aöf sınavlarına bereyle girilebilir mi?

sssibel

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Temmuz 2008
11
0
40
kayıt tarihi yaklaşıyor ve ben çok kararsızım.sınavlara başörtüsüz fakat tüm saçı kapatan bereyle girsem acaba kapıdan çevrilir miyim?
bu yıl böyle sınava girenler var mı içinizde?veya ne biliyim bir polis veya gözetmen.sonuçta onlar kontrol ediyor.
paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürlera.s.

aöf yi bilmiyorum ama selçuk üniversitesinde bir hoca böyle bir arkadaşımızı dışarı çıkartmıştı. peruğa bişey diyemiyor kimse ama, peruk kullansan?

1 yıl önce kapandım.peruk dinimizde haram.bende 1 yıllık emeğimin boşuna gitmesini istemiyorum.tam yapmak istiyorum.geçen sene sınavlara bu yüzden girmedim.

o sekılde sınavlara alınıcanızı sanmıyorum..sengözlerimebaksanab
bence de en mantıklısı peruk..
bır cok kısı bu sekılde gırıyor sınavlara..
haram oldugunu da ılk kez duydum:sm_confused:

sanmıyorum alınacağını. çünkü saçı tamamen kapatmayan (başı açık arkadaşların taktıklarını bile) şapkaları bile istemiyodu bizim okuldaki hocalar.

ben kulaklıkları olan bere takmayı düşündüm.tabi ona görede boynuna kadar fermuarlı kapşonlu sweet.bu sadece bi düşünce şu anda.
başörtü saçın başkaları tarafından görünmemesi içindir.
peruk ise saça benzer.yani birisi sizi perukla gördüğü zaman 'aa peruk takmış,kendi saçı değil'demez.hele günümüzdeki peruklarla.yani sonuçta cezbedici bir görünüşü vardır.saçın örtülmeside bu cezbediciliği ortadan kaldırmak içindir.

Peygamberimiz (s.a.s.), saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah'ın beğendigi yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm'da bunların her ikisi de yasaktır.

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin VI/373.) Ancak peruku kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir.

Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi? Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. Çünkü başörtüsünü yasaklayanlara karşı böyle bir çare düşünenler vardır.

Bize göre, insan kılından başka şeylerden peruk takmanın caiz olması, başını örtmek şartıyla olmalıdır. Yani böyle bir peruk takan kadın ayrıca peruğun üzerini de kapatmalıdır.
alıntıdır

neden haram dememin sebebi şuydu. bazıları başkalarının saçını göstermenin haram olduğunu düşünüyor. bende böyle düşünenlere o saçı peruk yapılması için veren zaten kapalı biri değildir diyorum. yada misinayla yapılan peruğu öneriyorum. evet peygamberimiz lanetlemiş ama ne amaçla yasaklanmış, bu peruk o amaçla takılmıyor ki tatlım. bu kadar kısır düşünmemek lazım. ve peygamberimize de ilk emir ''oku'' dur. okumak istiyorsan malesef bi şekilde ortama uymak zorundasın. sakın seninle karşı fikirde olduğumu düşünme. ablan olarak konuşuyorum. üni.dede direnen ve okuldan atılan arkadaşlarımız oldu. oraya kadar gelmenin emeğine yazık ailenin emeğine yazık. bere ve kapşonla zannetmiyorum alsınlar. konyada bile alınmıyordu aöf de sanırım daha zor. ama belki orda okuyan arkadaşlarımız çıkar sana fikir verir.

benimle kaşı fikirde olduğunuzu düşünmedim.teşekkür ederim fikirleriniz için.

canım peruk haram derken gerçek insan saçı ile olanı kastedilmiş
eskiden güzel saçlı kadınlar saçlarını parayla satarlarmış
bunlardan da peruk yapılırmış
vucuttan herhangi bir parça satılması da haram olduğu için peruk takmaya da haram denilmiş

bereyle alacaklarını zannetmıyorum tesetturlu oldugun anlasılırsa cıkartırlar
belki azcık saçını gösterirsen aksesuar olarak takdıgını dusunebilirlerbenneyaptımki

sibelcim bende tesettürlüyüm,aöf yi yeni bitirdim.bereyle alacaklarını zannetmiyorum.ben perukla girdim,ama yakışan bi peruk değldi,yani bakıldığında peruk kendini belli ediyordu,yakışmıyordu.kötünün iyisi olduğunu düşünerekten yaptım bunu.o yüzden biraz daha içim rahattı.herkesin kendi tercihine kalmış bi konu bu.

