- 3 Mayıs 2015
- 13.338
- 48.786
- 598
- Konu Sahibi Loresima8989
-
- #81
Amacım tartismak degil, sadece sunu ogrenmek istiyorum. Bahsettiginiz calismalar ne tur okullari kapsiyor? Ayrica ilkokula baslama yasinin dusurulmesiyle birlikte anasinifi cocuklari da 5 yasinda gitmeye basladi. Henuz oyun caginda olan bu cocuklar 4 saat bir odanin icinde tutuluyor? Bu ne derece dogru ve faydali? Yani benim denk geldigim butun anasiniflari boyle egitim yapiyor.Bu noktada tartışma benim için bitmiştir. İyi akşamlae
Annesi olarak çocuğunuzun ihtiyacını en iyi siz bilirsiniz. Bence birlikte vakit geçirmeniz sizin için iyi olabilir.Acımasız eleştirilere bir anlam veremedim ben kendim branş öğretmeniyim eğitime değer vermediğim algısı nasıl oluştu bilemedim şuan.. Çocuğumu bakıcıya da verebilirdim kreşe vermeyi tercih ettim bu zamana kadar sosyalleşsin bilişsel gelişimine katkısı olsun dedim..3 senedir okula gidiyordu zaten. Bu sene de anaokuluna yazdırdım kırtasiye alışverişine kadar yaptım ama şuan farklı bi durum yaşıyorum okul öncesi eğitimi kreşten farklı olarak neler içeriyor bunu öğrenmek istiyorum
Evet bunu bende fark etmiştim kucucuk halimle . Annem çalışmıyordu ve eskiden bu kadar da yaygın değil ve önemi pek de bilinmezdi. Anaokuluna giden arkadaşlarım daha girişken ve özgüvenli gelirdi bana .20 sene önce, ilkokul 1. Sınıftayken anaokuluna gidebilmiş arkadaşlarım hep daha atik, daha özgüvenli idi. Ben ve benim gibi gitmeyenler daha pasif, parmak kaldırmaya korkan çocuklardık. Başarılı ama korkak.
Anaokulu ile ilgisi olduğunu biliyorum. Kendi hayat deneyimim. Uzman üyeler daha güzel yorumlar.
Emin olun Türkiye de yapılan çalışmalar tüm sınıfları kapsıyor. Bazı çalışmalar zengin lüks anaokullarında yapılırken bazıları fakir semtlerde yapılıyor. Oyuncaksız sınıflar bile var. Benim tez konum sınıf mevcudu yoğun ve mülteci çocuk barındıran anaokullarıyla ilgili mesela. Her koşuldaki sınıfta yapılan bir çalışma mutlaka var.Amacım tartismak degil, sadece sunu ogrenmek istiyorum. Bahsettiginiz calismalar ne tur okullari kapsiyor? Ayrica ilkokula baslama yasinin dusurulmesiyle birlikte anasinifi cocuklari da 5 yasinda gitmeye basladi. Henuz oyun caginda olan bu cocuklar 4 saat bir odanin icinde tutuluyor? Bu ne derece dogru ve faydali? Yani benim denk geldigim butun anasiniflari boyle egitim yapiyor.
Ek olarak zaten oyun yoluyla öğretiyoruz. Oyun çağındaki çocuk için en önemli öğrenme tekniği oyun. Oyun çocuğun işidir anlayışı hakim.Amacım tartismak degil, sadece sunu ogrenmek istiyorum. Bahsettiginiz calismalar ne tur okullari kapsiyor? Ayrica ilkokula baslama yasinin dusurulmesiyle birlikte anasinifi cocuklari da 5 yasinda gitmeye basladi. Henuz oyun caginda olan bu cocuklar 4 saat bir odanin icinde tutuluyor? Bu ne derece dogru ve faydali? Yani benim denk geldigim butun anasiniflari boyle egitim yapiyor.
