Anaokulu şart mı?

Amerikadan bir örnek vereyim. Sırf sosyoekonomik düzeyi düşük ailelerin çocukları ile durumu iyi olan ve anaokuluna giden ailelerin çocukları arasında "uçurum" olduğu için ve bu uçurum 30 40 ve daha ilerisi yaşları da büyük oranda etkilediği için "Head Start" okul öncesi eğitim programını başlatarak yoksul ailelerin çocuklarına okul öncesi eğitim verdiler. Bu program yıllardır devam ediyoe. Yapılan araştırmalar çocukların arasındaki aile koşulları yüzünden olan farkların kapandığını gösteriyor. Head start zaten adil başlangıç demek. Yoksul olan ve evinde kitap oyuncak olmayan çocukla zengin çocuğun ilkokula eşit ve adil başlaması için...

Bu programın Türkiyedeki karşılığı AÇEV tarafından özellikle doğu bölgelerinde yapılan yaz okulları ve AÇEP programıdır.


AçEP ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda programın faydalı olduğunu ve farkın aza indiğini gösteriyor.

Halbuki niye uğraştılar? Dergi de alabilirlerdi.
 
Bir öğretmen olarak siz daha iyi bilirsiniz niye soruyorsunuz o zaman bilemedim
 
Cancağızım Türkiyeye göre yorum yap söylediklerin bizim ülke için geçerli değil. Bahsettiğiniz okulsuz hayatı insanlar çiftliklerde yaşayabiliyorlar,hayvan bakıp tarla sürüyorlar,altlarında karavan belki dünyayı geziyorlar, çeşitli kültürler tanıyıp onlarla kaynaşıyorlar. Parasız alışverişi takas ile yapıp sıfır atık ile çocuklarını eğitiyorlar. Burda kadın yenidoğanla evden çıkamıyorum diyor,siz kodlama atölyesine götürürsünüz diyorsunuz sizin bahsettiğiniz hayat modern yaşamlarda mümkün,ben de sonuna kadar destekçisiyim. Bizim Esenler otogarından inip de şehre adapte olmaya çalışan yurdum insanına göre değil ki.
 
Arkadaşlar çocuğunu anaokuluna götürmekte zorluk yaşayan yeni doğum yapmış bir anneyi neden çocuklarını kırbaçlıyormuş gibi davranıyoruz.
Bizim okulda iki tane var koyuyorlar bebek arabasına güzelce de sarıyorlar bebeklerini 10-15 dk yol yürüyorlar.
 
Okul öncesinin tek amacı bunlar değil
Gercekten mi? Zaten o kadar amacina uygun okullarimiz ve mufredatlarimiz var ki, bir bu eksik kaldi sanirim. Emin olun, ilkokulda calisan bir Ingilizce ogretmeni ve anasinifina giden bir cocuk annesi olarak anasiniflarinin amacini cok iyi biliyorum. Ama her durum, her kosul kendi icinde degerlendirilmeli. Kar zarar dengesi iyi kurulmali. Ideal bi anasifininda egitim gorecegi ihtimalini cok dusuk buldugum icin (ulke gercekleri, maddi olanaklar, ogrenci ve aile profili vs.) bu sene evde kalmasinin daha az yaralayici olacagini dusundum. Ilkokula basladiginda acigi kapatmak icin biraz fazla caba gosterir, hatta evde akademik eksikligi bile olmayacak kadar cok calisabilir ama yeni bir kardes geldiginde evden gonderilme psikolojisini uzun vadede yaralar. Ben buna inaniyorum. Siz ezberlediginiz teorik bilgileri sunmaya devam edebilirsiniz. Inanin gerçek hayat bunlardan cok uzak. Keske ilkokula baslayinca butun cocuklar anasinifina gitmis olsa ve ogretmenler bu sekilde egitim öğretime baslayabilseler. Ama malesef ki mevcut en az 40 olan sinifin 5,6 ogrencisi bu donanima sahip olunca zaten her seye ennnn bastan baslaniyor. Bu sebeple su anki sartlarda anasinifina gitmek evet bir kazanim ama cok buyuk bir kayip degil.
 
Arkadaşlar çocuğunu anaokuluna götürmekte zorluk yaşayan yeni doğum yapmış bir anneyi neden çocuklarını kırbaçlıyormuş gibi davranıyoruz.
Zorluk yaşamıyor ki,dümdüz götürmesem nolur ki gerçekten lazım mı okul öncesi eğitim diyor. Ondan tepkiler sert geldi. Halbuki “yeni doğum yaptım,sabahın köründe el kadar bebeyle dışarı çıkıyorum,çocuğum da sefil oluyor ben de” deseydi yorumlar bambaşka olurdu.

