Anlatmak için biraz geç oldu ama

Memleketimin gözünü seveyim. Ankara da nezaket kalmamış. Bizim oralarda erkeklerin bayanlara yer vermesi için bayanın hamile olmasına gerek yok. Bayanlar oturur erkekler yer verir. Memleketimde daha 4 aylık hamileyken çok az belli olduğu halde dolmuşta bayanın biri bana yer vermişti hafif çıkık göbeğimden anladı sanırım. Kadın benden yaşça büyük. Aman kızım düşersin falan gel otur sen demişti. Yok mok desem de yer vermişti. Küçük memleketlerde insanlık yaşıyor ama büyük şehirler için aynısını söyleyemem.

Kesinlikle aynı fikirdeyim. Ancak otobüsun dolu olduğunu bilerek binip sonra ama ben hamileyim çığırtkanlığı yapmak da pek hoş olmuyor. Merhamet, empati, vicdan vs. Olmasını temenni ettiğimiz unsurlar. Keşke insan olsa herkes evet. Ama maalesef değiller. Beklentiler iyi huylar için olsa bile mecbur hissettirmek zorbalık oluyor.

Bence hamile kadınlar dışarı çıkmasın, kimseyi de rahatsız etmemiş olurlar, böylece de sorun çözülür, sonuçta estetik de durmuyorlarmış zaten.

Bence de. Ölsün hamile kadınlar sıkıntıdan evde. Sokakta bile gezmesinler bir adım önde giden göbekleriyle insanların göz zevkini bozuyorlar 9 ay evde çürüsünler.

Hamileliğini rahat geçirmiş ya da bir yerden bir yere toplu taşımayla gitmek "zorunda" kalmamış insanlar herkesi aynı sanarak diyor bunları bence. Ben hamilelik geçirmedim ama duyuyorum görüyorum herkes bir olmuyor, bazılarının değerleri çok oynuyor çok ağrılar çekiyor tehlikeleri yüksek oluyor, ekstra dikkat gerektiren bir dönem illaki, can taşıyorsun..

o koltukları yok gece yolculuğu yok bilmem ne gibi bahanelerle sonuna kadar yatıracaksanız bari Allah aşkına arkada oturandan izin isteyin, rica edin. Diğer türlüsü ayılık oluyor çünkü. Böyle bir hareketi yapacaksanız insan gibi yapın aksi takdirde rahatsız olan kişi tepki verince "sert tepki verdi" oluyor. Bir parça yatırsanız tamam, kimse karışamaz ama sonuna kadar yatıracaksanız kucağına yatacağınız insana çok büyük bir saygısızlıktır söylemeden, haber vermeden yatırmak. bir keresinde hiç unutmuyorum, öğrenciyken fakirliğin de etkisiyle dandik bir firmada yolculuk ediyordum, otobüs de tam köy otobüsüydü her neyse servis yapıldı, ben kahve aldım masama koydum. servis bitti, millet kahvesini, kolasını falan içiyor yani o esnada herkes birşeyler içerken filan önümdeki ayı zart diye koltuğunu yatırdı. o kahve az kalsın üzerime dökülüyordu, yanacaktım. bir bağırmışım adama, bütün otobüs döndü baktı. "ne yapıyorsun sen be, kahve var üstüme dökeceksin, servis sırasında koltuk mu yatırılır, yanıyordum senin yüzünden" diye bir bağırdım, ne kibarlık kaldı ne nezaket. içimden ne çıktıysa artık adam tek kelime cevap vermeden sonuna kadar dikleştirdi. bazı hareketler de zerre kadar saygıyı haketmiyor, tanımadığım adama "sen" dedim mesela. böyle ortamlarda başkasını etkileyecek hareketleriniz için ricada bulunmak, izin istemek size bişey kaybettirmez. sonra birileri sert çıkınca aman ne terbiyesiz bana bağırdı falan diyorsunuz. bu sözüm sadece konu sahibine ya da belli bir kişiye değil, herkese. gece de otobüste yatıp uyumak isteyen varsa gitsin yan yana iki koltuk satın alsın ister yatsın isterse amuda kalksın, başkasının hakkını gasp etmesin.

