Meltemcim yazini sonuna kadar okudum tebrik ediyorum, cok dogru olan gercekleri cok iyi bir sekilde dile getirmissin.
Özellikle su Türk konsolosluklarinin islevlerini ben de düsünmüstüm. Cok suratsiz ve ilgisiz bir sekilde sanki zoraki görevlerini yapiyorlar gibi.
Yillardir avrupadaki Türklere hic sahip cikmayan Türk hükümeti, sorunlerini ele almayan Türk hükümeti maalesef Mark/Euro yumurtlayan tavuk olarak gördüler buralardakileri. Firsatini buldukca da güzel ülkemin insanlarinin sirtindan köselik oldular. Kahretsin ki bu böyle.:çok üzgünüm:
Bencede üste ödemiyelimde benneyaptımki...yani normal vatandaslarin pasaport islemlerinde karsilastiklari sorunlarI düsündükce...(yeterli calisan yokki konolosluklarda) o yüzden buraya gelenler icin ekstra bir ilgi icin bir kac yil daha beklememmiz gerekir .
Bende tabii bu almanca ögrenme mecburiyetinden dolayi bir cok eskiden cekilen zorluklarin azalacagini düsünüyorum...
ikincisi buraya yeni gelenler icin benim bildigim zaten yillardir türk danis ilgileniyor.
birde bir cok alman dernekleri var bilhassa buraya gelen kadinlarla ilgilenen...mesela Volkhochschule yillar boyunca türk kadinlari icin okuma yazma kurslari veriyordu bunun yaninda daha birde baska bir sürü daha dernek var...mesela türkiyede egitim alamadan buraya gelenler icin ... en büyük sorun böyle yerlere kimse gitmiyordu...bellirli bir grup kadin yine herseyden uzak kaliyordu.
simdi ise biraz daha fark var almanca bilmek mecburiyettinde gelenler ...en azindan cok caresizce kalinca bir siginma evine gidebilir veya polis ariyabilir...ben yillardir burda yasiyorum ...neler gördüm
kac kadin taniyorum sokaga atildilar...resmen ...veya ellerinden altinlarini pasaportlari alinip kandirilarak türkiyeye postalandilar...yalanci sahitler tutulup iftira atilip bosanmaya zorlananlar ...burda yasayan türk komsularini arayip kendilerine yardim etmek icin yalvaranlar mi ararsin ...neler neler...:1shok:
son yillarda artik medyada biraz degisti burda yasiyanlarda daha duyarli oldu... kadin gruplari olustu kötü muamele gören gelinlerin arkasinda olmaya calisiyorlar...ben bir kac kisi biliyorum bir nevi evlatlik edinir gibi evlerini bu gelinlere actilar burda kalmalarini sagladilar...burda tekrar iyi insanlarla evlenmelerini sagladilar...güvenilir bir cevreye girmelerini sagladilar.
Zaten Hanimaga'nin dedigi gibi türkiyeden gelenlerde artik daha iyi egitimli...bu cok büyük bir arti....
ama tabii bu benim bakis acim ...burda cok aci seylere sahit oldugum icin bana simdikilerin yasamlari cok iyi geliyor...yani eskisi gibi valla acimiyorum...
burda dogup büyüyenler icinde hayat zor...is rekabeti müthis acimasiz...takir takir dört bes dil bilip issiz olanlar var...bu yüzden tabii cok az almanca bilenler icin imkanlar daha kisitli...ben kac tane doktorasi olan insan taniyorum taksi söförlügü yapiyor...mimar olmus satis elemani olarak calisiyor...avukat olmus tercumanlikla geciniyor...yani eskisi gibi degil burasi...onun icin yeni gelenler tabii baya bir hayal kirikligina ugruyor...birde hersey ates pahasi...zaten yüksek bir hayat standartindan gelen icin burasi büyük bir hayal kirikligi olabiliyor...daha tevazu yetismis olanlar icin daha tatmin edici...onun icin buraya gelenler icinde birazda burdaki yasam kendi ellerinde...kendilerini birakip depresif olanlar da var ...daha dün buraya gelip almacayi söküp is bulup hayata meydan okuyanda var...
ben birini biliyorum mesela...kiz gelin gelir gelmez hemen gitti bir türk bakkaladina is buldu...cok kisa bir sürede almancayi söktü...ne yapti etti esinin cok az maasi vardi burda arastirdi bir ev aldi...yuvam dedi sarildi hayata ...yani öyle bir kadinlar varki .
mesela birde buraya gelipde oturma izni aldiktan sonra adama tekmeyi atip colugu cocugu ortada birakip kacanlarida gördüm ... yani madur olan kadinlarin yaninda burada karsidaki insanlari madur eden kadinlarda var...(biri vardi basörtüsüyle buraya ufak bir köyden gelmisti ...bir gece müthis acik bir geceelbisesiyle barda karsilasinca inanin agzim acik kalmisti ...ailesi zorla vermis megersem ...sabretmis sabretmis simdi asik olmus orda birine yeni adam, yeni cocuk, yeni bir hayat:1shok:yanii )
onun icin aci da olsa söyle bir gercekte var ...sirf madiyat icin gelen kadinlarda var...türkiyede aileleri asilamis ordakiler zengin sen evlen buraya para gönderirsin...ondan sonra adam tabii anliyor kadinin aslinda sirf para icin burda oldugunu ...her kurusu ailesi icin kenara attigini...ondan sonra sorunlar yasaniyor...ki bu konuda erkekler cok acimasiz
Ben hayret ettim bir kere kadinin biri kizini almanyaya gelin göndermis bize anlatiyor kizinden neler istedigini...hic unutmam annem dayanamadi ...yapmayin dedi yazik ona o gurbette yeni yuva kurmus bi düzene girsin cocuklari ufak esi zülüm yapar...kadin anemi bir azarladi...yapacak ben dogurdum diye ...anem agzi acik kaldi...bu yüzden birazda öz elestiride yapmamiz lazim ...cok tuhaf ailelerde var türkiyede..hepsi iyi olsa bir cok genc kadin burda bu kadar sorunda yasamaz bu aciyida gözden kacirmamak lazim.
onun icin sevgili meltemcigim konu cok güzel ama ne yapilir pek bende bilmiyorum sanirim standart bir cözüm zor gibi geliyor...