Anaçlığın da bir sınırı olmalı

Bu yaziya 10 uzerinden 10 veriyorum. Cevap vermek icin birkac kere okumak dusunmek istiyorum cunku cok onemli tespitler var. Inanilmaz guzel bir itiraf- kendini bulma yazisi. Tesekkurler.

özellikle Şımarık dediğimiz bölüme gönülden katılıyorum...

bunu okuyunca bir anne olabileceğimden korktum..

ben de çok karışırım, çenemi tutamam. erkek kardeşimden biliyorum. ondan 14 yaş büyüğüm. saç sakal biçiminden tutun da giyim tarzına, konuşma şekline kadar karışırım. sizin dediğiniz gibi, "onun iyiliği" için.. kimi zaman dediğimi dinler kimi zaman bildiğini yapar.
şimdi siz bunalıyorsunuz ya, peki bi insan çocuğuna karışmadan nasıl durabilir? nasıl frenler kendini? ya gerçekten anne haklıysa? çocuğunu göz göre göre kendi haline nasıl bırakabilir? bunun ölçüsü ne olmalı? çocukların kimi zaman yönlendirmeye ihtiyacı yok mudur?
bunu 20 yaşını aşmış çocuklar için söylemiyorum. tabi ki o yaşlarda da karışmak abese iştigal.
şimdi bunu söylerken bi yandan da kendimle çelişiyorum, şöyle ki: benim annem de bana çok karışırdı, 30 yaşımı geçtim hala karışır. e şimdi ben bunu sorgularken (çocuğuma nasıl karışmam) annemi nasıl yargılayabilirim?
kafamda deli sorular:)

Karismadan da gayet guzel anne olunuyor , bi anne olarak soyluyorum , cocugum koru bir yola saparsa mudahale ederim ama giyecegi kiyafet , sececegi meslek , okuyacagi okula asla karismam , bu onun hayati nasil mutlu olacaksa oyle yasamali
Hele ki saca basa kiyafete asla karismam
Benim gorevim ona dogruyu gostermek zorlamak degil
Kendi hayatimdan bir ornek vermek gerekirse , oglum heryere futbol formasiyla gider , yaz kiş fark etmez , ben ona nerde nasil giyilir anlattim , restorana giderken , plaja giderken , futbol oynamaya giderken vs.. ve karismadim kendi haline birakrim
1 sene heryere formayla gitti , sonra aksam disari cikarken formayi cikarip gomlek giymeye basladi
Ilk basta kizip formayi zorla cikarttirsaydim tepkisi ve onda actigim yara farkli olurdu
9 yasinda ve kendi kararlarini almasina izin veriyorum , ona secenek sunup secmesini istiyorum , bu sekild3 bagimsiz bireyler yaratabiliriz
Anne cocuk iliskisi o kadar ozel ki , her mudahale xocugun gelecekteki hayatini etkiliyor , iyi yada kotu anlamda

Bunu yazmaya gelmiştim, siz yazmışsınız bile. Aslında bu olayı içinizde büyütüyorsunuz. Açıkça söyleyeyim lütfen kırılmayın, uzaktan bakınca bana ergen tribi gibi geldi. Hani sivilceli hayata küsmüş anarşist, "kimse beni anlamıyor" minvalinde düşünceleri olan ergenlerden bahsediyorum. Tabii ki de size bu yakıştırmayı yapmıyorum, yazdıklarınızdan belki olgun birisiniz. Ama bu düşünce tarzınız ve bu kadar büyütmeniz bana normal gelmedi. Belli bir geçmişin etkisinin günümüze yansıması ve olayların en ufak kıvılcımda içsel bir yangına gitmesi söz konusu. Bunun da kendiliğinden aşılamayan psikolojik sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu nedenle benim tavsiyem, psikolojik bir yardım almanız olacaktır.

