• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anaokulundaki yılbaşı süsleri 'Hristiyan geleneği' denilerek toplatıldı

sonuçta o ağacı süslerken yılbaşı için süslüyorsunuz keyfinizden değil buda bir niyettir.. Ben dinden çıkılır demedim çoğu alim diyor dedim ve benim açımdan şüpheli işlerden de kaçınmak gerekli
Yılbaşı ve noel farklıdır.
Noel 24 aralık gecesini 25 ine bağlayan zamanda kutlanan hristiyanların dini bayramıdır.
8 aralıkta inandıkları Meryem ananın ölüm tarihiyle başlar.
Yılbaşı ise miladi takvime göre, 365 günün tamamlanıp diğer yıla geçişidir.
Neyse şimdi burada uzun uzadıya anlatacak değilim.
Hiç evimde yılbaşı için ağaç süslerken ' ay bunu da noel için şöyle koyayım' diye düşünmedim zaten bunu düşünmek dahi saçma.
Görsel zevk amaçlı kullanılan bir obje, ışıklandırma.
Doğum günü partilerinde duvara asılan süsler, düğünlerde masa üstlerine konan boncuk, sandalye arkasına takılan tül bilmemneler kadar sadece ve sadece göze hitap eden bir obje!
Ağaçtan da mı korkalım yahu!
Pes!

Yılbaşı ve noel farklıdır.
Noel 24 aralıkta kutlanan hristiyanların dini bayramıdır.
8 aralıkta inandıkları Meryem ananın ölüm tarihiyle başlar.
Yışbaşı ise miladi takvime göre, 365 günün tamamlanıp diğer yıla geçişidir.
Neyse şimdi burada uzun uzadıya anlatacak değilim.
Hiç evimde yılbaşı için ağaç süslerken ' ay bunu da noel için şöyle koyayım' diye düşünmedim zaten bunu düşünmek dahi saçma.
Görsel zevk amaçlı kullanılan bir obje, ışıklandırma.
Doğum günü partilerinde duvara asılan süsler, düğünlerde masa üstlerine konan boncuk, sandalye arkasına takılan tül bilmemneler kadar sadece ve sadece göze hitap eden bir obje!
Ağaçtan da mı korkalım yahu!
Pes!
inatla aynı şeyler söyleniyor.. Ayrı değil eğer hindi kesiyor noel baba kıyafeti giyiyor ve ağaç süslüyorsan.. Madem süs bir obje o zmn çam ağacı değil duvarı süsle.. Ağaç süslemenin nedeni bir adet olmuş ve bu adet noelden gelmiş .. Diyorsun demiyorum ama o ağacı oraya koyup süslemenin nedeni de aslında bu neden başka zamn değil de yılbaşında süsleniyor.. Ağaçtan korkmak mı?? Güldürmeyin Allah aşkına .. Siz bana uzun uzun anlatmayın ben zaten biliyorum noeli yılbaşını Meryem anayı falan filan bende daha fazla uzatıp konuyu dinle uzatmak istemiyorum siz bana sordunuz cevapladım gerisi size kalmış.. Yılbaşını bende kutlarım ama dua ile iyi dilekler ile .. Oyun oynamak ağaç süslemek noel anne noel baba kıyafeti giyerek değil herkesin kendi özgür iradesi..

Ben de inandim.
Her yerde ayni hikaye.
Sanirsin Turk gelenegi oldugu icin susluyor herkes.
Hani su noel yirmi bes araliktir yilbasi farkli'cilar var ya. Onlara soyluyorum, gercekten ikisi birbirinden farkli da, niye yilbasini noel adetleriyle kutluyorsunuz?
Noel baba sapkalari noel agaci hindisi yani yok yok :) ondan sonra turk gelenegi.
Aa dogru noel baba da turktu degil mi? Pardon...

Ya halen Noël babayi hiristiyanlik olarak görüyorsunuz ya, gercekten gülünc. Hiristiyanlar bile Noël babayi hiristiyan olarak görmez. Kapitalizmin getirdigi birsey olarak görür.

25 aralikta isa'nin dogum günü kutlanir, dogru fakat bir düsünün, bu günde bir agac süslemek ve bir kilolu dedenin ho ho ho demesi ne alaka degilmi?

