Ama küçük göğüsler de iyidir:)

Kansere karşı koruyor, kolesterolü düşürüyor, göbeği eritiyor ve daha bir çok faydası var. Peki ya gerçekten hayvansal gıdaların yerini tutuyor mu?

ınsan vücudunun çalışma döngüsü içinde hayvansal ürünlere gerek olup olmadığı tartışması, son yıllarda tüm beslenme uzmanlarının odaklandığı ana konular arasında baş sırayı çekiyor. 'Yaşamak için Ye' kitabının yazarı Dr. Joel Fuhrman, "Günümüzde bilimsel literatür hayvansal ürünler ve birçok farklı hastalık arasındaki bağlantıyı sigara içimi ve akciğer arasındaki bağlantı kadar güçlü bir biçimde göstermektedir" diyor. Bilim adamlarının, kafalarda büyük soru işareti uyandıran bu tip yorumları, tarihin neredeyse başlangıcından beri önemli iki besin kaynağı olarak varsayılan et ve sütün gerekliliğini tartışmaların merkezine yerleştirdi. Kimi bilim adamları hayvansal kaynaklı süte aslında ihtiyacımız olmadığını ısrarla belirtiyor; inek sütü yerine soya sütünün kullanılmasını, hem bitkisel kaynaklı olmasından hem de hayvansal kaynaklı sütün zararlarını içermemesinden dolayı hararetle öneriyor.

Peki tamamen bitkisel protein, karbonhidrat ve yağ kaynaklarına yönelmek, inek sütü yerine soya sütü tercih etmek doğru mu? Geçtiğimiz aylarda Alpro Soya'nın Türkiye'de ağırladığı, Soya Besin Kuruluşu'nun direktörü Dr. Mark Messina'ya tüm merak ettiklerimizi sorduk...

Hayvansal kaynaklı süte aslında ihtiyacımız olmadığını söyleniyor. Bir bilim adamı olarak size göre bunun gerçekliği nedir?

Hiçbir besin kaynağı için zorunluluktan söz edilemez. Ancak inek sütü kalsiyum içeriğinden dolayı çok sağlıklıdır. Tabii ki sadece kalsiyum değil, farklı vitaminler ve potasyum için de çok iyi bir kaynaktır. ınsanlar ise daha çok kalsiyumun kemik gelişimindeki faydası için inek sütü içerler. Ancak tabii ki aynı faydaları sağlayabileceğiniz farklı besin kaynakları da var. Mesela inek sütü yerine kalsiyum destekli soya sütü de çok iyi bir besin kaynağıdır. Üstelik hayvansal sütlerin bazı negatif yönlerinden de uzaktır. Bitkisel olduğu için kolesterolsüzdür ve hazmı kolaydır. ıçeriğindeki izoflavonların pek çok faydası vardır.

Soyanın içerdiği fitokimyasallar neler? Vücutta ne işe yarıyorlar?

Pek çok bitki gibi soya da çok fazla fitokimyasal içeriyor. Kalın bağırsak kanseri için faydalı olan saponin, kolesterolün düşmesi için faydalı fitositerol ve kanser riskini azaltan inhibitör bunlardan bazılarıdır. Tüm bunların yanı sıra izoflavonlar soya içindeki en önemli fitokimyasallardır. ızoflavonların ise farklı birçok faydaları var.

Birçok endüstriyel gıdanın muhteviyatını okuduğumuzda içine soya katılmış olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi nedir?

Farkında olmadığınız yüzlerce gıdada soya bulunmaktadır. Soyanın mükemmel, farklı birçok işlevselliği bulunmaktadır. Bu nedenle birçok ürün içinde yer alır. Buradaki işlevsellikten kastım soyanın nemden koruması, doğal renk açıcı olarak kullanılması ve iyi bir antioksidan olmasıdır. Soya proteini o gıdanın yoğunluğu ve şekillendirmesinde faydalıdır ve raf ömrünü uzatır. Bu özellikler birçok besinin kalitesini yükseltmede yardımcı olur. Ancak bu arada bu kadar küçük miktarlarda soyanın gerçek faydalarından yararlanamazsınız.

Çoğu kişi soya sütünün tadından şikâyetçi. Siz nasıl içilmesini öneriyorsunuz?

