- 12 Temmuz 2006
- 57.133
- 218.684
- 1.223
- 53
- Konu Sahibi little bird
Sakin olun hanımlar, lütfen polemiğe girmeyin 

Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Ben 4 yıldır Belcikadayim,cok fazla turk olmasina ragmen gruplasmalar oluyor.Hava malum hep kapali ve yagisli.Hayat monoton ve aşırı rutin.Ayrimciligi açik açik yapmiyorlar,sizden nefret bile etseler kibarlar.Dili anadiliniz gibi ögrendiğinizde ezilmezsiniz.Peki ne kadar süredir oradasınız ve alıştınız mı?
Ben şunu merak ediyorum aslında. Yüze karşı anladığım kadarıyla kaba bi davranış yok. Ama sizin çevrenizdeki Almanlar ilk başlarda sizinle tanıştıklarında çekimser bir tavır içerisinde oluyorlar mı? Veya bir yabancı bir ortama (iş vs) girince Türk olmanın herhangi bir dezavantajı var mı?
Hastasigortasi kanunen mecburi 200
Hannover sehrindeyimHahaha siz nerdesiniz![]()
Harika anlatmışsınız.cok doğru bence31 yasinda almanya`ya geldim.Esim alman , cevremde hic türk yok.Almancayi B1 seviyesinde biliyordum buraya gelmeden önce.Baverya bölgesinde yasiyorum.Su andaki türkiye`de yasamayi asla istemezdim.Memleketimi özlüyorum ama yine de burada yasamayi tercih ederim.Her yer gibi burda da yabanci düsmanligi olabiliyor.Ama ben kendi ülkemde kendimi daha yabanci hissediyordum.Ilk geldigim zamanlarda bisiklet sürerken , arabalarin yol vermesi cok sasirtmisti beni.
Türkiye`de insanlar maaslarinin büyük bir kismini cocuklarinin özel okullarina harciyorlar ki bir cok özel okul iyi bile degil.
3500 euro cok iyi bir para.Yalnizlik her yerde.Kendinize ugraslar bulup , kendi kendinize yetmeyi ögrenebilirsiniz.Sehirde bile yasasaniz yürüyerek ormanlik alanlara ulasabilirsiniz.Cok az ücretlerle yüzme havuzlarina gidebilirsiniz.Gece korkmadan sokaga cikabilirsiniz.Türkiye`de lüks kapsamina giren yiyecek ve icecekler burada herkesin alabilecegi seyler.Insanlar daha mütevazi.Bir profosör temizlik isinde calisan biriyle arkadas olabiliyor.
Toplum baskisi, din baskisi yok.Hukuk bize göre cok cok iyi durumda.Bence gelin ve türk olan birisiyle sevgili olmaktan kacinin.
Freiburg yasamak icin cok güzel.Iklimi de cok sert degil.Üzüm baglarinin arasinda dolasirken kendinizi türkiye`de hissedersiniz.Illa deniz isterim diyorsaniz kuzeye dogru gidin.Mesela Hamburg.Daglik alanlari seviyorsaniz Bavyera`ya gelin.Gelirseniz cay icmeye beklerim:)
Kendin söylemişsin bakış açını.aldigin tepki bu yüzden. Hâlâ daha " sana kötü davrandılar diye mi böylesin " diyorsun . Pes yahu.sizin gibiler heryerde evlerden ırakAldiginiz parayi hakedin filan...cok küstahsin, kendine gel bence. Yabancilar dairesinde calisiyorum evet, finans bakani degilim. Sana kaba davrandilar diye mi bana bu sekil yaklasiyorsun?
Pek bir zenginlik beklemeyeyim o zamanYazdigini okumadim ama almanyaya gelmek istedigin icin yaziyorum.
Tabiki gel calisana heryerde ekmek var arkadasta edinirsin is yanisira dilkursu yaparsin aksam okullarinda.
Türk cok türkisyeride cok hani baslangic icin zorlanmassin yani türkiyede olan dedikoducu teyzeler felan burdada var yabancilik cektirmezler sana.