Konu sahibi de öğretmenmiş,sormasına bile şaşırdım ben ne yalan söyleyeyim şimdi.
Aklıma karşı bloktaki okul öncesi eğitime gerek yok diyen okul öncesi öğretmeni komşum geldi ister istemez
 
ilkokulda calisan bir Ingilizce ogretmeni ve anasinifina giden bir cocuk annesi olarak anasiniflarinin amacini cok iyi biliyorum
Kusura bakmayın. Bende işte doktoralı uzman okul öncesi öğretmeni olarak haddim olmayan şeyler yazdım. Siz tabiki daha doğrusunu biliyorsunuzdur. Tekrar kusura bakmayın
 
Kusura bakmayın. Bende işte doktoralı uzman okul öncesi öğretmeni olarak haddim olmayan şeyler yazdım. Siz tabiki daha doğrusunu biliyorsunuzdur. Tekrar kusura bakmayın
Ben dogrusunu bildigimi soylemiyorum, siz bana oyle bir cevap vermeseydiniz dediklerinize zaten yorum bile yapmazdim. Okullarda bize ogretilenler pratikte karsilastiklarimiz cok farkli. Yani ben doktora yapmis bir Ingilizce ogretmeni de olsaydim yine kosullar degismeyecekti. Sizin ne derece egitim aldiginiz bu noktada sonucu degistirmiyor benim icin. Evet benden tabi ki daha cok sey biliyorsunuz ama ben de az ornek gormuyorum tahmin edersiniz ki.
 
Eskiden bende gitmezse olur diyenlerdendim, ama avantajlari cok oldugu icin cocuk icin sartlari zorlar yine gönderirirdim. Bazi seyleri cocuklar kendi aralarinda daha iyi ögreniyor. Birde bizim burda kreste beraber olan cocuklari ayni ilk okul sinifa koymaya gayret ediyorlar. Bu cocuklarin okula alismasini daha kolay yapiyor.
 
Öyle cevap vermeseydiniz derken? Size kötü bir şey söylemedim ki... Tek amacı bu değil dedim çünkü sizin yazdıklarınız oöe nin amaçlarının onda biri bile değil. İnsnın sizin için sonucu değiştirmesi zerre umurumda değil. Bilimsel veriler gerçeği zaten gösteriyor. Türkiye de yapılan çalışmalar da öyle... yani sizin örnekleriniz asıl sonucu değiştirmiyor.
 
Kaç yıl çalışma hayatınız oldu, şu an çalışıyor musunuz ?
14 aydır oğlum sebebiyle çalışmıyorum. 6 yıl aktif çalıştım. Liseden beri de anasınıflarındayım. Gerek staj gerek başka şeyler için. Aynı zamanda okul öncesi eğitimle ilgili akademik makalelerim ve tezimde var. Yeterli miyim sizce? Fikir beyan edebilir miyim?
 
Arkadaşlar çocuğunu anaokuluna götürmekte zorluk yaşayan yeni doğum yapmış bir anneyi neden çocuklarını kırbaçlıyormuş gibi davranıyoruz.
Sakarya Meydan Muharebesine,on cepheden giriş yapar gibi yazanlar olmuş Fikrime gelince 1 yıl dahi olsa okul oncesi gitmesi taraftarıyım, 1.nci sınıfta daha rahat edecektir. Evladim şu an herşeyi biliyor,katkısı yüksek.
 
Hicbir sey bilmediğimi ima eden bir cevaptı. Sizin fikriniz. Saygi duyuyorum. Ortada olan gerçekleri de goz ardi etmiyorum. Ancak asilamayacak bir sorun gibi de gormuyorum. Amaclanan hedeflerin ne derece gerceklestirilebildigine gore degisir. Gercekten mevcudu az, olanaklari duzgun, ozverili bir ogretmene sahip bir anaokukuysa elbette bu amaclar gerçekleşir. Ancak çoğunluk cok farkli.
 
Yapma yengenc Allah aşkına. Okullaşma oranı zar zor %90'lara çıktı. Anne -bebek bakımının önemi daha yeni yeni kavratiliyor, daha yeni toplum bağışıklığı kazanmışız aşı konusunda. Böyle konular öyle bir hızla yayılıyor ki bu kadar uğraş bir anda çöpe dönecek. Evde doğum iyiymiş deyip geri ne idüğü belirsiz insanlara gebe kadinlar bırakılacak, okul öncesi de olmayıversin vs dersek başa döneriz. Sana bu konu basit bireysel bir konu gibi gelebilir. Ama bu söylemler o kadar hızlı yayılıyor ki şaşarsın. Bizim toplum henüz okulun gereğini sorgulayacak bilinç ve olgunluğa sahip değil. Daha çok var oralara. Bu yüzden böyle konulara farklı bir görüş deyip müsamaha gösteremeyiz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…