Cünkü o agac süslemek aslinda pagan dinlerine aitti. Ve hiristiyanlar biraz cakal olduklari icin, o paganlari, kendi dinine cekmek icin baze adetlerine üstlendi. Zaman ile bu adette kapitalistlesti. Örnegin bircok ateistte agac süsleyip, evlerine koyarlar. Bende koyuyorum. Eve biraz isik ve nese geliyor.

Ayni sekilde mesele paskalyada, isa'nin ölümünde easter bunny var. Cikolata dagitan bir tavsan. Buda hiristiyan degil, kapitalist bir adettir.

Ve o ho ho ho diyen santa claus, yada nöel baba, coca-cola'nin daha cok ünlü ettigi biridir. Isterseniz inglizceniz var ise, su linki okuyun. Görün ki hiristiyanlik ile hic alakasi yoktur.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Ha bu arada avrupada o agac zaten 24-25 aralikta süslenmez. Haftalar önce süslenir. 24 aralikta aksam sadece ailecek beraber gelinir, yenilir, icilir, hal hatir sorulur o kadar. 25 aralikta ise bizim bayramlarda gibi, büyüklere gidilir.

Zamanında Ananemlerin yaşadığı kasabada ortodoks katolik müslüman hep birlikte yaşarlarmış aynı bahçeye bakan evleri varmış. Ananem kendini bildi bileşi noel geldi mi ağaç süslenirmiş. Birbirlerini ziyarete gider hediyeleşirlermiş. Yılbaşı akşamı da tüm aile toplanır hindi yermiş. Ananem hala her yılbaşı evinde toplanılmasını ağaç alınmasını ister. Bu kadın hacı :) ramazan gelince de bizimkiler oruç tutuyor ya kimse dışarda yiyip içmez tüm kasaba aynı saatte akşam yemeği yermiş iftar gibi. ramazan bayramında kurban bayramında yine ziyaretler. Paskalya desen ayrı bir eğlence. Adetler bayramlar birbirine geçmiş. Bu 50 yıl önceki mevzu. Daha eskiden kim bilir ne nasıldı?

Çok mu düşünüyorsunuz acaba böyle ayrıntıları? Noel baba eğlenceli bir sembol bu nedenle kapitalizm onu bu kadar kullanıyor. Ramazanda lüks otellerin pahalı iftarlarına gitmekten çok farklı değil bence. Bir de yılbaşı eğlenmeye bir vesile artık çok takılmayın derim. Çoğumuz o geceyi alkol alarak geçiriyoruz ertesi gün tatil yeni yıl herkes için boş plan yapılacak bir gün. Ben noel baba meryem ana doğmuş diye içmiyorm yani eğlenmek için içiyorum o gece.

Bence çocuklarımızın okullarını ayıralım. Madem bir arada bir şeyler kutlamayı beceremiyoruz. Benim çocuğum sizin çocuğunuzun gittiği okula gitmesin allah aşkına. Ben çocuğumun daha kozmopolit bir çevrede yetişmesini her türlü etkinlikten haberi olmasını isterim. Sizin okullarınızda bunlar olmasın. Böyle sorunlar da çıkmasın madem.

Ya allah aşkına biz noel kutlamıyoruz.oturup yeni yılı karşiliyoruz cokuk cocuk.xocuklarda avm lerde tv kerde görüp istiyor işte ağaç süsleniyor.iki ağacı aüslemekle hiristiyan olduk zaten.ayrıca anaokulundakı cocuk me anlasın.ben almanyda dogdum büyüsüm hersene ağaç süsledik ama hiristiyan olmadım 25 yıldır

Zamanında Ananemlerin yaşadığı kasabada ortodoks katolik müslüman hep birlikte yaşarlarmış aynı bahçeye bakan evleri varmış. Ananem kendini bildi bileşi noel geldi mi ağaç süslenirmiş. Birbirlerini ziyarete gider hediyeleşirlermiş. Yılbaşı akşamı da tüm aile toplanır hindi yermiş. Ananem hala her yılbaşı evinde toplanılmasını ağaç alınmasını ister. Bu kadın hacı :) ramazan gelince de bizimkiler oruç tutuyor ya kimse dışarda yiyip içmez tüm kasaba aynı saatte akşam yemeği yermiş iftar gibi. ramazan bayramında kurban bayramında yine ziyaretler. Paskalya desen ayrı bir eğlence. Adetler bayramlar birbirine geçmiş. Bu 50 yıl önceki mevzu. Daha eskiden kim bilir ne nasıldı?