Aldık.
Bu kırık asi ergen değil, küçük çocuk kırığı aslında içeride bir yerde, inatçı ve küçük bir çocuk, biraz daha geriye gitmek lazım.
Küçük çocuklar, iz gibi taşırlar, bu yüzden büyük.

yani, kötü bir şey yapmadıkça, yaşam tarzıyla ilgili seçenekleri göster ama kararı ona bırak.
teşekkürler:) umarım iyi bir anne olabilirim. 6 aylık hamileyim ve şimdiden çok korkuyorum..

Ben de ablamin biriyle bu sekildeyim.Ogretmen kendisi.Hep benim sozum gecsin ister ama bir okadar da benim iyiligimi dusunur.Cok arayip sormayiz birbirimizi gecmis sikintilardan dolayi.Ben arayip sormam daha dogrusu pek.Ama yine de benim icin degerlidir.
Bu arada esine cok yuklenmissin.

galiba seni anlıyorum
ama bazen insanları değiştirebilmek imkansızdır
yani annen aslında araştırmaya okumaya öğrenmeye açık bir insan olmasına rağmen bazı tabularını kıramamış
bu saatten sonra birbirinizi yıpratmaya gerek yok
bazen duymazlıktan gelmek gerekir
babamla benzer sorunlar yaşadık çok uzun zaman
çünkü adam çağının normlarına göre yetişmiş
ne kadar okusa da, gözlemlese de aşamıyor içindeki o keskin çizgileri ve benim üzerimde her şeyi hak görüyordu kendine.
onun sanki kuklasıyım gibi.
dediklerini yapacağım
yasakladıklarını ya da beğenmediklerini yapmayacağım.
böylece sorun kalmayacak.

ben açıkça karşı gelmeyi denedim
bu, ilişkimizi iğrenç bir hale getirdi
çünkü ne o ne de ben haksız olduğumuzu kabul ediyorduk.
şimdi onu olduğu gibi kabulleniyorum.
dediklerini dinlemiyorum
ama karşı da gelmiyorum
yani o söyleyip rahatlamış oluyor
ben duymazlıktan gelip kafama takmayarak bildiğimi yapıyorum.

benim çözümüm bu, ve inan ki elalem temalı dediklerini 10 dk falan düşünüp sorguluyorumdur. sonra beynimi meşgul etmiyorum.
kendi içinde bunu çözebildiğinde iç dengeni sağlayabileceksin diye düşünüyorum...
sevgiler ve başarılar...

Manipule edilmek ya da manipulasyon teknikleri uzerine arastirma yaparsaniz konumunuzu ve durumunuzu daha net görürsünüz.
Ben de annem tarafindan bu baskilara maruz kaldim.cok uzun zaman once psikiyatrist ile cozdum.o zaman ogrendim.
Bir de toksik aileler terimini araştırın.
Bu aeada ben de anneyim.cocuklarima oldukca demokratik ysklastigimi dusunuyorum.Tercihlerinde ozgurler...

yani, kötü bir şey yapmadıkça, yaşam tarzıyla ilgili seçenekleri göster ama kararı ona bırak.
teşekkürler:) umarım iyi bir anne olabilirim. 6 aylık hamileyim ve şimdiden çok korkuyorum..
Hic korkmayin , bilincli bir sekilde anne olmak cok onemli , bol bol okuyun , kendi kafanizda tartin okuduklarinizi , becerilemeyecek birsey degil annelik
Bizim gorevimiz onlara hayatla ilgili dogrulari ogretmek , yalanin kotu oldugu , iyi insan olmak gerektigi , dogayi ve hayvanlari sevmeyi , toplum icinde yasama kurallarini , gorgu kurallari vs..
Ama karar mercii herzaman onlar olmali , bol bol konusun anlatin ona , o zaten dogruyu ogrenecektir bu sekilde

Ozel olmayacaksa psikaytide nasil bir yol izlendi? Neleri fark etmenizi sagladi ? Ve en onemlisi nasil bir cozum sundu size?