ben aöf sınavına girdiğimde bu yıl
kızın biri türbanla sınav oldu
çıkartmadı...

ben kulaklıkları olan bere takmayı düşündüm.tabi ona görede boynuna kadar fermuarlı kapşonlu sweet.bu sadece bi düşünce şu anda.
peruk ise saça benzer.yani birisi sizi perukla gördüğü zaman 'aa peruk takmış,kendi saçı değil'demez.hele günümüzdeki peruklarla.yani sonuçta cezbedici bir görünüşü vardır.saçın örtülmeside bu cezbediciliği ortadan kaldırmak içindir.

Peygamberimiz (s.a.s.), saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah'ın beğendigi yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm'da bunların her ikisi de yasaktır.

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin VI/373.) Ancak peruku kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir.

Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi? Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. Çünkü başörtüsünü yasaklayanlara karşı böyle bir çare düşünenler vardır.

Bize göre, insan kılından başka şeylerden peruk takmanın caiz olması, başını örtmek şartıyla olmalıdır. Yani böyle bir peruk takan kadın ayrıca peruğun üzerini de kapatmalıdır.
alıntıdır

sibelcim kapanalı 1 yıl olmuş.Öncelikle seni tebrik ederim..

Bereyle girmek biraz riskli alınıp alınmayacağın girdiğin sınav yerindeki
gözetmene bağlı.Benim arkadaşıma sürekli İST ÜNİ kampüsleri çıkıyo
hiçbirine bereli almıyorlar maalesef.

Ayrıca bere ile sınava girmek normalde de açık olsun,kapalı olsun,
kadın olsun ,erkek olsun YASAKtır.Kopya çekme riskine karşın..

Peruk konusunda da

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin VI/373.)
Ancak peruku kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir.

denilmiş.Zaten gerçek saçtan yapılan peruklar çok pahalı.
Tesettür peruğu diye satılan perukların çoğu sentetik peruk.
Bunu taktığın zaman güzel olup fitneye sebebiyet verecek durumda olanı da görmedim.

kayıt tarihi yaklaşıyor ve ben çok kararsızım.sınavlara başörtüsüz fakat tüm saçı kapatan bereyle girsem acaba kapıdan çevrilir miyim?
bu yıl böyle sınava girenler var mı içinizde?veya ne biliyim bir polis veya gözetmen.sonuçta onlar kontrol ediyor.

arkadaşım iş gözetmene bağlı biraz.ben ikinci sınıf derslerimi gazi üniv.eğitim fak. vermiştim.biliyorsundur sınavlar aradarda iki gün oluyor.
ilk gün şapka ile girebilmiştim,kimse itiraz etmedi.ama bere değilde ressam şapkasına benser bir şapkaydı.
ikinci gün de öyle gittim ama gözetmen uyarıp çıkarmamı istedi.
okuldan okula değişiyor. kimi hiç birşey demiyor kimi de bırak sınavı daha bahçe kapısında açmanı istiyor.
peruk bana anlamsız geliyor,başımı açıyorum sınavlarda.

Son düzenleme:
canım gözetmene bağlı evet benim üstümde kapşonlu vardı kapşonu çıkart diye uyardılar bilemiyorum sen yinede çıkar enisi:1hug:

canım bende 4 yıllık bıtırdım 4 sene boyunca perukla gırdım sınava ıstersen ole yap
bu arada gunahı helalı tartısmaya gerek yok herkesın fıkrı ve nandıkları degısmez saygı duymak lazım gırılıyorsa bere ıle gırılıo veya gırılmıyor dersınız o kadar

alıntıdır

insan sacı degı lş naylon yapay peruk al bu arad ben aynlıs anlamısım kusura bakmayın 1 oncekı mesaj ıçın

X