Beslenme şekli aslında alışkanlıktır. Bazı insanlar soya sütünün tadını çok beğeniyor, bazıları ise inek sütüne alıştıkları için biraz değişik bulabiliyor. Bu durumda direkt içmeniz yerine farklı kullanımları öneririm. Örneğin Amerika'da kahvaltıda tahıl ve gevrekler ile soya sütü tüketimi çok fazladır. Bu şekilde soya sütüne başlanması daha doğrudur. Yemeklerde kullanabilir ve kahvenize katabilirsiniz. Soya sütü kaynatıldığında besin değerini kaybetmez. Bu arada çikolata veya çilekli gibi farklı soya sütü çeşitleri ile de başlayabilirsiniz. Çok keyifli oluyor...

Küçük çocuklar kaç yaşından itibaren soya sütü içmeye başlayabilir?

ınek sütünü de içmeye başladıkları bir yaşından itibaren çocuklar için soya sütünü tavsiye ediyoruz.

Soya sosunun kullanımıyla ilgili önerileriniz neler? Tuz oranı yüksek...

Aslında soya sosu sadece tat verici bir sostur. Soyanın faydalarına sahip değildir. Bu nedenle kullanımı da tamamıyla kişilerin damak zevki ile ilgilidir. Ben kendim için kullandığımda hiçbir şekilde tuza elimi sürmüyorum.

Soya eti nasıl yapılıyor ve gerçek etten farkı nedir? Öneriyor musunuz?

Soya etini kesinlikle öneriyorum. Kolesterolsüz ve aynı zamanda doymuş yağ oranı düşüktür. Hazmı kolaydır. Yüksek oranda kaliteli protein kaynağıdır ve protein anlamında hayvansal gıdalar ile eş değere sahiptir. Hayvansal etler aynı zamanda demir kaynağıdır. Ancak buna rağmen genel olarak baktığınızda soya etinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Soya eti de kebap kültürü gelişmiş Türk damak zevki için biraz farklı olabilir. Ancak beslenme alışkanlıkla ilgilidir. Değişim yapılabilir. Üstelik soya eti normalde daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca soya peyniri olan tofuyu da öneririm.

Peki günde ne kadar soya tüketmeli?

En doğru beslenme şekli farklı besin kaynaklarının faydalarından yararlanmaktır. Bu nedenle soya ürünlerinden günlük en az iki ve en fazla beş porsiyon tüketilmeli. Bir porsiyon için örnek olarak 200-250 ml soya sütü veya 100 gram tofuyu verebiliriz. Bu da 25 gram kadar protein anlamına gelir. Bu da Amerika ve Avrupa'daki insanların günlük protein alımlarının üçte biridir. Bu porsiyondan fazla tüketilmesi durumunda zararlı olacağını söylemiyoruz ancak başta da belirttiğim gibi farklı besinler alınması gerekir ve beslenmeyi tek bir türde yapmak yanlıştır.Kaynakwh: Kaynakwh:

Kanserden koruyucu etkisinden söz ediyorsunuz. Bununla ilgili bilimsel veriler neler?

Soya sütü ve soya ürünleri tüketmenin özellikle de çocukluk yaşlarından itibaren alışkanlık haline gelmesinin göğüs kanseri riskini azaltmaya yardımcı etkisi vardır. Bu gerçekten çok heyecanlandırıcı bir hipotez. Çünkü birçok araştırma günde sadece bir veya iki porsiyon (yani toplamda 400 mililitre) soya sütü içmenin kanser riskini yüzde 25'ten yüzde 50'ye kadar değişen bir oranda azalttığını gösteriyor. Ayrıca soya sütü prostat kanseri için de faydalı bir besin kaynağı. Bu nedenle kadınlar ve orta yaşlı erkekler de soya ürünü tüketmeli.

Kronik hastalıklarla ilişkisi nedir?

Soya, kalp hastalıkları, ostropoz, menopoz ve kanser gibi birçok hastalık için faydalı bir besin kaynağıdır. 21. yüzyıl araştırmaları sonrasında soya ürünleri ve izoflavonların menopoz dönemi öncesinde kadınlarda oluşabilecek kemik erimeleri için de tavsiye edilmektedir. Bu nedenle menopoz öncesinde soya ürünleri tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

Hayvansal sütlerle besin değeri ve faydaları aynı mı?

