- 14 Ağustos 2009
- 53.296
- 42.825
- 898
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Yorumlarin yarisini okludum, sinir basti, daha gitmiyor.. Hala bu ortamda bile Hukumetin ne sucu vaar diyenler var yav.. Pkk patlatmis o patlatmis, bu patlatmis.. Kim doldurdu bunlari iceri kardesim, kim? Su PKK dediginiz olay 30 senedir var. Ankaranin, Istanbulun patlamasi kac senedir var? Sirf PKK degil ki zaten, ISID'i var, OSOsu var, EL Kaidelisi, DEASi, Hizbullah'i, adini yeni duydugumuz TAkindan tut onlarca degisik teror orgutunun uyeleri.... Adamlarin iktidara gelmeleri ile birlikte ilk isleri Suriye sinirindaki mayinlari tek tek toplattirip sinir kapilarini herkeslere acmak oldu zaten.. Ortadogu BOP esbaskani olacaklarmis ya.. Komsularla icli disli olmak lazim, hepisini biz yonetecegiz sonucta.. Bak bak bak.. Hayallere bak. Buyuk Osmanliyi kuracagim zannetti, gelinen nokta ortada..
Yillarca yirttik kendimizi buralarda, yarin sokaga cikamaz hale gelecegiz, butun teroristi ulkeye dolduruyor bunlar, birakin desteklemeyin diye, senaryo kuruyormusuz, oyle dediler.. Gorun simdi senaryoyu, senaryo muymus, "persembenin gelisi carsambadan belli olur" muymus..
Biri de cografyadan dalmis, sanki dun Turkiye baska cografyada kurulu idi de o yuzden bu ulkede bombalar patlamiyormus gibi..Biz Istanbulu kac yilinda fethettik kardesim? 13 yil once mi? Yeni mi tasindik biz bu cografyaya, Ortadogunun kiyisina? Ortadogu ne zaman sakin oldu ki?
Amerikanin cografyasi iyiymis, onlarda o yuzden teror olmuyormus. Ben burdayim.. Gel bir bak Amerikaya.. Cografyasinda bulunmayanlarin hepsi burda... IrakLi! burada.. Iranli! burada.. Afgan! burada.. Pakistanli! burada.. Hintli! burada.. Cinlisi Japonu! burada.. Nijeryali, Sudanli, Etyopyali, Zaireli! burada.. Turku Kurdu! burada.. Musluman! burada.. Hristiyan! burada.. Yahudi! burada.. Budist! burada.. Ateist! burada.. Dunyada ne kadar millet varsa hepsinden topluluklar, insanlar, mahalleler var burada.. Turk bakkalim Irakli. Kosedeki restoran Hintli. Is arkadaslarim Pakistanli, Etyopyali, Nijeryali, Vietnamli.. Dunyanin en karisik ulkesi Meksikadan kacanlar zaten Miami taraflarini doldurmus, her tarafa dagilmis, ikinci lisan her tarafta Ispanyolca.. Teror? Yok. Niye? Adam gibi yonetiliyor da ondan.. Simdi dusunebiliyor musunuz, Erdogan gelmis Amerikanin basina baskan secilmis. Dusunebiliyor musunuz? Her tarafta bin milletten insan, her dinden insan, her irktan insan.. Adam Alevilerle Kurtlerle basedemedi, bir Kurdistan, bir Lazistan deyip durur, burada ne ederdi bir dusun... Ben soyleyeyim: Bin parcaya bolunurdu Amerika.. Devlet yonetmek oyle cocuk oyuncagi degil. Onun yonettigi ulke anca bu kadar oluyor.
Aslında çok sıg ve yüzeysel çünkü ne tarih, ne kültür, ne siyasi gelenek ne de cografi koşulları göz önünde bulundurmuşsun. Ayrıca bu kolay olanı, yani fikir belirtmeksizin salt eleştiri yapmak. Onu herkes yapar. Mesela ben çok fena yaparım, ciddiyim. Ama ben yine de zor olanı ben yapayım dur, özet özet yazacagım.
Öncelikle intihar bombacısı olmak yeni yaygınlaşan yöntem. 2000 lerden önce dünya çapında, savaşlar da dahil olmak üzere az sayıda varken, özellikle 2000 lerden sonra yüz katına çıkmış bu eylemler. AKP mi yaygınlaştırdı bu eylem modelini dünya çapında?