Yalniz sunlari bil aylik olarak hepsi örnektir:
Kira 500 desek
Ceryan 100
Telefon40
Hastasigortasi kanunen mecburi 200
Erzak 200
Aylik bilet otobüs tren icin 150
Giysi felan 100
Dilkursu parasi? Bilmiyorum giden varsa yazar
Yani suan bircok kisi kisa is döneminde pandemiden dolayi tam Vollzeitjob bulabilirmisin oda süpheli.
Ev tutmayip ev arkadasligi yapsan kendi odana sadece 300-400 arasi ödersin.
Cok gibi görünsede yazdiklarim imkansiz deyil ben olsam gelirdim zaten burdayimda
Hakkinda hayirlisi
Dili öğrenebileceğimi düşünüyorum da bu soğukluk korkutuyor beni. Aslında bu da ironik çünkü ben de çok sıcakkanlı biri değilim. Ama muhabbet edebileceğim, dertleşebileceğim kimse olmazsa diye korkuyorum. Eğer durum o kadar vahimse burdan evlenip oraya eşimle giderimAlman öğretmenim vardı, kulakları çınlasın. Kampa gittik beraber, kamp alanında Alman bir çift gördük. Birbirlerini gördüklerinde sadece kafaları ile selam verip "guten morgen" dediler, bu kadar. Yani başka bir ülkede birbirini bulmuş 3 Alma vatandaşının iletişimi bu. Biz olsak "ooouuuu hemşerim (daha nereli olduğunu bilmiyoruz bakın) nerelisin, nereden geldin, ne zaman geldin, ne iş yaparsın" arka arkaya sorular muhabbetler.
Adamlar başka ülkede bile birbirini görünce bunu yapıyorsa sizce soğuk olmaları/durmaları normal değil mi?
Almanya, Amerika, Belçika, Hollanda ... tarzındaki her türlü ülkeye ayaklarım popoma vura vura giderdim şartlar uygun olsa. Dil konusunda hiç sıkıntı yapmayın, dile maruz kalma oranınız ne kadar çoksa öğrenme oranınız da o kadar çok olur.
Viel Glück =)
Yani yaş kaynaklı değilse, karakterleri bu. Ha ama Erasmusla Alman öğrenci de gelmişti, o inanılmaz sıcak bir kızdı. Yaşıtımız oydu, 19 yaşının getirdiği hareketlilik, enerji, mutluluk ile 40lar bir olmuyor tabii. Öğretmenimiz 40larındaydı.Dili öğrenebileceğimi düşünüyorum da bu soğukluk korkutuyor beni. Aslında bu da ironik çünkü ben de çok sıcakkanlı biri değilim. Ama muhabbet edebileceğim, dertleşebileceğim kimse olmazsa diye korkuyorum. Eğer durum o kadar vahimse burdan evlenip oraya eşimle giderim![]()
Gerekirse ölene kadar yalnız olayım. Arkama bile bakmam sırtıma füze takarak uçardım Almanyaya. Yalnızlık bu kadar dert olacaksa kedi köpek besleyin en azından insanlar kadar nankör değiller. Kesinlikle gidin.Merhaba herkese,
Eğer 1-2 sene uğraşırsam Almanya’da tek başıma yaşama şansım var. Mesleğimi söylemek istemiyorum ama orda başlangıçta 3,500 euro gibi bir maaşla başlayıp zamanla artma olasılığı var. Ülkenin geleceği ile alakalı umutsuz olduğum için yurtdışı hep aklımın ucundaydı ancak internette gidenlerin olumsuz yorumları caydırıyordu. Son zamanlardaki ülkemize alınan milyonlarca mülteci üstüne yeni mülteciler, orman yangınları beni gelecekle ilgili daha çok endişeye sürükledi.
Okuduğum kadarıyla genelde tek gidenler bir süre sonra Türkiye’ye geri dönüyormuş, eşiyle gidenlerden dönen pek olmuyormuş. Almanların daha soğuk olmasından ve yalnızlık hissinden dolayı anladığım kadarıyla.
Ben zaten kalabalık bir çevreye burda da sahip değilim ancak yakın hissettiğim kimseyi de bulamazsam orda diye korkuyorum çünkü yalnızlık hissine tahammül edemeyen biriyim. Başka şehire taşındığım süreçte bile zorlanmıştım bu konuda.
