• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Annelerin bebek büyütürken yaptıkları en önemli 10 hata

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
358
İstanbul
8BD2D1FC4F36D24F888FC0C6r.jpg

Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; annelerin en değerli varlıkları çocuklarını büyütürken yaptıkları başlıca hataları anlattı.....

1- EYVAH SÜTÜM YETMİYOR, MAMA VERMELİYİM: Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri; bebeğin aç kalma ihtimalidir. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Anneler, sütlerinin yetip yetmediğini bebeğin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı karar verebilir ve o tavsiye ederse, mama takviyesine başlanabilir.

2- ŞEKERLİ SU SARILIĞA İYİ GELİR: İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.

3- ÇOCUĞUM 2 YAŞINA GELDİ, ARTIK BEZİ BIRAKMALI: İki yaş, çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemidir. Ama çocuk bu konuda zorlanmamalı, altına kaçırdığı için azarlanmamalı, sık sık tuvalete tutularak eğitim verilmelidir.

4- DONDURMA HASTA EDER: Dondurma, tüm çocukların sevdiği ve faydalı bir gıdadır. Ancak boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yenmeli ve yanında mutlaka su içilmelidir.

5- GÜRBÜZ ÇOCUK SAĞLIKLI OLUR: Gürbüz çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocukları asla yemek yeme konusunda zorlamayın. Yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın.

6- ÇOCUK SICAK HAVAYI SEVER:
Çocuk, her zaman terlemeyeceği şekilde giydirilmelidir. Üşüyeceği korkusuyla çocuğu çok giydirmek ve sarıp sarmalamak, terlemeye ve hasta olmaya yol açar. Pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, içinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirilmemelidir.

7- FAZLA HAREKET EDERSE, TERLEYİP HASTA OLUR: Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak yanlıştır. Terleyince üstünü değiştirebilirsiniz. "Terledin, artık otur" demek, onu tembel ve hantal yapar.

8- ŞAŞILIK BÜYÜYÜNCE GEÇER: Çocuklarda şaşılık bir yaşına kadar fizyolojiktir. Bir yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna gidilmelidir. Bir yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

9- USLU DURDU, HAMBURGERİ HAKETTİ: Çocuklar sağlığı ciddi şekilde tehdit eden fast-food gıdalardan uzak tutulmalıdır. Bu ödüllendirme şekli yerine, başka yöntemler seçin. Mesela onu sinemaya ya da tiyatroya götürün.

10- AĞLADI, HEMEN KUCAĞIMA ALAYIM: Her ağladığında kucağa almak, bir çözüm değildir. Ağladığı zamanlarda yanına yaklaşıp onunla konuşmak, ten temasında bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek veya karnını okşamak da bebeği avutabilir.

alıntıdır

Bende birşeyler eklemek istiyorum.

Ağlayarak istediği bir şeyi yaptırmak isteyen çocuğa veya istediği bir şeyi annesine babasına aldırtmak için ağlama yolunu seçen bir çocuğa asla bu konuda taviz vermemek lazım.
O durumda o istediği şey yapılamayacaksa yapmayın,bırakın ortalığı birbirine katsın,bir kere sizin istemediğiniz ama onun istediği bir şeyi yaparsanız bu onda ağlayarak bir şeyleri yaptırma konusu alışkanlık halini alır,zorlanan ve üzülen siz olursunuz.

Durduk yere bişeylere sinirlenip öfke nöbetine giren bir çocuk örneğinde ise yapmamız gereken onu o anda yalnız bırakıp onunla ilgilenmiyormuş gibi davranmak,böylece kendi kendine neye böle boş yere sinirlendiğinin ve öfkesinin kendisine bir getiri getirmeyeeğini,bu şekilde dikkat çekmeyi başaramayacağını anlamış olur.

hangi yanlışları yaprım evet
birincisi sarılık oldugu zaman şekerli su verdim eee herkes ver dedi yahu ben napıyım yaşım yeni olmuştu 20 allah allah hahah
ikincisi agladı hemen kucagıma alayım çok durmadıgı zamanlarda elbette ama öyle kucaga alışmış çocuklardan da degillerdi
üçüncüsü ve en önemlisiiiiii bence sütüm yetmiyoa mama gece sabahlara kadar agladıgı olurdu ay bu çocuk doymuyor mu acaba derlerdi bende dayadım mamayı ve böylelikle yanlışı yapmış oldum
bir daha olsa yapmam diyorum ama olursa tabi
adıvarcım tekrar teşekkür ederim canım

güzel bir paylaşım olmuş.ben de arkadaşım için bir konu araştırıyordum.soruma cevap oldu.sütünün yetmediğini düşünüyordu ve mama alacaktı.hemen burada okuduklarımı paylaşayım.
teşekkürler .

Back