Almanya'ya Geldiğime Milyon Defa Pişman Oldum :((

Buzlar ülkesi, benim bölüm İngilizce. Yani dersleri İngilizce görüyoruz. Ama tabi herkes Almanca biliyor, kendi aralarında hep Almanca konuşuyorlar. Türk öğrenciler vardır ama ben bir türlü tanışamadım, sosyal ortamlara hiç giremiyorum ki! Hiç ortamım olmuyor. Bir de şu var: Türk olan Erasmus öğrencisiyse iyi anlaşılıyor ama Almanya'da yerleşik bir Türkse çok da cana yakın davranmıyor. Okulda Almanca kursu var, kursta Portekizli Kongolu filan başka ülkelerden değişim öğrencileri var. Muhabbet filan ediyoruz öle ama biryerlere davet etmeye çekiniyorum bütün özgüvenim sıfırlandı burda. Kendi varlığımdan utanır hale geldim. Paso internette takılıyor dizi flan izliyorum bu gidişle internet bağımlısı olmam yakındır. Sen niye sevmiyorsun, sen de mi insanların soğuk olduğunu düşünüyorsun?

canim insanlari gectim hadi onlar sogukta,dedigin gibi türklerde de var..ama iste bir yakalayabilsen ayni frekansi o zaman iyi olur..

tamam herkesle konusuluyor filanda yapilacak birsey yok belkide ortak noktalarn eksikliginden...

ama senin icin iyi olabilir biraz sen yakinlik kur sonucta gelip gecici bir dönem,

onu begenme bunu begenme valla iki arkadas kaldik biz bakalim bizi kim begeniyor:))

sen yurta kaliyorsun yurtlarda daha cabuk kontaga gecebilirsin...

olsun cekinme ya sende herkesle ayni durumdasin..

bir arkadasini siniftan kahve icmeye cagir,ya da sende gittigin ortamlarda daha yakin davran...

yani benim yapmadigim herseyi sen yap:)

kac ay var dönmene...tek kisilik oda misin? yoksa oda arkadsin var mi?

eger oda arkadasin varsa kahve icmeye disariya cagir,arkadasi filan varsa birlitke sonra belki kaynasma olabilir...

seni anliyorum aslinda ama hayatinda güzel ve degisik bir deneyim olmasi icin birazcik umursamadan yasa döndügünde güzel anilar biriktir...

yurtta illa erasmuslarla takilmak zorunda degilsin,bilmiyorum sizin yurt nasil her yurt farkli kimisi mutfagi filan ortak kullaniyor..

o sirada almanlarlada olabilir ingilizce konus ki üniversitedekilerin ingilizcesi iyidir...konsurken geldiginden beri pek kimseyle tanisamdigindan,almanyayi gezemediginden filan bahset...

ya da ayni sekilde oda arkadasin ya da sinif arkadaslarina o sekilde söyleyebilirsin ki onlarda derler sana birlikte birseyi yapmayi....

öyle kendini salma gecici olarak buradasin güzelce vakit gecirmeye bak..hersey beklediignden daha iyi olsun insallahh

selam cnm ben almanya dogma buyume Bremenliyim evet cok soguk Insanlar ve cok da stressli Almanya
bazilari bilmiyor ve merakla geliyor buraya tatil yapmaya vs. oysaki burasi sadece Stressli ve is Hayatii ben burda dogma buyume oldugum halde Kimsem yok yani ne bi Komsu ne bi ARK var
hergunum stressli geciyor diye bilirm burdada dogup buyudugum icin cok iyi biliyorum durumlari ..Avrupa dedikleri böle bir yer iste soguk ve Insanlarida Soguk..KENDI memleketleri gibi ayni..
bakma sen burda dogup buyudum ama hicte sevmiyorummm Almanyayiiiiiiiiii!:KK50: BURDA yalnizsin kimsen yok !:KK43:BEN COK yasadimmm..:KK53:

hamburg'tayım canım maalesef.