Peki anaokullarinin sayisi neden artirilmiyor? Benim calistigim okulda sadece bir tane sinif var, mevcut 20. Ancak 4 tane 1. Sinif var, toplam 100 ogrenci vardir. Seneye olusacak 1. Siniflarda ortalama sadece 5 cocuk bu hazirbulunusluga sahip olacak. Benim size katilmama noktam burasi aslında. Anasiniflarinin katkisini tabi ki ben de kendi çocuğumda goruyorum ama seneye ogretmen benim cocuguma gore degil, yeni baslayan cocuklara gore bir yol izlemek zorunda kalacak. O yuzden keske hepsi anaokuluna gidebilse diyorum.Emin olun Türkiye de yapılan çalışmalar tüm sınıfları kapsıyor. Bazı çalışmalar zengin lüks anaokullarında yapılırken bazıları fakir semtlerde yapılıyor. Oyuncaksız sınıflar bile var. Benim tez konum sınıf mevcudu yoğun ve mülteci çocuk barındıran anaokullarıyla ilgili mesela. Her koşuldaki sınıfta yapılan bir çalışma mutlaka var.
Eğer anaokuluysa bahçe zamanı illaki oluyor. 4 duvar arası diye düşünmeyin. Anasınıfı ise zaten genelde yarım gün. Yani tüm günü kapalı odada geçirmiyor.
Diyelim ki sınıf mevcudu 30, az oyuncaklı ve niteliksiz öğretmenli bir sınıf var. Bu çocuklar akran öğrenmesi ile bile çok şey öğreniyorlar.
Siz diyeceksiniz ki ne var 1.sınıfta öğrenir. Hazırbulunuşluk kavramını öğretmen olarak biliyorsunuzdur. İlkokula hazırbulunuşlukları artıyor bu sayede. Evet ülke gerçekleri var. Ama öğretmenin takip etmek zorunda olduğu bir müfredat var. Siz ingilizcede hiç bir şey öğretmeyeceğim tüm yıl yatacağım diyor musunuz? Okul öncesi öğretmenlerinin neden böyle yaptığı düşünülüyor? Üstelik çoğu okulda takip edilen kitaplar var artık. Sınıf öğretmeni nasıl kenarda oturmuyorsa bizler de öyleyiz. Ama bu ülkede bizlerin vasıfsız olması bekleniyor. Bakıcı gözüyle bakıldığımız için mi acaba? Hiçbir etkinlik yapmasa bile sıra bekleme, kendini ifade etme, grupta yer alma, kurallara uyma gihi gibi sayısız beceriyi erken yaşlarda akranlarından öğreniyor. Bu konuda bile neredeyse sayısız üye çok faydasını gördüm yazdı. Üstelik bunlar belki de 30 yıl önce eğitim alan insanlar. O zaman müfredat böyle gelişmiş de değildi. Ben 23 yıl önce aldım okul öncesi eğitim. Yine de bana katkısı çok okulda.
Kasdettigim şuydu; gelişmiş ülkelerde insanlar hayattaki çoğu şeyi eleştirip 'baska Türlü olabilir mi' sorusunu sorabiliyorlar. Bu nedenle zamanla düzelmeye gidiyorlar.Yorumlarının yüzde 90ını beğenirim ama ilk defa bu kadar absürdünü gördüm.
Üye başka çözüm arasa bizde sunarız zaten. Üye anaokulu yerine ne yapmalıyım dese "2 dergi al üye ol. Okul öncesi ile aynı zaten" demem, orası kesin de yine de atölye kodlama vs sunarız.
Ama o direkt göndermesem olur mu diyor.
Küçük bebeği ile kodlama atölyesine gideceğine de ihtimal vermiyorum.
Gelişmiş ülkelerde de okul öncesi eğitim sistemi önemlidir, vurgulanır, çocuklar da okul öncesi eğitim alsın diye teşvik edilir.
Gelişmiş ülkelerden dünyaya yayılan bir çok okul öncesi eğitim programı vardır. Reggio Emilia (İtalya), Montessori, Waldorf, head Start, High Scope gibi gibi... Bunların hepsi de "Gelişmiş" ülkeler. Ve hepsi okul öncesi eğitim sistemidir. Ev eğitimi, atölye vs değildir.
Benim sevgilim de okul öncesi öğretmeni,kendi de bir buçuk yaşından beri kreşe gitmiş.Konu sahibi de öğretmenmiş,sormasına bile şaşırdım ben ne yalan söyleyeyim şimdi.Aklıma karşı bloktaki okul öncesi eğitime gerek yok diyen okul öncesi öğretmeni komşum geldi ister istemez
Aaaaah ah.Cancağızım Türkiyeye göre yorum yapsöylediklerin bizim ülke için geçerli değil. Bahsettiğiniz okulsuz hayatı insanlar çiftliklerde yaşayabiliyorlar,hayvan bakıp tarla sürüyorlar,altlarında karavan belki dünyayı geziyorlar, çeşitli kültürler tanıyıp onlarla kaynaşıyorlar. Parasız alışverişi takas ile yapıp sıfır atık ile çocuklarını eğitiyorlar. Burda kadın yenidoğanla evden çıkamıyorum diyor,siz kodlama atölyesine götürürsünüz diyorsunuz sizin bahsettiğiniz hayat modern yaşamlarda mümkün,ben de sonuna kadar destekçisiyim. Bizim Esenler otogarından inip de şehre adapte olmaya çalışan yurdum insanına göre değil ki.