Şimdi geçelim PKK'ya... PKK AKP'den önce de vardı ve hatta 30 bin kişiyi öldürdü. 30 yıldır var. Onu da mı AKP icat etti, 30 bin kişi ölürken AKP mi vardı? O zamanlar hiç sesi çıkmıyordu bazılarının niyeyse, ideolojik kaygı olmasın? Neyse.... Hatta 30 yıl öncesinde de yani PKK daha yokken de güllük gülistnalık degildi ortalık. Cumhuriytin kuruluşundan beri var bu sıkıntılar. Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra kaç tane isyan patlak verdi haberin var mı? Hatta 1800 lü yıllardaki isynaları da katabiliriz listeye.
Niye? Çünkü Kürtler ayrı bir devlet istiyorlar, ayrıca bunu batı ülkeleri de istiyor ve destekliyorlar. Hani dış mihrak diye dalga geçtikleriniz.... güya yokmuşlar. Halbuki adamlar dibimizdeler, hala neye yok diyorsunuz?
Şimdi... zor olacak biliyorum ama artık fikirsizlkten istifa etmenin vakti geldi, çok önce de denedim, ama bir daha deneyelim. Fikrini söyle. 100 yıldır yanlış yapılan neydi? Atatürk döneminde bile çözülemeyen bu mesele nasıl çözülmeliydi? Buyur cevap bekliyorum. ''tayyip gidecek'' falan, bu bir fikir degil.
- ''hepsini öldürelim gitsin'' mi derdin? Bodrum katındakiler için bile agıt yakmıştın, o yüzden bunu söylemezsin sanırım.
- ''doguyu verelim gitsin mi'' derdin?
- ''özerk yönetim oluşsun'' deyip, 'demokrasi' kisvesi altında agalık ve şeyhlik düzeninin kurulmasını mı desteklerdin?
- ''PKK'nın liderlerini öldürelim gitsin'' mi derdin? 100 yıldır isyancılar öldürülüp liderleri idam edildi hep, ama isyanlar hala devam ediyor, apo yakalandı dert hala bitmedi... Liderleri öldürünce bitecek mi diyeceksin hala? Atatürk de yaptı ama bitmedi...
- Hadi diyelim ki AKP gitsin'i fikir olarak varsayalım.... Sonrasında ne olacak? Kim gelecek başa ve ne yapacak?
Bir de bazıları yakında ''ülke yönetilemez halde, liderimiz diktatör, nolur ABD bize de demokrasi getirin artık'' diyecek, hatta diyorlar da zaten. Aynıları Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin başka ülkelerden aldıgı yardımları batı ülkelerine ispiyonluyorlardı.... Sence bu dogru bir hareket midir?
Şimdi bunları yazınca ABD'ye pislik atıyorum zannedecek bazıları, ama yoook... Öyle bir şey yok. ABD çogu açıdan kendini gayet iyi geliştirmiş bir ülke, keşke ekonomik, teknolojik gelişimde ABD kadar olmasa da iyi şeyler yapabilsek... Mesele benim ABD'ye ya da başka ülkelere tapınacagım diye kendi ülkeme pislik atmıyor olmam. Bir ara bu pislik atanalrdan sırf AKP gitsin diye HDP'ye oy verenler de vardı.... tam şaka ya... İsim de takmışalrdı, ''stratejik oy'' muş. Başımıza strateji uzmanı kesilmişlerdi, ne günlerdi ya...
Tabi bir de ABD'deki Hintli, Çinli, Meksikalısı falanı filanı.... Bu insanlar ABD'de örgüt kurup terör saldırısı düzenleyip ayrı ülke kurma derdine de düşmüyorlar dimi? Çok iyi yönetildiginden mi? Ya güldürmeyin lütfen.
neyse ben cevap bekliyorum bakalım neymiş 100 yıldır çözülemeyen sorunun çözümü.
Cografi koşullar, tarih, kültür, siyasi gelenek... vs yine yok burada da.
En başta hatayı ABD ile Türkiye'yi alakasızca karşılaştırmakla yapıyorsun. her ülkenin tipolojisi farklıdır, ona göre degerlendirme yapmak zor geliyor ama elbette. İyi onu da ben yapayım.
Daha önce yazdım, ABD, Türkiye gibi millet, kültür, din... vs üzerine kurulmadı. ya da Bismarck'ın millet, ortak dil ve kültür üzerinden Almanları birleştirmesi gibi birleşme yaşamadı. ABD zaten daha önceden kraliyetler tarafından finanse edilmiş kaşifler/sermaye sahipleri tarafından kuruldu. Yani başlangıcı zaten şirket kurmak gibiydi. Millet kavramı yok, din ise eh işte (reform yüzünden), ortak kültür de yok.... vs. Bu yüzden olur olmaz her konuda ABD'yi başka ülkelerle kıyaslamayın, gülerler.
