- 14 Eylül 2017
- 2.705
- 9.771
-
- Konu Sahibi sivastrabzon
Önce doktora git derim abla,annem,kardeşim ve ben kullandım yıllar önce,nasıl grip olunca yada farklı bir rahatsızlığımız olunca doktora gidip ilaç kullanıyorsak psikolojik sorunlarımız olduğu zamanlarlada gidip gerekirse ilaç kullanabiliriz,eğer düzenli kullanırsan ve doktor kontrolünde başlayıp yine doktor kontrolünde bırakırsan o zaman tedavinde sonuç alırsın,yan etkilerini düşünme derim,kullandığımız bütün ilaçlarda yan etki vardır ama yan etkinin oluşması her insanda görülmez çok nadirdir görülen.İyi geceler arkadaşlar..
Daha önce birkaç kez bu sorunla ilgili konu açmıştım, benzeri gibi gelse de aşama olarak farklı hissettiğim için sizlerden fikir alma ihtiyacı hissettim.
Yaklaşık bir sene önce kp. vefatından sonra kv. eşimin isteği ve benim de kabul etmemle bizle yaşamaya başladı. Kendisi alzemheir hastası. Bu hastalığın etkisiyle psikolojik takıntıları var. İlk başlarda çok sorun olmuyordu. Ama son zamanlarda artmaya başladı takıntıları.. Bunun üstüne sürekli yanında bulunmam gerektiğinden sosyal hayatım eksilere indiği gibi, eşim ve kızımla ilişkime de olumsuz yansımalar göstermeye başladım. Onun takıntılarından dolayı ben de sürekli diken üstündeyim. Bu yüzden bir kaç kez şiddetli patlamalar yaşadım. Hastalığının norma etkileri olduğunu bilsem de maalesef kabullenme konusunda etkisi olmuyor bastırmama.Eşim bu konuda bana destek olmaya çalışsa da bana yeterli gelmiyor.
Uzun lafın kısası, hem çevremdekilerin önerileri hem de internetten yazılanlardan okuduğum kadarıyla bu hastalara bakanların da psikolojik sorunlar yaşadığı ve destek almaları yönündeki tavsiyeleri..
Ama anti depresan kullanmak pek de çekici gelmiyor bana,malum yan etkileri, sahte mutluluk hissi, bırakma zorluğu gibi sebeplerden dolayı..
Bu sorunu alışarak, benimseyerek, kabullenerek aşma ihtimalim var mıdır? Direnebildiğim kadar dirensem daha mı kötü olurum bilemedim..
Ne önerirsiniz?
Doktorlara dememişAntidepresan kullanımına karşı değilim ben.
Ayrıca "hastalara bakanların da psikolojik sorunları var" kısmını anlamadım ben.
O ilaçlar uzman psikiyatrlar tarafından öneriliyor.
İyileşme sürecinde de etkisi büyük.
Mesleğine yıllarını veren insanlar hakkında boyle konuşmanızı hoş bulmadım.
Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın.
Fakat yan etkilerinden rahatsız olmanıza hak veriyorum.
İlaca başlayıp bir anda sonlandırmak gibi hata yapmayın.
Doktorunuza danışın o sizi yönlendirir.
Antidepresan kullanımına karşı değilim ben.
Ayrıca "hastalara bakanların da psikolojik sorunları var" kısmını anlamadım ben.
O ilaçlar uzman psikiyatrlar tarafından öneriliyor.
İyileşme sürecinde de etkisi büyük.
Mesleğine yıllarını veren insanlar hakkında boyle konuşmanızı hoş bulmadım.
Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın.
Fakat yan etkilerinden rahatsız olmanıza hak veriyorum.
İlaca başlayıp bir anda sonlandırmak gibi hata yapmayın.
Doktorunuza danışın o sizi yönlendirir.
Tu kaka gözüyle bakmıyorum, kullanmaya karşı da değilim.. Sadece okuduğum yan etkilerden dolayı böyle düşündüm. Tabi her ilaç gibi mutlaka bunlarda da yan etki olacaktır.. Ama kendi kendine, zamanla düzelebilecek bir durum içindeysem (bundan emin değilim) hiç başlamayayım diye düşündüm. Mesela hafif bir soğuk algınlığında doğal yollarla atlatmaya çalışırız ya... öyle bir şey düşündüm.. Tabi buna karar verecek olan doktordur ama ben bir tür önbilgi ve fikir almak adına yazdım..Hiç antidepresan kullandınız mu ?