anaokulu öğretmeni misiniz?çocuk psikoloğu mu yoksa ilkokul öğretmeni mi?Bence bu yıl da giderse bıkkınlık olur ara vermesi iyi olur , zorlamak ters teper okula dahi kötü yansır
Dünyadan güzel güzel örnekler verip, sanki kendi ülkenin durumu da onlarla eşdeğermiş gibi aynı davranmak bana göre mantıklı değil.Ayyy şu kk beni bir gün öldürecek.
Ne kadar sabit fikirli insanlar var ya. Son otuz yılda yaşadığımız dünya normunu sanki dünyada tek bu varmış, insanlığın kati kuraliymis gibi benimsemişiz.
Başka bir bakış açısından bakmak mümkün değil. Toplumun baktığı bakış neyse tek ve mutlak doğrumuz o.
Başka bir dünya mümkün değil...
Evde doğum yapmak istiyorum.
"Neeeee , caahiiiil, sen anne olma, deli misin,çağ dışı "
İyi de doğum dediğin hastanede olan süreç mi? İnsanlık tarihinin başından şu son kırk elli yıla kadar doğum doğal sürecinde ilerleyen bir şey oldu. Kaldı ki gelişmiş ülkelerde nice anne bebeğin florasan ışıklı, koşturup duran on kişinin içinde dogmasindansa doula, baba ve cocuklarla beraber, kendi evinde , mumları yakıp sakin sakin hayatın doğal akışının içinde doğurmayi tercih ediyor, binlerce örnegi icin birtofmama hesabını inceleyebilirsiniz.
Üniversiteye gitmek istemiyorum
"Neeeee, cahiil, senden zaten olmaz, deli misin"
Oysa ki bahsi geçen kız istemediği özel okula vereceği 4 yıllık parayı hayırlı bir işte kullansa belki de çok daha iyi bir çizgi çizecek. Benim çevrem sırf çocukları okusun diye kit kanaat özel okula gidip düzgün iş bulamayan insanlarla dolu. Neredeyse hepsi en az bir kere 'ulan keşke babam o kadar parayla bana iş kursaydi/beni yurtdışına yollasaydi' falan diyor.
Tabii ki insanlar okusun ama üniversite okumamak da bir seçenek ve doğru hamleler yapılırsa akıllıca bir seçenek.
Çocuğumu anaokuluna vermesem olur mu
"Neeeee , caahiiiil, sen anne olma, deli misin,çağ dışı "
Bu ne yasanki hepimiz anaokuluna gittik. Gelişmiş ülkelerde Millet okulsuz evde eğitim diye kendini yırtıyor gelişmiş ülkelerde. Tarihi çok da eskiye dayanmayan okul sistemini eleştiriyor, okulun çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini tartışıyor, kendilerince 'baska Türlü' bir yol arıyorlar. Ama haayir kesinlikle sabah 6da kalkilacak, okula gidilecek, o sistemde ilerlenecek. Yani alternatif düşünmek bile imkansiz.
Bu yüzden bizim toplum bence ilerleyemiyor. Çünkü yeni fikirlere inanilmaz kapalıyız. Dünya görmemis , cahil diye tanımlanacak insanlar yeni fikirlere kapalı ama dünyayı gezmiş, iyi okullarda okumuş, kitap okuyan eden insanlar da yeni fikirlere kapalı.
Konuya gelince, bunca sene kreşe gitmiş zaten. Okula çok da yabancılık çekmez. Duzenli olarak oyun gruplarına gitse , sosyalleşse sıkıntı olmaz bence.
Hatta o yaş grubu için kodlama atölyeleri var,onlara yonlendirirsiniz.
Evde kalem tutma egzersizleri yaparsınız bol bol. Aylık meraklı minik benzeri birkac dergi alır içindekileri yaparsınız, üçgen mucgen çizer,bol bol kesim yaparsınız olur biter.