ınek sütü de soya sütü de mükemmel bir protein kaynağıdır. Amerika'da neredeyse tüm soya sütlerine kalsiyum takviyesi yapılıyor. Dolayısıyla kalsiyum takviyeli soya sütleri inek sütü ile eş değerdedir. Ancak soya sütünün doymuş yağ oranının düşük olması ve ıçerdiği izoflavonlar büyük fark yaratmaktadır. Soya sütünde doymuş yağ oranı daha düşüktür. Bitkisel olduğu için kolesterolsüzdür. Kemik ve kalp sağlığına büyük desteği olan izoflavon maddesini içerir. Bunun yanı sıra soya sütü laktoz içermez laktozun sebep olduğu mide ve bağırsak problemleri ile mücadele etmek zorunda kalmazsınız. Bu nedenle soya sütü her anlamda faydalı...

GÖBEK ERıTMEK ıÇıN SOYA SÜTÜ!

Göbek bölgesindeki yağlardan kurtulmak isteyenlere müjde. Amerikalı bilim adamları her gün düzenli olarak soya sütü içeren içecekler tüketmenin, göbek bölgesindeki yağlanmayı ortadan kaldırdığını ortaya çıkardı. Alabama Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, soya sütü fazla şekerin yağa dönüşmesini engelleyerek günlük olarak alındığında karın bölgesindeki yağların erimesini sağlıyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Dr. Daniel Christie, soya sütlü içeceklerin karın bölgesindeki yağları engellemesine bağlı olarak kadınların kalp ve diyabet gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini de azalttığını belirtti.

Soya sütü için öneriler:

* Sade ya da aromalı soya sütünü ferahlatıcı bir içecek olarak kullanabilirsiniz.

* Soya sütünü sıcak ya da soğuk tahıl gevreklerinin üzerine dökebilirsiniz.

* Kolestrolsüz ve doymuş yağ oranı düşük bir krema olarak soslara ekleyebilirsiniz.

* Lezzetli pancake ve gevrek çeşitlerinde kullanabilirsiniz.

* Kendi lezzetli milk shakelerinizi dondurma veya tofu ve meyve ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

* Kremalı çorba hazırlamak için soya sütü kullanabilirsiniz.

* Düşük kalorili hardal ya da kabak tatlılarında süt yerine kullanabilirsiniz.

* Soya sütü inek sütünün kullanıldığı hemen hemen her yerde kullanılabilir.

Menopozdaki kadınlara soya

Menopoza giren kadınlara, besin kaynağı olarak soyalı ürünler tüketmeleri, günde 50 gram soya almaları öneriliyor.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu, menopoza giren kadınlara, besin kaynağı olarak soyalı ürünler tüketmelerini, günde 50 gram soya almalarını önerdi.

Rapor hazır
Arıoğlu, zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üreticilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çözümlerin tespiti amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna, soyalı ürünlerin insan sağlığı için faydalarını içeren bir rapor sundu.

Raporda soya, "sarı altın" ya da "asrın harika bitkisi" olarak adlandırılıyor. Dünya bitkisel yağlı tohum üretiminin yüzde 50'si ve bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 27'sinin karşılandığı soya, sanayide ham madde olarak da kullanılıyor.

Damarlara iyi geliyor
Soya yağı insan bünyesindeki yağ ve lipid metabolizmasını düzenleyen yağ asitleri içerdiğinden; şeker hastalığı, damar sertliği ve kroner kalp hastalığı olan kişilere soya veya soya yağı öneriliyor. Atardamar daralmasını önleyici etkiye sahip soya yağı, ayrıca kandaki kolesterol miktarını da düşürüyor.

Göğüs kanserine karşı da etkili

Kadınlarda ostrojen hormonunun kanserojen etkisini önleyen ve zararlı hücrelerin gelişimini durduran soya, bu nedenlerden dolayı kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Her gün soya ile beslenen Japon kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin, Avrupalı kadınlara göre 4 kat düşük olduğu belirtiliyor.

ıleri yaşlardaki kadınlarda ortaya çıkan menopozun etkisini giderebilmek için, vücuda doğal ostrojen hormonu takviyesinin gerekli olduğu hekimler tarafından belirtiliyor. Menopoz dönemindeki kadınlara ve diyet beslenmesinde vazgeçilmez besin kaynağı olarak soyalı ürünler öneriliyor.

Olgunluk çağını sağlıklı geçirmek vücudunuza kulak vermenizle mümkün
 
östrojenik olduğu için menapozdakilere önerilmiş. göbek ertimesi bile içmek için yeterli sebep bence.
hamileler soya sütü yememesi gerekmiş öyle okudum. tabi östrojenik olan herşey hamilelere yasak az tüketebilirler .
 