Gözde gec gelmen biraz sanssizlik olmus senin icin sen onlarin seni cagarmasini beklersen belkide onlarda ayni seyi senin icin düsünüyo olabilirler. yakinlasmiyor uzak duruyor belki bu sekilde yanliz kalmayi isdiyor diye dusunebilirler. sonucda hic biriniz birbirinizi tanimiyorsunuz bilmiyorsunuz.. fakat gruplasmalarin icine sende katil sohbetin bir yerinden dal konuya :)

Ayrica bende hamburgdayim. Istersen görüsebiliriz, telefonlasabiliriz..Hic olmassa kendi dilini konusan biriyle oturup konusmak bile biraz olsun rahatlatabilir seni.

Merhaba,

Ben de üniversiteden mezun olduğum sene Comenius programıyla dil asistanı olarak Fransa'ya gitmiştim ve ben de gidip gideceğime pişman olmuştum.
Çok kötü bir deneyim yaşadım. Üstelik Paris'te, dünyada parmakla gösterilen bir yerde olduğum halde... Hibe sözleşmesi gereği bulunduğum yerde 8 ay kalmam gerekiyordu. Ben en sonunda dayanamayıp feshettim ve 6. ayda döndüm. Seninki muhtemelen o kadar çok uzun sürmeyecektir. Ama çok ciddiye almamaya çalış.

İlk başlarda sosyalleşme çabalarım olduysa da karamsarlaşmıştım. Sebebi belki de çok büyük beklentilerle gitmiş olmamdı. Belki de bizim buraya gelen değişim öğrencilerine yaptığımız muameleyi kendim orada bulamadığım için hayal kırıklığıyla karşılaştım. Bu deneyim beni o kadar çok yaraladı ki, Türkiye'deyken çok sosyal, "geyik" ve eğlenceli biriyken döndüğümde kendine güvensiz, fikirlerini sadece kendine saklayan, yalnızlığı birileriyle olmaya tercih eden, sosyalleşemeyen, neşesiz, huysuz bir insan oldum. Hala etkilerini atamıyorum. Kendimi her grubun dışında görüyorum. Hiçbir arkadaş ortamını benimseyip kendimi ifade edemiyorum. Sadece nazikçe dinliyorum. Eleştirmiyorum, fikrimi belirtmiyorum... Ne düşündüğümü, ne hissettiğimi paylaşamıyorum. Öğrencilik hayatımdakine göre öyle farklıyım ki.

Sana tavsiyem, kendini izole etme. Oradaki diğer insanlardan farklı olduğunu kendine düşündürme. Sen de oradaki herkes gibisin. Gruptaki "kötü bir istisna" değilsin. Okuldan çok geri kaldığını düşünme. Böyle yaparsan daha baştan 1-0 yenik başlarsın ve başarısız olmaya doğru yürürsün. Bol bol gez. Bulunduğun şehrin Erasmus grubu ya da üniversitenin kültür aktivitelerinin ilan edildiği bir sayfa filan vardır facebookta. Oraya üye ol. Okuldaki ilanları takip et. Gezilere katıl. Bu deneyimin en güzel parçası geziler. Türk Erasmusçularla da tanış. Beraber kısa bir gezinti planlayabilirsiniz. Mesela Hollanda. Eurolines otobüs firmasıyla uygun biletlerle gidebilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekersin. Geldiğinde mutlu hissedersin ve derslerine çalışmaya başlayabilirsin.

Son olarak, tek başına gezmek de hiç utanılacak bir şey değil. Başlarda tek gezersin zamanla ufak arkadaşlıklar kurarsın. Beklentilerini küçült ve ne olursa olsun kendini eve/yurda kapatma. Ben tek başıma stüdyo dairede kalıyordum. Belli bir süre sonra daha önce hiç Facebook oyunu oynamamış biri olarak Farmville ve Restaurant City bağımlısı olup çıkmıştım. Okulda ders vermek zorunda olduğum zamanların dışındaki tüm zamanları evde oyun oynayarak geçirmeyi tercih ediyordum. Belli bir süreden sonra bana gelen davetleri ben oyun oynamak uğruna reddeder olmuştum.