bazıları koltuk yatırma konusunda şey demiş, bu araçlar buna göre tasarlanmış, arkadaki yolcuyu rahatsız etmeyecek ölçüde ayarlanmış filan diyor, ona da bir açıklık getireyim. daha önce de söyledim. evet, dediklerinizde haklısınız ama burası TÜRKİYE. burada otobüs firmaları en rahat, en son model, en geniş aralıklı koltukları olan otobüsleri modifiye ettirip içlerine fazladan birkaç koltuk ekletiyorlar ve koltuk araları daralmış oluyor. ondan sonra mutsuz yolcular, kavgalar, rahatsızlıklar falan... o koltuğu bir şekilde "bu benim hakkım" diye düşünüp yatırsanız da mutlu olacaksınız diye bir kural yok. arkadaki yolcu rahatsız olursa emin olun o da sizi rahatsız etmeye çalışır. bacaklarını yaslar, hatta güçlü kuvvetli biriyse sizin koltuğunuzu o bacaklarıyla dikleştirebilir bile. bilmiyorum bunlardan haberiniz var mı ama arkanızda uzun boylu biri varsa ve siz koltuğu sonuna kadar yatırırsanız, o da rahatsız olursa sizi kesin rahatsız ediyor bir şekilde. medeniyetsizlik, kabalık kabalığı da beraberinde getiriyor işte.

Geçmiş olsun adam da gerçekten ayılık etmiş servis yapılırken insan nasıl düşünemez ki. Aynı fikirdeyiz. Belki izin almadan koltuğu yatırarak hata ettim. Ama şöyle ilginç bir durum var aynı anda bindik otobüse kendi yatırırken izin almadı hatta söylendi çene yaptı bu kadar dik koltuk mu olur diye. Ben de dedim herkes yatırıyor ben de yatırayım azıcık bir şey olmaz. Ve bayan koltuğu sonuna kadar yatırdı. Aynı anda yatırdık koltukları ben kendisi kadar yatırmadım çok az ideal ''oturma'' seviyesine kadar yatırdım. Konforlu otobüslerde koltuğun yatırılmamış hali nasılsa o seviyeye getirdim sadece. Ve kesinlikle bayanı sıkıştırmadım. Servis yapılsa bile problem olmayacak bir konumdaydı masasını rahatlıkla açabilirdi. Kaldı ki koltuklar fazla yatmıyordu önümdekiler sonuna kadar yatırdığı halde servis yapıldığında ben masayı kullanmakta sıkıntı çekmedim. Zaten öndeki adamlara o yüzden karışmadım sıkıştıracak bir durum yoktu.

son modellerin 2+1 otobüsleri arkaya fazla yatmadığı için zaten bacaklar çok uzun değilse, fiziksel özellikler ortalama ise arkadakini fazla rahatsız etmiyor ama daha eskileri ve 2+2 olanları gerçekten kötü. aslında onlar da fazla yatmıyor ama koltuk arası mesafe az olduğu için öndeki az bile yatırsa sıkışmış gibi hissediyorsunuz. dimdik ben de gidemiyorum, hamile değilim, kilolu değilim, boyum uzun da değil. ben de bir parça yatırıyorum (2 cm ya da 1,5) ve canım istediği için yapıyorum bunu. bunun için kimseden izin istememe gerek de yok ama sona dayayacaksak arkadan rica etmeliyiz. siz de bir daha otobüse binerseniz arkanızdaki kim olursa olsun söylersiniz, artık geçmiş bitmiş olay için can sıkmaya gerek yok. :)

uzun lafın kısası 2+1 candır, iyi firmalar candır bu konuda. hem bu 2+1'lerin ikili kısmında da yan yana olan koltuklar arasında belli bir mesafe var, o çok hoşuma gidiyor. kolçağı indirdiğiniz an yandakiyle bütün teması da kesmiş oluyorsunuz. ben de çok seyahat ettim, o klasik otobüslerden çok çektim :)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…