Antidepresana direnmek

sivastrabzon

hem şiirsin sen, hem şair..
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2017
2.705
9.771
İyi geceler arkadaşlar..
Daha önce birkaç kez bu sorunla ilgili konu açmıştım, benzeri gibi gelse de aşama olarak farklı hissettiğim için sizlerden fikir alma ihtiyacı hissettim.
Yaklaşık bir sene önce kp. vefatından sonra kv. eşimin isteği ve benim de kabul etmemle bizle yaşamaya başladı. Kendisi alzemheir hastası. Bu hastalığın etkisiyle psikolojik takıntıları var. İlk başlarda çok sorun olmuyordu. Ama son zamanlarda artmaya başladı takıntıları.. Bunun üstüne sürekli yanında bulunmam gerektiğinden sosyal hayatım eksilere indiği gibi, eşim ve kızımla ilişkime de olumsuz yansımalar göstermeye başladım. Onun takıntılarından dolayı ben de sürekli diken üstündeyim. Bu yüzden bir kaç kez şiddetli patlamalar yaşadım. Hastalığının norma etkileri olduğunu bilsem de maalesef kabullenme konusunda etkisi olmuyor bastırmama.Eşim bu konuda bana destek olmaya çalışsa da bana yeterli gelmiyor.
Uzun lafın kısası, hem çevremdekilerin önerileri hem de internetten yazılanlardan okuduğum kadarıyla bu hastalara bakanların da psikolojik sorunlar yaşadığı ve destek almaları yönündeki tavsiyeleri..
Ama anti depresan kullanmak pek de çekici gelmiyor bana,malum yan etkileri, sahte mutluluk hissi, bırakma zorluğu gibi sebeplerden dolayı..
Bu sorunu alışarak, benimseyerek, kabullenerek aşma ihtimalim var mıdır? Direnebildiğim kadar dirensem daha mı kötü olurum bilemedim..
Ne önerirsiniz?

Önce doktora git derim abla,annem,kardeşim ve ben kullandım yıllar önce,nasıl grip olunca yada farklı bir rahatsızlığımız olunca doktora gidip ilaç kullanıyorsak psikolojik sorunlarımız olduğu zamanlarlada gidip gerekirse ilaç kullanabiliriz,eğer düzenli kullanırsan ve doktor kontrolünde başlayıp yine doktor kontrolünde bırakırsan o zaman tedavinde sonuç alırsın,yan etkilerini düşünme derim,kullandığımız bütün ilaçlarda yan etki vardır ama yan etkinin oluşması her insanda görülmez çok nadirdir görülen.

Tedaviden sonuç alamayanlar benim çevremde gördüklerim ilacı kafasına göre kullananlar doktor yarımla başlatıyor ama tüm kullanıyorlar,doktor ilacı bırakma diyor ama 10-15 gün kullanıp ben artık iyi hissediyorum diye bırakanlar yada 10 gün kullanıp hiçbir işe yaramadı diyen insanlar ilacın vücuda alışması zaten 1 hafta 10 günü buluyor.

Antidepresan kullanımına karşı değilim ben.
Ayrıca "hastalara bakanların da psikolojik sorunları var" kısmını anlamadım ben.
O ilaçlar uzman psikiyatrlar tarafından öneriliyor.
İyileşme sürecinde de etkisi büyük.
Mesleğine yıllarını veren insanlar hakkında boyle konuşmanızı hoş bulmadım.
Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın.
Fakat yan etkilerinden rahatsız olmanıza hak veriyorum.
İlaca başlayıp bir anda sonlandırmak gibi hata yapmayın.
Doktorunuza danışın o sizi yönlendirir.

Doktorlara dememiş
Alzheimer hastalarına bakan hasta yakınlarına demiş

şu aralar kendimi nasıl zor tutuyorum yeniden başlamamak için.. ama benim sıkıntım gamsız olunca kilo alıyorum, o yüzden başlamıyorum şimdi antidepresanlar çeşit çeşit ama ben hiç bırakmakta zorlanmak, garip yan etkiler gibi bir sorunla karşılaşmadım ve duymadım.. eğer Alzheimer bakıyorsanız yüzde 10000 almalısınız, benim babaannem de var o hastalık ve ben anlıyorum sizi.. dahası git gide iyiye değil kötüye gidecek.. bir gün çok sevdiği bir yakını, bir gün nefret ettiği bir akrabası olacaksınız.. bence başlayın, allah yardımcınız olsun..

bulca m teşekkürler..
TaeYang arkadaşımızın belirttiği gibi, alzemheir hastalarına bakan kişiler için okuduğum yorum kastetmiştim. Yanlış ifade ettim sanırım kusura bakmayın.
Hiç antidepresan kullandınız mu ?
Bu önyargılar nerden onu merak ediyorum
Tu kaka gözüyle bakmıyorum, kullanmaya karşı da değilim.. Sadece okuduğum yan etkilerden dolayı böyle düşündüm. Tabi her ilaç gibi mutlaka bunlarda da yan etki olacaktır.. Ama kendi kendine, zamanla düzelebilecek bir durum içindeysem (bundan emin değilim) hiç başlamayayım diye düşündüm. Mesela hafif bir soğuk algınlığında doğal yollarla atlatmaya çalışırız ya... öyle bir şey düşündüm.. Tabi buna karar verecek olan doktordur ama ben bir tür önbilgi ve fikir almak adına yazdım..