Çok hassas bir süreç geçiriyorsun. Dikkat et. Jim Carry'nin Yes Man filminde olduğu gibi karşına çıkan her fırsata "evet" de. Faydasını göreceksin.

Canım öncelikle grubu olan ve anlaşabileceğini düşündüğün bir kızı gözüne kestir.
Sonra ders arasında filan Ya ben alışverişe gideceğim ama hiç bir yeri bilmiyorum. 1 hafta sonra geldim. Herkes kaynaşmış fln tek kaldım resmen. Sen biliyorsan bana gösterebilir misin vs de. Bütün kızların ortak noktası alışveriştir. Açık ve dürüst olduktan sonra hem yardım eder sana. Hem kaynaşmış olursunuz. Sonra gerisi gelir zaten.:KK34:

senin yerinde olmak isteyen kaç tane öğrenci vardır.. onları düşün, böyle hayıflanıp durcağına keyfini çıkarmaya bak. bi de bir ayda nasıl saçının yarısına kadar dip boyan geldi anlamadım. biraz pozitif olmaya çalış, böyle vakit geçmez.

kiz sana nerde oldugunu söyledim cevab vermemissin :).ben de hamburgtayim.haftada 1 geliyorum hamburg merkeze.konusmak istersen özelden görüselim.arkadas olurum sana:KK4:

cnm daha gideli 1 ay olmus 1 ayda hemen herseyi ögrenemezsin ki. ayrica arkadaslarindan beklicene sen onlari biryerlere davet et kahve icmeye pasta yemeye falan. hangi sehirde oldugunu yazmamissin ama her sehirde en az 1 türk kuaför bulunuyor cnm. rabbim sana sabir versin. 6 ay gelir geceeerr ilerde bu haline gülersin :KK31:

Öncelikle Almanyaya hosgeldin canim.

Benim oldugum yere cok uzaktaymissin,birebir yardim etmeyi cok isterdim ama malesef mümkün degil. Simdi söyleyeceklerimi iyi dinle ve kulagina küpe et lütfen.

Bastan ne kadar soguk dursalarda tanistikca Almanlarinda iyi insanlar olduklarini görecekesin.O soguklugu atmalari dogru dürüst tanimadiklari insanlara süphe ile yaklastiklari icin biraz zaman aliyor ama sen pes etme sakin. Onlarda kesin seni "kendi halinde,kimseyle görüsmek istemiyor,kendini begenmis" olarak gördükleri icin yaklasmak istemiyorlardir,ilk adimi sen at,göreceksin devami gelecek:KK34:

Ve son olarak 6 ay sonra eminim buradan gitmek istemeyecek,hatta yüksek lisansini bile burada yapmak isteyeceksin,örneklerini cok gördüm inan.

Bol sanslar.

ben Almanyada yasiyorum. Burda biraz girisken olmaniz gerekiyor. Ve burdaki cogu insan biliyor aslinda ingilizceyi, sizin sansiniza bilmeyeni denk gelmis demekki.
Allah sabir versin zor bir karar vermissiniz. Birde kendi isteginizle gelmissiniz. TÜrk kuaförleride var biraz arastirsaniz..birine sorsaniz, soguk olabilirler ama kimse yemez sizi merak etmeyin. ALmanyanin neresindesiniz??
Allah yardimciniz olsun.

hamburg dıye yazmıs saten bır önceki sayfada :)

sen sıkıldıkca yaz buraya, yalnız olmadıgını bıl :KK23:

Halbuki ne heyecanla beklemissindir erasmusla Almanya ya gitmeyi degil mi? Olmazsa birde diye korktugun ve cok dualar ettigin gunler olmustur. İste bazen cok istedigimiz sey olunca mutsuzluğumz olabiliyor.

Zaten kimse seni bal cicek karsilamayacakti ki canim benim. Yurtdisina giden cogu kisi senin gibi ayni sorunlari yasar.

Yapman gereken biraz sabir ve giriskenlik. Davet bekleme kendini davet ettir. Sen yaklas insanlara ne biilim icecek bisiler ismarla sohbetlerine dahil ol. İmkan olabiliyorsa basit islerde calis.