Bu önyargılar nerden onu merak ediyorum
evet daha önceleri lustral ve rispardin( adı yanlış aklımda kalmış olabilir) kullanıyordu. Şu an brintellix 10 mg kullanıyorEsinizin annesine herhangi bir anti depresan verildi mi hic? Önce bir psikolog ile görüsün. Bana sanki kv daha cok tedaviye ve size kendinize biraz hayat ihtiyac var gibi geldi. Yani sinirleniz yipranmis ama hasta degilsiniz
teşekkür ederim.. Gidişatın kötü olduğunu biliyorum ama mümkün olduğunca geç başlasam daha mı iyi olur, daha mı kötü olur bilemedim..şu aralar kendimi nasıl zor tutuyorum yeniden başlamamak için.. ama benim sıkıntım gamsız olunca kilo alıyorum, o yüzden başlamıyorumşimdi antidepresanlar çeşit çeşit ama ben hiç bırakmakta zorlanmak, garip yan etkiler gibi bir sorunla karşılaşmadım ve duymadım.. eğer Alzheimer bakıyorsanız yüzde 10000 almalısınız, benim babaannem de var o hastalık ve ben anlıyorum sizi.. dahası git gide iyiye değil kötüye gidecek.. bir gün çok sevdiği bir yakını, bir gün nefret ettiği bir akrabası olacaksınız.. bence başlayın, allah yardımcınız olsun..
teşekkür ederim.. Gidişatın kötü olduğunu biliyorum ama mümkün olduğunca geç başlasam daha mı iyi olur, daha mı kötü olur bilemedim..
Gercekten cok yuce gonullu bir insansinizteşekkür ederim.. Gidişatın kötü olduğunu biliyorum ama mümkün olduğunca geç başlasam daha mı iyi olur, daha mı kötü olur bilemedim..
bir de tecrübenizden dolayı soruyorum izniniz olursa. Babaannenizin psikolojik sorunlarıyla, takıntılarıyla siz nasıl başa çıkıyorsunuz? onun kullandığı ilaçlar var mı? biraz bilgi verir misiniz?
özelden de yazsanız olur
ne kadar erken başlarsanız yıpranma olayınız o kadar az olur.. bir doktorla görüşün o da size anlatır zaten :)
Teşekkür ederim,Gercekten cok yuce gonullu bir insansiniz
Anti depresan konusunda yorum yapmayacagim
Ama alzeimer hastasi kv ye bakmak herkesin harci degildir
Tecrübenizden dolayı soruyorum izniniz olursa. Babaannenizin psikolojik sorunlarıyla, takıntılarıyla siz nasıl başa çıkıyorsunuz? onun kullandığı ilaçlar var mı? biraz bilgi verir misiniz?
Tamam ben de bakarım bir yandan bulamazsam tekrar yardımınızı isterim. Çok teşekkürler..babaannem antidepresanlara karşı çok dirençsiz, zaten bir kaç kullanım sonrası bağışıklık kazanıyor ya çok aşırı uyuyor ya da tam tersi 48 saat gözünü kırpmıyor.. sürekli bağırma hali var, herkesi birbirine karıştırıyor, benim çocuklarımı kendi çocukları sanıyor mesela.. onun için bir bant verdi doktor, sırtına yapıştırıyor halam.. bir hayli etkili ve sakinlik veriyor.. biz çok uyumasını da istemiyoruz bu sefer yemek yemiyor, su içemiyor yazık kıyamıyoruz o yüzden bu bant çok çok iyi geldi.. adını bilemiyorum ama netten alzheimer için sırta bant diye ararsanız mutlaka bulursunuz.. en olmadı ben bayrama gittiğimde öğrenirim adını yazarım size.. başka ilaçlar alıyor mu onu da sorarım mutlaka..
Tamam ben de bakarım bir yandan bulamazsam tekrar yardımınızı isterim. Çok teşekkürler..
Doktora gittiğimde vereceğine eminim ama amacım mümkün olduğunca geç başlamak. Ama doğru bir karar mı bu bilmiyorum..Antidepresan kullanmaniz gerekip gerekmedigine doktor karar verecek, ama yazinizdan anladigim kadariyla sizin hayat kaliteniz epey dusmus. Acilen kendinizi iyi hissettiren seyleri yapmaya donmeniz lazim. Kayinvalidenize bakma konusunda yardim edebilecek kimse var mi? Gunduzleri icin bakici tutma imkaniniz mesela? Arkadaslarinizla vakit gecirmeyi kesmeyin. Disariya cikip temiz hava ve gunes alin. Her gun hareket etmeyi ihmal etmeyin. 30 dk parkta yuruyus mesela. Bunlar zor tez doneminde doktorumun depresyona karsi tavsiyeleriydi. Ben cok faydasini gordum.
Doktora gittiğimde vereceğine eminim ama amacım mümkün olduğunca geç başlamak. Ama doğru bir karar mı bu bilmiyorum..
Bakıcı tutma şansımız ne yazık ki yok. Destek olan arkadaşlarım var çok şükür, önerilerinizin çoğunu gerçekleştirmeye çalışıyorum ama yeterli mi gelmiyor yoksa bu takıntıdan kaynaklı sorunlar üst üste geldiği için mi böyle oldu bilemedim.