Neyse işte bu sermaye sahiplerinin torunlar olan Founding Fathers denilen adamlar zaten en başındna ülkeyi uzlaşı üzeirne kurdular, ''birleşmiş devletler'' olarak... Bu yüzden şimdiki başkanlık sisteminin en iyi işledigi yer ABD'dir. Çünkü bir toplumun siyaseti, kuruluş ilkeleri ve kültürüyle çok çok alakalıdır. Öyle pat diye olacak bir şey degil bazılarının zannettigi gibi. Kültürel farklılık zaten kuruluş temelini oluşturuyor ABD'nin.
Ayrıca ortadogu gibi karışık bir yerden (ve dönemin Avrupası gibi) alabildigine uzak olması ohhh miss gibi. Dogal kaynakalr alabildigine var, geniş cografya... müthiş yani.
Eger sorarsan ''biz niye beceremedik uzlaşı kültürü içeren siyaseti?'' diye, çünkü bizim siyasi gelenegimiz o yönde degil. Ve tabi ABD'nin Founding Fathers'ı bizdeki Atatürk. O zaman Atatürk'e çemkirmen lazım, ''niye bu ülkeyi uzlaşı üzerine kurmadın?'' diye. Ama bunu diyemezsiniz çünkü ülkenin tipolojisi ancak o zaman aklınıza gelir... bulundugu cografya, dönemin şartları, tarihi... vs.
Buna ragmen ayrı milletlerden bir sürü insan var Türkiye'de, gayet de yaşayıp gidiyoruz işte. Ateisti de var, hrıstiyanı da var... Sıkıntı çekenler de var tabi, aynen ABD'de ya da başka ülkede oldugu gibi. Şöyle bir şey de var, ABD'ye giden direkt ABD'li oluveriyor ne hikmetse. Türkiye'de iken bi acayip olan tipler, yurtdışına çıkınca hemen bir anda aydınlanma geçirmiş gibi oluyorlar, komik degil mi? e aynı aydınlaşmış tavırları burada da yapsalar ya? Ama yapmazlar onun yerine çok daha başka bir şey yaparlar.
Bak mesela özellikle Greencard'lılar bana çok acayip geliyor, gerçekten. ABD bu insanları kuruluş ilkelerinden ötürü kültürel farklılık olsun diye ülkelerine davet ederler... çogu ya vasıfsız ya da alelade ortalam vasıf sahibi kişlerdir... ama bunlar kültürel farklılık olayını biraz, hatta bayaa bir yanlış anlarlar ve hemen ABD kültürüne tapar hale gelirler. Sonra da tesbih çeker gibi ABD'yi her şeyden tenzih etmeye falan başlarlar. Sonra da kendi milletine devletine saydır saydır dur... Cidden hiç şahsına yönelik bir şey demiyorum, genelleme yapacak kadar gördüm diyebilirm bu tiplerden. Tesadüf mü? Aslında ABD'liler ezici üstünlükleri yüzünden dünyadaki diger yerler hakkında pek bir şey bilmedikleri için bu göçmen tipleri redneck statüsünde görürler bak, o da ayrı bir ilginçlik. Bizimkiler ise bunları yüceltir durur.
Bak mesela Türkiye'de başbakan Allah dese, çıldırırsınız dimi? Hoşunuuza gitmez, bu ne ya laik ülke burası falan dersiniz. Ben de öyle diyorum şahsen, pek de denmemezi lazım dini lafların. Ama ABD başkanlarına bakıyorsunuz, hiçbirisi ateist degil, ya da açıklayamıyorlar. Ama buna hiç laf etmezsiniz tabi. Paralarının arkasında ''in god we trust'' yazar, Türkiye'de aynısı yapılsa ne derdiniz, ''şeriat geliooo'' derdiniz herhalde.
Türkiye'de ateistelre kötü gözle bakılır bazı bazı, dogrudur. Ama ABD'niin bazı eyaletlerindeki ''ateistler kamuda çalışamaz, mahkemede şahitlkleri kabul edilmez'' gibisinden kanunları görmezden gelrisiniz niyeyse? Niye acaba?
