Ben yeni ortamlara girerken yeni insanlarla tanışırken çok geriliyorum.Bende bide küçükken ve halen şöyle bir takıntı var.Bir ortama , topluluğa tek başına girmekten çekinirim.Mutlaka yanımda bir yakın arkadaşım olucak.Mesela iş yerinde yemekanede yemek yeniyir topluca.O ortama girmemeye çalışırım.Selam vermeye , konuşmaya utanırım.Bu olayı gözümde çok büyütürüm.Sanki saçms birşey söyliyicem , sesim titreyecek gibi hissederim.Herzaman çok yakın oldugum bir insanla anca takılabilirim.Yeni ve başka insanlardan gerilirim.Bircok insan dışardan soğuk ve ciddi , yanına kimseyi yaklasrirmayan , kalın duvarlar koyan biri gibi durdugumu söyler.Halbuki oyle biri degilim.Sicakkanlı , ilgili , konuskan birisiyim normalde.İnternette şey okumuştum.Bir sosyal fobiğin karşı cinsle iliski kurmakta çok zorlandigini , hayatına birini alamakta zorlanacaklarını okumustum.Sanki herseyi yaşıyor gibiyim.Sizde böylemisiniz
Ayyy aynısıyım yemin ediyorum ikizimi bulmuş gibiyim. Dediklerinizin aynısı, dışardan soğuk, ilgisiz, umursamaz, selam sabah vermez diye yaftalanıyorum. Hayır böyle değilim aslında sosyal fobiğim kimseye anlatamıyorum ki.
Lisede üst seviyedeydi bu durumlar, üniversitede başka bi şehirde okumanın verdiği etkiyle baya bi toparladım durumu, girişken oldum, aştım biçok şeyi, sonra iş hayatı, son 5-6 senedir iyiydim şimdi yine geldi aynı fobik durumlar. 1-2 senedir kapana kısılmış gibiyim, özgüvenim yerlerde.
Topluluk içinde telefonla konuşmaktan imtina ederim, topluluk içine, bi ortamda insanlar toplanmışsa ve oraya ben ilk giriş yapacaksam aşırı gerilirim, insanlar yaptığım davranışı eleştirecekler sürekli düzgün hatasız davranmalıyım.
Araç kullanırken aracı park ettikten sonra hemen araçtan inemiyorum, geriliyorum fobim geliyo. İnsanlar bana bakıyo diye.
Hayır yani işim gereği bir sürü insanla ve hocayla muhatap oluyorum, iş ortamımda aşırı gerginim. Ancak biliyorum ki mesleğimde işimde yetkinim yine engel olamıyorum özgüvensizlik sarıyor bedenimi.
Hiçbir zaman istediğim girişkenlikte olamadım.
Yeni bi yer, tanımadığım bir insan mı aranacak saatlerce kıvranırım ya hata yaparsam diye erteler de ertelerim sonra o iş son dakkaya kalır ve ben gümlerim al yine kendin ettin kendin buldun diye kendimi suçlarım.
Mesela bayramda bayram kutlaması yapılacak telefonla, inanılmaz gerilirim. Bu kişiler birinci dereceden çok yakınlarım olmasına rağmen nasıl bir fobi şekilleniyo karnıma sancılar giriyor.
İkili ilişkilerimde ilk başta size dedikleri gibi ben de aynı şekilde soğuk bulunuyorum sonra kaynaştıkça sıcak, samimi, canayakın oluyorum ki normalde zaten öyleyim ama bu fobi duvar ördürüyor, yeni insanlarla hiç ilk gidip tanışan ben olmadım hep insanlar bana geldi. Bu özel ilişkilerimde de böyle oldu ama bıktım artık. Girişken olmak istiyorum. Kendi çabam artık yetmiyo.
Psikiyatriste gideceğim, mevcut antidepresanım kaygıya ve fobilere etkimiyo, terapiye de başlıcam başka türlü bu hayat yaşancak gibi değil hep bi kendini kısıtlama hep bi geri çekme. Hayattan geri kalıyoruz ama hayat çok kısa ve tek atımlık kurşun gibi tek bir şans yaşamak için başka bir hayat verilmicek.
Yolda tanıdık gördüğümde beni görmese konuşmak zorunda kalmasam diye dua ediyorum.
Bizi bizden başka kimse anlamaz. Sizi en iyi bu durumu yaşayan kişi anlar. Beni de öyle.
Aynı şeyleri yaşıyoruz. Birbirimizi biz anlarız.
Yalnız olmadığınızı bilin. Hatta ne zaman isterseniz özelden yazışabiliriz dertleşebiliriz çözüm üretebiliriz bu konuda, çünkü insanlar anlamıyo cidden çok anlayışsız bir toplum ve zamanda yaşıyoruz.
Empati yok kimsede.
Yaşadıklarımız asla yadırganacak şeyler değil. Toplumun yarısı bu halde fakat göstermiyo kimse.
Ben en kısa sürede psikiyatriste gideceğim, bulunduğum şehir iyi terapist konusunda kıt biraz, online bakacağım.
Siz psikiyatriste gittiniz mi ya da gitmeyi düşünüyo musunuz?
İstiyosanız özelden konuşabiliriz :)