Siz olsanız uğraşır mıydınız? Almanya’da yaşayanların bu konu hakkında fikirleri neler?
Dili öğrenebileceğimi düşünüyorum da bu soğukluk korkutuyor beni. Aslında bu da ironik çünkü ben de çok sıcakkanlı biri değilim. Ama muhabbet edebileceğim, dertleşebileceğim kimse olmazsa diye korkuyorum. Eğer durum o kadar vahimse burdan evlenip oraya eşimle giderim![]()
O da var şu an sosyal açıdan rahatıma bakıp düşünüyorum. İlerde aslında herkes kendi ailesiyle meşgul olacak. Siz hangi ülkedesiniz?En kötü parani verip bir psikologa gidersin :) Oda olmadi whatsapp ile herkese ulasabilirsin. Özlem çok olursa bir uçak biletine bakar. Yani burdaki konulari okursan, yok cocuk olduktan sonra bakici, yogun is saatleri,... derken senin bu "dertlesecegim kimse yoksa" düsüncesi yaninda bir hiç kalir.
Bende yurtdisinda yasiyorum bu arada, kesinlikle gel derim. En azindan denemis olursun, tecrüben olur.
Merhaba,Pek bir zenginlik beklemeyeyim o zamanAslında maddi olarak beklentim refah yaşamak daha çok. İstediğim telefonu, bilgisayarı alırken düşünmemek istiyorum. Sizce mümkün mü 3,500’le? Tabi maddiden ziyade başka beklentilerim de var.
Dilimi geliştirip gelicem orda kursa gitmeme gerek kalmaz diye düşünüyorum.
Net maaş olacak. Yer konusu kesin değil, seçim şansım olabilecek.Merhaba,
maaşınız brüt mü yoksa net mi 3500 olacak?
bide Almanya’nın neresinde yaşayacağınıza bağlı tüm korkularınız tartışılabilir. Ben Türkiye’den gelen bi çok kişiyle de konuştum; alışma ve adapte olma süreci herkeste çok farklı, biraz da kendinizle ilgili tabi. Bazı şeyleri ne kadar takıyorsunuz, ne kadar sosyalsiniz, girişken misiniz yoksa daha ziyade pasif, hepsinin çok büyük etkisi var.
kira zira şehire ve bölgeye göre okadar değişken ki.. Almanya’da çok pahalılaştı maalesef
Net maaş olacak. Yer konusu kesin değil, seçim şansım olabilecek.
Çok sosyal değilim, sürekli gezeyim tozayım istemem ama samimi arkadaşım olsa bi tane o bile yeter bana. Herkes soğuksa hiç arkadaş edinemeyeceksem adaptasyon sürecim uzar ister istemez. İstediğim şeyler için girişkenim, geri kalan şeyler için uğraş veren hırslı biri değilim. Buraya gelen yorumlardan sonra başka ülkeleri de araştırmaya başladım. Keşke İsviçre ile ilgili fırsatım olsa şartları çok iyiymiş.
Kişiliğim hangisine uygun diye düşündüm de bulamadım bunca zaman kendimi tanıyamadım sanırımbence seçimin (şehir seçimin) senin burada mutlu olup olmadığını çok etkileyecek. Şehir ve kalabalık bi ortam mı sana daha iyi geliyor, Türklerin çok olduğu bi şehir mi olsa, Türkiye’ye benzeyen mi olsun.. önemli konular. Mesela Münih’te bu maaşla bile ör geçinirsin. Frankfurt Düsseldorf Mannheim gibi şehirlerde gayet olabilir. Güzel bi yerde oturacaksan eğer 1200 civarı Euro kira, su ve elektrik için düşünebilirsin. Gerçekten çok kişi tanıdım, kişilik bu konuda da çöl önemli. Kimisi burada ki kültüre ayak uyduramıyor, ciddi bi kültür farkın olduğunu unutma. Mannheim da mesela çok Türk yaşıyor ve merkezde sadece Türk dükkanları vs var :) orada yabancılıkta çok çekmezdin.
ben mesela küçük köyde yaşıyorum, şehire çıkmak biraz uğraştırıyor zaman alıyor vs derken ben bile deliriyorum bazen ve nereye taşınsam diye düşünüyorum.