Türkiye'de tarikat tarzı şeyler vardır evet, ama aynısı ABD'de var. Ama onları hiç demezsiniz niyeyse? Al bak bunlar made in USA imiş;
1- Ayin yapan tipler. Holy Spirit falan
2 - Güya beyaz takımlı abimiz tanrının seçilmiş kişisidir. Bir dolu insana şov yapmaktadır. Yaşlı bir adamın kulagını iyileştirmektedir İsa'nin gücüyle!
Tabi bunlara bir şey denmez. ABD çok mükemmeldir.
Intihar bombacilarinin yayginlasmasina mi bagladin isi yani? Yeni icat he mi? Yav, bir kere de dusundun mu tonlarca bomba taa sinirlari asip Ankaranin gobegine kadar nasil gelebiliyor diye? Bizim ulkede bomba fabrikalari var, isteyen rahat rahat kurup imal ediyor da bizim mi haberimiz yok? Soyleyim sana nasil geliyor.. O silah yuklu tirlar nasil rahat rahat sinirlardan gecebiliyorsa iste oyle, bomba yuklu kamyonlar da elini kolunu sallaya sallaya sinirlardan gecip once Guneydoguya, sonra butun ulkeye dagiliyor.Artik adam Ankaranin gobegine kadar getirebildigi bomba yuklu aracini ister icinde adam varken patlatir, ister uzaktan kumanda ile, cok mu zor yane? Istihbarat ne ise yarar sahi bu ulkede? Hani senelerin yetistirdigi uzmanlari atip, yerine dinci kadrolardan namazina niyazina bakarak ozenle secip yerlestirdikleri istihbarat? Ayni Tubitakin basina hayvanat bahcesi mudurunu atadiklari gibi.. Iste yonetim anlayisi, iste zihniyet.. Ben mi atadim bu adamlari bu kadrolarin basina? AKPnin ne sucu var ama di mi...Aslında çok sıg ve yüzeysel çünkü ne tarih, ne kültür, ne siyasi gelenek ne de cografi koşulları göz önünde bulundurmuşsun. Ayrıca bu kolay olanı, yani fikir belirtmeksizin salt eleştiri yapmak. Onu herkes yapar. Mesela ben çok fena yaparım, ciddiyim. Ama ben yine de zor olanı ben yapayım dur, özet özet yazacagım.
Öncelikle intihar bombacısı olmak yeni yaygınlaşan yöntem. 2000 lerden önce dünya çapında, savaşlar da dahil olmak üzere az sayıda varken, özellikle 2000 lerden sonra yüz katına çıkmış bu eylemler. AKP mi yaygınlaştırdı bu eylem modelini dünya çapında?
Şimdi geçelim PKK'ya... PKK AKP'den önce de vardı ve hatta 30 bin kişiyi öldürdü. 30 yıldır var. Onu da mı AKP icat etti, 30 bin kişi ölürken AKP mi vardı? O zamanlar hiç sesi çıkmıyordu bazılarının niyeyse, ideolojik kaygı olmasın? Neyse.... Hatta 30 yıl öncesinde de yani PKK daha yokken de güllük gülistnalık degildi ortalık. Cumhuriytin kuruluşundan beri var bu sıkıntılar. Cumhuriyetin kuruluşundan hemen sonra kaç tane isyan patlak verdi haberin var mı? Hatta 1800 lü yıllardaki isynaları da katabiliriz listeye.
Niye? Çünkü Kürtler ayrı bir devlet istiyorlar, ayrıca bunu batı ülkeleri de istiyor ve destekliyorlar. Hani dış mihrak diye dalga geçtikleriniz.... güya yokmuşlar. Halbuki adamlar dibimizdeler, hala neye yok diyorsunuz?
Şimdi... zor olacak biliyorum ama artık fikirsizlkten istifa etmenin vakti geldi, çok önce de denedim, ama bir daha deneyelim. Fikrini söyle. 100 yıldır yanlış yapılan neydi? Atatürk döneminde bile çözülemeyen bu mesele nasıl çözülmeliydi? Buyur cevap bekliyorum. ''tayyip gidecek'' falan, bu bir fikir degil.
- ''hepsini öldürelim gitsin'' mi derdin? Bodrum katındakiler için bile agıt yakmıştın, o yüzden bunu söylemezsin sanırım.
- ''özerk yönetim oluşsun'' deyip, 'demokrasi' kisvesi altında agalık ve şeyhlik düzeninin kurulmasını mı desteklerdin?