Sakiin pes etme. Hep sunu dusun orada boyle kotu hisseden tek kisi sen degilsin. Mutlaka baskalarida vardir yalniz olan. Kendi kendine guc ver ve cabala. Mutlaka bir tane dahi olsa arkadasinmolacak bak goreceksin.

sadece ilk yazılan sorunu okudum. diğer yorumları okumadan yazıyorum. o yüzden daha önceden yazılmış olabilir :)

Almanya da Türklerin çoğunlukta olduğu bi mahalle tarzı bi yer vardı. oraya gitsen en azından daha rahat olursun.yardımcıda olurlar

haftada birkere filan görüsürülüyor...
senin yapman gerekenler:

1.) artik utanma filan yok... bu "utanma" özelligini karakterinden sil...( neden utaniyorsun... yanlis birsey yapsan bile.... seni taniyan kimse yok)

2.) görüsmelere gidince... bunu aklinda tut. herkez arkadasini bulmus. sen arkadaslik edinmek istiyorsun. sen konusucaksin.. cünkü sen onlarlan muhatab olmak istiyorsun.. millet niye yanina gelsinki, sen onlarin yanina git?

3.) görüsmelere gittin. git herkezin yanina, dinle ne anlatiyorlar.. seni kovocak halleri yokya....

4.) eger seni alaka eden birsey konusuluyorsa... yada seninde bilgin oldugu birsey konusuluyorsa... hemen ortaya patla.. unutma UTANMA YOK....sende anlat birseyler...

yada herkezin yanina git ..hello filan bilmem neee
kusura bakmayin deeeeeeee.. tanisamadik deee ben hastaydim onun icin ben almanyaya daha gec geldim de..sen nerelisin bilmem ne... bu sehirde ne yapilir filan sor.. bu aksam ne yaptiklarini sor yada haftasonu ne yaptiklarini sor..

UNUTMA.... SEN arkadas edinmek istiyorsun. onlar degil. sen uzayli gibi onlarin disinda durursun... uzayli gibi kalirsin...

ve hemen PAT diye herkezi bi yere davet etme.... bu gercekten herkeze tuhaf gelebilir...

eger bunlar ise yaramiyorsa.. git oranin direktör/baskanina.. yada international students ilgilenlere... ve söyle ben yalniz kaldim. su an mutsuzum depresiv tavsiyeleriniz varmi.. beni birinle tanistira bilimisiniz veya yardimci olumusunuz bilmem ne..

hadi bakalim. göster kendini.
türkcem hic iyi degil ama isallah kendimi ifade edebildim.

valla avusturyaya gelsen demekki bir dakika bile durmayacaktin:-)
saka bir yana 22 yasima kadar almanyada (stuttgart) yasadim
türklerden cok alman arkadaslarim oldu sadece yaklasmasini bileceksin canim
tabiki yabancilara karsi düsmanligi olan cok ama bir okadarda iyi niyetlisi var emin ol
ayrica hamburgun genelinde cok türk var sokakta her hangi bir türke yol sor yada kuaför sor eminim durumunu anlattiginda sana seve seve yardimci olacaklardir

almanya tr ye benzemez cnm..kim ne derse desin,almanlar türkler kadar sıcakkanlı olamıyo..arkadaşlarında dediği gibi,madem arkadaş edinmek istiyosun ilk adımı sen atıcaksın..boşver gururu zaten 6 ay sonra geri dönüceksin vede o kişilerle belki bir daha yüz yüze görüşemeyeceksin..cool ol biraz..kendine güven..biz türklerin ne kadar sıcakkanlı olduğunu göster almanlara:)))
bende 21 yıl almanyada yaşadım..şimdi ise türkiyeliyim..allahtan gelmişim diyorum..memleketim gibisi yok

gözdecim mesaj yazdim.sanirsam mesaj yazma hakkin yok. cevab veremedin.? willst du treffen mit? sonntag zumbeispiel?

X