Anne Kesme SAÇLARIMI!

cocukaile

EVLİ-MUTLU-HUZURLU-AŞIK-ÇOCUKLU..
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2013
516
577
$saç.png )

Bayramda tanıdığım iki tane küçük kız çocuğunun da aynı dertten muzdarip olduklarını gördüm.
İkisininde saçları anneleri tarafından kendi istekleri dışında hunharca kesilmiş.
Kızcağızlardan bir tanesi, annesi eline makası aldığında evin içinde kaçmaya başlamış lakin annesinin elinden kurtulmayı başaramamış.(annesi üzülmesin diye en sonunda kabul etmiş saçlarını kestirmeyi)
Diğer minik kızın başına bu olayın nasıl geldiğini bilmesemde sonuç aynıydı, ikisinin saçlarınıda anneleri kesmiş/kestirmiş, küçük kızlar ise bu durumdan kesinlikle memnun değildi.

Ufak bir konu gibi gözükse de bu konu bu konu hakkında yazmayı tercih ettim bu sefer.

Ülkemizde şöyle bir yanlış inanış var. Kız çocuklarının saçları, büyümelerini engelleyeceği düşüncesiyle kestirilir, hemde bazen kısacık. Ama uzmanlar, doktorlar böyle bir şeyin olmadığını söylüyorlar.

"Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor"

Topaloğlu, bazı çocukların saçları kesilse de kesilmese de son derece sağlıklı olduğunu, bu durumun çocuğun genel vücut sağlığı ve genleriyle ilişkisinin bulunduğunu belirterek, "Vücudun genel sağlık durumu bozulduğunda elbette bundan saçlar da etkilenir" diye konuştu.

"Bunun tam tersi durum da söz konusu. Genetik saç yapısı bozuk olan, ince telli ve güçsüz saçlara sahip bir çocuğun saçını sürekli kestirseniz de istenilen sonuç elde edilemez. Çocuğun aldığı vitaminleri saçların çekmesi zaten metabolik olarak mümkün değil." Prof. Dr. Kemal Topaloğlu
(haberin devamı için http://www.milliyet.com.tr/cocuklarin-saclarini-kesmeyin--cocuksagligi-1031607/

Ve insanların büyük bir yarası diye düşündüğüm şey: 'SORGULAMADAN, ARAŞTIRMADAN HER DENİLENE İNANMA HASTALIĞI'
Araştırmadan, soruşturmadan her denilenin doğru kabul edilmesi.
Bu tutumu doğru bulmuyorum, araştıran, akleden birer insan olmak için çalışmalıyız.
Her konuda bu şekilde davranmalıyız.

Saç ile ilgili inanışa vakti zamanında annemde inanmış, anneannem ve babanemin kızların saçlarını kestir, kestir ki yedikleri şeylerin vitaminleri saçlarına gitmesin, vücutlarına gitsin söylemleri anneme tesir etmiş.
Büyüklerim söylüyorsa doğrudur(!) diyerek annemde uygulamış.
Bizim saçlarımız kız kardeşiminkiyle beraber küçükken hep kısaydı, bazen erkek kesimine yakın bazende kulak hizasında küt. Bunun sonucunda selvi boylu olmamız gerekirdi bu inanışa göre değil mi?
Ama olmadık, ortalama bir boydayız: 1.60..
Ama saçları kestirilmeyip de uzun bırakılan boyları 1.70 ve 180 görebilen tanıdıklarım var.
Uzmanların söyledikleri ve kendi gözlemlediklerimle bu inanışın yanlış olduğundan eminim.
Ve bu inanış çocukları kesinlikle memnun etmiyor, nerden mi biliyorum? Kendimden.

7-8 yaşlarındayken şu şekilde dua ederdim.
''Allah'ım sabahleyin kalktığımda saçlarım upuzun olsun, uzun saçlı olayım/amin.''
Ama sabah kalktığımda uzun saçlı olamazdım. Çocukça ve tertemiz yürekle yapılan bir dua, belki anneme söyleseydim, saçlarımı kestirmezdi, ama ben böyle bir yolu tercih etmişim.

Sonra çocukluktan genç kızlığa geçme zamanlarımda saçlarımı uzatmaya başladım.
O zamanlarda bir gün halsizlikten dolayı kendimden geçtim, bayılmışım. Hastane ziyareti, beynimde kalbimde bir şey mi var diye yapılan tetkikler, sonuç: şükür sapasağlamdım. Lakin o süreç zarfında benim düşündüğüm hastalık falan değildi. Ya beynimde bir şey varsa, beni beyin ameliyatına ya alırlarsa, ya saçlarımı kazırlarsa. :)
Çocukca ama çocuktum ve öyle düşünmüştüm.

En son saçlarımı kestirmek için ise kuaföre 4-5 sene önce gittim. Saçlarımı kısaltmak için falan değil, sadece kırıklarını aldırmak için.
Kuaföre en az ne kadar kesebilirse o kadar kesmesini ve kısaltmamasını söyledim, ama kuaför ne yaptı?
Saçlarımdan 4-5 parmak uzunluğunda kesmiş, kökü bende diyerek kendimi motive ettim, lakin saç kestirmek için kuaförlere küstüm. :) O zaman, bu zamandır, saç kırıklarını düzeltme işini kendim görüyorum.

Sözün özü: kulaktan dolma bilgilerle kızlarınızın gelişimlerini engelleyebileceği düşüncesiyle, veya okulda bitlenebilekleri korkusuyla(kısa saçta bitleniyor), yada titizlikten kızlarınızın saçlarını kısa kestirmeyin Çocuk da olsalar onların fikirlerini alın.

* Esprili bir anlatım tarzını tercih ettim uzman görüşüyle birlikte, umarım anlaşılır olmuştur.

GÜLŞAH D.

Son düzenleme:
Lise 1e kadar kısacıkti saçlarım orta okulda öğrenci tipi denilen kısacık bir kesim, lisede uzatmadim disiplinli bir okuldu sadece örgü olacaktı sonra insafa geldiler lise 1de izin verdiler ne zorluklarla uzattım..hazırlık resimlerim iğrenç ötesi erkek gibi bir saç. .kızım olsa uzatirdim saçlarını. .

Hiç kimsenin yağmurun bile böyle küçük elleri yoktu. .

merinos kıvırcığıydı benim saçlarım, o yüzden hep erkek traşı :KK43:

evde kendi kendime oyun oynadığım zamanlarda annemin tülbentlerinden saç yapardım, prenses gibi hissederdim kendimi..

şimdi uupuzunnn lepiska gibi saçlarım :KK1:

gerçi annem de haklıydı, kadıncağız çalışıyor, ben ilkokula başlamışım, kardeşim yeni doğmuş :26:

annem saçlarımı tipime uygunn olsun diye ve rahat yıkansın diye kesiyormuş, sonra ablamların baskılarından dolayı kuaföre gittiğimizde tek tip arka erkek gibi açık yanlar çok az uzun olurdu. çok üzülürdüm ama tipin ufak sana bu modeller güzel oluyo diyolardı. şimdi ise saçlarım uzun gayette hoş görünüyolar :21:

X