Çok mu düşünüyorsunuz acaba böyle ayrıntıları? Noel baba eğlenceli bir sembol bu nedenle kapitalizm onu bu kadar kullanıyor. Ramazanda lüks otellerin pahalı iftarlarına gitmekten çok farklı değil bence. Bir de yılbaşı eğlenmeye bir vesile artık çok takılmayın derim. Çoğumuz o geceyi alkol alarak geçiriyoruz ertesi gün tatil yeni yıl herkes için boş plan yapılacak bir gün. Ben noel baba meryem ana doğmuş diye içmiyorm yani eğlenmek için içiyorum o gece.

Bence çocuklarımızın okullarını ayıralım. Madem bir arada bir şeyler kutlamayı beceremiyoruz. Benim çocuğum sizin çocuğunuzun gittiği okula gitmesin allah aşkına. Ben çocuğumun daha kozmopolit bir çevrede yetişmesini her türlü etkinlikten haberi olmasını isterim. Sizin okullarınızda bunlar olmasın. Böyle sorunlar da çıkmasın madem.
Cok güzel aöylemişsin onlar bizim bayramlarımızı merak edip bizimle kıtluyorlae hoslarında gidiyor bizim komaumuzs kurban kesmeye bizimle gelmişti alman kendisş ve tüm bayramlarını adetlerine uygun kutluyor.çok hosuna gitmişti el öpmeler beraber yemek yemeler.hala anlatır durur kadıncağiz

hemen de dinden çıkarıyorlar insanı.
hırsızlıkla dinden çıkılmıyor ağaç süslemeyle çıkılıyor
nasıl bir zihniyetleri var çözemedim.

İnanç o kadar hassas bir konudur ki tartışmaya kapalıdır oysa. Bir arkadaşım görsel olarak çok beğendiğinden süslü çam ağacını( noel değil çam) sene boyu evinde tutuyor.

"Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır." (4)
Canım benim, çok zekiler anlıyorlar ama işlerine gelmiyor...yorma kendini...hele hırsızlıkla,bu benzeme olayını aynı kefeye koyanlar var ki akıllara zarar...aslında yüzyüze anlatmayı çok isterdim...ya da hepsini toplayıp cuma sohbetlerine götürmeyi ama işte...
hepsinin nickini aldım,öte tarafta tekrar görüşme talep edicem kendileriyle :-)

Canım benim, çok zekiler anlıyorlar ama işlerine gelmiyor...yorma kendini...hele hırsızlıkla,bu benzeme olayını aynı kefeye koyanlar var ki akıllara zarar...aslında yüzyüze anlatmayı çok isterdim...ya da hepsini toplayıp cuma sohbetlerine götürmeyi ama işte...
şimdi kalkıp ben dersem öbür taraf yok bana göre,sen yanılırsan nolacak,kızarsınız size sizin silahınızla karşılık verdik diye değilmi.

siz edin biz susalım bu lafları. ama yok öyle dava.

Ote tarafta rahati garantiledi de ders vermek icin gorusme talep ediyor :) Supersonik kafalar bunlar :)

Benim çocukluğum 80 lerin koni şeklindeki yılbaşı şapkaları kafamda , ailemin dostları ile gittiği mekanlarda masalarda uyuklayarak ; ergenlik dönemim de tam 12 de kırmızı don giymeye çalışarak geçti :rolleyes:

Şimdi yılbaşı kutlamıyorum ; sevgililer günü kutlamadığım gibi ... Ha valantine ha chrimas , hepsi bana tüketimi dayatan saçmalıklar silsilesi geliyor.
Bunların toplumumuza bu kadar yerleşmesi kültürel bir yozlaşma mıdır ? Bence evet . Ama bunca insan halinden memnunken , kimsenin yeni yıl kutlaması beni rahatsız etmiyor . Hala babam 12 de arar , yeni yılımı kutlar mesela. Benim kutlamıyor olmam onu pek bağlamıyor , bende yeni bir seneyle ilgili iyi dilek ve temennilerimi kendisine sunarım.:KK36:

