen 4 aydan sonra baslamissin dogru olani yapmissin yani benim yazdiklarim 2-3 aylikken ek gidaya baslayanlara cnm sonucta bir konu actin ve bizde yorumlarimizi belirtmekte ozgürüz kimse seni yada baskasini kültürsüzlükle suclalamiyorki yani en azindan ben sahsim adina konusuyorum güzelim bildiklerimizi tecrubelerimizi dusuncelermizi paylasiyoruz bizlerde.isteyen katilir isteyen katilmaz
 

canım sevgi tabiki çok kutsal ama maalesef beslenme sorunu büyük sorun nurgüncüm..
yaşamayan o sıkıntı ile yüreciği sızlamayan etraftaki çocuklar hamburger için ağlarken zararlı olmasını bile bile et yemesi adına bir lokma ısırsada mutlu olsam demeyen beni anlayamaz..şöyle ana oğul oturup bi cafeye
yemek yiyememek ..belki canı ister diye gözünün önünde değilde gizli gizli meyve tatlı hamurişleri yemek
daha ve dahası.....
amaç sadece beslenme alışkanlığını en erken kazandırmak adına yapılan paylaşımlar canımcım...
valla ben çok deşarz oldum yüreğine sağlık nutez...
ne iyi ettinde açtın bu topiği
 
3 tür sebze dışında yıllarca hiçbişey yemeyen bir çocuk sahibi olarak seni okadar iyi anlıyorum ki....
üzme kendini halamı öyle...?

evet hala öyle ve zekası 8 yaş gibi sanki bu ap ayrı bir konu canım ya çok sıkıntılıyım aslında büyük oğlandan.
 
konunun buraya kadar gelmesini çok ama çok üzüldüm.
ben bebeğime mama veriyorum anne sütünü ise ara öğün gibi
kullanıyor neredeyse kesildi kesilmek üzere gibi birşey
bebeğim 3.5 aylık olsu ve tadımlık olsun tatlarını bilsin diye
elma yiyorsam yalatıyorum yada yemekteyken ne varsa parmağımın ucuyla.
evet danino veriyorum ama kaşık kaşık değil ağladıkça memesini bandırıp veriyorum.

benim sadece anlamadığım nokta şu lilyumda ve diğer arkadaşalarında dediği gibi
ve çevremde görüp duyduğum için ileride zorlük çekmesin yemek ayrımı yapmasını
istemediğim için. ama konu başka yerlere saptı elimde olmadan.
benim kızdığım sadece kınadığım şey üsluptu. ben kalkıp şüko arkadaşımızında
bilgisine birşey demedim sağolsun onun düşüncesi ayrıca bilimsel araştırmalar.
benim kişiliğim gereği annemden yada çevremden gördüklerimi uyguluyorum.
çünkü deneyim herzaman için iyidir. neyse ben fazla uzatmıycam
her anne iyidir bilgilidir anneler evlatları için elinden gelenin fazlasını
yapmaya çalışır. yanlış anlaşılmak istemem tekrar söylüyorum beni
kızdıran nokta uslüptu ben tembel olsam 24 saatin 20 saatini uyanık
geçirmem mamasını yedirmeden uytumadan yemek yemem.
msj silineceğinide biliyorum ama gerçekten çok sinirlerim bozuldu
bu durumumu paylaşmak istedim sevgiler.
 
Merhaba,
Konuyu anlamamak ve anlanmadığınızı düşünmektesiniz. Zira aradaki tartışma mesajları silindi. Bir kez daha izah edeyim ben sizi çok iyi anladım ve asla tecrübeleri bir kenara bırakın demiyorum. Bunu kimse de demedi. Tıbbi olarak önerilen tavsiyeleri arkadaş yazmış buna gereksiz bir tepki verildi. Sonuçlarını da tek tek yazmış.

Kimse size alışkanlıklarınızdan vazgeçin demiyor lütfen ilk sayfadaki mesajı dikkatli okuyun sadece belirtilen tavsiye ve doğrusu budur. Tabiki ek besinler vereceksiniz.

Neden ilk hafta kuru fasulye pişirip vermiyorsunuz ? Yanına pilav, birde soğan kırın tam olsun.

Herşeyin bir zamanı var anlatılmak istenen bu.

