Merhaba, benim de 2 düşük vardı, amh 0.51 çıkmıştı. doktor acil tüp bebek demişti, yaşım da 32'ydi o zaman. hatta sadece amh değil folikül sayımında da her iki yumurtalıkta 1 folikül görüyorum demişti doktor. benim düşüklerim erken sayılır, birisi 11. haftadaydı sadece. sonra bir genetik test istedim doktordan internetten okumuştum. pıhtılaşma sorunu çıktı. hamile kalırsan iğne kullanacaksın demişti. tüp bebek için bir sürü vitmanin, hap vs vermişti. ben ne yaptım? ağlaya ağlaya doktordan çıktım bunların hiçbirini istemiyorum diye. çok pahalı olacaktı bizim için açıkçası eşim istemedi o kadar para vermek özele. e vitamini ve omega-3 kullanmıştım ama bir de folik asit ve b12 içmiştim. doktor, acil tüp bebek yapmanız lazım dedikten 3 ay sonra kendiliğimden hamile kaldım.
hamile kalınca başka doktora gittim, hemen iğnelere başlandı, sorunsuzca doğurdum. ikinci gittiğim doktor amh falan ölçtürme bundan sonra dedi. hatta ikinciyi istiyorsan bekleme 1 yıl içinde hamile kal hemen dedi. bebeğim 1 buçuk yaşında falandı, doktor hemen yap dedi, sonra zor artık sende dedi. biz denemedik, açıkçası 1,5 yaşında çocuk çalışma hayatı vs.
ancak daha da inanılmazı, ilk çocuğumdan 6 yıl sonra yine doğal bir şekilde hiç hesapta yokken yine hamile kaldım ve ikinci çocuğum oldu. ikinci hamilelikte doktor iğne de vermedi, bebek aspirini verdi. yani 38 yaşında kimbilir amh değerim kaç olmuştur, hiç ölçtürmemiştim, ihtimal de vermiyordum, zaten korunuyorduk. ben eşime içimizde kalmasın deneyelim ya belki tutar ikinci çocuk olur dedikten 3 ay sonra tuttu. aynı doktora gittim, hani 1 yıl içinde olmazsa olmaz demiştiniz dedim, doktor da dedi ki sen kafana takmadığın için, rahat olduğun için olmuştur dedi. :)
benim naçizane tavsiyem, bütün tetkikleri yaptırdıktan sonra tek sorun amh düşüklüğü ise, sorun yok demektir :), korkmayın, beslenmenize dikkat edin, sağlıklı şeylere bakın, protein, bal, faydalı yağlar (zeyrin yağı gibi), sebze gibi şeyler. bol bol su için ve spor yapın yürüyüş, koşu. hamile kalmak için 1 sağlıklı yumurta yeter. sigara içmeyin. böyle şeyler etkiliyor yumurtaları. inşallah biran önce size de güzel sürprizler olur !