öncelikle aklımdaki bir çok soru işaretini giderdiğiniz için çok teşekkür ederim.Çocuğunuzla bir ömür boyu mutlu bir yaşam geçirmenizi temenni ediyorum.Bir sorum olacak size ama doğumu normal mi sezeryan mı yaptınız.birde doktor bize belki doğum sırasında nefes almakta sıkıntı çekebilir bebek dedi sizde böyle bir durum oldumu şimdiden çok teşekkür ederim.ilginiz ve alakanız için.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim, inşallah siz de çocuğunuzla bir ömür boyu sağlıklı mutlu yaşarsınız. Doğum kist olması nedeniyle sezeryan ile yapıldı, doğum doktoru çocukta kist olduğu için normal doğum yolunun uzun ve riskli olabileceğini söyledi, belki de bu doktorun bir bahanesiydi, bilemiyorum, çünkü günümüzde doktorlar 15 dakikalık sezeryan yöntemi varken saatlerce zaman harcayıp normal doğum yaptırmak istemiyorlar ve normal doğumun ne zaman başlayacağı belli olmuyor, gece yarısı, pazar günü, tatil günü olunca doktorların pek işine gelmiyor, o yüzden müsait oldukları bir tarihte müsait bir saatte sezeryan ile yapmak işlerine geliyor, ama normal doğumun çocuk ve anne sağlığı için çok büyük katkıları olduğu artık bilimsel bir gerçek, eğer mümkünse doğumu normal yaptırın diyeceğim ancak akciğer kisti olduğu için riskli olabilir diye insan korkuyor.
Bize de doğum esnasında bir çocuk cerrahının hazır bulunmasını tembih ettiler, çocuk doğduktan sonra solunum sıkıntısı yaşayabilir, böyle bir risk var dediler, biz de buna uygun şekilde bir doğum gerçekleştirdik, çok şükür biz de doğum sonrası nefes alıp verme sıkıntısı olmadı, hatta anne karnındayken görmeseydik belki de farkına bile varamayacaktık.
Siz de doğum esnasında bir çocuk cerrahının bulunmasını sağlayın, doğum sonrası bu kistlerin bazıları kaybolabiliyormuş, bazıları da biz de olduğu gibi doğum sonrası büyümeye başlıyormuş ve kalbe baskı yaparak çocuğun hayatını riske etmeye başlıyormuş. Biz kistin büyüme ile kalbe baskı yapmaya başlamasından dolayı 2,5 aylıkken ameliyat yaptırdık. Ancak her hastanın durumu farklıdır. Aynı kiste sahip her hasta da olaylar aynı şekilde gelişecek diye bir kural yok. Her hastanın durumu kendi şartlarına göre değerlendirilmelidir. İnşallah sizin çocuğunuzdaki kist kendiliğinden kaybolur ve ameliyata gerek kalmadan iyileşir, ancak ameliyat olması gerekse de bu öyle korkulacak bir şey değil, içinizi ferah tutup çocuğunuza güvenin, o sizlerin sesini duyabiliyor ve sizlere kavuşabilmek için gün sayıyor, sizin onun iyileşeceğine olan güveninizi de hissedebiliyor, ve siz de her anne baba gibi elinizden gelenin en iyisini yapıp çocuğunuzun sağlığına kavuşmasını sağlamak için çabalayacaksınız, çünkü çocuğunuzun şu durumda önce Allah sonra sizden başka kimsesi yok ve sizin yardımınızı bekliyor.
Lütfen bu işi önemseyin ve gerekli tüm araştırmaları yapın, ama moralinizi bozup ah, vah etmeyin, çünkü moralinizi bozsanız da üzülseniz de çocuğunuza bir faydası olmayacak tam tersine hormonlar yolu ile anne karnında o da mutsuz olacak. Üzülmek yerine dik durup, güçlü olup tüm araştırmaları yapıp gerekli kararı verip gerekeni yapmanız gerekir. Gerekli kararı vermeniz gerekir dedim, çünkü bu süreçte her gittiğiniz doktor farklı bir şey söyleyecek ve her biri farklı bir tedavi yöntemi teklif edecek, bunları seçmek yada reddetmek sizin vereceğiniz bir karar.
Mesela bizim bebeğimiz doğduktan 2 gün sonra akciğer filmini bir çocuk cerrahı profesör inceledi ve 2 gün sonra ameliyat yapmamız gerek dedi, biz öncesinde yaptığımız araştırmalarda bu tip ameliyatlar için öncelikle çocuğun dış dünyaya adapte olabilmesinin gerekli olduğunu biliyorduk ve çocuğun biraz daha kilo alıp büyümesinin cerrahın işini kolaylaştıracağını biliyorduk ve biz bu teklifi reddettik, ancak biz reddedince profesör eğer hemen ameliyat ettirmediğiniz için çocuğunuza birşey olursa sorumlusu sizsiniz gibi de korkuttu, ancak biz kabul etmedik, çünkü sadece ona değil başka profesörlere de gösterdik, onlar da ameliyatın acelesinin olmadığını söyledir. Bu verdiğim örnekteki gibi birçok konuda karar vermeniz gerekecektir, bu gibi durumlarda kararı çevrenizdekiler değil sizin vermeniz gerekir. Eğer ameliyat olacaksa ameliyatı bir çocuk cerrahına mı yaptırmak daha iyi olur yoksa bir göğüs cerrahına mı yaptırmak gerekir diye de bir ikilem de kalıp karar vermeniz gerekebilir. Mesela biz birçok çocuk cerrahı ile görüştük ve birçok göğüs cerrahı ile de görüştük ve sonrasında kararımızı göğüs cerrahından yana kullandık, çünkü çocuk cerrahlarının çoğu bu rahatsızlığın adını tam olarak söyleyemiyor bile, belki de hayatlarında ilk defa böyle bir ameliyat yapacaklar, ama göğüs cerrahı bu tip ameliyatları çok sık yapabiliyor, en güzeli göğüs cerrahı ile çocuk cerrahının aynı anda ameliyata girip çocuk cerrahının nezaretinde bu ameliyatın gerçekleşmesi, biz bu kararı verdik, tabii ki bu süreçte çok farklı seçenekler önünüze çıkacak, her cerrah en iyi kendisinin yapacağını söyleyecek, çünkü maalesef bu iş aynı zamanda bir ticaret ve her cerrah, her hastane müşteri olarak gördüğü bu hastaları kaçırmamak için sizi ikna etmeye çalışacaktır.
Tüm bunları size aktardım, çünkü biz bunları yaşadık ve zorlandık ama güçlü durup kendimizce en iyi kararı verdik ve Allah'a şükür ameliyat sonrasında 5 gün hastanede kaldık ve sonrasında 2 seneden fazla zamandır bir daha da gitmedik. Size tavsiyem eğer imkanınız varsa 3 yada 5 farklı hastaneye gidip farklı doktorlarla görüşüp gerekli analizi yapmanızın daha faydalı olacağıdır.
Ancak tüm bu yazdıklarım bizim kendi tecrübelerimizi faydası olabilir düşüncesiyle size aktarmaktan ibarettir, size herhangi bir tedavi yöntemi tavsiye etmiyoruz, çünkü hastanın durumunu bilmiyoruz, her hastanın durumu kendi şartlarına göre değerlendirilmelidir, sizin çocuğunuz için de en iyi tedavi seçeneğini yine siz seçeceksiniz.