Soya sütü erkeklerde bile göğüslerin büyümesine neden oluyormuş. Nedeni de östrojen hormonunu artırmasıymış. Hatta ben önceden şöyle bir şey duymuştum. Amerikalı bir adam son zamanlarda göğüslerinin büyümesi, cinsel isteksizlik ve kadınsal davranışlar göstermesi şikayetiyle doktora gitmiş ve nedeninin her gün tükettiği soya sütü olduğu ortaya çıkmış

Yani kızlar, salataya filan koyarken evdeki erkekleri de düşünmek lazım delikafadulden
 
bir erkek çocuk da hastaneye götürülmüş sebebi göğüsünün büyümesi imiş. neler yediğini sormuş doktor , çocuk devamlı kivi yiyormuş. doktor da göğüsleri bu yüzden büyüdü demiş. Maydanoz da etkili inek sütü de fakat süt kilo yapar, maydanoz ise zayıflatır.
 
ya ben bu soya sütünü taa ne zamandan beri arıyorum. hangi markete sorduysam yok. yok . deliricem
 
büyük ve sarkık değilse çok etkileyici duruyo.fzla sarkmamasına dikkat edin ama kilo alınca bende daha iyi durdu balık etlilerde öyle.inanın daha çok beğeniliyo
 
soya yağı sürsek olur mu acaba fakat soya yağı kılları besliyormu. revigen şampuanda soya yağı var.
üzüm çekirdeği yağı var. üzüm çekirdeği yağı süren var mı kıl yapıyor mu.
 
Küçük göğüsler diktir,serttir,pörsümüş görüntüleri yoktur.bel ağrısına neden olmazlar,yataktan kalkarken zorluk çıkarmazlar,göbeğinize hatta nerdeyse kasıklarınıza kadar sarkacak korkunuz olmaz..
 
kızlar bence küçük göğüsün hiçbir avantajı yok ben çok büyük göğüsten bahsetmiyorum ama vücuda göre ideal dik biraz büyük göğüs gayet hoş duruyor ve her bayanın tercihide eminim budur ve her erkeğin bence kendimizi kandırmayalım ama yapacak birşey yok yeterince büyümüyolar işte ben uzun boyluyum yapılııym eğer ufak tefekseniz küçük göğüs çok kötü durmaz ama uzunsanız daha kötü duruyor!! ve en ideali bence d beden ben c bedenim ama küçükkkk
 
bence gayet de avantajı var... tabiki herkes ideali düşler ama sonuçta sen böylesin ve iyi yönlerine bakmak en güzeli... kendinle barışık olmayı dene
 
normalde büyük göğüslerdense (normal boy değil büyükleri kastetiyorum) çok küçük göğüsler daha avantajlı ama bikini felan sorun oluyor işte
 
kızlar bence küçük göğüsün hiçbir avantajı yok ben çok büyük göğüsten bahsetmiyorum ama vücuda göre ideal dik biraz büyük göğüs gayet hoş duruyor ve her bayanın tercihide eminim budur ve her erkeğin bence kendimizi kandırmayalım ama yapacak birşey yok yeterince büyümüyolar işte ben uzun boyluyum yapılııym eğer ufak tefekseniz küçük göğüs çok kötü durmaz ama uzunsanız daha kötü duruyor!! ve en ideali bence d beden ben c bedenim ama küçükkkk

yawrum bence senin göğüs ideal :)) d göğsü napcan
 
canım sana öyle geliyor ideal falan değil benim bedenim 80c boyum 1.74 kilom 64 sen bide çıplak gör:)hiçde ideal falan değil gayette küçük duruyor:KK43:
 
Standardın üstündesin hatta. çünkü çoğunlukla B cupmış kadınların göğsü.
 
hiç sanmıyorum çünkü etrafıma baktığımda birsürü normal yada büyük göğüslü bayanlar görüyorum hemde sahte olduklarını da sanmıyorum yani anlayacağınız göğüslü bayan çok etrafta benimki küçük sayılır emin ol
 
haklısın crazyciğim, birsürü normal ve büyük göğüslü hemcinsimiz var etrafta çoğunun da sarkık felan değil taş gibi benimde 80C bence de küçük ama idare ediyoruz işte
 
X