- ''PKK'nın liderlerini öldürelim gitsin'' mi derdin? 100 yıldır isyancılar öldürülüp liderleri idam edildi hep, ama isyanlar hala devam ediyor, apo yakalandı dert hala bitmedi... Liderleri öldürünce bitecek mi diyeceksin hala? Atatürk de yaptı ama bitmedi...
- Hadi diyelim ki AKP gitsin'i fikir olarak varsayalım.... Sonrasında ne olacak? Kim gelecek başa ve ne yapacak?
Bir de bazıları yakında ''ülke yönetilemez halde, liderimiz diktatör, nolur ABD bize de demokrasi getirin artık'' diyecek, hatta diyorlar da zaten. Aynıları Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin başka ülkelerden aldıgı yardımları batı ülkelerine ispiyonluyorlardı.... Sence bu dogru bir hareket midir?
İntihar suikastçiliği 2000lerde yaygınlaşan bir yöntem değil. tarihten bahsettiniz madem, ben de naçizane aydınlatmaya çalışayım sizi. Bu yöntem Hassan Sabbahın keşfidir, dünyanın ilk terör eylemidir, haşşaşla uyuşturulan müritlerin sahte cennet bahçelerine taşınması ve hassan sabbah'ın cennetin anahtarına sahip olduğunu ileri sürmesiyle müritlerini kendilerinin de öleceği suikastlere gönderdiği bir yöntemdir. Ortadoğu'da doğmuştur yönten, dinin suistimali ile uygulanmıştır. Dünyanın ilk teröristi hassan sabbahın haşşaşi tarikatinin 11. yüzyılda bu dünyanın başına saldığı bir yöntemdir. Sonra bomba gibi kitle imha silahlarının keşfiyle bombaya uyarlanmıştır. Yani yeni yeni yaygınlaşıp keşfedilen bir şey değil.. Daha sonra pekçok terör örgütü tarafından kullanılmıştır elbet. İlk defa da kullanılmadı, ama bir ortadoğu ülkesi gibi ayda bir de ülke başkentinde daha önce böyle bombalar patlamadı hiç bir dönem.
Elbette burada kimse akp yaygınlaştırdı, gitti bombaları akp patlattı da demiyor, derin devlet başka bir mevzu, ona hiç girmeyelim. Ama bu eylemler bu kadar yaygınlaşmışken AKP baştaydı ve bu yüzden iktidarın sorumluluğundadır diyoruz. Bunu anlamak, kabullenmek bu kadar mı zor? Daha nasıl anlatsak ki? Sarı çizmeli mehmet ağa mı üstlensin sorumluluğu. Ne bileyim muhalefet partileri mi üstlensin. Bir iktidar çıkıp habire kınıyor, muhalefet mi bu neyi kınıyor, tüm kurumlar ona hizmet ederken hem de... Sonra bir de alışın diyor, iktidarınız sadece bize değil size de alışın diyor. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama yaşadığınız o yer de dahil bu ülkenin herhangi bir yerinde bir patlama sonucu çoluğunuz çocuğunuz, siz, ananız babanız, kardeşiniz, eşiniz, canınız kanınız kim varsa ölebilir diyor! Buna alışın diyor. Ama, milletvekili çıkarın da kan dursun diyor. Ardından havuz medyası başkanlık diyor. Sonra bu ülkenin en tepesindeki adam ferhat göçeri dinleyemedik diyor. Şaka mı bu allahaşkına, neyle sınanıyor bu millet... Siz diyorsunuz ki, yok ama onlar çok cici...
Ayrıca doğuyu vermemek için doğuya devletin kendisinin girip ilçeleri beldeleri yok etmesi, tüm kültürü ve halkını ateş altında bırakması, oradaki halkı esnafı aç açıkta bırakması, bebeğinden dedesine insanların çapraz ateşte kalarak ya da başka şekillerde ölüme terketmesi mi demek? İnsanlar sokaktan dedelerinin cenazesini alamadı, bu ülkenin sınırları içinde. Gazze'de değil. Bunu İsrail yapmadı. Bu toprakalrda. Oldu... Hepsine göz yumduk, alkışladık. Sadece akp liler de değil.. Çünkü nefret tohumları tutmuştu... Şimdi, böyle bir politikanın sonucunda bize terör örgütünün güller atmasını mı bekliyoruz? Doğunun muhafazakar kürtlerinin oyunu almak için ve HDPnin meclise girememesi için terör meydanlardan kışkırtılmış, doğulu muhafazakarlar canlarından bezsin de akp'ye sığınsın diye hesaplar yapılmıştır. Sonuç ortada, korkunç bir manzara, karanlık günler, kan, kan, kan!