Esinizin annesine herhangi bir anti depresan verildi mi hic? Önce bir psikolog ile görüsün. Bana sanki kv daha cok tedaviye ve size kendinize biraz hayat ihtiyac var gibi geldi. Yani sinirleniz yipranmis ama hasta degilsiniz
evet daha önceleri lustral ve rispardin( adı yanlış aklımda kalmış olabilir) kullanıyordu. Şu an brintellix 10 mg kullanıyor

teşekkür ederim.. Gidişatın kötü olduğunu biliyorum ama mümkün olduğunca geç başlasam daha mı iyi olur, daha mı kötü olur bilemedim..
bir de tecrübenizden dolayı soruyorum izniniz olursa. Babaannenizin psikolojik sorunlarıyla, takıntılarıyla siz nasıl başa çıkıyorsunuz? onun kullandığı ilaçlar var mı? biraz bilgi verir misiniz?
özelden de yazsanız olur

Gercekten cok yuce gonullu bir insansiniz
Anti depresan konusunda yorum yapmayacagim
Ama alzeimer hastasi kv ye bakmak herkesin harci degildir

ne kadar erken başlarsanız yıpranma olayınız o kadar az olur.. bir doktorla görüşün o da size anlatır zaten :)

Tecrübenizden dolayı soruyorum izniniz olursa. Babaannenizin psikolojik sorunlarıyla, takıntılarıyla siz nasıl başa çıkıyorsunuz? onun kullandığı ilaçlar var mı? biraz bilgi verir misiniz?

Tecrübenizden dolayı soruyorum izniniz olursa. Babaannenizin psikolojik sorunlarıyla, takıntılarıyla siz nasıl başa çıkıyorsunuz? onun kullandığı ilaçlar var mı? biraz bilgi verir misiniz?

babaannem antidepresanlara karşı çok dirençsiz, zaten bir kaç kullanım sonrası bağışıklık kazanıyor ya çok aşırı uyuyor ya da tam tersi 48 saat gözünü kırpmıyor.. sürekli bağırma hali var, herkesi birbirine karıştırıyor, benim çocuklarımı kendi çocukları sanıyor mesela.. onun için bir bant verdi doktor, sırtına yapıştırıyor halam.. bir hayli etkili ve sakinlik veriyor.. biz çok uyumasını da istemiyoruz bu sefer yemek yemiyor, su içemiyor yazık kıyamıyoruz o yüzden bu bant çok çok iyi geldi.. adını bilemiyorum ama netten alzheimer için sırta bant diye ararsanız mutlaka bulursunuz.. en olmadı ben bayrama gittiğimde öğrenirim adını yazarım size.. başka ilaçlar alıyor mu onu da sorarım mutlaka..

Tamam ben de bakarım bir yandan bulamazsam tekrar yardımınızı isterim. Çok teşekkürler..

2 gun kullandım. Oyle yan etki yaptıkı anlatamam sarhos gıbuydım .Ustelik emzırdıgım cocugada geçti .Doktorum sozde hamileler bıle kullanabılur hiç bişi olmaz demişti. Ama geçti. Oyüzden antıdepresanmı tövbeler olsun .Bıraktım iki gune

Antidepresan kullanmaniz gerekip gerekmedigine doktor karar verecek, ama yazinizdan anladigim kadariyla sizin hayat kaliteniz epey dusmus. Acilen kendinizi iyi hissettiren seyleri yapmaya donmeniz lazim. Kayinvalidenize bakma konusunda yardim edebilecek kimse var mi? Gunduzleri icin bakici tutma imkaniniz mesela? Arkadaslarinizla vakit gecirmeyi kesmeyin. Disariya cikip temiz hava ve gunes alin. Her gun hareket etmeyi ihmal etmeyin. 30 dk parkta yuruyus mesela. Bunlar zor tez doneminde doktorumun depresyona karsi tavsiyeleriydi. Ben cok faydasini gordum.

Doktora gittiğimde vereceğine eminim ama amacım mümkün olduğunca geç başlamak. Ama doğru bir karar mı bu bilmiyorum..
Bakıcı tutma şansımız ne yazık ki yok. Destek olan arkadaşlarım var çok şükür, önerilerinizin çoğunu gerçekleştirmeye çalışıyorum ama yeterli mi gelmiyor yoksa bu takıntıdan kaynaklı sorunlar üst üste geldiği için mi böyle oldu bilemedim.

O zaman belki doktor yerine once bir psikologa gorunup terapi almayi deneyebilirsiniz. Onlar da durumunuzu degerlendirip gerekirse doktora yonlendirebiliyorlar. Yani durumunuz hayat sartlarinizdan kaynaklaniyor ve kalici iyilesme icin o sartlari lehinize degistirmeniz gerekiyor gibi. Bu kisinin bakiminda destege ihtiyaciniz var. Bu sorunu da tek basiniza cozmek zorunda degilsiniz. Esinizin yardimci olmasi lazim. Oyle sozlu destek falan degil, hayatinizi iyilestirecek, kolaylastiracak cozumler bulunmasi lazim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…