Bizim bebeğimizin de sağ akciğerinde kist tespit edildi, takibi yapan doktorumuz 20 haftalıkken tespit etti ve daha ileri bir ultrason incelemesi için Atıl Yüksel isimli bu işin Türkiye'deki duayeni denilen doktora gönderdi, çünkü diğer doktorlar gördükleri anormal yapının kist mi yoksa diaframa hernisi mi olduğunu çözememişlerdi. Atıl Yüksel bunun akciğer kisti olduğunu doğru şekilde tespit edebildi ve belirli aralıklara kistin büyüyüp büyümediğini kontrol etmemiz gerektiğini söyledi, çünkü eğer kist büyür de kalbe baskı yaparsa bebek hayatını kaybedebilirdi, bu gibi durumlarda anne karnındaki bebeğe ameliyat da yapılabilmektedir. Ayrıca bebekte kromozom bozukluğu down sendromu olabilme riski göz önüne alınarak amniyo sentez talep etti. Amniyo sentez sonucu normal çıktı, yapılan diğer kontrollerde de kistin büyümediği görüldü.
Bu arada beyinde görülen kistler için merak etmeyin arkadaşlar, Atıl Yüksel bu beyindeki kistlerin büyük çoğunluğu uyduruk kistlerdir ve kendiliğinden ilerleyen gebelik haftalarında geçer dedi ve dediği gibi bizim bebeğimizin beynindeki kistler de kendiliğinden geçti ancak akciğerdeki kist maalesef geçmedi.
Doğum başarıyla gerçekleşti ve bebeğimizde hiçbir sıkıntı olmadı ancak doğumdan sonra büyümeye başlayan kist kalbe baskı yapmaya başladı, bebeğimiz 2,5 aylıkken Acıbadem Maslak'ta görev yapan Prof. Dr. Semih Halezeroğlu başarılı bir ameliyatla kisti çıkardı ve hastaneden taburcu olduk.
Biz 22. haftadan ameliyatın olduğu tarihe kadar akciğer kistlerini ve tedavisini çok detaylı araştırdık, gitmediğimiz hastane görüşmediğimiz profesör kalmadı. Memorial'dan Florence Nightangale'e, Amerikan Hastanesinden Çapa'ya kadar en başarılı hastanelere gittik ve konusunun uzmanı profesörlerle görüştük, yani dersimize iyi çalıştık, eğer sizin de bebeğinizde doğumsal akciğer kisti varsa ilk aylarda bebeğinize olumsuz bir etkisi olmasa bile zamanla kalbe baskı yaparak bebeğin hayatını tehdit edeceğini unutmadan tedavisini geciktirmeyin. Bu kistlerin tedavisi % 99 olasılıkla ameliyatla o kistin çıkarılmasıdır, tekrarlama veya nüksetme gibi bir riski olmadığı gibi hasta sonraki yaşamında oldukça sağlıklı günler geçirebilmektedir.
Doğumsal Akciğer kistleri oldukça nadir görülmektedir 35.000 de bir. Bebeğinizi ameliyat ettireceğiniz doktoru da iyi seçmenizi öneririz, biz birçok profesörler görüştükten sonra Semih Halezeroğlu'nda karar kıldık, çünkü kendisi Türkiye'deki en başarılı göğüs cerrahlarından bir tanesi hatta Avrupa Göğüs Cerrahları Derneği başkanlığına seçilen ilk ve tek Türk göğüs cerrahı ve ilk görüşmemizde çok ender görülen bu hastalığın adını tam olarak söyleyebilen tek doktor. Kısaltılmış hali CCAM (Congenital Cystic Adenomatoid Malformasyon) yada Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon olarak bilinmektedir yada Doğumsal Kistik Bozukluk gibi bir anlama geliyor.
Doktor araştırmalarında çocuk cerrahı mı yoksa göğüs cerrahı mı diye ikilem de kalabilirsiniz çünkü biz de aynı ikilemdeydik, ancak mantıklı düşününce bir çocuk cerrahı böyle bir ameliyatı belki ömrü boyunca ya bir kere yada iki kere yapar ama göğüs cerrahı bu ameliyatı defalarca yaptığı için daha tecrübelidir, zaten ameliyata yanında ayrıca bir çocuk cerrahı ile birlikte girmektedir.
Bu tip özel hastanelerde maalesef Bağkur yada SGK geçmemekte, özel sigortalar geçmekte ancak onlarda doğumsal hastalıkları karşılamamaktalar, dolayısıyla bebeğinizin böyle bir yerde ameliyatı oldukça pahalı ancak Semih Halezeroğlu ricamızı geri çevirmeyerek hastane yönetimi ile görüşüp bize indirim yapılmasını da sağlamıştır.
Maddi durumu elverenlerin kesinlikle Prof Dr. Semih Halezeroğlu'na gitmelerini tavsiye ederim, kendisi ameliyat öncesi hazırladığımız 22 soruya hiç sıkılmadan hepsine tek tek cevap vermiştir ve aklımızdaki tüm soru işaretlerini yok etmiştir. Ameliyat öncesi Bilgisayarlı Tomografi isteniyor, onun sonucuna göre ne yapılacağına karar veriliyor.
ancak maddi durumu uygun olmayanlar Çapa'daki Çocuk Cerrahı Feryal Hanım'a gidebilirler, biz onunla da görüştük, bilgili ve tecrübeli olduğu konuşmasından belli ancak hastane şartları pek iyi değil, ameliyathane şartlarını da bilemiyoruz, dolayısıyla doktor ve hastane seçimi çok önemli, ince eleyip sık dokuyun.
Semih bey bizim bebeğimizi ameliyat sonrası normal serviste takip etmeden 2 gün bebek yoğun bakımında gözetim altında tuttu herhangi bir enfeksiyon riskine karşı.
Yazdıklarım inşallah faydalı olur, çünkü biz de bu hastalığı öğrendiğimizde internetten çok araştırma yaptık ve bu konuda pek bilgiye rastlamadık, bizden sonra bu tip bir konuyu araştıracak anne ve babalara faydası olacağı ümidiyle bu kadar detaylı yazdım, inşallah bebeğiniz şifa bulur, çünkü biz imkanlarımız elverdiği için birşeylerimizi satıp parasıyla da bebeğimizi çok iyi bir hastanede çok iyi bir doktora ameliyat ettirip sağlığına kavuşturduk ve o zamanlar hep dua ettik eşimle inşallah imkanı olmayanlar da bebeklerine şifa bulurlar diye.
Bu konuda sorusu olanlar lütfen yazsınlar, deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.