teşekkür ederim

Ozel olmayacaksa psikaytide nasil bir yol izlendi? Neleri fark etmenizi sagladi ? Ve en onemlisi nasil bir cozum sundu size?
Ben nefes alamama ile acile gittim.Onlar yonlendirdi cunku fiziksel degildi.
Benim vucudum böyle tepki vermiş.bir kac terapi sonucu dusundugum ile hissettiğim seylerin farkli oldugunu gördüm.Kendimden çok annemi onemsiyorum ustelik ayri fikirlerdeysrk bile suçluluk duygusu hissediyorum.zira çok elestirilmisim cocukken..Ve herseyi net anlamlandirmaya basliyorum.
Bunu oyle sevecenlikle yapıyor ki kendimsen nefret ediyorum bu kadar iyi bir anneye sahibim ona layik degilim vs..
Dr un tavsiyesiyle yazmaya basladim.Bahsettigim konulari arastirin orada hayir demeyi öğreniyorsunuz..kirmadan kendi sınırını belirliyorsun..umarim anlatabilmisimdir..

Tesekkur ederim detaylar icin arastiracagim mutlaka

Konuya girmeyeyim okumayayım diyorum ama okudum yine :) Çok hassasım ben de bu konuda. Umursamamazlık zor benim için de. Çok yakın değiliz olamıyoruz pek ama "annem". Keşke köstek değil destek olsaydı daha çok, keşke heves kırmak yerine daha çok yap deseydi, sindirmeden, benliğimi bastırmadan, çok fazla eleştirmeden büyütseydi, benim yapmak istediğim yapamadığım şeylere benden çok heveslenip sonra olmayınca bana sarmasaydı kızmasaydı, bir çok şeyden soğutmasaydı beni, haksız yere suçlamalar yapmasaydı ısrarla, ara ara bel altı vurmasaydı sinirini kontrol edemediği için, ne bilim gerçekten o kadar küçük şeylere karşı sinir gördüm, laf işittim ki yıllardır, manevi olarak hep kendi kendimi büyütmek zorunda kaldım... Şimdi çocuğuna çok kızan bağıran döven kişilere "ah yazık" diyor ama sen de yaptın diyorum bazen dayanamayıp.. Gerçekten çok çok boş şeylerden çok sinir gördüm. Çok hassas bir insan kalben(tepkileri bu yüzden abartılı sert sanırım), ben de öyleyim ama empati yok. Başka zaman içinden yapıyor gibi ama bir an da yok oluyor. Düşünüyorum o da neler yaşadı da böyle oldu bilmiyorum onları da birileri yetiştirdi ve onların anne babaları da onlarda bazı izler bıraktı. Sevgi de gösteriyor ama tam tersi yaptıklarından dolayı hiç karşılık veremedim henüz.

Benim anneme göre anneniz daha konuşulabilecek bir insan, öfkesi, siniri yok görünüşe göre ama biliyorum konuşuyorsunuz devam ediyor ve daha çok birikiyor birikiyor.. Zamanında konuşmayı denedim ben de ama haksız olmak istemediği için hep susturdu, sonra kah kavgalar ettik o şekilde anlatmaya çalıştım kah sustum. Çok sinir krizleri geçirdim maalesef...