Kasdettigim şuydu; gelişmiş ülkelerde insanlar hayattaki çoğu şeyi eleştirip 'baska Türlü olabilir mi' sorusunu sorabiliyorlar. Bu nedenle zamanla düzelmeye gidiyorlar.
Ama bizim ülkemizde eleştirsek bile o kadar sıkı sıkıya bağlıyız ki şu an yaşadığımız şeylere, başka türlü bir dünya olacağına inancımız sıfır. Herkes eğitim sistemini eleştirir ama evde eğitim kelimesini duyduğu anda bir anda okul sevici olur :) çoğu kisinin anne baba travması vardır ama 'korunmadan sevisip üredi diye kimse kutsal olmaz' de, herkes karşı çıkar , aile kutsaldır der.
Bu kadar sabit fikirli olmaya gerek yok. Dünyada her şeyin bir alternatifi olabilir. Bizden-genel görüşten uzak bir fikir geldiği anda dehşete düşmeye gerek yok.
Bahsedilen çocuk bir anda okula başlayacak bir çocuk değil ki, bebek sayılacak yaştan beri zaten kreşe gitmiş. Konu sahibinin dedigi doğruysa kalem tutması,şekilleri tanıması gibi becerileri de tam.
Çocuk kendini bildi bileli zaten (günün çoğunda) annesinden uzak büyümüş. Annesi ilk defa tam zamanlı evde. Onda da çocuk annesinden uzak kalmak istememis olabilir. Kendi anaokuluna giderken kardeşinin tam zamanlı annesiyle olacak olması belki de anaokulunun ona getirilerinden daha çok şey götürecek çocuktan.
İlle de okul ille de okul diye zorlamanın çok anlamı yok bence. Zaten birinci sınıftan sonra e az 12 sene durmaksızın okula gidecek. 2 yaşından 18 yaşına kadar olan süreçte bir senecik alarmla kalkmama, kosturmama, evde annesiyle sakin sakin takilma hakkı yok mu yani çocuğun yavallahi ben olsam ben de göndermezdim.
Bir de bizim anaokullar çok rüyalar anaokulu değil ki,çocuk gidecek kendine güveni gelecek... Uzmanı değilim , en son bundan 9 yıl önce bir proje için anaokulunda (gönüllü) eğitim vermeye giderdim tüm sene. Plastikle dolu rengrenk oda, devamli boya yapilan, makasla bir şeyler kesilip öğle molasında paketli meyvesuyu dağıtılan yerdi devletin anaokulu. Geçen on yılda ne değişti bilmem ama bu haliyle 3 sene kreşe gitmiş çocuk anaokuluna gitmese de dünyanın sonu olmaz bence.
Benim sevgilim de okul öncesi öğretmeni,kendi de bir buçuk yaşından beri kreşe gitmiş.
Ama çok küçük yaşta kreşe başlayan çocuklara, mesai doldurur gibi ev disinda uzun zaman geçiren çocuklara üzülüyor.
Aaaaah ah.
İki çocuğuna evde eğitim veren bir kadın var takip ettiğim. Geçenlerde şöyle bir şey paylasmis. O kadar üzülerek baktım ki, kaydettimEki Görüntüle 3155650 Eki Görüntüle 3155651 Eki Görüntüle 3155649
Çocukların gittiği kurs gibi bir şey baykuşlardan,ekosistemdeki yerinden, yediklerinden, sindiriminden bahsetmiş. Sonra da ormanda sindiremeyip çıkarttığı tüy yumaklarindan yediği hayvanları bulmaca yapmışlar
Yani hangimizin çocuğu böyle keşfederek öğrenmeyi haketmiyor ki.
Bir de bizim okullarda , plastikler içinde Kesfetmekten ve yaratıcılıktan uzak, ezbere yapılan etkinlikler.
Çok üzücü değil mi
Aynen senin gibi ah ah çektim inanKasdettigim şuydu; gelişmiş ülkelerde insanlar hayattaki çoğu şeyi eleştirip 'baska Türlü olabilir mi' sorusunu sorabiliyorlar. Bu nedenle zamanla düzelmeye gidiyorlar.