Ben aslında müzakereden yana oldum hep, çünkü ben silahlı mücadelenin hiç bir türüne inanmam. Pasifistim. akp'nin eski politikasını da desteklerdim, ben niye apoyu asmadılar de demedim hiç, sanki adamı assalardı başka başlar çıkmayacak mıydı? Ancak akpnin o zamanki barış adımlarının hiç samimi olmadığını bugün gayet açık seçik görebiliyorum. Bu politikalar ona oy kaybettirdiği için on iki yılın ardından ilk kez türk bayrağı üzerinden siyaset yapmaya başlamadı mı bu insanlar. Siz neden göremiyorsunuz, seçmen olduğunuz için mi?
Hem ABD'den demokrasi bekleyen kim? akpnin alternatifi abd mi? Bir kötünün karşıtı başka bir kötü olmak zorunda değil, bu halkın kendi içinden başka çözümleri de çıkacaktır elbet..
Akp giderse ne olacak? Bu ülkenin içinden herkesi kucaklayan nefret tohumları ekmeyen birileri çıkar elbet. Şu an herşey umutsuz görünüyor. Ama çaresiz değil bu millet. Alternatifsiz de değil. Mesela CHP (en olası alternatif olduğundan) o kadar eleştiriye rağmen bir iki dönem gelse, bir görsek neler yapacaklar, biraz nefes alsa şu topraklar, nefret dili sussa, oradan buradan ona buna ayar veren bir lider olmasa, ötekileştiren bir dil olmasa, şu halkın yüreğindeki nefreti soğutsalar, sonra başka alternatifler de çıkar elbet...
Sorunun cozumunu devletin basindakiler ulkeyi yonetenler bulmak zorunda...
Intihar bombacilarinin yayginlasmasina mi bagladin isi yani? Yeni icat he mi? Yav, bir kere de dusundun mu tonlarca bomba taa sinirlari asip Ankaranin gobegine kadar nasil gelebiliyor diye? Bizim ulkede bomba fabrikalari var, isteyen rahat rahat kurup imal ediyor da bizim mi haberimiz yok? Soyleyim sana nasil geliyor.. O silah yuklu tirlar nasil rahat rahat sinirlardan gecebiliyorsa iste oyle, bomba yuklu kamyonlar da elini kolunu sallaya sallaya sinirlardan gecip once Guneydoguya, sonra butun ulkeye dagiliyor.Artik adam Ankaranin gobegine kadar getirebildigi bomba yuklu aracini ister icinde adam varken patlatir, ister uzaktan kumanda ile, cok mu zor yane? Istihbarat ne ise yarar sahi bu ulkede? Hani senelerin yetistirdigi uzmanlari atip, yerine dinci kadrolardan namazina niyazina bakarak ozenle secip yerlestirdikleri istihbarat? Ayni Tubitakin basina hayvanat bahcesi mudurunu atadiklari gibi.. Iste yonetim anlayisi, iste zihniyet.. Ben mi atadim bu adamlari bu kadrolarin basina? AKPnin ne sucu var ama di mi...
PKK 30 bin kisi oldurdu diyorsun, bir duzeltme yapayim, cogu sivil cogu Guneydogu halki olmak uzere kayitli kayip sayisi ilk 26 yilda, 2010 dahil 12 bin civaridir. AKP basa geldigi yil 7 dir. Yani oncekilerin isabetli ve kararli tutumlari sayesinde PKK nin geldigi nokta yillik 7 sehit sayisi. Seninkilerin basarisi buradan itibaren basliyor. O rakami getirdikleri nokta nerdeyse gunluk 7 oldu. Guneydoguda 2002 de bitirilen teror Ankara Istanbul gibi buyuk sehirlerin gobeginde patladi. AKPnin bu ustun basarisina bir alkis istiyor musun?
PKKnin liderlerini kim oldurmus? Apo ozel discisine kadar Imralidaki luks ikametgahinda krallar gibi yasiyor, oradan PKKya hala emirler yollamakla mesgul. Emekliye ayrilmis Karayilanin yerine gecen Bayik Kandilden ahkam kesiyor. Akrabalari Turkiye Buyuk Millet Meclisinin iki partisinde koltuklari paylasmis, biri HDP biri AKP. Kimi oldurdunuz? Hee, zamaninda isyanlar cikti, Cumhuriyetin ilk kuruldugu yillarda, sallandiriverdik, kalanlarin da hepsi inlerine saklandi. Sayenizde hepsi inlerinden cikti, istedikleri gibi at oynatiyorlar. Ulkenin durumu ortada, sahit gerekmez, ispat gerekmez.