Okullar çok ayrı bir mevzu . Sizin evde çocuğunuzun özgür iradesine bırakmadan küçük yaşta vermeye çalıştığınız değerlerin tam aksi okulda da yine özgür irade zamanı beklemeksizin öğretiliyor. Başka bir velininde okulda harika bir yılbaşı kutlaması hayali varken , diğerinin kutlanmama talebi ile çakışması . İki istekte kabul edilebilir olmalı . Burada önemli olan çocuklara bak onların yaptığı kaka, bizim ki cici gibi bir bakış açısının empoze edilmemesi.:KK12:
Ben oğluma isteyen kutlar ama biz kutlamamayı tercih ediyoruz dedim . Biraz daha büyüdüğünde de neden kutlamamayı tercih ettiğimizi anlatırım. Daha da büyüdüğünde tercih ona kalacak , tıpkı yılbaşı eğlencelerinde büyüyen benim şuan kutlamamayı tercih etmem gibi.:KK66:

Ya halen Noël babayi hiristiyanlik olarak görüyorsunuz ya, gercekten gülünc. Hiristiyanlar bile Noël babayi hiristiyan olarak görmez. Kapitalizmin getirdigi birsey olarak görür.

25 aralikta isa'nin dogum günü kutlanir, dogru fakat bir düsünün, bu günde bir agac süslemek ve bir kilolu dedenin ho ho ho demesi ne alaka degilmi?

Cünkü o agac süslemek aslinda pagan dinlerine aitti. Ve hiristiyanlar biraz cakal olduklari icin, o paganlari, kendi dinine cekmek icin baze adetlerine üstlendi. Zaman ile bu adette kapitalistlesti. Örnegin bircok ateistte agac süsleyip, evlerine koyarlar. Bende koyuyorum. Eve biraz isik ve nese geliyor.

Ayni sekilde mesele paskalyada, isa'nin ölümünde easter bunny var. Cikolata dagitan bir tavsan. Buda hiristiyan degil, kapitalist bir adettir.

Ve o ho ho ho diyen santa claus, yada nöel baba, coca-cola'nin daha cok ünlü ettigi biridir. Isterseniz inglizceniz var ise, su linki okuyun. Görün ki hiristiyanlik ile hic alakasi yoktur.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus

Ha bu arada avrupada o agac zaten 24-25 aralikta süslenmez. Haftalar önce süslenir. 24 aralikta aksam sadece ailecek beraber gelinir, yenilir, icilir, hal hatir sorulur o kadar. 25 aralikta ise bizim bayramlarda gibi, büyüklere gidilir.
Sonucta bunlarin hepsi hristiyan olanlar tarafindan adet edinilmis ve 25 aralik icin yapilan hazirliklar.
Adet diyorum dikkatinizi cekerse dini rituel demiyorum.
Burada gidip gunah cikarmaktan veya vaftiz den falan bahsetmiyoruz.
Konuyu farkli yerlere cekmeyin.
Hristiyan adeti olmamasi pagan adeti olmasi da muslumanlarca da boyle kutlanilabilir hristiyan degilmis oh iyi denebilecek bir sey mi yani?
Siz ateistmissiniz gonlunuze gore takilabilirsiniz, dininin emirlerine onem veren bir musluman ne bileyim bir yahudi Yilbasini NOEL ADETLERIYLE kutlamaz.
Siz istediginizi anlatin. Bunlarin hepsi noel 25 aralik icin yapilir. Yilbasi icin degil.
Ben de hristiyan cogunluklu bi ulkede yasiyorum. 26-27 aralikta copler agac isiklandirma vs dolu oluyor. Bazisi subat hatta marta kadar tutuyor susleri ama bir cogu yilbasi gelmeden sokup atiyor.

Sanatsal güzellik bence ki eski zaman bizim kültürümüzdede varmış , bakın sanatsal yapılan her harekete karşı çıkma girişimleri var gericilerin böyle,böyle sanatsal alanda başkalarına bağımlı hale geliyoruz , aslımnda daha çok sanat liseleri açılmalı,üretim desteklenmeli ilerlemiş toplumlarda sanata saygı var bizde ise nefret ve hurafe
Ağaç süslemesi aslında eski Türk devletlerinden kalma bir gelenektir. Bizim geleneğimizi almışlar, bizde de zamanla sadece Hristiyanlara özeldir düşüncesi yerleşmiş. Şunun gibi hani Avrupa ülkeleri için ne derler; eskiden hijyen, temizlik vs. onlar için sıfırmış; hatta Fransızlar için parfümü kötü kokularını yok edebilmek için buldukları söylenir. Bizden görüp öğrenmişler temizlik için kullanılan ürünleri. Yani Noel ağacı falan değildir o.

Back