"Turkiye boyle daha guclu olacak"argumanin alti bos , kapitalist dunyaya entegre olmus bir sistemi nasil ondan kopacaraksin, ulke ekonomisi sicak para ile donuyordu, o piyasadan cekildi, tepetaplak olduk.Bu Korfez ulkelerinin durumu fena ve Turkiye'ye eskisi gibi sicak parada sokamayacaklar. Suriye istedikleri gibi olmadi, ustelik Suudlar bir taraftanda da Yemen'i bombaliyorlar, maaslarindan kesinti yaptilar bu yuzden, ekonomileri tam takir. Eee o zaman oradan da para gelmeyecek, ekonomi ne olacak, ne uretiyoruz, bu egitimle nasil duzluguge cikacagiz, milyonlarca gocmen var Turkiye'de bir de ustune, Esad cihatcilerin merkezlerine ilerleyince kacacaklar var, bu guvenlik tehditi ile nasil bas edecegiz, baskanlik bunlara cozum degil, 80 milyonun kaderi bir kisinin imtiyazina terkedilemez.
Turkiye nufusunun %29 u 0-17 yas arasinda (TUIK,2015). Ve bu yuzden egitim onemli, hem de cok onemli. Turkiye' de devlet egitimden elini ayagini cekiyor, sagliktan cekiyor. OECD ulkeleri arasinda zenginlerin ve fakirlerin cocuklarinin basarisi arasinda en buyuk fark olan ulkelerden biri Turkiye, ve yonetimdeki parti politikalari yuzunden fark daha da aciliyor. Yani zenginin cocugu basarili, fakirin basarisiz (genel tablo). Iyi bir egitim almazsaniz, iyi bir ise, yuksek gelirinizin oldugu ve iyi bir yasam standardinizin oldugu hayata kavusma sansiniz yok. Gidin cevrenize bakin, yoksul mahallelerde okullar kotu, siniflar kalabalik, ogretmen kalitesi dusuk, ve cocuklarin baska okulllara gitme sanslari ellerinden "ikametgah neredeyse, orada bulunan okula gideceksin" diye alinmis durumda. Son donemde o cevrede varolan okullari da ailelerin istekleri disinda imam hatibe cevirmisler,ee bu cocuk nereye gidecek, internet kullaniyorsnuz acin bakin haftada kac saat din dersleri, haftada kac saat kimya fizik biyoloji, felsefe, cografya vs, var dersleri var cocuklarin? Soyleyeyim 11. , 12. sinifta bu cocuklarin temel ders sayisi, din derslerinden az (12-12, 9-12). Diger okullarinda durumu ic acici degil, en son yapilan uluslararasi sinavda dokuldu ulke, okudugunu anlayamiyor cocuklar.
https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dos...seleri_haftalik_ders_cizelgeleri_20142015.pdf
Peki bu egitimle cocuklar nasil modern dunyaya entegre olacak, nasil dunya ile yarisip ulkeyi bir adim oteye goturecek?
Liseye gectikce yoksul ailelerin cocuklarinin okula devamliligi dusuyor, cocuklar calismak zorunda kaliyor, peki sirf parasi yok diye okuyamayan ama zehir gibi kafasi olan bir cocuk, sadece kendi ailesi ve kendisi icin bir kayip midir, yoksa koca bir ulkenin kayibi midir? Belki okuyabilse kanser ilaci uzerinde calisacak, belki kisirliga cozum bulacak, belki roket yapiminda calsisacak, bunlar onemli degil mi?
Anaokulu ve krese bile erisimi yok yoksullarin. Sizler kendinizi nasil degerlendiriyorsunuz bilmiyorum, ama Turkiye halkinin cogu yoksul, ve cogu zaman aile de egitimsiz. Ee yapilan arastirmalar cocuklarin kelime hazinesi gelisimi, bilissel gelisimi ve sonraki okul basarisi icin anaokulu egitiminin onemli oldugunu vurguluyor, ee mahallenizde yoksa bunlara ulasabileceginiz yerler, ve egtimsizseniz ve paraniz yoksa ve cocuklarinizla kaliteli vakit harcayip, kitap okumuyor vs yapamiyorsaniz, cocuklariniz diger cocuklari nasil yakalayacak, onlarla nasil yarisacak.
Bir kac istatistik vereyim size : yoksul mahallelerinin sadece 18% inde kres var Turkiye'de, bu oran zengin semtlerde 54%.
Ilkokul icinde ayni sey gecerli :yoksul semtlerin sadece 62% sinde okul var, bu oran zengin semtlerinde 76.6% (Hentschel et al..,2010). Ee peki cocugunuzu birakabilcegeniz bir yer yoksa, kadinlarin calisma imkani olur mu, calisamazsan tek maasla gecinme sansin nedir, ve cocugunun zihinsel gelisimi icin haryacagin zaman ve para sinirli hale gelmez mi?
Peki egitime ulasimda bile sikintalar varken, ulassa bile okullardaki kalite bu kadar kotuyken, bu cocuklarin ailelerinden farkli bir gelir grubuna dahil olma imkani var mi, cevabi vereyim yok. Zenginlik hep ayni ellerde kusaklar boyunca aktariliyor, ve yapilan politikalarla bu sirkulasyon destekleniyor. Peki ailenin yoksul oldugu bir evde, kiz cocuklarinin okullasma orani nedir, ne olabilir? Fakirlik arttikca okullasma orani duserken, bu oran kiz cocuklarinda cok daha yuksek.
Ben evetcilerin hepsi egitimsiz demiyorum, yok boyle bir istatistik ama bu partinin oy aldigi taban genelde daha fakir, daha egitimsiz, ama neoliberal bu parti, en buyuk kotulugu bu oy aldigi gruba yapiyor, yapilan her politika onlarin ve cocuklarinin aleyhine. Kendi cocuklari iyi okullarda, yurtdisinda egitim alirken, tabanin cocuklarina kusaklar boyu surecek bir yoksullugu veba goruyorlar. Uc kusak once yani anneannesi ve dedesi en az ilkokul mezunu olan bir cocuk ile olmayan bir cocugun yasadigi yoksulluk orani inanilmaz farkli Turkiye'de. Ilk gruptaki cocugun yoksullukla yasama orani %5 den dusukken, ikinci gruptaki cocugun yoksulluk orani %74. Dehset rakamlar bunlar, bu politikalar boyle surerse, sagligin da ne duruma gelecegini daha iyi gorecegiz. Ufacik hastaliklar icin odeyeceginiz miktarlarin artisina inanamayaksiniz. Simdi calismadiginiz halde, tek calisanin yani esinizin verdigi sigorta priminden butun aile yararlanirken, sistem azicik daha donussun gorun bakalim basimiza neler geliyor, isteyen donusmus haline amerikan saglik sistemini inceleyerek bakabilir.
Benim cok soyleyecegim bir sey yok artik, isteyen istedigine verir sonucta ama seriat isteyenlere soyleyecek cok lafim var, sadece yeri burasi degil.
.