Araba kullananların tavsiyesine ihtiyacım var

villevalo93

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2023
39
31
31
Merhaba. Benim ehliyetim çok uzun süredir var ancak bu mayıs ayında tekrar sürücü kursuna gittim ve aktif olarak araba kullanmaya 1-2 aydır başladım. İşe kendim gidip geliyorum ancak babam da yanımda oluyor; henüz tek başıma tamamen araba kullanmadım. Sorun büyük arabaların özellikle kamyonların, otobüslerin falan yanından geçmeye korkuyorum ve yolda gereksiz fren yapıyorum bazen ki bu çok yanlış bir şey. Sizin araç kullanırken böyle korkularınız oldu mu olduysa nasıl atlattınız? Tekrar kursa gidip pratik mi yapmalıyım yoksa kullandıkça kendi kendime atabilir miyim bu korkuyu? Babam da böyle hata yapınca biraz sinirleniyor falan haklı olarak ama o sinirlenince ben daha çok strese giriyorum bu sefer hiç atamıyorum o korkuyu.

Merhaba. Benim ehliyetim çok uzun süredir var ancak bu mayıs ayında tekrar sürücü kursuna gittim ve aktif olarak araba kullanmaya 1-2 aydır başladım. İşe kendim gidip geliyorum ancak babam da yanımda oluyor; henüz tek başıma tamamen araba kullanmadım. Sorun büyük arabaların özellikle kamyonların, otobüslerin falan yanından geçmeye korkuyorum ve yolda gereksiz fren yapıyorum bazen ki bu çok yanlış bir şey. Sizin araç kullanırken böyle korkularınız oldu mu olduysa nasıl atlattınız? Tekrar kursa gidip pratik mi yapmalıyım yoksa kullandıkça kendi kendime atabilir miyim bu korkuyu? Babam da böyle hata yapınca biraz sinirleniyor falan haklı olarak ama o sinirlenince ben daha çok strese giriyorum bu sefer hiç atamıyorum o korkuyu.

Baban haklı değil. Acemi sürücünün böyle davranması normal. Yanında durup, destek olmayacaksa arabaya binmesin.

Tır, kamyon sürücüleri çok dikkatsizler, onların şeridine geçerken, yaklaşırken dönüşte vs korna çal, korna çalmaktan çekinme. Yanlarından geçerken düz şeritse sorun olmaz. Dönüşlerde dikkatli ol, onlara önceliği var bırak gitsin o yoluna.

Merhaba canım ben ehliyet almadan önce 2 yıl babam baya pratik yaptırdı bana uzun yol olsun şehir içi olsun baya ehliyetsiz kullandırdı ve tabiri caizse en mükemmel şekilde kullanana kadar yakamı bırakmadı ehliyeti alınca da şehir içi olsun şehirler arası olsun elini direksiyona hiç sürmedi bende kızıyordum çok zorluyor diye ama şimdi iyi ki yapmış diyorum pratik gerçekten çok önemli. Bol bol pratik yap. Mesela ehliyetim daha yokken telefonu arabaya bağlayıp babamı arardım sabahın köründe şehri turlardım pazar günleri millet 7de uyurken ben şehirde şoförlüğümü gelistiriyim diye dolanırdım. Sende yasadigin şehrin sakin olduğu trafik saatlerini ayarla ona göre çık pratik yap. Frene bas ama yavaş yavaş bas kornaya da bas

Yani sürdükce alışırsın.
11 senedir kullanıyorum ilk seneler yola sığmam zannediyordum yada yanımdan tır geçiyorsa krize giriyodum🤣 şimdi umrumda değil.
Yapa yapa öğreneceksin. Birde tek çık. Biri olunca insan ister istemez dahada heyecanlanıyo.

Valla 25 yıllık şoförüm, otobanlardaki tırlardan kamyonlardan hala korkuyorum. İyi kullanmanızla onun ilgisi yok.
Anksiyeteyi yenmek için sabahları çok erken saatlerde (5-6 gibi saatlerde) yollar boşken çıkıp gezebilirsiniz. Babanız olmadan ama. Ben ilk 3-4 ayımı öyle geçirmiştim, çok fayda sağlıyor.