Ama bizim ülkemizde eleştirsek bile o kadar sıkı sıkıya bağlıyız ki şu an yaşadığımız şeylere, başka türlü bir dünya olacağına inancımız sıfır. Herkes eğitim sistemini eleştirir ama evde eğitim kelimesini duyduğu anda bir anda okul sevici olur :) çoğu kisinin anne baba travması vardır ama 'korunmadan sevisip üredi diye kimse kutsal olmaz' de, herkes karşı çıkar , aile kutsaldır der.
Bu kadar sabit fikirli olmaya gerek yok. Dünyada her şeyin bir alternatifi olabilir. Bizden-genel görüşten uzak bir fikir geldiği anda dehşete düşmeye gerek yok.
Bahsedilen çocuk bir anda okula başlayacak bir çocuk değil ki, bebek sayılacak yaştan beri zaten kreşe gitmiş. Konu sahibinin dedigi doğruysa kalem tutması,şekilleri tanıması gibi becerileri de tam.
Çocuk kendini bildi bileli zaten (günün çoğunda) annesinden uzak büyümüş. Annesi ilk defa tam zamanlı evde. Onda da çocuk annesinden uzak kalmak istememis olabilir. Kendi anaokuluna giderken kardeşinin tam zamanlı annesiyle olacak olması belki de anaokulunun ona getirilerinden daha çok şey götürecek çocuktan.
İlle de okul ille de okul diye zorlamanın çok anlamı yok bence. Zaten birinci sınıftan sonra e az 12 sene durmaksızın okula gidecek. 2 yaşından 18 yaşına kadar olan süreçte bir senecik alarmla kalkmama, kosturmama, evde annesiyle sakin sakin takilma hakkı yok mu yani çocuğun yavallahi ben olsam ben de göndermezdim.
Bir de bizim anaokullar çok rüyalar anaokulu değil ki,çocuk gidecek kendine güveni gelecek... Uzmanı değilim , en son bundan 9 yıl önce bir proje için anaokulunda (gönüllü) eğitim vermeye giderdim tüm sene. Plastikle dolu rengrenk oda, devamli boya yapilan, makasla bir şeyler kesilip öğle molasında paketli meyvesuyu dağıtılan yerdi devletin anaokulu. Geçen on yılda ne değişti bilmem ama bu haliyle 3 sene kreşe gitmiş çocuk anaokuluna gitmese de dünyanın sonu olmaz bence.
Benim sevgilim de okul öncesi öğretmeni,kendi de bir buçuk yaşından beri kreşe gitmiş.
Ama çok küçük yaşta kreşe başlayan çocuklara, mesai doldurur gibi ev disinda uzun zaman geçiren çocuklara üzülüyor.
Aaaaah ah.
İki çocuğuna evde eğitim veren bir kadın var takip ettiğim. Geçenlerde şöyle bir şey paylasmis. O kadar üzülerek baktım ki, kaydettimEki Görüntüle 3155650 Eki Görüntüle 3155651 Eki Görüntüle 3155649
Çocukların gittiği kurs gibi bir şey baykuşlardan,ekosistemdeki yerinden, yediklerinden, sindiriminden bahsetmiş. Sonra da ormanda sindiremeyip çıkarttığı tüy yumaklarindan yediği hayvanları bulmaca yapmışlar
Yani hangimizin çocuğu böyle keşfederek öğrenmeyi haketmiyor ki.
Bir de bizim okullarda , plastikler içinde Kesfetmekten ve yaratıcılıktan uzak, ezbere yapılan etkinlikler.
Çok üzücü değil mi
Çocuk yıllarca gitmiş zaten bırakın annesine hasretini gidersinanaokulu öğretmeni misiniz?çocuk psikoloğu mu yoksa ilkokul öğretmeni mi?
valla bu yoruma iyi güldümm.okul dönüşü anne evde değil mi zaten?ne hasreti?Çocuk yıllarca gitmiş zaten bırakın annesine hasretini gidersin
Peki anaokullarinin sayisi neden artirilmiyor? Benim calistigim okulda sadece bir tane sinif var, mevcut 20. Ancak 4 tane 1. Sinif var, toplam 100 ogrenci vardir. Seneye olusacak 1. Siniflarda ortalama sadece 5 cocuk bu hazirbulunusluga sahip olacak. Benim size katilmama noktam burasi aslında. Anasiniflarinin katkisini tabi ki ben de kendi çocuğumda goruyorum ama seneye ogretmen benim cocuguma gore degil, yeni baslayan cocuklara gore bir yol izlemek zorunda kalacak. O yuzden keske hepsi anaokuluna gidebilse diyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?