Neden sinirlendiniz onu da anlayamadım : ) kimse size babadan kalma yöntemler yanlış demedi sadece bebeklerinizin sindirim sistemlerinin tam olarak oluşması ve sağlıklı bir şekilde besinleri öğütebilmesi için başlangıç süresi olarak tavsiye edilen 6. ay ve sonrası dendi bunda ne var ?

Ayrıca oğlum sarılık(yenidoğan sarılığı) olduğunda(1 oğlum var 2 değil) hastanede bir çözüm üretemedik ve sarı tülbent (büyüklerin tecrübeleri) bize çözüm oldu.

Lütfen yazılanları ve anlatılmak istenenleri dikkatli okuyunuz ...
 
Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş Dönemi

Ek besinlere başlamada gecikme, bebekte enerji ve demir sağlamada yetersizliğe neden olur, büyüme geriliği, vücut direncinde azalma

Yenidoğan için en besleyici ve sağlıklı gıdanın anne sütü olduğu konusunda tüm uzmanlar hemfikir. Ancak 6. aya kadar bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılayan anne sütü, 6. aydan sonra özellikle bebeğin enerji gereksinimi karşılamaya yetmez. Bu durumda devreye anne sütüne ek olarak verilen ek besinler girer.

Ek besinlere geçiş dönemi “weaning”, genellikle bebeğin anne sütünden başka bir besin ile tanışması ile başlayan, yarı katı ve katı gıdaların bebeğe verildiği; tek başına anne sütü ile beslenme döneminin bitişi anlamına gelen bir dönemi tanımlar.

Eğer bebek anne sütü dışında bir formüla ile besleniyorsa, formüla mamaya ilave yeni gıdalar eklenebilir. Bu dönemde anne sütünün bileşiminde değişiklikler olmakta, günlük salınım miktarı da değişmektedir.

Ancak anne sütüne bu dönemde de devam edilmelidir; çünkü anne sütünde bilindiği gibi besin öğelerinden başka büyüme faktörleri, antimikrobiyal maddeler, uzun zincirli poliansatüre yağ asitleri gibi formüla mamada veya ek besinlerde bulunmayan özellikler vardır.

Neden Ek Besinlere Geçilir ?

ılk 4-6 ayda anne sütü bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılar. Ancak bu aylarda anne sütündeki protein yeterli olsa bile, bebeğin ihtiyacı olan enerji sadece anne sütüyle sağlanamaz. Aslında 0-3 ayda yüksek olan enerji ihtiyacı, 3-6. aylarda azalarak 9-10. aya kadar gider. Enerji ihtiyacının azalma döneminde büyüme de yavaşlar ancak bebeğin ağırlığı da giderek arttığı için, sadece anne sütüyle yeterli enerji sağlanamaz. Enerji sarfını bu dönemde arttıran diğer bir neden de, enerji kaynağı olan karbonhidratların (şeker) vücutta yağa dönüştürülüp depolanırken daha çok enerjiye ihtiyaç olmasıdır.

Bir bebeğin demir depoları gebeliğin son üç ayında dolar. Ancak anne sütüyle beslenen bir bebekte demir depoları ilk 5-6 ayda tükenir ve bebeğe anne sütü dışında demir kaynağı gerekir; bu da ilave edilen ek gıdalarla sağlanmaya çalışılır.

Ek Besinlere Başlama Yaşı

Ek besinlere başlama yaşı, bebeğin sindirim sisteminin gelişme durumuyla da ilgilidir. Mide sekresyonları ve pankreas fonksiyonları 4-6. aylarda ancak olgunlaşır. Bebeğin çiğneme ve yutma koordinasyonu, baş – boyun kontrolü de bu aylarda tamamlanır. Bebek, 4-6. aylarda süt dışında bir besini diliyle geriye itip yutma özelliğini de kazanır.

Ek besinlere başlamada gecikme, bebekte enerji ve demir sağlamada yetersizliğe neden olur, büyüme geriliği, vücut direncinde azalma, enfeksiyöz hastalıklara yatkınlık, mikronütriyen eksiklikleri gelişebilir. Aksine, ek besinlere erken başlanırsa ishal ve alerjik hastalıklar, anne sütünde azalma, kilo alamama veya aşırı kilo alma görülebilir.