Korkularinizin cogu araciniza ve sehrinizin trafik tarzina alistiginizda gecer. 1 yil boyunca aktif soforluk yaparsaniz iyice alışırsıniz. Kursla olmaz artik sizin kendi kendinize yapacaginiz bir sey bu. Yalniz trafige cikmalisiniz çünkü biri varken insan daha da heyecanlanabiliyor. Tir ve kamyonlar gercekten tehlikeli, kör noktalari var. Bir kere tirin altinda kaliyordum ben. Kamyon ve tirlara mutlaka yol verin. Sinyal yaktilarsa hele sakin yanlarina yaklasmayin görmüyorlar çünkü. Birakin onlar geçsin.

Merhaba canım ben ehliyet almadan önce 2 yıl babam baya pratik yaptırdı bana uzun yol olsun şehir içi olsun baya ehliyetsiz kullandırdı ve tabiri caizse en mükemmel şekilde kullanana kadar yakamı bırakmadı ehliyeti alınca da şehir içi olsun şehirler arası olsun elini direksiyona hiç sürmedi bende kızıyordum çok zorluyor diye ama şimdi iyi ki yapmış diyorum pratik gerçekten çok önemli. Bol bol pratik yap. Mesela ehliyetim daha yokken telefonu arabaya bağlayıp babamı arardım sabahın köründe şehri turlardım pazar günleri millet 7de uyurken ben şehirde şoförlüğümü gelistiriyim diye dolanırdım. Sende yasadigin şehrin sakin olduğu trafik saatlerini ayarla ona göre çık pratik yap. Frene bas ama yavaş yavaş bas kornaya da bas
Bide kaza görürsen mesela hiç korkma ya da sen kaza yaparsan korkup araba kullanmayı bırakma, ben daha kaza yapmadım umarım yapmam da 1 kere önümde çok fena kaza oldu dizlerim boşaldı resmen yanımda eşim olsa elimi direksiyona sürmezdim yada ehliyeti olan biri olsa elimi surmezdim ama o arabayı kullanmaya mecburdum şimdi diyorum o gün biri olsaydı arabayı kullanacak daha da kullanmazdim diyorum . Hiç bırakma sürekli pratik yap

Ehliyetsizken araba kullandığınızı rahatça anlatmasanız keşke. Burayı okuyacak kaç tane ehliyetsiz kişiyi yanlış bir davranışa teşvik edeceksiniz.

Araba sürerken yanınızda başka biri bulunsun. Daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Büyük araçlar için ise korna çalma veya yol verme önerisini uygulayabilirsiniz.

Araba sürerken yanınızda başka biri bulunsun. Daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Büyük araçlar için ise korna çalma veya yol verme önerisini uygulayabilirsiniz.
Büyük araçları sollarken dibinden sollamayin arkadan sizin solladiginizi görsün gece selektör gündüz korna kullanın sollarken

Benim yanimda esim vardi. Cok sabirlidir ve bir yerlerde hata yapsam bile sakin anlatirdi. Insan zaten daha acemi oluyor. Yaninda sinirli biri olunca daha sasirir. Kamyonlardan bende ilk korkardim. Ama baktim onlar en fazla 100 gidebiliyor (almanyadayim) otobana alisana dek bir cok zaman onlarin arkasina takilip gittim :KK70:. Simdi normal kullaniyorum. 😅 ya tek basiniza cikip pratik yapacaksiniz ya yaninizda sabirli biri olucak. Youtube dan direksyon videolar izlemek de faydali oluyor

Tatlım ben şu an direksiyon geliştirme kursu alıyorum ne eşimle ne babamla asla olmadı bu iş onlarda haklı can korkusu bu o tirin altına giriversen Allah korusun aynı korku ben de vardı anı fren otibus üstüme geliyor korkusu .. sen sürücü geliştirme kursu arabasında yanında hoca varken atabiliyorsun o korkuyu bence arabayı vursan en az 20 bin masraf .. bak ben 2 ders 800 tl veriyorum 6 ders aldım bitti o korkular kıy 3 4 bin paraya bitsin bu korkular ne gerek var