Benim yazdigim cozum onerilerinin uygulanacak alani kalmadi, Guneydoguyu kurtarmadik, dumduz ettik, dost degil dusman kazandik. Var mi tarihte ornegi? O Guneydogu ki Kurtulus savasinda bile boyle yikim gormemisti. Dumduz edildi de daglarda, Kandilde ozgurce eylem planlayan onbinlerce PKKli bitti mi? Neymis efendim, PKKya buyuk darbe indirmislermis, PKKnin burnu bile kanamadi bu isten.. Sinirlari bile daha yeni akil edip gecen hafta kapattilar yav.. Yillardir giren girene, yol gecen hanina donmus ulke.. Birak, 2011 den 2013 e kadar Suriyeden girenlerin kaydi bile tutulmamis, adamlar kimliksiz dolusmus iceri.. Suriyeli diye tahmin yurutuyoruz. Lakaytligin bu kadari.. Ulke degil, ciftlik yonetiyorlar sanki..
Ne demek AKP gitsin, sonra kim gelecek? 1923 ten bu yana AKP sayesinde mi ayakta durdu bu millet, bu ulke? Asil biz onlar gelmeden once dimdik ayaktaydik, ozgurduk gece gunduz sokaklarda, simdiye kadar gelen en kotu basbakan sayesinde bile.. Erdoganla batti bu ulke.. Pislige, cirkefe bulandi. Kan golune dondu. Daha bunlar baslangic.. Daha bunlar iyi gunlerimiz.. "Kim gelsin?" mis.. Trajikomik.. Kim gelirse gelsin, en az daha oncekiler gibi yoneteceginden eminim. Batiyoruz yaa.. Bir adamin pesinden, bir adamin hirsina resmen cokuse girdik, hem icerden, hem disardan savasin icine cekiliyoruz, her tarafta bombalar patliyor, can guvenligimiz kalmamis, daha da bir yandan Suriyeye saldirip Rusya ve Iranla dalasiyoruz, Amerikaya filan kafa tutmaya calisiyoruz, sirtimizi dayadigimiz tek dis guce.. Hani adam bizi Erdoganin insafina birakip "ben yokum, ne haliniz varsa gorun" dese butun komsular cullanacak uzerimize.. Allahtan izin vermedi de giremedik Suriyeye Arap! dostlarimizla.. Halbuki ne kadar da hazirdik orada Halepe girmeye, Esed ve yandaslari ile savasa... Neymis efendim, biz bagimsizligimizi ilan ediyormusuz da birileri de cekemiyormus..Ne guzel masallar, ne guzel kafalar..
Ortalik yangin yerine donmus, her kafadan savas cigliklari yukseliyor, hergun biryerde birileri paramparca oluyor.. Hala mi farkinda degilsiniz? Hala mi alternatifsiz bu AKP? Tek tek herkes cehennemi boylayana dek.. Vallahi size acimiyorum. size mustehak. Ben gore bile, istemeye istemeye bu atesin icine zorla atilan, kurunun yanisira yanan yuzde elliye yaniyorum. Keske bu acilari sizlerin bitmez tukenmez Erdogan tutkunuz yuzunden biz de yasamak zorunda kalmasaydik.
Gene yaziyorum, bu cokus, bu kan Erdogan ve surekasi gitmeden bitmeyecek, enkazin buyuklugu de onun gidis hizina bagli olacak, ben bastan soyleyeyim gene, siz yasayarak ogrenin, her zamanki gibi..![]()
Weiss whitegrau olmuş bu sefer :)
Dogrudur Hasan Sabbah'tır, benim bildigim yeni yeni yaygınlaşan bir şey.
Şimdi doguyu vermemek için oraya girilmesi mi gerekiyordu diyorsun ve çözüm olarak demokratik çözümü öneriyorsun... İyi de bu muhalif kesimden bir çogu HDP'yi istemiyorlar, örgüt uzantısı olarak görüyor, ki buna ben de yok demem.
Yani HDP ile görüşülsün dense, yok. Görüşülmesin dense, yok. Teröristlere operasyon düzenlense, yok. ee o zaman ne?
Hem HDP'nin istedikleri de zaten belli; özerklik... Geçen sayfalarda bir tanesi İspanya falan demişti, demek ki milletin kafasında olan şey bu. Ama söyleyin deyince söylemiyorlar da, kaçak göçek belli belirsiz neyi savundukları belli deigl, sırf eleştiri....