Bir de demişsiniz ya kendinize; "Böhü, hep annem yüzünden oldu" demekten vazgeç. Ben şahsen annem bana manevi anlamda bu kadar ağırlık vermeseydi, onun yerine benim karakterimi yapımı anlamaya tanımaya çalışıp ona göre davransaydı diğer insanlara karşı da daha az kırılgan daha rahat biri olabilir miydim acaba diye düşünüyorum, öz güvenimi de zedeledi çünkü, ama sonra her şeyde bir hayır vardır bu da bana hayatın "ileride bu konuda böyle yapma, dikkat et" deme şeklidir, uygulamalı öğretidir belki diyorum mecbur :) Anne babamızı seçemiyoruz sonuçta, değiştirilemeyecek bir kader bu, kabullenmek bu psikolojik bağı koparabilmek gerekiyor, ben henüz başaramadım pek ama..
Hayata başlangıcımız, ilk tanıdığımız örnek insanlar onlar. Tamam hepimizin düşüncesi aklı fikri var bir noktada bazı şeyleri düzeltip azaltabiliriz ama biz hamurken bir karakter şekillenmiş, küçükken/ergenken bunları o kadar düşünemiyoruz ki, farkında olduğumuz/olmadığımız boşluklar oluşmuş, gözümü öfkeye/korkuya/dayağa açtım ben mesela, her şeyin başı aile. Annem diktatör babam da o kadar sessizdir ki o da aslında sinirli biri gibi ama görünüşe göre annemin siniri hepimize yetiyor, annemden kaçıp babamla konuşmaya çalışırdım(ben konuşmaya çalışana kadar belli bir yaşta evde yok gibiydi resmen), evde konuşacak paylaşacak insan arardım, sonradan babamın da işin arka kısmında anneme bir şeyler yap et dediğini öğrendim benim için, bazı konularda da dur demesini bekledim anneme ama pek olmadı onu desteklememesine rağmen, bunlar da üzmüştü ama yine en rahat konuştuğum kişi babam oldu evde, sözlerimi farklı noktalara çekmediği için, bana çok "takma, boşver" der ama olmuyor, özellikle kişiliğime laf söylediği zaman.. Aileler ama iyi ama kötü bir çok şeye sebep olabiliyorlar. Ama yapacak bir şey de yok , %100 uyum zor bu konuda, karakterler farklı farklı, her çocuk da aynı tepkileri veremeyebiliyor, biri siniyor biri asileşiyor vs. vs.. Sizin de çocuğunuza göre yanlış olan başka bir durumunuz olacaktır belki ama esas olan farkında olup yapılacak en düşük hale getirmek bunu, büyük şeyler olmaması.. "Farkındalık" önemli...

Ben mesela annem gibi sinirli tahammülsüz bir insan olacaksam (maalesef bende de var biraz), psikolog pedagog ile azaltma imkanım olmayacaksa Allah'ım evlat verme bana diyorum isteyeceğimi bildiğim halde, çekiniyorum kendimden. Kırıcı olduğunu tahmin ettiğim insanlardan da kaçıyorum hep...
Bir de evet ergenlik ruh hali gibi dursa da bunlar, farkında olarak ya da olmayarak yetişkinliğimizde de kendilerini gösteriyorlar ki psikologlar bu yüzden çocukluğa inmiyorlar mı?
Yazmayım dedim ama yazdım yine uzun uzun :)
Pek aynı değil konularımız ama anneler, baskılar ve izleri deyince bir of deyip dökülesim geliyor.

Benimki de öyle. Onun istediği gibi olsam ona da memnun değil denedim yani. Hiç farkında değil ben öfke sinir krizleri geçirip aylarca küsüp başka şehire taşındım gittim. Şu an aramız iyi uzakta olduğu için. Ama yaz tatillerine gittiğim de gene enerjimi dip noktalara düşürmeyi başarıyor. Tek kaldığında kafasında kurgulamış bir sürü kötü şeyi aktarıyor ve benim yaptığım tercihlere getiriyor lafı. Yapacak birşey yok öyle kabul ettim.

Yokuspokus merhaba
Yazdıklarının hepsini okudum.
Senin annenden gelecek onaylanmaya ihtiyacın yok ki.
Önce sen kendini bi onayla bakalım ardından annen de onaylayacak emin ol.
Annen neyi eleştiriyorsa senin o yönün kırılgan ve olgunlaşmamış.
Yaz bakalım şalterlerini attıran hangi tavır?
Sen olduğun gibi mükemmel olduğunu anlasaydın,bilseydin annenle olan bu konuşman "tuzu uzatır mısın" ya da " bugün de hava çok sıcak" gibi sıradan gelecekti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…