Ek Besinler

Ek besinler, yüksek enerjili gıdalardan seçilmelidir. Çünkü bebeklerin bu yaşta bir öğünde alabilecekleri miktar azdır. Meyve suyu, yoğurt, sütlü unlu mamalar bebeğe ilk başlanacak gıdalardır. Ancak sütlü unlu mamalar hazırlanırken buğdağ unu dışında, alerjik özellikleri az diğer tahıl unları; örneğin pirinç unu kullanılmalıdır. Eğer bebeğin doktoru sütlü pirinçli mama öneriyorsa bu tercihen hazır formüla şeklinde olmalıdır. Çünkü halen prensip olarak inek sütü 1 yaşına kadar önerilmemektedir. Bu mamanın besin değerinin ve biyolojik yararlılığın arttırılması için bebeğin doktoru bazı değişiklikler yapabilir.

Ailenin sosyo-ekonomik durumu uygunsa 4-6. aydan büyük bebeklerde “devam formülaları” önerilebilir. Demirden zengin sebze çorbaları, anne sütünün hala iyi olduğu bebeklerde 6-8. aylarda verilir. Yine bu dönemde meyve püresi ve katı yumurta sarısı ile kahvaltı verilebilir. Meyve suyu ve püreleri, kalori, mineral ve vitamin yönünden bebeği destekler. Çorbalara ilave edilen bitkisel yağlar enerji miktarını yükseltir ve bebeğin büyümesi için gerekli yağ asitlerini sağlar. Yumurta sarısı katı pişirilmeli ve miktarı yavaş arttırılmalıdır.

Genellikle yedinci aydan itibaren diyete dana eti, tavuk eti ve balık eklenmelidir. Et; protein, demir ve çinko gibi minerallerden zengindir. Et başlangıçta kıyma, bebek çiğnemeyi öğrendikten sonra köfte şeklinde verilir. Pankreas enzim sisteminin olgunlaşmasına paralel olarak 7-9. aylar da pilav, makarna, ekmek verilmeye başlanır.

9-12. aylar bebeğin aile sofrası için hazırlanmış yiyeceklerden uygun olanla beslenebileceği aylardır. Bebek aile sofrasına oturtulmalı, kendini beslemesi için ona fırsat verilmelidir.

Dikkat Edilecek Noktalar

*Ek besinlere tek gıda olarak, çok az miktarda başlanmalı, miktar giderek arttırılmalıdır. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınmış olur. ıstenmeyen bir reaksiyon geliştiğinde hangi yiyecekten olduğu kolayca saptanır.

*ılk kez verilecek besinler bebek açken denenmelidir.

*Bebek ilk kez denenen besini istemezse zorlanmamalıdır.

*Ek besinler kaşık ile verilmelidir.

*Bebeğe verilecek yiyecekler doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.

*Konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.

*Yiyecekler, kullanılan su ve kaplar temiz olmalıdır.

Geçiş Döneminde Yaşanan Sorunlar

*ıshal, enfeksiyon, kusma

*ıştah azlığı

*Protein ve enerji eksikliği

*Yetersiz beslenme

*Aşırı beslenme

*Kansızlık (demir eksikliği)

*Annenin zorlaması sonucu anne-bebek ilişkisinin bozulması

Prof.Dr.Hilal Mocan
 



kazen bey ben şüko arkadaşıma birşey demiyorum sağolsun allah razı olsun bilgilendirdiği için zaten onun içinde yorum yapmadım ben bu ayrı mesele.
beni kızdıran sinirlendiren elinde sopa sallayan ifadeyle yanlış kullanılan usluptu.
ben yediririm başkası yedirmez bu beni ilgilendirmez öyle değilmi.
ben ne tembelim nede cahil bir anneyim sadece bu beni kırdı okadar. iyi geceler.
 


Uslubundan dolayı konuya hatalı giriş yapan arkadaş gelip özür dileyecektir.
 
Mrb arkadaşlar bugün yaşanılan bu can sıkıcı olayda sizleri uyarmak maksadıyla yazdığım yazıda kullandığım uslup yanlış oldu bu yüzden sizlerden özür diliyorum.Ben şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından görevli olarak Sağlık kurumlarına"BEBEK DOSTU HASTANE"ISO belgesi verilmesinde görevli ebe olarak çalışmaktayım.Bu görevde yıllardır insanlara Anne sütünün değerini ve ilk 6 ay ne olursa olsun sadece anne sütü verilmesini sağlamaya ve bunu uygulamaya çalışıyoruz.Bu konu gelecek nesiller için o kadar önemli ki bunu kesinlikle gözardı edemem kaldı ki bende anneyim.Bu konuları okuyacak yüzlerce anne de yanlış bilgi edinsin istemem bunu da her şekilde engellerim.Böyle tespitlerinizi lütfen kendi aranızda msj larla bildirirseniz memnun oluruz.Eminim beni anlayan birileri çıkacaktır ki ben hepinizden anlayış bekliyorum şimdi den bol anne sütüyle büyümüş güzel bebeklerinizi sevgiyle kucaklıyorum.
 