Sen söyle madem, ne yapılması gerekiyormuş?
Ben herkes adına konuşamam, diğerleri öyle düşünüyor olabilir ama ben dediğim gibi eski siyasi adımlarda umut görüyordum. Amma velakin samimi olmadıklarını gördüm bugün. Bu yüzden artık hiç inanmıyorum akpye.
Benim çözüm önerime gelirsek. Bir kan davası nasıl bitirilebilir? Barışla, bu yüzden o yönde adımlar atılmalı bana kalırsa. Şuan siyasi bir parti kimliği olan HDP ile - şuanki politikalarını desteklemesem de - masaya oturulmalı, hem de acil olarak. Yok sayılamaz ki bu olanlar. Elbette sadece hdp ile de değil, Mhp ve Chp ile de... katılmayan parti kendi bilir, ama davet edilmeli, şeffaf bir komisyon kurulmalı. Tüm partilerin temsilcilerinin dahil olduğu. Bunun yerine iktidar her işini devlet sırrı diye gizli kapaklı yürütüyor.
Ben HDP ile PKK aynıdır demiyorum ama elbette HDP pkkdan baskı görüyor. Bunun farkında olmamak için çok saf olmak lazım. Özerklik verilsin de demiyorum, ama talepler dinlensin, neler yapılabilir tartışılsın - şeffaf bir şekilde, tüm partilerin temsilcilerinin de hazır bulunduğu - müzakereler başlatılsın.
Sonuç vermedi mi? Yeniden yeniden yeniden... yeniden başlatılsın.. Barış gelene kadar.
Başaramadı mı akp, desin ki biz yapamadık, çekiliyoruz, sorumlu hissetsinler kendilerini biraz şu ülkede olanlardan.
Artık yeter bu kan.. Ne dağda terörist avlayarak, ne beldeleri yakıp yıkarak bitmez bu mesele.. Biri ölür biri yerine geçer...
Yüreğimiz soğumuyor, çok zor günler, çok karanlık zamanlar bunlar. "Ama" denmeden barış müzakerelerine başlamalı. Kan davası bitmeli artık.
Ne var ki, ülkenin yarısı akpye hiç güvenmiyor bugün. Bu yüzden önce istifalar olmalı. Birkaç bakan da olsa, bu olmalı. Keşke gerçekten bu kanı durdurmak istese akp, başarırdı o zaman, biz samimiyetine inanmasak da durdurabilirdi.. Ama işte bunu istediğine inanmıyoruz. Çünkü samimi adımlar atmıyor, tek bir istifa olmaması, sorumluluğu almaması çok yanlış. Bu halk nasıl kendini güvende hissedecek.
Bu tıpkı bir vatandaşın evine bir saldırgan girip silah çekmesi, ev halkından birkaç kişiyi öldürmesi, polisi çağırdıklarında da "zaman kötü alışın, yine olabilir biz birşey yapamayız," demesi gibi.
Özetle benc tüm bu nedenlerle tüm bu müzakerelerin akp iktidarında değil de başka bir partinin iktidarıyla sonuç verebileceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten çok nefret söylemi duyduk.. Gerçekten çok yıprandık. Çok öldük.. Geziden beri ölüyoruz. Halkının ölmesine kayıtsız bir iktidarın yönetiminde.
Yine de belki birkaç istifa olur, şu dillerini düzeltir, başkanlığı da rafa kaldırır bu işe odaklanırlarsa, böyle günlerde hükümet yayın yasakları vermese, biraz daha duyarlı açıklamalar yapsa, inanmasak bile umutlanabiliriz. Buna bile razı hale geldik.
Ben HDP ile anlaşmaya çalışmanın gereksiz oldugunu düşünenlerdenim çünkü istedikleri belli; özerklik. Hatta bagımsız devlet.
Tekrar tekrar anlaşmaya çalışılacak, ya peki sonra? Anlaşılamazsa ne olacak? Her pürüzde yeni terör saldırısı? Ta ki her geçen gün daha çok şey talep edip sonunda özerklik diyene kadar? ee ne anladım ben o işten?
Samimi adımlardan kastın ne, onu açıkla diyorum işte. 'Barış gelsin'den kastın ne? Açık ol ya. AKP degil CHP ya da başkası gelse ne olacak, gerçekten bir şey degişecek falan mı zannediyorsun? Eger böyle düşünüyorsan, neden? Yani ne alaka, ne düşündürttü bunu sana?