Aile bireyleri ile acemilik atılmaz, mahvederler adamı, sanki kendileri analarindan şoför olarak dogmuslardir. Bir hocadan ders alabilirsin, ben öyle yapmıştım, 10 saat civarında ders yenmişti. Trafiğe kendi başına cikmalisin, asıl ozguven o zaman başlıyor. İlk başlarda hata oluyor tabi ama hayati olmadıkça sorun olmaz. Kamyon ve tirlarin içindeki de bir insan, korkmayın fakat çok da yaklaşmayın, buyuk araç oldukları için kör noktaları var. Ben birkaç yıldır iki cocugumu alıp 500 km mesafedeki ailemi ziyaret edip geliyorum, esime bağımlı değilim bu konuda(işleri yüzünden zaman ayarlayamiyordu) Arabanızı cok iyi tanıyın, nereye girer, ölçüleri nedir, bunları kafanıza oturtun. Gerisi oluyor. Kazasız belasız surusleriniz olur inşallah...

Öncelikle babanızı araçtan indirin. Sonra boll bollll pratik yapın. Trafiğin uygun olduğu zamanlarda sağdan sağdan ilerleyin. Tenha yolda pratik yaparsanız büyük araç korkusunu atamazsınız. Kimseyi tehlikeye atmayacak şekilde sağ şeritte ilerleyin. Kendinizi kamyon vs görünce panikliyorum diye şartlandırmayın. Başlarda herkeste olur. Yanınızda size karışan biri varken bildiklerinizi de unutursunuz kendinize de güvenemezsiniz. İnanın zamanla ay bundan mı korkmuşum diyeceksiniz.

acemiyim diyip normalleştirmemekle başlayın işe bu en bariz hata,2 aylık bir süreç acemiliği atmak için yeterli,işe gidiyorsanız ve dönüyorsanız 2 ay boyunca hergün kullandınız demektir bu da acemilik değil telaş oluyor,yolun ortasında aniden yavaşlamak çok bariz bir hata kazaya sebebiyet verir akan trafikte bunu yapmayın,tır vs. yanından geçerken her sürücü irkiliyor emin olun çünki aniden önünüze kırma gibi yada sizi fark etmemeleri gibi bir durum oluyor o konuda çekinmeniz çok normal kontrollü geçin,solunuz boşsa hafif mesafe bırakabilirsiniz,herkes kullanıyor bu kadar büyütmeyin gözünüzde basın gidin,gözünüz aynalarda olsun kontrollü kullandığınız sürece sorun olmaz,tereddüt hata yaptırır,daha dün kalın taban giyindiğim için gaza fazla yüklendiğimi fark edemedim aracımı hafif savurdum,herkesin başına sürekli aksilikler geliyor ben 15 senedir kullanıyorum,acemilikten değil dikkatsizlikten olur kazalar.

Bu babaların hepsi mi aynı olur ya, 19 yaşımda ehliyet aldım, babamla ilk kez araba sürmeye kalktım sağolsun o gün tövbe ettim bir daha senin olduğun arabayı sürmem diye, 28 yaşına kadar araba kullanmadım 😠 Yurtdışındayım ehliyetimi değiştirmek için 20 saat kurs aldım, sınavı geçtim şimdi 5 gündür eşimle trafiğe çıkıyorum. Acemi şöförün yanında sakin kalmak lazım, babam da sizin babanız gibi sürekli sinirlenir bas bas bağırırdı ben sürerken, o zaman panik olur daha çok hata yapardım, babanızla binmeyin arabaya. Bi sürücü kursundan tekrar bi kaç ders alıp alıştırma yapın, neyden korkuyorsunuz üzerine gidin. Geliştirmek istediğiniz şeyleri not alın, hocaya söyleyin. Kendimden örnek vereyim, direksiyon hakimiyetim zayıf, dönüşlerde zorlanıyorum, youtubedan direksiyon çevirme tekniklerini izleyerek uyguladım, tabii hala acemiyim ama gelişme var, direksiyonu çevirirken daha seri hareket edebiliyorum. Dar yollarda çok geriliyorum sanki şeride sığmıyorum gibi, günlerce aynı dar yerde gidip geldim, 2. Günde çok daha rahattım. Bol bol pratik yapın imkan varsa her gün çıkıp sürün, yanınıza sakin kalabilecek bi arkadaş bulsanız en güzeli olur. Umarım korkularınızı aşarsınız, babam yüzünden araba sürmek kabusum olmuştu, sanki kendisi anasının karnında öğrendi, şimdiye çok iyi bir şöför olabilirdim. Cesaretinizi kırmadan babanızı bırakın.

X