herşeyi bilimsel olarak yapmaya kalkarsak yaptığımız çoğu şey yanlış çıkar bende tattırıyorum hiçde sindirim problemi yaşamadı aynı şekilde çişine çıkıyo

bu yazımı okuyanlar nekadar bilinçsizce konuşmuş diye düşünebilirler ama bu siteye üye olan bütün anneler benim gözümde bilinçlidir bilimsel açıklamaları bende araştırıp okuyorum internetten olsun kitaplardan dergilerden bebeğimi en iyi şekilde yetiştirmeyi her anne gibi bende isterim bu konuyu açan arkadaşıma katılıyorum çünkü biz sindirim sistemine zarar verecek kadar bişey vermiyoruz ben emziriyorum sadece gündüz sütüm az olduğunda bi öğün mama takviyesi yapıyorum bebeğimi çorbayla yada meyve püreleriyle doyurmuyorum sadece tadına baksın diye tepkisini merak ettiğim için kaşık ucuyla veriyorum bununda sindirim sistemine bi zararı dokunacağını hiç sanmıyorum her doktorun farklı açıklamalarına uyacağıma kendi içgüdüm ve okumuş olduğum şeylerin ortak bir noktasını bulup onu uyguluyorum herkese bebeğiyle mutlu yarınlar
 
amanın o ne tartışmalar öyle, tartışmanın nedenini açıklıyorum: uykusuzluk -tatlicadiarzu-

ben de ek gıdaya falan başlamadım daha, kendim meyve yemeye başladığım zaman oğluma da yalatıcam inşallah :icecream:
şimdi dağılın uleeeeen kaydirigubbakcemile

(mesaj ağırsa siliniz lütfen) lüzumsuzsa söndürünüz gibi bişey...
 
Son düzenleyen: Moderatör:

:roflol::roflol:

kıs elifcino sen zaten kopmuşsun bide bana diyorsun kopardın beni diye :roflol::roflol:

şimdi efe alpi bana gönder ben bakayımda sen git bir güzel uyu
 
:roflol::roflol:

kıs elifcino sen zaten kopmuşsun bide bana diyorsun kopardın beni diye :roflol::roflol:

şimdi efe alpi bana gönder ben bakayımda sen git bir güzel uyu



:)))) sağol canııııım, efeye evde anneannesi bakıyor, ben okuldayım burda uyuyamıyom,,
aaaa du bakiiim aslında uyuyabilirim, valla kafamda ampul yandı, şindi ben rehber öğretmenim ya ayrı odam da var, şimdi uyusam birisi gelirse de düşünsel terapi yapıyorum desem yutarlar mı acaba CADIARZU

yaa ben efenin uykusunu kaçıracak diye çay kahve falan içmiyom hiç, ee onları da içmeyince hepten ne yaptığını bilmez bi hal alabiliyorum...
 
paylaşımlarımızı güzel bir üslupla yaptığımız sürece zaten sorunumuz yok bizim aralık anneleri olarak.
değil mi güzel anneler.....
 
bi kavga gürültü kıyamet kopmuş sanırım burda
neyse umarım tatlıya bağlanmıştır

başlığı görünce sevinmiştim ek gıda öncesi fikir olacak bana diye iyice kafam karıştıdelikafadulden

eğer gerçekten 6 aydan sonra zorluk oluyorsa ki tecrübe çok önemli bende tattırmaya başlayım bari

biz sağlıkçılara ısrarla hep ilk 6 ay sadece anne sütü öğretildi yıllarca bunları öğrendim
burada tecrübe sahipleri de fikirlerini söylemiş gerekten çok önemlidir tecrübede hele ki annelikte

sanırım bilimsel bilgi ile annelik tecrüleri çakışmış

bir tam öğün yerine sadece parmak ucuyla vermek sadece tadını öğretmek bebeği doyurmadan vermek sakıncalı olmaz sanırım

kavgasız bebeklerimizle beraber sağlıkla mutlu günler dilerima.s.
 

düşünsel terapimi :roflol:

buna kim inanır?

Kadir ınanır:roflol::roflol:
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…